Pana in iarna asta, fusesem prin Sharm el-Sheikh, dar de fapt nu-l vizitasem niciodata. Prima oara am fost in 2000 cand am ajuns doar in port – venisem cu vaporul din Hurghada, am tocmit un taxi si am taiat-o direct spre manastirea Sf. Ecaterina pentru a urca pe varful lui Moise. Pe vremea aceea, exista un vapor care facea legatura intre cele doua mega-statiuni marine ale Egiptului, acum traversarea este suspendata – sper ca dupa ce scapam de pandemie, va fi reluata. A doua oara am ajuns in 2006 – pe atunci lucram la Ursus in marketing si am venit la Sharm sa filmam o reclama TV (da, pe atunci, se filmau reclame romanesti prin tot soiul de colturi de lume) – am ajuns dupa masa spre seara, m-am dus sa-mi cumpar haine pentru ca bagajul imi ramasese in Cairo, a doua zi dimineata am inceput filmarile pe Marea Rosie pe la 6 dimineata, am venit morti noaptea si a treia zi dimineata, decolam spre casa via Cairo si Milano. Deci, am fost in Sharm si nu am fost la Sharm. Am fost acum insa, acum, in ianuarie 2022.
Cum am ajuns la Sharm ? Cu un avion charter operat de TAROM pentru agentia Hello Holidays care tocmai sarbatorea 15 ani de la infiintare si am facut-o la Sharm. Am fost prima oara alaturi de fetele si baietii de la Hello si mi-au confirmat inca odata ca sunt niste oameni tare faini, dar si foarte profesionisti. Ei au curse spre Sharm in iarna asta, cu oferte bune, puteti arunca un ochi aici.
Unde fost cazati ? Hotelul se numeste Sunrise Grand Select Arabian Resort, un hotel de 5 stele pe malul marii, cu niste gradini paradisiace. Ce pot spune este ca in fiecare dimineata, nu puteam sa nu ma umplu de fericire cand dadeam perdelele la o parte si imi apareau in fata un fluviu de flori, spatii verzi impecabile si un cer albastru fara de nori. Ma rog, pot povesti mai multe despre hotel, doar am stat 7 zile in el, dar o sa-i dedic un articol separat pentru ca e mult de povestit.
Evident, ajuns la Sharm, desi intotdeauna evit sa fac comparatii, nu am putut sa nu fac comparatii cu Hurghada. Dar nu comparatii – aici e mai bine, aici e mai rau. Pur si simplu sunt diferite si cred ca in functie de ce dorinte ai pentru vacantele tale, ti se poate potrivi fie Hurghada, fie Sharm-el-Sheikh. Dar e bine sa stii diferentele pentru a alege in consecinta.
In primul rand, trebuie spus ca viza de intrare in Sharm este gratuita. Inca de dinainte de COVID, exista o viza speciala de Sinai care era gratuita. Dar, atentie, nu poti iesi din Sinai pentru a merge in alte colturi de Egipt – daca ai de gand sa mergi intr-o excursie in afara – sa zicem la Cairo, iti trebuie o viza de Egipt. Viza pentru tot Egiptul a fost gratuita anul trecut primavara in incercarea de a stimula venirea turistilor straini in Egipt, dar de atunci costa parca 25 dolari sau euro – daca aterizezi la Cairo, Hurghada sau Luxor trebuie sa platesti. Daca aterizezi la Sharm si nu treci canalul Suez, nu trebuie sa platesti nimic, trebuie doar sa iti pui o stampila in pasaport si basta.
Sharm el-Sheikh este undeva in sudul peninsulei, nu departe de parcuri nationale unde se afla unii dintre cei mai frumosi corali din lume (asa mi se spune de catre cunoscatori). Sa nu uit, mai am o recomandare simpla – daca zburati cu o cursa charter cum e cea a Hello Holidays direct de la Bucuresti, stati pe partea dreapta la avion (cand zburati spre Sharm) – veti putea admira Istanbulul, Antalya, Cairo (uite-te dupa Piramide, se vad !) sau pe stanga daca doriti sa vedeti niste atoli absolut superbi in Marea Rosie – am auzit ca li se spun Maldivele Egiptului. Fix asa arata – ca atolii din Maldive, singura diferenta este ca cei din Egipt sunt pustii, nu exista resort-uri construite pe ei.
Ce este diferit in Sharm – exista niste zone turistico-comerciale de plimbare. Una este Naama Bay (sincer, nu m-a dat deloc pe spate, am fost in timpul diminetii, probabil seara e mai animata si colorata) si Old Market care e chiar draguta – numeroase magazine, restaurante (inclusiv din acelea traditionale de shaorma “la varice”), o moschee de-a dreptul impresionanta si niste cascade taman bune pentru ceva postari pe Instagram. Am fost in Old Market atat ziua, cat si noaptea, merita sa iti petreci cateva ore pentru un pic de shopping, un pic de vizitare, un pic de altfel de mancare decat la all-inclusive.
Poate cel mai spectaculos loc din Sharm este Café Fasha sau Farsha Mountan Lounge – catarata pe un mal abrupt deasupra Marii Rosii. La prima vedere este un haos de tot soiul de aparate, bagaje, covoare, sticle, tablouri, scaune dintr-o alta epoca, pare o curte plina de vechituri aruncate alandala. Dar odata ce cobori scarile, locul incepe sa te cuprinda – muzica de tip Buddha Bar, marea (chiar si cand am fost intr-o zi cu nor), chiar si toate aceste obiecte vintage ca si cum ai fi intr-un imens anticariat, totul se metamorfozeaza intr-o cafenea unica, absolut minunata. Am fost prin multe colturi ale lumii, cunoscute pentru cafenelele sale speciale – din colorata America Centrala pana in frenetica Asie, dar Farsha Café chiar este unul din acele locuri in care e musai sa mergi – si e musai sa-ti faci rezervare pentru ca, fara discutii este un loc extrem de popular.
Un alt loc interesant si din pacate vizitat de foarte putini (probabil nu este cunoscut si nici nu este in intinerariul excursiilor optionale) este Muzeul din Sharm. Nou, nout (a fost construit in ultimii ani) este un muzeu modern cum mi-as dori sa existe si in Romania. Principalele exponate vin din Egiptul Antic – nu, nu veti gasi tezaure fundamentale pentru cultura omenirii cum sunt cele ale lui Tutankhamon – acelea le veti gasi in continuare la Cairo la Marele Muzeu Egiptean cand s-o deschide (ei zic ca anul asta), dar este un muzeu care pune in valoare printr-un joc de lumini si umbre fiecare exponat si include cam tot ce este reprezentativ pentru vechea civilizatie egipteana – de la mumii de oameni, dar si de animale (aici, la Sharm mi-am dat seama ca egiptenii au mumificat la greu cam tot ce animal au prins – pisici, pasari, crocodili, serpi, etc), statui de faraoni si zeitati, chiar si niste barci solare. Totul prezentat frumos, usor si didactic – un loc in care sa afli extrem de multe despre civilizatia, dar si viata de zi cu zi in Egiptul Antic – daca nu dai o fuga la Cairo (exista excursii lungi rau cu autocarul si unele mai scurte si mai complexe cu avionul), merita sa mergi la muzeu.
De asemenea, pentru un pic de adrenalina, poti sa faci un safari prin desert pe vreun ATV sau un buggie d-ala de zici ca esti in Mad Max. Programul nu este la fel de complex ca la Hurghada (unde ai parte si de safari pe jeep-uri sau dansuri din buric), dar te poarta in niste locuri de poveste.
Din Sharm, evident poti sa faci excursii cu barca (nu am facut) si mai ales excursii de snorkeling si diving – in apropiere se afla unii dintre cei mai frumosi corali din lume si o zona obligatorie de rascolit pentru iubitorii marilor (sau a vietii marine). Am fost insa la Dahab (voi scrie un articol separat), am retrait excursia pe muntele Moise intr-un peisaj de basm pe care am facut-o prima oara acum 22 ani, am patruns in manastirea St. Ecaterina, manastirea cu cea mai lunga viata monahala neintrerupta din istorie (calugarii de aici care apartin celei mai mici biserici ale Estului au reusit printr-o diplomatie de nota 10 sa nu fie atacati niciodata, asa ca detin niste manuscrise fundamentale pentru istoria omenirii). Am fost si la Nuweiba, un soi de fosta Vama Veche in care am stat in 2000 si de unde am niste amintiri frumoase, dar care m-a intristat pentru ca acum a devenit o ruina… . Dar, in fine, hai sa revin la comparatia cu Hurghada care am promis-o.
Hotelurile – atat Hurghada, cat si Sharm au hoteluri pentru toate gusturile si buzunarele. Nu am vizitat toate hotelurile din cele doua statiuni (de fapt, am vazut foarte putine), dar inteleg ca in general, cele de la Sharm sunt un pic mai scumpe. Poate si pentru ca Sharm se pozitioneaza ca o destinatie mai premium decat Hurghada. Pe de alta parte, langa Hughada se afla statiunea El Gouna care este indiscutabil statiunea cea mai chic si premium a Egiptului. Langa Sharm exista statiunea Dahab, un soi de Vama Veche a Egiptului, cu pensiuni si hotelase mai ieftine si mai putin spectaculoase, dar cu o zona de restaurante, magazine si baruri tipice pentru o atmosfera de statiune orientala.
Plaja / intrare in mare – daca la Hurghada, in general vei gasi plaja cu nisip fin si o intrare destul de lina in mare, in Sharm, nu prea exista nisip, dar nici pietre, plaja in general este formata din nisip batut, dar lin pentru talpa goala, dar multe hoteluri au un “brau” de corali aproape de tarm. Cel putin la hotelul in care am stat, te poti duce pe niste mici pontoane si inota in larg.
Corali – Sharm, Sharm, Sharm. Gradinile submarine din parcul national Ras Muhammad, atolii albi si gramezile de pesti fac din Sharm cel mai fain loc din Egipt de scufundari si snorkeling. Am mai auzit ca ar fi ceva similar si la Marsa Allam, in sud, dar ca totusi Sharm si zona de langa este clar nr. 1.
Viata de noapte – din nou Sharm este numarul 1. In zona Naama Bay, dar si pe la hoteluri, exista cluburi care rivalizeaza cu multe cluburi din Europa. Nu am ajuns sa vad vreunul, dar locuri ca Little Buddha (un soi de Buddha Bar egiptean), Pacha, Crystal si altele sunt cunoscute ca fiind printre cele mai tari din Egipt. Exista si un Ice Bar – complet inghetat, te duci sa bei o vodca imbracat in haine groase de iarna.
Locuri de plimbare – Hurghada nu prea are locuri de plimbare, singurul loc ar fi centrul orasului nou, dar e un pic cam haotic – celor care le place haosul tipic oriental vor fi incantati, altii nu. Cum ziceam, langa Hurghada exista un orasel-statiune numit El Gouna si detinut de un singur om (inutil sa spun ca este cel mai bogat om din Egipt) care combina intr-o zona de clasa atat hoteluri all-inclusive, cat si zone pe unde sa te poti plimba, sa bei ceva, sa mananci ceva, atat pe o strada pietonala, cat si de-a lungul debarcaderelor pline cu yahturi care mai de care (nu va asteptati la Dubai sau Monaco, totusi). In Sharm te poti plimba in zona Naama Bay sau Old Market, ultima fiind chiar faina.
Ce poti vizita in afara statiunilor – din Hurghada, poti ajunge la Luxor unde se poti vedea intr-o singura zi Valea Regilor, Karnak si Mausoleul lui Hatshepsut (e drept, mai pe repede inainte), dar si la Cairo, in timp ce din Sharm, nu poti ajunge cu autocarul decat la Cairo. Evident, poti ajunge si la Luxor cu avionul, dar e un pic scump. Din Hurghada la Cairo sunt 460 km si din Sharm la Cairo sunt 500 km, deci distantele sunt asemanatoare (trebuie sa iei in considerare insa ca Hurghada are vreo 100 km din El Gouna pana la Port Safaga, iar Sharm este si el labartat pe vreo 60 km, deci distanta din hotelul tau poate fi mai mare sau mai mica cu cateva zeci de kilometri). Din Sharm, in vremuri pre-pandemice (si indiscutabil si in cele post-pandemice care vor veni), se pot vizita in excursii de o zi Petra si Ierusalimul (Ierusalim e chiar departe, se doarme pe autocar si la dus si la intors). Sincer, sunt excursii pe repede-inainte, merita sa dormiti vreo noapte-doua atat la Petra, cat si la Ierusalim (mai ales in cel estic, cel palestinian), dar daca vrei sa dai o tura si prin tarile din jur, Sharm este indiscutabil mai bine plasat.
In plus, Sharm se afla destul de aproape de Manastirea Sf. Ecaterina, o manastire-cetate care se poate lauda cu cea mai lunga viata monahala neintrerupta din istorie (iar majoritatea cladirilor din manastire dateaza hat din perioada imparatului bizantin Justinian de acum 1500 ani) si te poti urca pentru un apus (sau rasarit) de neuitat pe varful Moise (Jabel Musa) unde se spune ca Moise ar fi primit tableta cu cele 10 porunci direct de la Dumnezeu (se spune ca tableta ar fi pastrata in zilele noastre intr-o biserica din Axum, nordul Etiopiei, dar nu poate fi vazuta decat de calugarul-pazitor, orice alt muritor ar arde pe loc).
Istorie – nici Sharm, nici Hurghada nu au istorie. Acum cateva decenii, erau niste amarate sate de pescari. Sharm a fost ocupat de Israel intre 1967 si 1982 si dezvoltarea turistica a fost inceputa de acestia (Eilat e o gluma fata de Sharm).Hurghada a fost aleasa ca loc de relaxare de petrolistii britanici din Egipt candva inaintea primului razboi mondial, dar dezvoltarea ei ca destinatie turistica a fost inceputa de guvernul de la Cairo pe vremea lui Nasser, prin anii 50. Adevaratul boom turistic a inceput insa undeva din anii 1990 – 2000 cand chiar s-a investit masiv. Cum ziceam, Sharm are un mic muzeu de istorie care merita vizitat.
In concluzie, Sharm sau Hurghada ? Nu este o alegere obiectiva, tine de placerea subiectiva a fiecaruia, de ce isi doreste fiecare. Cred ca asa in mare, daca vrei o vacanta lenesa la mare, Hurghada e o optiune excelenta, daca vrei ceva mai multa actiune, gandeste-te la Sharm.
Iar cei de la Hello Holidays au nediscriminatoriu oferte atat pentru Sharm, cat si pentru Hurghada.
Pentru Sharm, le puteti gasi aici ––-> oferte Sharm el Sheikh
Pentru Hurghada, le puteti gasi aici –> oferte Hurghada
Nota
Am fost in Sharm el-Sheikh la invitatia Hello Holidays care a sarbatorit cu aceasta ocazie 15 ani de la infiintare. Hello Holidays este cunoscuta pentru numeroasele chartere cu autocarul spre Bulgaria, Grecia si Turcia, dar de cativa ani incoace ofera si sejururi sau circuite cu avionul (cum este charterul de Sharm el Sheikh).
Imagini Sharm el Sheikh
In zbor spre Sharm-el-Sheikh, am trecut pe langa muntii plini de nea ai Antalyei
Piramidele de la Giza, de langa Cairo (uitati-va cu atentie :))
Atolii din Marea Rosie – Maldivele Egiptului
In aterizare peste Sharm el Sheikh
Am fost intampinat cu dulciuri egiptene 🙂
Cum trageam perdeaua dimineata …
Cu piscina proprie 🙂
Hotelul Sunrise Arabian – un paradis al florilor
Plaja hotelului – in departare se vede insula Tiran facuta cadou Arabiei Saudite
Pontonul hotelului
Cu corali
Naama Bay
Plaja de la Naama Bay
Gasesti tot soiul de magazine
Una din strazile comerciale din Naama Bay. Nu va speriati, era relativ devreme dimineata, se anima dupa amiaza si mai ales seara
Prin zona gasesti si Hard Rock Cafe
Sau cluburi de noapte cum e Little Buddha (nu am fost, nu stiu care e atmosfera, dar sunt laudate peste tot)
Ornata moschee care domina Old Market
Cam asa arata Old Market
Noaptea e plina de lumini
Iar display-urile de fructe sunt incredibil de apetisante
O shaorma la varice 🙂
Moscheea este superb luminata noaptea
Exista mini-strazi comerciale si prin alte locuri – una era fix la intrarea in hotelul meu
Farsha Cafe
Se sta pe jos, in stil traditional
La prima vedere, este un haos cu obiecte retro
Abu Simbel :)))
Poti sa stai si intr-un cort beduin
Dar mai ales noaptea, Farsha devine magica
O feerie de culori
Noul si modernul muzeu din Sharm el Sheikh
Egiptenii mumificau tot ce le cadea la mana 🙂
Zei si faraoni mana de mana
Pisicile erau sacre si in Egipt, nu numai pe Facebook-ul zilelor noastre
Cam asa arata peninsula Sinai. Un spectacol !
Daca tot am ajuns acolo, am fost si la Dahab, Vama Veche a Egiptului
Manastirea Sf. Ecaterina
Am prins apusul pe varful Moise
Un pic de adrenalina prin desert 🙂
Mad Max de Sharm el Sheikh 🙂