O saptamana plina de sarm la Sharm el Sheikh (ep. 3). Dahab, Vama Veche a Egiptului

Laguna Dahab

Dahab

Mai putin cunoscuta in Romania, dar destul de cunoscuta in spatiul ex-sovietic si Europa Occidentala, undeva la 1 ora de mers cu masina de Sharm se afla statiunea Dahab. Evident, daca Sharm-el-Sheikh este statiunea nr. 1 din Sinai, cu hoteluri mari, resorturi in general de buna calitate, lux, clubbing si asa mai departe, Dahab se pozitioneaza complet diferit – este o statiune boema, cu hoteluri mai mici, dar mai ieftine (nu stiu daca exista hoteluri de 5 stele in Dahab, dar in Sharm abunda), cu campinguri si pensiuni, atragand backpackeri, calatorii boemi, dar si activi care vor sa faca lucruri, nu neaparat sa stea doar la plaja si in ultima vreme chiar si foarte multi turisti egipteni care nu-si prea permit Sharm sau Hurghada. Este varianta ieftina, chill, activa si mai tinereasca a Sharmului.

Acum 22 ani, cand am ajuns pentru prima oara pe cont propriu in Egipt, dupa ce ne-am catarat pe varful Moise din mijlocul Sinaiului am ajuns la Nuweiba, o alta statiune boema, un alt soi de Vama Veche foarte populara cu pustii din Israel. Dupa vreo doua saptamani si jumatate de bantuit prin Egipt in sus si in jos, cele cateva zile petrecute la Nuweiba au picat nemaipomenit si am niste amintiri foarte frumoase de acolo. De altfel, acum cand am revenit in Sinai, mi-am aranjat sa dau o fuga la Nuweiba sa revad acele locuri (mai precis in zona turistica Tarabin). A fost o intoarcere foarte trista – totul acolo era pustiu (eram singurul suflet care mai bantuia), pensiunea in care am stat era nu numai pustie, ci si aproape o ruina, la fel si terasele de pe malul marii unde stateai la o shisha sau un kebab pe perne si covoare, dar cu picioarele in apa. A fost o intoarcere deprimanta sa vezi acel loc care mi-a ramas undeva in sufletul meu de calator in halul acela, sa bantui printre ruine si locuri pustii.

 

In schimb, daca Nuweiba a murit (sau mai degraba e in agonie), Dahab s-a dezvoltat si s-a dezvoltat bine. Adica s-a dezvoltat diferit de Sharm desi au aparut peste tot hoteluri si chiar si mici resorturi, este o alternativa la Sharm pentru cei care nu doresc all-inclusive si resort-uri mari. Este locul in care trag multi turisti independenti, dar si cei care vin in sejururi, dar care doresc sa iasa din hotel si sa faca lucruri.

Daca acum 22 ani, Dahab era destul de limitat (adeavarul este ca era foarte cunoscut pentru consumul de marijuana), acum poti spune ca exista 3 zone de-a lungul coastei, are toate conditiile si e foarte safe si chill. Prima zona este undeva la nord, acolo unde muntii Sinaiului ajung aproape de mare, practic blocand accesul de-a lungul coastei (de aceea soseaua principala nu este construita de-a lungul coastei, ci serpuieste in interior printre munti si stanci lipsite de vegetatie) in apropiere de locul de diving 3 Pools. Aici a fost primul loc in care am oprit – mi-a adus aminte de Nuweiba anului 2000, dar Nuweiba era mai bine aranjata atunci… aici, in 3 Pools gasesti vreo 10 – 20 cafenele lipite una langa alta foarte aproape de mare, practic la nici 10 metri de apa, construite in stil traditional – stai pe jos, pe covoare si perne, bei ceai sau cafea, evident, poti sa si mananci cate ceva traditional egiptean sau nelipsita pizza. Totul este construit din stuf si lemn si are un aer foarte local. Fiind ianuarie, deci low season (si in Sharm, hotelurile erau cam goale), nu era multa lume, asa ca cei care ofereau plimbari pe camile treceau tristi, dar cu speranta in ochi pe langa cafenelele in care mai erau cativa oameni. Nu am vazut hoteluri sau pensiuni in 3 pools, exista insa vreo 2 mai mari pe drumul spre 3 pools. Si evident, este o zona foarte buna pentru snorkeling si diving.

Am stat chill pe covoare, am baut niste ceai, am mai sporovait la umbra (cine a vrut sa faca plaja, a facut) si pur si simplu timpul a trecut fara graba, in acel ritm adormit, dar atat de odihnitor al Africii.

 

Undeva mai la sud de 3 pools, se afla o laguna de un albastru ametitor, iar pe marginea ei au aparut hotelase, pensiuni, restaurante. Daca mergi spre 3 pools, o sa o admire de sus si o sa fi uimit de culoare lagunei. Din pacate, nu am avut timp sa ajung si acolo, dar cred ca este o zona mai ales de cazare. Sunt convins ca exista si restaurante, dar nu la fel de multe si variate ca ele de la nord, din el-Masbat.

 

In schimb, am fost pe extrem de ofertanta strada pietonala construita de-a lungul tarmului – i se mai spune si el-Masbat si este centrul turistic al orasului-statiune. Este una din acele strazi pietonale, plina cu o sumedenie de restaurante (majoritatea sunt fix pe tarmul marii de unde poti admira un apus de soare genial cu Arabia Saudita de vis-à-vis in “flacara” rosie a luminii de apus), magazine de suveniruri, haine hipiote si cred ca singura librarie care am vazut-o in zona (in Sharm nu cred sa existe vreo librarie). Evident, baruri chill si agentii de turism.

Cum spuneam, daca Sharm este mai mult pe relax, stat la plaja si all inclusive, Dahab este gandit pentru turistii mult mai activi. In primul rand, principalul magnet sunt atractiile marine – aici poti sa faci scuba diving (am citit undeva ca ar fi cel mai ieftin loc de pe planeta unde poti sa inveti si sa iti iei certificat scuba), snorkeling, iar daca esti experimentat poti sa te avanti in Blue Hole. Cum nu stiu sa inot, nu fac nici scuba, dar tot pe diverse forumuri si site-uri am inteles ca este “cel mai periculos loc de facut scuba din lume” – e doar pentru pro. Daca nu esti pro sau nici macar nu ai certificat, sunt numeroase alte locuri pe coasta de la 3 pools la Blue Lagoon unde poti sa incerci scufundari, sau sa plutesti pe apa cu ochii in mare, facand snorkeling. De asemenea, aici se practica foarte mult surfing si windsurfing (nu foarte mult in ianuarie cand e cam frig si inteleg ca nici nu prea bate vantul) – ca si in cazul scuba, Dahab este un loc extrem de bun sa inveti surfing, sailing sau wind-surfing, fiind foarte ieftin, instructorii foarte buni, iar in scolile respective se zice ca se vorbesc la fel de multe limbi ca la ONU :).

Nu le ai cu apa ? Nici o problema – operatorii din turism ofera o gramada de aventuri prin desert – de la plimbari cu ATV-urile, cu camila, noaptea pentru a observa milioanele de stele dupa o cina beduina, vizita la Canionul Colorat (mi-as fi dorit mult sa merg, dar era inchis, inteleg ca nu e deschis iarna ca pot sa apara ploi si vijelii), practic in fiecare zi poti sa faci ceva.

Vrei undeva mai departe ? Indisutabil, excursia la manastirea Sf. Ecaterina si urcarea pe varful Moise este obligatorie, iar in vremuri necovidice, se organizau chiar si excursii la Petra si Ierusalim. Acum, cu Israelul inchis si Iordania cerand test PCR, excursiile sunt suspendate, dar sunt sigur ca vor fi reluate imediat dupa ce pandemia va fi pusa cu botul pe labe si granitele se vor deschide.

 

Mancare ? Pai asta a fost unul din highlight-urile excursiei la Dahab. Am mancat la restaurantul Ali Baba (ulterior, am citit pe mai multe bloguri de calatorii in limba engleza ca ar fi unul dintre cele mai bune din Dahab) niste mancare pe baza de peste si fructe de mare de mi-am lins degetele. Mancarea a fost fantastica, prezentarea la fel. Evident, nu este cel mai ieftin loc din Dahab (poti sa mananci si shaorma la varice pentru cateva lire), dar mai ales in perioadele cu putini turisti, poti negocia – ca de altfel la orice restaurant. Cina, privelistea cu apusul, cu dealurile de vis-à-vis din Arabia Saudita stralucind mi-au ramas intiparite in minte. Si sigur vor ramane pe termen lung.

 

Cum se ajunge acolo ? Simplu – un zbor la Sharm el-Sheikh sau Cairo si de acolo cu autobuzul (din Cairo) sau taxi / microbus (Sharm). O sa-mi spuneti ca din pacate nu exista oferte pe charterele agentiilor de turism romanesti pentru Dahab. Ei bine, o sa fiti surprinsi, dar exista. De exemplu, Hello Holidays are oferte fix in Dahab – pe site sunt postate cele de la Tropitel Dahab (zbor, transfer, demipensiune) la 404 euro de persoana si la Happy Life Village (zbor, transfer, demipensiune) la 425 euro de persoana. Sunt convins ca daca ii contactati, or avea si alte locuri de cazare din Dahab in oferta. Si ai avantajul zborului direct din Bucuresti si fara bataie de cap la transferuri. Iar in Dahab, va descurcati usor pentru o vacanta activa.

Pentru oferte, uite-te aici si cauta unde scrie Dahab pentru ca sunt si in Sharm pe aceeasi pagina ––-> oferte Dahab 

 

A fost careva in Dahab (sunt sigur, ca m-am intalnit cu mai multi romani pe strada principala). Cum vi s-a parut ?

 

Nota

Am fost in Sharm el-Sheikh la invitatia Hello Holidays care a sarbatorit cu aceasta ocazie 15 ani de la infiintare.

 

Imagini Dahab

Drumul spre Dahab

In desert, intre Sharm si Dahab

Golful Aqaba

Acolo unde muntele se prabuseste in mare …

Laguna Dahab

Laguna Dahab

pools Dahab

Zona 3 pools

Cafenea pools

Si cafenelele / restaurantele ei

Camile

Vrei o plimbare cu camila ?

Sat beduin Dahab

Marea e la doi pasi

Camile pe malul marii

 

Hamac Dahab

Ce poate fi mai relaxant ?

Cafenea Dahab

 

Acoperisuri Dahab

Acoperisurile de stuf ale cafenelelor si restaurantelor

Turisti egipteni

Egipteni la mare

Dahab lagoon

Zona Laguna Dahab unde au aparut numeroase locuri de cazare

ATV Dahab

ATV ? Garla 🙂

Excursie Petra

Cum se ajunge la Petra. Mai precis, cum se ajungea

Excursii Dahab

Un meniu intreg…

Strada mare Dahab

Strada pietonala

Eat like an Egyptian

🙂

Al Capone Dahab

Unul dintre cele mai mari restaurante

Pod Dahab

Un pod care leaga doua parti din Dahabul pedestru

Librarie Dahab

Probabil, singura librarie cu carti in limba engleza de pe coasta

Munti Sinai

 

Ali Baba Dahab

Aici am mancat

Pesti de mancare

Din meniul locului

Pesti si fructe de mare

Mancarea a venit pe o corabie 🙂

Fructe de mare Dahab

O mare de creveti

Calamari Dahab

sau de calamari

Masa peste Dahab

 

Ali Baba Restaurant

Miau !

Pisica cersetoare

Da si mie, te rog frumooooos

Spalat de mana

La final, la spalatul pe maini

Apus de soare Dahab

Dupa apus, Arabia Saudita a devenit rosie

Sticle cu nisip colorat

Nu vei cauta prea mult dupa suveniruri 🙂

Dahab street

Strada pietonala la ceas de seara

Cafe Paris

Sunt tot soiul de localuri

Dahab by night

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest