Dunarea pentru noi, pentru romani a fost intotdeauna un fluviu fundamental. A fost granita timp de secole, tinandu-ne deoparte de Balcanii ocupati de otomani, dar a fost si o cale prin care au curs bogatii, dar si idei, tendinte, mijloace economice. Intr-o perioada in care drumurile terestre erau extrem de lente si de multe ori chiar periculoase (deh, talhari erau oricand si pe oriunde), Dunarea a reprezentat o cale sigura si rapida. Foarte putini stiu insa ca Portile de Fier au fost insa o bariera greu de trecut, asa ca Dunarea a fost timp de secole franta printr-o zona unde acum se afla una dintre cele mai spectaculoase colturi ale Romaniei. Dar si asa, in ciuda dificultatilor, pe Dunare au curs idei, cunostiinte, marfuri care au imbogatit Dunarea de Jos, in zonele locuite de romani.
Cand te referi la Dunare din punct de vedere cultural, nu te referi doar la cursul strict al fluviului, ci la intregul bazin dunarean. Desi de-a lungul secolelor, a fost locuit de o multitudine de popoare si etnii, in ciuda a numeroase razboaie, acestea au colaborat, s-au influentat de multe ori pozitiv, au invatat unii de la altii si au contribuit la dezvoltarea economica, sociala si culturala. Vorbim aici de popoare si etnii extrem de diverse, chiar si de diverse rase – huni, avari, germani, romani, slavi, iazigi, sarmati iranofoni, sarbi, austrieci, maghiari, romani, croati, slovaci si multe, multe altele. Chiar daca vei gasi diverse limbi si etnii in ziua de azi, vei descoperi ca foarte multe obieceiuri, dar si cultura sau arhitectura sunt foarte similare.
Am fost de multe ori prin bazinul dunarean – am vizitat capitale imperiale ca Budapesta sau Viena, dar si capitalele care nu au beneficiat de atata bogatie cum ar fi Bratislava si Belgrad, am descoperit orase adevarate minuni arhitectonice cum ar fi Salzburg, Oradea sau Cesky Krumlov, m-am bucurat de pusta, dar si de primele avantposturi ale Apusenilor, dar trebuie sa spun ca mai am multe, multe locuri de descoperit. Asa ca m-am bucurat atunci cand am fost contactat de catre cei de la Transdanube Travel Stories, care impreuna cu mai multi parteneri din Bazinul Dunarii au decis sa creeze un program de promovare turistica in zona Dunarii. Partenerul din Romania este cea mai buna organizatie de promovare turistica din Romania, Visit Oradea (sau APTOR – Asociatia pentru Promovarea Turismului in Oradea si Regiune dupa numele ei oficial).
Cei de la Transdanube Travel Stories au creat 6 rute care acopera locuri mai mult sau mai putin cunoscute din zona in jurul unor teme. In cazul meu, am pornit sa descopar ruta “Art, Culture and Architecture” care m-a purtat prin 3 orase central-europene pline de cladiri frumoase, in special Art Nouveau: Oradea, Romania – Szeged, Ungaria – Subotica, Serbia. Trei orase, trei tari, trei limbi, trei valute, dar foarte multe similaritati. Va promit ca voi reveni cu povesti din fiecare oras, cu ce am vazut si ce am facut, cum am calatorit si ce m-a impresionat. Au fost si locuri in care am fost in premiera (nu mai fusesem niciodata pe la Szeged, doar de cateva ori am trecut cu autobuzul spre Europa Occidentala, dar evident, in fuga autobuzului, nu vazusem mare lucru), locuri pe care le-am vazut in viteza acum 24 ani (Subotica – am si o poveste haioasa de acolo, dar o sa v-o povestesc in articolul despre Subotica) si Oradea in care am fost de mai multe ori in ultimii 10 ani, dar de fiecare data, am descoperit locuri noi, atractii noi, evenimente noi.
Dar sa va povestesc un pic si despre celelalte rute – fiecare o poveste si un titlu, o idee si multe locuri memorabile de vizitat.
Ruta 1: Europa Contrastelor : Linz (Austria), apoi mai multe localitati din Ungaria: Cunova, Sopron, Komarom, Esztergom, terminand in Budapesta. Din toate aceste localitati, am fost doar in Esztergom unde se afla o imensa catedrala care domina Dunarea si evident, in capitala Ungariei – Budapesta.
Ruta 2: Dragoste de Natura. Dunarea a creat numeroase colturi naturale absolut superbe, nu numai fabuloasa Delta de la varsare (de care multi am auzit si putini am fost), dar si multe alte parcuri nationale pline de fauna diversa si flora protejata din zona bazinului dunarean. Ruta trece prin 5 tari: Osijek (Croatia) – Kopacki Rit (Croatia) – Duna-Drava National Park (Ungaria) – Rezervatia Naturala Gornje Podunavlje (Serbia) – Portile de Fier (impartita de Serbia si Romania). Nu am fost decat in partea romaneasca a Portilor de Fier.
Ruta 3: Pe urmele romanilor. Stramosii nostrii au lasat o pecete care a dainuit de-a lungul milenilor de-a lungul Dunarii – in unele cazuri, Dunarea a reprezentat granita cu diverse popoare barbare – germanicii, iazigii iranieni sau celtii, iar in unele cazuri, romanii au trecut Dunarea, colonizand Dacia mult in interiorul teritoriului nord-dunarean. Ruta trece prin 4 tari: Scharding (Austria) – Passau (Germania) – Schlogen (Austria) – Szombately (Ungaria) – Ptuj (Slovenia) . Desi ruta merge pe urmele romanilor (si evident poti vedea mai multe urme ale acestei civilizatii fundamentale pentru Europa de azi), poti descoperi gastronomie, vinuri, zone naturale si orase superbe (a caror cladiri sunt mult mai recente decat cele romane). Dintre toate, eu am fost acum nu mai putin de 30 ani intr-o dupa amiaza in Scharding :).
Ruta 4: Arta, Cultura si Arhitectura. Cum spuneam, aceasta este ruta pe care am calatorit eu: Oradea – Szeged – Subotica si despre care va voi povesti pe larg.
Ruta 5: Ruta comerciala a Dunarii. Inainte de construirea de drumuri si autostrazi, Dunarea a fost autostrada negustorilor din Europa Centrala. Ruta aleasa de cei de la Transdanubian Travel Stories a fost Ulm (Germania) – Vukovar (Croatia) – Ilk (Croatia) despre care imi declar incompetenta, Nu am fost in nici un oras si nici nu stiu mare lucru despre ele. In schimb, am auzit de Vukovar, dar intr-un context tragic, in contextul Razboiului din Iugoslavia. O sa urmaresc pe unde a fost bloggerul maghiar Bence care a calatorit pe aceasta ruta.
Ruta 6: Dunarea pentru suflet: Gyor (Ungaria) – Pannonhalma (Ungaria) – Szombathely (Ungaria) – Murska Sobota (Slovenia) – Jeruzalem (Slovenia) – Lendava (Slovenia). Ierusalim ? In Slovenia ? Hmmm… chiar nu am auzit niciodata. De fapt nu am fost in nici una din localitatile mentionate si nici nu am auzit ce s-ar putea sa fie (de unele nu am auzit nici macar numele).
Cum ziceam, zona danubiana este plina de bogatii arhitecturale, istorice si naturale multe dintre ele foarte putin cunoscute. Si merita vizitata. Si daca anumite localitati cum ar fi Viena, Oradea sau Budapesta merita un city break dedicat, rutele de mai sus trec prin mai multe localitati care nu au chiar atat de multe obiective turistice sa justifice o vizita speciala, dar care cumulate intr-un circuit, pot ramane in amintirea placuta si merita vizitate.
Va invit sa cititi zilele urmatoare aventurile mele pe ruta 4 – Arta, Cultura si Arhitectura !