Croaziera sa acopere o serie de insule grecesti de neuitat – Celestyal Cruises

Celestyal Cruises Celestyal Crystal

Celestyal Cruises – Celestyal Crystal

De ani de zile, de cand am inceput sa calatoresc prin lume, m-am gandit ca Grecia trebuie vazuta de pe barca. Ziceam ca cel mai bine este sa inchiriezi o barca (evident, cu echipaj ca nu prea stiu sa o manevrez si nici de inot nu stiu) si sa o iei top, top din insula in insula. Ulterior aveam sa aflu ca chestia asta este foarte posibila daca esti o gasca mai mare, iar vara nu e foarte usor de facut in Ciclade – stiti, Santorini, Mykonos, zona aia. Motivul ? Bate un vant de te spulbera si nu e foarte comfy sa navighezi pe o barcuta mai mica. Am facut totusi niste island hopping in 2020 – din Santorini in Mykonos via Naxos si Paros, de data asta calatorind cu niste vase zdravene, ferry-urile care fac legaturile intre insule. A fost o calatorie absolut superba, de neuitat, dar ce te faci cand vrei sa vezi mai multe insule (si nu numai) si nu ai prea mult timp la dispozitie – doar sa vezi “the best of” pentru ca de exemplu in Rhodos poti sa stai o saptamana si nu te plictisesti, iar in Creta chiar si 2-3 saptamani. Dar nu multi avem la dispozitie atata timp.

Ei bine, fix la asta s-au gandit cei de la Celestyal Cruises. Celestyal cruises este o companie de croaziera mica (adica are doar 2 vase, nu zeci cum au MSC, Royal Caribbean sau NCL) provenita din Cipru si care ofera croaziere doar in zona Mediteranei de Est, in special intre insulele grecesti. Marea majoritate a intinerarilor sunt de la o insula greceasca la alta cu plecare mai ales din Atena si Salonic, dar Celestyal mai opreste si prin Kusadasi si Istanbul, Limassol sau Egipt, Si multe dintre aceste stopuri sunt absolut fascinante – poti vedea Piramidele sau apusul de soare de la Santorini, poti sa descoperi fabulosul oras antic Efes sau Parthenonul. Dar o sa va povestesc mai incolo care au fost opririle pentru cea mai apreciata croaziera din Marea Egee.

Eu trebuia sa ma imbarc de la Salonic, dar fiind in Turcia am aranjat sa ma imbarc de la Kusadasi, Nu as fi avut timp sa zbor de la Dalaman la Bucuresti si apoi imediat sprea Salonic, nu prindeam zborul spre Grecia. Asa ca am dormit o noapte in Kusadasi si apoi m-am imbarcat cand a ajuns vasul in portul turcesc.

 

Sincer, prima oara cand am urcat la bord, am avut un soc. Nu era nici un pasager, desi un vas marisor, are o capacitate de 1200 pasageri. Era ca un vas fantoma. Doar echipaj. Dupa ce m-am invartit pe vas in lung si in lat, am descoperit cred vreo 10 – 15 pasageri. Am iesit si eu prin Kusadasi la plimbare si cand m-am intors inainte de plecare, am descoperit ca vasul se umpluse. Unde fusesera toti oamenii acestia ? Simplu, pe mal. Sa viziteze, sa exploreze, sa descopere.

Eu am mai fost in croaziere pe 2 vase de croaziera in curse propriu-zise cu pasageri – cu Royal Caribbean, hat acum 9 ani prin Mediterana de Vest si cu MSC in 2016 in Scandinavia si am mai ajuns de 2 ori pe vase de croaziera in niste mini-excursii de 2 zile cu ocazia lansarii unui vas NCL si a reinceperii croazierelor dupa pandemie la Royal Caribbean. Ei bine, in nici una din cele 2 experiente de croaziera “normal”, nu am gasit vasul gol-golut in timpul zilei. Cred ca mai putin de jumatate din pasageri debarcau, dar foarte multi alegeau sa ramana la bord. Si sincer, fix ca in cazul marilor hoteluri all-inclusive, aveau ce sa faca  – spectacole, facut baie in piscine imense, activitati de tot felul, lenevit la vreun bar sau chiar si activitati mai pline de adrenalina. Ei bine, Celestyal nu are nimic din toate acestea – piscina este mica, de abia intra cativa oameni in ea, restaurantele erau inchise, am gasit un bar cam pustiu pe langa piscina, activitati zero. Pentru ca Celestyal are o alta filozofie – CELESTYAL TE INDEAMNA SA COBORI SI SA VIZITEZI. In ultima instanta, asta este ce ar trebui sa fie la baza orice vas de croaziera – sa fie un mod de transport intre locuri fabuloase de vizitat. In general, insa industria de croaziera a creat concepte si activitati care sa te tina pe vas (unele sunt realmente cool, trebuia sa recunosc), Celestyal iti da un sut si iti zice – AI AJUNS INTR-UNELE DINTRE CELE MAI FRUMOASE LOCURI ALE EUROPEI. DU-TE SI VIZITEAZA-LE, NU STA PE VAS.

Mi se pare o idee interesanta si pana la un anumit moment, altruista. Daca stai la bord, consumi, mai lasi un ban pe vas, asa, daca te duci sa vizitezi, mai degraba cheltuiesti bani in destinatie. Daca te duci intr-o excursie organizata, evident, firmele locale castiga ceva, iar daca cobori de capul tau, sigur te vei pune la un restaurant local sa mananci la pranz, nu te mai intorci la vas. Cel putin eu nu m-am intors in Rhodos decat sa-mi iau bagajul inainte ca vasul sa plece spre Creta.

 

Din pacate, nu am avut parte de intreaga croaziera. M-am imbarcat la Kusadasi si am debarcat a doua zi la Rhodos de unde am luat un zbor Anima Wings direct spre casa. Excursia mi-a fost curmata din motive personale, dar in prima zi la Kusadasi, am renuntat la excursia la Efes pentru a lua vasul la picior si sa-l inteleg mai bine.

 

Aspectul general – nu te astepta la sclipici gen Hollywood si spectaculozitatea intrarilor, scarilor, holurilor de la alte vase de croaziera. Eu am calatorit pe vasul Celestyal Crystal care avea un aer retro-cool. Aducea cu vasele de croaziera de mai demult cum le-am vazut in diverse filme. Evident, totul era curat, bine aranjat, dar atmosfera generala nu era de ultimul racnet in tehnologie si stralucire de Hollywood, ci pur si simplu era altceva. Se punea accentul pe functional. Era pur si simplu locul chill unde sa te odihnesti si sa te relaxezi dupa o zi descoperiri si explorari.

Camera – mai mare decat am perceput-o din poze. Cred ca ar trebui Celestyal sa faca niste poze noi. Sigur, cabinele de vase de croaziera nu sunt la fel de mari precum camerele de la hoteluri – asta este pe absolut orice vas de croaziera. Dar desi cabina e mai mica decat o camera normala de hotel, este extrem de bine gandita – practic fiecare milimetru patrat e gandit si are un scop pentru a te simti totusi comfortabil. Din cate stiu, Celestyal Crystal are 2 tipuri de cabine (nu am vazut decat cabina mea) – interioara si exterioara. Eu am stat intr-una exterioara cu hublou fara balcon (nu sunt sigur ca au vreo camera cu balcon, uitandu-ma din viteza de afara nu am vazut nici una), aveam pat, o canapea unde mi-am revarsat din lucruri, televizor, dulapioare si in fine, baie cu dus. Cum ziceam, fiecare milimetru patrat a fost gandit si folosit pentru a te simti bine. Stiti bancul acela cu Fiat 500 ca e mai mare la interior, decat la exterior. Asa si cabinele de pe vasele de croaziera. Si m-am simtit comfortabil. Cu o exceptie – am avut ghinionul sa fi primit ultima cabina, cea din spatele vasului (nu mai stiu daca ii zice prova sau pupa, nu prea le am cu expresiile astea marinaresti) si a fost un zgomot extrem de mare de la motor. Nu stiu exact unde era motorul, dar sunt convins ca era in apropiere pentru ca nu am adormit nici un minut toata noaptea. Am reusit sa atipesc cateva ore cand am oprit in Rhodos, asa ca am renuntat la excursia din ziua respectiva desi mergea intr-unul din satucele mele favorite din toate Grecia – la Lindos. Pur si simplu nu m-am putut scula, asa ca am preferat sa dorm cat timp vasul statea in port si motorul nu era pornit, sa sacrific Lindos si sa ma plimb de capul meu prin Rhodos dupa ce m-am dat jos din pat – de aceea nu va pot spune nimic despre micul dejun pentru ca nu l-am prins. Vaporul a tras intr-un port care e la 10 minute de mers pe jos de orasul vechi al cavalerilor din Rhodos – un alt loc absolut superb !

Netto – cand va luati cabina, insistati sa fie cat se poate de aproape de “botul” vasului, nu spre coada lui.

 

Restaurante – exista un restaurant-bufet si vreo 2-3 formale, a la carte. Nu am ajuns in nici unul pentru ca nu aveam pantaloni lungi la mine, dar inteleg ca mancarea era buna. Intre cele trei mese, se ofera snack-uri si bauturi la baruri, dar nu am comandat – inteleg ca exista o lista destul de generoasa de cocktailuri incluse si unele extra. Personal, nu am luat decat o cina, iar la pranz am ajuns dupa ora de inchidere, dar oamenii, foarte saritori si draguti mi-au adus ceva de mancare J.

Baruri – exista mai multe oferte – pachete de bauturi sau platesti ce consumi (mancarea este inclusa automat). Acum, asta tine de fiecare cat bea – in mod normal, pachetele de bauturi sunt mai OK din punct de vedere costuri si nu stai sa te gandesti – bai, cat am mai dat pe bauturi azi, n-oi sparge banca ? Exista un bar fain langa piscina, inca unul interior destul de mare de unde poti sa admiri marea, apusul de soare sau eventual insula unde e tras vasul si un sports bar.

Piscina – cum ziceam, vasul are o piscina mica (nu cred sa poata intra comfortabil mai mult de 10 – 15 oameni), dar vorba aceea – ce iti trebuie piscina cand vasul opreste langa unele dintre cele mai frumoase plaje ale Europei ! Te duci la mare sa faci baie in mare, nu in piscine. Exista si un mic jacuzzi.

Distractie – da, Celestyal are ditamai sala de spectacole cu spectacole in fiecare aseara. De obicei, cand stau la all inclusive sau merg cu un vas de croaziera, nu ratez nici un spectacol. Acum am stat doar o noapte pe vas, deci nu am vazut cele 7 spectacole diferite, ci doar unul – a fost un spectacol de cabaret fara veleitati de tehnologie de ultimul racnet, dar in schimb artistii chiar aveau voce si se miscau bine – cumva am simtit ca le place ce fac si doreau ca sa exprime cat mai multa emotie. A fost fain. Exista si o discoteca la care nu am fost, iar in zonele comune dupa spectacol a fost un duo care a oferit un concert, taman bun de chill cu un cocktail in mana.

Magazine, cazino, spa – da, exista cateva magazine, dar si un cazino, dar sunt deschise doar cand vasul este in miscare din motive fiscale. Am vizitat si spa-ul, poti sa faci masaje si alte proceduri, exista si un mic beauty salon – daca vrei sa arati cat mai bine in croaziera.

Masuri COVID – trebuie sa fi vaccinat si sa prezinti un test rapid antigen la imbarcare. La bord, se poarta masca in zonele publice inchise, dar masura nu era puternic impusa.

 

Intinerariu, cum spuneam, eu urma sa merg pe croazieraIdylic Aegean, un soi de “the best off in Marea Egee”. In mod normal, in pachetele standard sunt oferite 2 excursii de jumatate de zi “din partea casei”. Acestea variaza in functie de portul de imbarcare. Dar hai sa trec in revista destinatiile.

 

Punctul de plecare a fost SALONIC. Capitala nordului Greciei a crescut enorm in ultimii 20 ani (am fost in Salonic in 2021 dupa mai bine de 20 ani) – pe langa zidurile cetatii perfect restaurate, merita sa te plimbi pe malul apei, prin zona comerciala plina de viata sau pe langa Turnul Alb. Mancarea este excelenta, iar viata de noapte plina de entuziasm. Recomand sa ajungeti cu o zi inainte de imbarcare pentru ca sa eviti o intarziere a avionului. Avioanele intarzie destul de mult mai ales in anul de gratie 2022, dar vasele de croaziera nu am auzit sa aibe vreo intarziere. Nu costa foarte mult inca o zi in Salonic si ai ce vedea inainte de imbarcare.

KUSADASI – Daca orasul in sine nu e ceva sa te dea pe spate, in schimb la putini kilometrii, se afla fantasticul oras antic greco-roman Efes, o adevarata minune. Am vazut multe orase antice la viata mea, dar Efes-ul chiar m-a impresionat – un amfiteatru care cred ca este doar al doilea dupa Colliseum, incredibila Biblioteca lui Celsus, dar si alte colturi ale orasului antic. Sincer, face o imensa diferenta sa vizitezi Efes-ul cu un ghid care sa-ti explice ce si cum. Cum am zis, nu m-am alaturat excursiei organizate, m-am imbarcat, am vizitat vasul si apoi am coborat in Kusadasi unde am vizitat vechea cetate si m-am invartit un pic prin bazar.

HERAKLION – capitala Cretei se afla la cateva minute de un sit arheologic fundamental pentru istoria Europei – e vorba de Knossos, capitala regatului minoic al Cretei, prima civilizatie alfabetizata si modern organizata a Europei. Sigur, influenta Egiptului este mare, dar picturile care au rezistat de atatea mii de ani si cateva cladiri refacute sunt cu adevarat impesionante. Iti place istoria, este unul din acele locuri din Europa care nu poti sa le ratezi. Knossos este mult prea important, a pus bazele civilizatiei antice grecesti care la randul ei, a pus bazele civilizatiei europene.

SANTORINI – poate suna cliseistic, dar continui sa consider ca e cea mai frumoasa insula din Grecia. Satele acelea albe revarsate pe buza stancii aride, apusul ala de soare genial, casele incastrate in stanca care azi sunt hoteluri de lux, toate panoramele, casele alea albe pe fundalul marii albastre, inundatiile de flori peste ziduri, ce sa mai, este o destinatie de neuitat. Da, e scumpa, dar nu poti sa ai si lux, si preturi la 2 euro.

MYKONOS – este insula-party a Greciei, dar si insula de mega-lux. Orasul capitala este absolut fabulos, e o placere enorma sa te plimbi prin el, apusul de soare la morile de vant este unul dintre cele mai spectaculoase pe care le-am vazut vreodata, iar plajele sunt de nota 10. Mykonos este cunoscut pentru viata sa de noapte, dar nu poti sa dansezi pana la ziua ca pleaca vaporul. In program aparea ca exista autobuze shuttle pana la miezul noptii, asa ca se poate sa descoperi un pic din fabuloasa si faimoasa viata de noapte a insulei-party

MILOS – daca cineva mi-ar oferi sa merg in Grecia, dar doar pe o insula pe care nu am fost vreodata, as spune fara ezitate Milos. Am vazut pe net niste panorame incredibile, ziduri albe de stanci, plaje spectaculoase si cea mai mare dorinta neindeplinita cu privire la Grecia este insula Milos. Sper sa ajung vreodata.

ATENA – Capitala Greciei este centrul tarii, dar si un oras fundamental pentru arhitectura Planetei. Parthenonul, dar si celelalte temple de pe Acropole au stat la baza a cam oricarui stil arhitectural care a emanat din Europa si pe care azi il gasesti in orice colt de lume – fie ca e vorba de Washington DC sau Luang Prabang in Laos. Ei bine, daca Knossos este o destinatie fundamentala pentru iubitorii de istorie, Atena cu templele sale este o destinatie fundamentala atat pentru iubitorii de istorie, cat si pentru arhitecti. Mi-aduc aminte in 1997 cand am ajuns pentru prima oara in Grecia (veneam cu ferry din Italia si apoi cu trenul din Patras), pe ferry m-am imprietenit cu un backpacker venit tocmai din Chile pentru a vedea Parthenonul – terminase arhitectura si mi-a spus ca este obligatoriu pentru orice arhitect sa vada templele ateniene.

 

 

Ma rog, as putea sa mai scriu mult si bine, dar ma opresc aici. Doar sa va recomand ca daca vreti sa vedeti intr-un termen relativ scurt niste situri istorice, plaje, panorama, apusuri si insule absolut superbe, aruncati o privire pe site-ul Celestyal, adica aici –-> Croaziera Celestyal 

 

ATENTIE – programul se poate schimba, asa ca va recomand sa cititi cu atentie toate detaliile programului. Si daca in 2022 v-ati rezolvat vacanta, vedeti ca sunt deja oferte si pentru 2023 pentru ca cei de la croaziere isi fac intotdeauna programul pe luni si ani in avans. La croaziere, totul trebuie sa functioneze ceas.

Imagini Celestyal Cruises – Celestyal Crystal

Celestyal Cruise Kusadasi

De aici m-am imbarcat din Kusadasi

Celestyal Crystal Kusadasi

Hello, Celestyal !

Camera Celestyal Crystal

Camera mea – destul de mare as zice

Camera Celestyal Cruises

Si din celalalt unghi

Baie Celestyal Crystal

Baia

Restaurant bufet

Restaurant bufet – aici am luat masa pe vas, dar sunt mai multe restaurante

Bufet Celestyal Cruise

Din oferta alimentara

Food Celestyal Cruise

 

Cel mai mare restaurant

Acesta este restaurantul cel mai mare

Masa restaurant Celestyal Cruises

 

Restaurant a la carte Celestyal Cruises

Exista si restaurante a la carte pe vas. Nu stiu ce ofera

Pool bar Celestyal Cruise

Barul de langa piscina

Bar interior

Si cel interior

Bar Celestyal Cruises

E inchis si pustiu. Cum ziceam, pasagerii erau pe tarm – fie la Ephesus, fie prin Kusadasi

Piscina Celestyal Cruises

Piscina destul de mica

Piscina Celestyal Crystal

 

Jacuzzi Celestyal Cruises

Exista si un jacuzzi

Sala show Celestyal Crystal

Welcome to the show !

Cabaret Celestyal Cruises

Cu spectacol de cabaret

Show Celestyal Cruises

 

Show Celestyal Crystal

Good vibes only

Magazin Celestyal

Magazinul la bord (e inchis cand vasul stationeaza in port)

Centru foto Celestyal Cruises

Evident, exista fotografi profesionisti la bord

Spa Celestyal

Spa – una din salile de masaj

Gym Celestyal

Exista si un gym la bord

Cazino Celestyal Crystal

Welcome to casino 🙂

Port cruises Kusadasi

Portul din Kusadasi se afla fix in centrul orasului – cum cobori, ajungi in zona de bazar, iar cetatea e la doi pasi

Port cruises Kusadasi

Au reinceput croazierele – vase mai mici, vase mai mari 🙂

Port cruises Rhodos

La fel si in Rhodos, erau vreo 3-4 vase de croaziera in port

Apus de soare pe vas

Acele apusuri de soare de la Marea Egee…

Rhodos Cirty

Vechiul oras al cavalerilor – Rhodos

Palatul cavalerilor de Rhodos

Castelul Marelui Maestru al Cavalerilor de Rhodos (ulterior de Malta)

Flori in Rhodos

Doamne ce imi plac florile acestea din Grecia !

Celestyal Crystal

La revedere, Crystal. Din pacate, nu am avut parte sa stau prea mult la bordul tau sa ajung si in Creta, Santorini, Mykonos, Atena si mai ales MILOS 🙁

Categorii:
Grecia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest