Stiti legenda aceea urbana ca cele mai frumoase insule grecesti sunt acelea in care pleaca grecii in vacanta. Fix asta mi-a trecut prin minte cand am vazut sute de greci debarcand de pe ferry boat-ul care venea din Samothraki spre Alexandropouli intr-o seara de luni, fix de Rusalii cand grecii ca si romanii au o lune libera. Mi-am soptit atunci in barba: “Hei. In fine am descoperit insula aia secreta in care se duc grecii in vacanta”. Si cred ca am descoperit-o. Este o insula cu totul si cu totul deosebita – de departe zici ca e insula aceea din Insula Misterioasa al lui Jules Verne, dar cand debarci in port iti dai seama ca ai ajuns intr-o insula autentica, in care localnicii nu traiesc neaparat prin si pentru turism. Pare surprinzator pentru o insula greceasca, dar aici majoritatea oamenilor traiesc din pescuit si nu din turism, adica asa cum era acum zeci si zeci de ani cam peste tot in Grecia. Este o insula autentica, o insula in care simti spiritul grecesc, o insula pe care auzi mai mult greceste decat englezeste, o insula abrupta, muntoasa si impresionanta. Dar nu este o insula prea locuita – populatia rezidenta a insulei este de circa 2800 persoane (evident, vara sunt mai multi), iar capitala sa, Chora, un sat pitoresc catarat pe munti si aparat de vechi cetati genoveze are doar cateva sute de locuitori. Daca nu sunt prea multi oameni, in schimb sunt foarte multe capre – legendele locale spun ca sunt 15 capre pe cap de locuitor (deci, in jur de 15,000 capre), iar acestea sunt lasate in libertate. Fara vreun pradator natural, acestea se inmultesc accelerat, iar flora insulei are de suferit – o buna parte este erodata datorita acestor ierbivoare.
In mod straniu, capitala insulei nu este pe malul marii, in portul insulei, ci ascunsa in munti. Dar aceasta decizie are o logica. De-a lungul secolelor, apele din jurul lui Samothraki erau impanzite de pirati (nu mai e cazul, desigur), asa ca locuitorii au preferat sa se mute in munti, sa isi construiasca turnuri si eventual ziduri de aparare pentru a se apara. Asa ca Chora (care inseamna “sat” si este numele oraselelor-capitala din multe insule grecesti) este catarat si ascuns in munti, cu perspectiva superba asupra marii. In zilele noastre, portul s-a dezvoltat si este mai mare decat capitala – portul Kamariotissa are cam 1000 locuitori, pe cand capitala Chora are doar 600 suflete, dar Chora continua sa fie capitala micutei insule.
Sincer, m-am indragostit de Samothraki din secunda 1. Apusul de soare m-a prins pe malul marii, in Kamariotissa si cand am ajuns in Chora unde am si dormit, era deja amurgul – admiram cu gura cascata acele culori fantastice ale amurgului Greciei. Chora era vesela si vioaia, fara a fi aglomerata, cu terase revarsandu-se pe stradutele in panta si cu promisiunea unor panorame extraordinare. De aceea, cine credeti ca s-a trezit la ora 7:00 pentru a descoperi o Chora in care locuitorii dormeau tun ? Evident, eu. Si atunci, dragostea la prima vedere a fost urmata de dragostea la a doua vedere, cea adevarata. A fost o dimineata solitara, dar superba, bantuind pe ulitele coborand si urcand, printre case albe si inconjurat doar de pisici. A fost o Grecie doar pentru mine.
Dar haideti sa trec in revista ce poti sa vezi si sa faci in Samothraki.
Cum ajungi in Samothraki
Din Bucuresti, trebuie sa o iei cu masina pana la Alexandropouli, aproape 600 km. Poti sa treci granita bulgaro-greaca pe la Makaza, dar mai bine o treci pe la Ormenio, la doi pasi de granita cu Turcia, o granita putin uzitata si prin care poti trece fara prea multa lume. Din Alexandropouli, poti sa iei ferry-ul direct pana in Samothraki (aproape 2 ore), vara sunt 1-2 ferry-uri pe zi (daca mergeti cu masina, rezervati-va loc pe vas, cumparand biletul in avans). Stati pe punte, pentru ca in general zeci de delfini inoata pe langa si dupa vas pentru a prinde pestele “ametit” de ferry.
Unde sa stai in Samotraki
Sigur, poti sa stai peste tot pe insula pentru ca insula este mica, dar cele mai multe concentrari de locuri de cazare sunt in port, in Kamariotissa si in munti, in satucul Chora. Personal am stat in Chora si m-am simtit extraordinar. Niste privelisti fantastice (sa prindeti apusul din piata centrala !), taverne traditionale pline de sarm, un sat “real” si mancare buna. Daca vreti sa fiti mai aproape de putinele plaje, stati in Kamariotissa.
Plaje in Samothraki
Samothraki nu are sute de plaje ca alte insule grecesti, are doar cateva, dar pitoresti. Una singura este amenajata (adica sezlonguri, umbrele si bar), asa ca cei care isi doresc plaje pustii, virgine, unele chiar fara acces de pe insula (insula e muntoasa, chiar abrupta pe alocuri) unde poti ajunge doar cu barca si intreaga plaja va fi a ta va fi incantat.
Cea mai faimoasa plaja din Samothraki se numeste Pachia Ammos. Este una din putinele plaje amenajata, dar evident, poti sa stai direct si pe nisip daca nu iti place comfortul. Am scris nisip ? Da, plaja are nisip, una din putinele de pe insula. In schimb, peisajul este spectaculos … in spate, pe fundal se inalta muntii din Samothraki, o adevarata splendoare.
Tot pe Pachia Ammos poti sa gasesti oferte de scufundari, inclusiv cursuri pentru incepatori.
Ce sa faci in Samothraki
Din pacate, am stat foarte putin in Samothraki, asa ca nu pot sa fac o lista exhaustiva. Dar iata ce am vizitat:
- Chora – v-am povestit deja de satul-capitala, cocotat pe munte. Un sat traditional, cu niste panorame extraordinare, cu case albe, ordonate pe panta muntelui. La o extremitate a satului se afla urmele unei citadele genoveze de unde poti admira intregul sat. Intrarea este libera, dar se deschide undeva dupa 9 dimineata. Pur si simplu, plimba-te pe ulitele satului, descoperind colturi pitoresti, colorate, pline de flori. Dimineata devreme vei fi doar tu si o armata de pisici, atmosfera devenind vioaie mai ales seara cand lumea iese la terase.
- Therma – este cea mai boema localitate de pe insula. Este locul de intalnire al boemilor, nudistilor si hipsterilor. Numele provine din faptul ca aici se afla niste bai calde folosite inca din vechime. Tot de aici, din micul sat poti sa faci o scurta drumetie spre o cascada din zona, favorita cu yogini si nudisti (nu te speria daca vei intalni oameni goi, sunt pasnici :)). Ultimii metri inainte de a ajunge la cascada Gria Vathra sunt un pic mai dificili, adica trebuie sa te cateri pe niste stanci… e mai bine sa ai incaltari bune, nu slapi. In caz ca ajungi in slapi, e preferabil sa urci descult(a). Poti sa faci baie :).
- Cascada Kremastos – Samothraki este o insula a cascadelor, dar Kremastos este cu adevarat speciala – se varsa direct in mare si este cea mai inalta cascada care se varsa direct in mare din Grecia. Daca esti un profesionist, poti sa cobori de sus, sa faci rapel pana jos, in mare, dar daca nu esti un soi de Superman, cel mai bine este sa faci un tur sa o vezi de pe mare – gasesti barca pe plaja Pachia Ammos. Pe drum, vei putea face snorkeling pe langa un vechi vas cargo romanesc scufundat aici prin anii 50.
Din pacate, doar aceste locuri le-am vazut. Dar, din discutiile cu localnicii, mai sunt multe alte lucruri de facut, de stat si o saptamana
- Samothraki este o insula a cascadelor si a drumetiilor. Poti sa o iei pe munte si sa le descoperi pe carari de munte.
- Templul Marilor Zei – ati auzit de celebra statuie a Victoriei (Nike) din Samothraki, zeita inaripata dar fara cap care o poti admira la Luvru ? Da, cum ii zice si numele a fost descoperita de un francez in Samothraki prin secolul XIX si este emblema si mandria insulei. Aceasta a fost descoperita langa un templu a carui coloane impresionante inca exista si merita vizitat. Apropos, o copie fidela a statuii care se afla la Luvru o poti vedea in Muzeul din Samothraki
- Urca-te pe varful Fengari (1611 m). Se zice ca aici zeul marilor Poseidon a stat si a urmarit razboiul troian. Avea ochi buni, nu cred ca un om obisnuit vede zona unde se afla Troia de aici, dar cert ai o panorama superba. Atentie, nu e o catarare prea usoara, asa ca vino echipat si antrenat.
- Biserica Sf. Maria Krimniotissa – construita pe un colt de stanca dominand plaja Pachia Ammos- nu e usor de ajuns, dar panorama inteleg ca e incredibila.
- Muzeul de Arheologie – Victoria din Samothraki nu este singura statuie gasita pe insula, asa ca vei admira in muzeu tot soiul de urme ale civilizatiei multi-milenare din Samothraki. In curand aici, se va afla si o copie identica a celebrei rezidente de la Luvru
- Cheile Fonias – duce la cea mai romantica si frumoasa cascada din Samothraki
Da, stiu, nu e asa de usor de ajuns in Samothraki ca in insulele spre care exista zboruri directe, dar cei care vor face efortul pentru a ajunge aici vor primi recompensa unei insule verzi, o insula cu putini turisti, o insula cu carari de drumetii superbe, un templu impresionant si poate una dintre cele mai bune locuri de scufundari din Grecia. Luati Samothraki in considerare !
Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Samothraki
Imagini Samothraki
Ferry-ul de Samothraki
Insula din King Kong ? Nu, Samothraki !
Portul Kamariotissa
Cu muntii pe fundal
Chora pustie, dimineata
Prin Chora
Cetatea genoveza ce domina de secole capitala insulei Samothraki
Chora
Marea Egeeeeeee
Plaja Pachia Ammos
E timpul sa descoperim Samothraki din larg
Stanci care cad direct in apa marii
Cascada Kremastos
Pachia Ammos – cea mai cunoscuta plaja din Samothraki
Langa Therma
Se afla cascada Gria Vathra
Scoici de Samothraki 🙂
Salut,
Vin cu o completare. Munții din Samothraki poartă numele de Munții Saos.
Da, asa e, eu m-am referit la varf. Multumesc de completare.
Posibilitate de a merge cu avionul?
Nu are aeroport. Se poate ateriza la Alexandropouli si de acolo mai departe cu ferry, dar nu exista zboruri directe din Romania doar via Atena.