Am fost intrebat de mai multe ori – OK, ai fost in 100 si ceva de tari, dar Romania ai vizitat-o. Raspunsul este DA. Evident, nu pot spune ca am vazut Romania, nimeni nu poate spune asa ceva pentru ca Romania este formata din mii si zeci de mii de locuri si experiente, de locuri superbe care iti pot lasa amintiri de neuitat, dar pot spune ca am vazut destule locuri prin tara – daca e sa vorbim pe statistici, nu am ratat decat 4 judete – Teleorman, Salaj, Botosani si Vaslui. Prin Salaj am trecut asta-vara in drum spre Maramures, dar nu se pune ca am fost in Salaj – nu am vazut nimic decat o sosea si niste panorame faine. Deci e in continuare pe lista de „trebuie sa le vad”.
Ei bine, prietenul Eugen Jurca care mi-a trimis de-a lungul timpului numeroase articole bine scrise si pline de informatii a fost prin judetul acesta necunoscut mie, Salaj si mi-a trimis un articol in nota obisnuita !
Țara noastră are multe de oferit din punct de vedere turistic, fiecare județ are ceva aparte cu care se poate mândri. Din păcate promovarea turistică cam lasă de dorit iar lumea nu cunoaște minunățiile fiecărui județ.
Dintre puținele județe ale țării în care nu am fost este județul Sălaj, așa că am hotărât să petrecem un weekend prelungit aici, în acest județ minunat, din păcate mai puțin cunoscut și promovat din punct de vedere turistic.
Am spus weekend prelungit fiindcă sunt multe obiective turistice de vizitat iar pornind din Timișoara distanța nu e neglijabilă, sunt aproape 300 de kilometri de parcurs. De pe drumul european ce leagă Oradea de Cluj, în dreptul localității Aleșd se face o bifurcație spre Zalău. Iar de acolo începe un peisaj de vis care ne-a încântat privirile.
First stop: o vizită la Podgoria Silvania
Prima oprire am făcut-o la Șimleul Silvaniei. Aici se află și Podgoria Silvania, un reper important pentru “connoisseuri”. Fabricând vinuri în ediții relativ limitate și folosind metode tradiționale, produsele de aici se găsesc mai puțin în marile lanțuri de magazine dar există un magazin online de unde poți comanda produsele dorite.
Aici în Șimleul Silvaniei se face vin încă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Pe Măgura Șimleului, cunoscută și sub numele antic Dacidava, se află zeci de hectare de viță de vie. Aici se pare că erau dacii la ei acasă, au fost găsite nenumărate monede și podoabe dacice.
Podgoria Silvania este una din cele mai nordice podgorii ale țării. Primele galerii au fost săpate de către comunitatea evreiască pentru a depozita vinurile localnicilor pe perioada maturării. Abia în anul 1960 oamenii de știință au descoperit potențialul enorm al acestor galerii. Datorită temperaturii și umidității constante, în galerii se dezvoltă un mucegai nobil care are un rol important la maturarea prețioaselor băuturi.
Mulțumită acestui potențial dar și a recoltelor bogate de struguri din această zonă s-a demarat extinderea galeriilor iar din anul 1974 aici se fabrică și vinuri spumante după metoda tradițională Champenoise.
Fostă companie de stat a sistat producția de vinuri prin anul 2005 urmând să fie privatizată iar producția a fost repornită în anul 2015 mulțumită unui antreprenor local.
Ne-am dorit mult să vizităm cramele Podgoriei Silvania. Nu a fost foarte ușor să găsim cramele deoarece poarta de acces nu era semnalizată – s-a investit momentan în producție și în calitatea produselor, nu în aspectul exterior al fabricii.
Cât de cât am venit cu lecția învățată de acasă fiindcă făcusem programare telefonică. Cramele pot fi vizitate în zilele lucrătoare de la ora 8 la ora 17 iar sâmbătă până la ora 14. Și ce e mai important: vizitarea este gratuită.
Lângă poarta de intrare se află shop-ul. Iar la shop ne-a întâmpinat o doamna foarte amabilă care urma să ne conducă prin cele peste 3 kilometri și jumătate de galerii aflate la 60 de metri sub pământ. Ne-a povestit detaliat despre toate etapele de fabricație a prețioaselor băuturi.
Aici am putut vedea poate una din cele mai autentice tradiționale întreprinderi de vinificație care există în prezent în țara noastră fiindcă metodele de preparare atât pentru vinurile clasice cât și pentru cele spumante sunt cele tradiționale. Vinurile spumante nu sunt preparate prin barbotarea de dioxid de carbon (așa cum multe fabrici chiar indică pe etichetă) ci sunt preparate după tradiționala metodă Champenoise – fermentația se face direct în sticla care ajunge la consumator. Cu ajutorul unor dopuri provizorii este eliminată drojdia din sticle. Timp de 2-3 ani în care are loc maturarea, sticlele sunt așezate în diferite poziții având înclinații diferite. La terminarea perioadei de maturare se aplică dopul final iar sticlele se etichetează.
Desigur că la plecare nu am putut ocoli shop-ul. Aici găsești tot ce îți poftește inima, de la vinuri clasice la sticlă sau la bag-in-box până la vinuri spumante premium în sticle îmbrăcate în catifea.
Șimleul Silvaniei, orașul natal a lui Iuliu Maniu
După vizitarea cramelor era musai să vizităm și orașul Șimleul Silvaniei.
Este un orășel cochet cu aproape 15.000 de locuitori dar a cărui frumusețe ne-a impresionat – aici primarul este întradevăr primul gospodar al urbei.
Chiar în centrul orașului se află un frumos parc cu o fântână iar foarte aproape casa memorială a lui Iuliu Maniu, om politic de marcă și fost prim-ministru în perioada interbelică, care a sfârșit ca mulți alți oameni politici de valoare în temnițele comuniste.
Pe promontoriul înalt al orașului se află Biserica Romano-Catolică cunoscută și ca “Biserica cu o ușă” construită la mijlocul secolului al XVI-lea și protejată de familia Bathory pentru a nu deveni lăcaș de cult reformat.
Diversitatea religioasă din Șimleul Silvaniei se poate observa și prin faptul că fiecare cult are aici propria biserică, există inclusiv o sinagogă. Iar un oraș care are sinagogă a fost de-a lungul timpului un important nod comercial. În interiorul sinagogii funcționează Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.
Am fi vrut să vizităm și castelul din Șimleul Silvaniei cunoscut și ca Cetatea sau Castelul Báthory dar care vineri după-amiaza era închis, un obicei ”tradițional” românesc de ”încurajare a turismului“. Din păcate la această oră cetatea se află într-o stare avansată de degradare, un alt ”obicei autohton” de a ignora vestigiile istorice. Construită la începutul secolului al XVI-lea ea găzduia reședința familiei Báthory.
Jibou și a sa minunată grădină botanică
Situat la aproximativ 30 de kilometri de Zalău, orașul Jibou având o populație de aproximativ 10.000 de oameni a reușit să devină celebru datorită unei impresionante grădini botanice.
În anul 1968 a luat ființă Grădina Botanică fondată de Vasile Fati, profesor de biologie la liceul din localitate. Fati a vrut să demonstreze că parcul din jurul castelului Wesselenyi unde funcționa liceul era potrivit pentru amenajarea unei grădini botanice. Prima seră a fost construită cu ajutorul elevilor și profesorilor de la liceu, ulterior mai fiind construite și alte sere, acvariul și sera pentru palmieri.
În anul 2003 a luat ființă o superbă grădină japoneză, personal trebuie să recunosc că am văzut trei sau patru grădini japoneze chiar în Țara Soarelui Răsare dar cea de la Jibou poate concura oricând cu acestea din punct de vedere a frumuseții. Nu puteau lipsi celebrele poduri, felinarele de piatră, ba chiar și un munte Fuji în miniatură există acolo.
Ulterior a fost amenajată și o grădină zoologică unde trăiesc liberi cerbi și căprioare.
Am rămas impresionați de frumusețea și bunul gust cu care a fost amenajată Grădina Botanică, aceasta poate concura fără doar și poate cu celebra grădină botanică din Cluj Napoca.
Serele în formă sferică (apropo, ce viziune au avut în anii 70 !) găzduiesc o varietate largă de specii exotice, unele unice în țara noastră, unele dintre specii le-am întâlnit în călătoriile efectuate în lumea largă. Serele adăpostesc o impresionantă colecție de nuferi și cactuși dar și palmieri, ceea ce ne-a făcut să ne simțim ca în țările calde.
Un alt sector foarte impresionant este acvariul care conține diferite specii de pești exotici. Din păcate țara noastră este destul de săracă la acest capitol, personal nu cunoșteam alt acvariu public în afară de cel din Constanța.
Porolissum, capitala provinciei romane Dacia Porolissensis
Dacă ajungi în județul Sălaj musai trebuie să parcurgi o lecție de istorie și să vizitezi Castrul Roman Porolissum.
Situat la 11 kilometri est de Zalău pe raza comunei Moigrad, Porolissum a fost capitala provinciei romane Dacia Porolissensis. Împăratul Traian a înființat aici în anul 106 o tabără militară fortificată cu rol de apărare. Construit inițial din lemn, fortul a fost modernizat în următoarele decenii fiind reconstruit din piatră. Pe vremea împăratului Septimius Severus Porolissum a primit statutul de municipium, în jurul fortului s-a dezvoltat de-a lungul timpului și o așezare civilă.
Săpăturile arheologice au început în anii 1970 și sunt încă în desfășurare. Situl arheologic este unul din cele mai bine păstrate situri arheologice din țara noastră. Iar dacă vrei mai multe informații despre diferitele obiective poți descărca aplicația mobilă izi.TRAVEL care îți oferă un audioghid foarte util.
Evident că după aproape 2000 de ani este greu să mai găsești foarte mult din clădirile inițiale dar coloane și ziduri amintesc că aici existau temple precum Templul lui Jupiter sau amfiteatre.
Ca multe alte situri arheologice din lume, Castrul Roman Porolissum a suferit atât de pe urma intemperiilor dar și de pe urma localnicilor care și-au construit locuințele tocmai din pietrele castrului.
Poarta de acces în castrul roman – Porta Praetoria a fost reconstruită la începutul anilor 2000 printr-un parteneriat româno-american. În timpul săpăturilor a fost excavat un sarcofag de piatră în care se aflau osemintele unei persoane tinere iar acesta era perforat, semn că au trecut pe acolo căutătorii de comori.
Grădina Zmeilor, ”babele” din Sălaj
Dacă te întorci la Zalău dinspre Jibou merită să faci o oprire la Grădina Zmeilor, un ansamblu de formațiuni stâncoase cu forme bizare situat la baza dealului Dumbrava. Formațiunile stâncoase s-au format prin eroziune datorită fenomenelor meteorologice precum vânt și ploi. Ele au fost botezate Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanii, Soldații etc. Iar pe lângă aceste formațiuni stâncoase poți admira o floră și o faună foarte bogată.
Zalău, reședința de județ
Apoteotic călătoria noastră urma să se încheie la Zalău, reședința de județ. Cu o populație de aproape 50.000 de locuitori orașul este cunoscut în limba maghiară ca Zilah iar în limba germană ca Zillenmarkt. Zalău este un oraș surprinzător de cochet și de aerisit. Ne-a plăcut de la prima vedere. Desigur ca orice oraș prima oprire va fi în centru. Noi am fost într-un călduros weekend de august iar atât în Zalău cât și în tot județul Sălaj temperaturile nu au trecut de 25 de grade Celsius, condiții meteo mai mult decât perfecte pentru o călătorie.
Centrul orașului, acolo unde se află și Primăria are multe monumente frumoase, unul din simbolurile orașului este monumentul Wesselényi ridicat în anul 1902 care înfățișează pe marele om politic liberal maghiar în timp ce întâlnea pe țăranul român Samson Pop. Wesselényi a fost foarte apreciat de țăranii din Transilvania, indiferent de naționalitate, fiindcă a luptat pentru abolirea iobăgiei.
Chiar dacă nu s-a născut în Zalău, orașul se mândrește cu Ady Endre, unul din cei mai importanți poeți maghiari ai secolului al XX-lea. În centru se află două statui ale acestuia, una dintre ele se află chiar în fața școlii unde acesta a învățat. Tot un simbol al orașului este și Iuliu Maniu, care chiar dacă s-a născut la Șimleul Silvaniei, rămâne un mare om politic și un simbol al acestui județ.
Nu departe de centrul orașului se află Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” construită și sfințită pe vremea când Iuliu Maniu a fost prim-ministrul României.
Iar dacă vrei să te relaxezi o poți face în Parcul Central al orașului Zalău, renovat recent unde se află și un amfiteatru care poate găzdui spectacole.
Județul Sălaj are multe de oferit, sper că am reușit să conving pe cei dornici de călătorii că o incursiune de weekend în județul Sălaj este o idee nemaipomenită.
Imagini Judetul Sălaj
Drumurile prin Salaj sunt bune
Welcome to Salaj
Zona de productie din Podgoria Silvaniei
Si tezaurul podgoriei
Castelul Bathory din Simleul Silvaniei
Biserica cu o usa
Cam asa arata castelul Bathory
Parcul central din Simleul Silvaniei
Cel mai important fiu al Salajului, Iuliu Maniu
Iuliu Maniu si tatal sau, Ioan Maniu
Un crampei de paradis – Gradina Botanica din Jibou
Gradina japoneza
Exista si un munte Fuji in gradina japoneza din Jibou
Porolissum, granita nordica a Imperiului Roman
Castrul roman de la Porolissum
Gradina Zmeilor
Catedrala din Zalau, capitala judetului Salaj
Lupa Capitolina donata Zalaului de municipalitatea Romei
Primaria Zalau
Copacul biciclistului
Un alt fiu al Salajului – poetul maghiar Ady Endre
Iuliu Maniu
Foarte frumos articolul și bine punctat. Felicitări Eugen!