Iasi – Destinatia Anului, dar si Surpriza Anului 2022. Ce sa vizitezi si sa faci in Iasi

Palatul Culturii Iasi

Palatul Culturii, Iasi

Cum spuneam si prin alte articole sau postari, am calatorit destul de mult si prin tara. In unele colturi mai recent, altele mai demult, cert este ca am vizitat locuri prin toata tara, exceptand 4 judete – Salaj, Teleorman, Botosani si Vaslui. Unele dintre ele chiar demult – nu am mai fost in Bucovina din 2000 (pe la sfarsitul anilor 90 am fost de multe ori), iar in Iasi din 2005. De Iasi imi aduceam aminte ca de un oras prafuit, gri cu vreo 2 monumente cu adevarat impresionante – Palatul Culturii si Biserica Trei Ierarhi, cu mancare buna, cu tramvaie zgomotoase si cam atat. E drept, de cativa ani incoace, tot am pus Iasul pe agenda, dar vorba aceea “n-a fost sa fie”. Asta pana acum, la inceput de septembrie 2022, cand am revenit in capitala Moldovei dupa 17 ani ! Stiam ca Iasul s-a schimbat foarte mult in bine, ca au fost facute investitii, ca a devenit Destinatia Anului 2022 (dovada ca e iubit de locuitorii lui si nu numai) si nu mai este municipiul ala prafuit de care imi aduceam aminte. Din pacate, Iasul nu beneficiaza de bugetele altor localitati din Romania de promovare turistica si cumva putini stiu ca orasul moldav rivalizeaza cu orice destinatie de la noi. Eu am ajuns la invitatia hotelului Pleiada, singurul hotel de 5 stele din Moldova (asa mi s-a spus, nu am verificat prin toata Moldova) si m-am bucurat de cateva zile extrem de placute, dar si surprinzatoare.

Ce m-a surprins la Iasi – in primul si in primul rand ca este un oras tare verde. Venit din Bucuresti unde spatiile verzi sunt cam neglijate exceptand poate parcurile, in Iasi, peste tot era iarba – chiar si daca era un mic colt de strada cu un crampei de pamant neacoperit de beton sau ciment, era verde. Cand am ajuns in parcul Copou se lucra la montarea unor brazde cu gazon si prin multe locuri din oras era plin de flori. O incantare. O alta surpriza – orasul este foarte curat. Acum nu pot spune ca am fost in toate cartierele comuniste, ca orice turist normal m-am invartit prin zonele turistice care merita vizitate, iar acestea sunt destul de ample si erau impecabil de curate. Pe langa marile monumente care sunt destul de cunoscute (de la iconicul Palat al Culturii la Catedrala sau Trei Ierarhi), sunt o gramada de vile si palatele foarte bine renovate care ii confera Iasului o atmosfera tare boema. Sunt nenumarate cladiri care adapostesc mini-muzee sau care au o poveste legata de intelighentia Iasului. Cand Iasul a pierdut pozitia de capitala politica in 1862, si datorita Universitatii, Iasul a ramas cu adevarat o capitala culturala cu o cohorta fara de sfarsit de poeti, scriitori, artisti, arhitecti, dascali, etc de care sigur ca ai auzit, dar nu ai realizat ca o buna parte din viata si-au petrecut-o la Iasi, iar Iasul este plin de povesti. Uite-te aici sau caut-o pe cea mai buna povestitoare din Iasi, doamna Sorina Danaila in caz ca ajungi la Iasi. Merita. Si evident, ca multe case si monumente vechi sunt reabilitate si refacute.

 

Dar ma gandesc ca acest articol sa fie si cu recomandari, asa ca iata ce ai de vazut – mai precis ce sa nu ratezi in Iasi. Asa ca hai sa va impartasesc locurile care nu trebuie ratate daca ajungi la Iasi.

 

Teatrul National “Vasile Alecsandri” – Stiu, toata lumea ar incepe cu Palatul Culturii, dar eu incep cu teatrul (opera are acelasi sediu, o zi e dedicata teatrului, o zi operei) care este cu adevarat incredibil. Daca ajungi in fata cladirii, cumva te face sa te gandesti ca inautru e ceva frumos. Cladirea este clasica, nu trebuie sa ti se spuna, vei ghici imediat ca e un teatru, iar zona verde din fata plina cu flori confirma ce am spus mai sus. Dar ramai cu adevarat ca la dentist cand intri in hol – cand a fost construit Teatrul National la sfarsit de secol XIX, sponsorii nu au facut rabat la nimic – au adus cea mai buna firma de construit teatre din Europa a arhitectilor vienezi Helmer si Fellner si au cerut sa fie construit dupa cele mai frumoase modele existente in Europa. Arhitectii vienezi au ridicat 20 teatre superbe in toata Europa Centrala si de Est, cateva si la noi in tara – Iasi, Timisoara, Oradea si Cluj, iar ce au facut la Iasi este cu adevarat o capodopera.

Ghida imi spune – holurile sunt ca la Paris, sala de spectacole ca la Milano. Si, da, sunt cu adevarat o incantare. Cand am intrat erau repetitii, am intrat ici si colo in varful degetelor si nu am putut sa nu fiu socat de cat de frumoasa este sala de spectacole – un tavan pictat, loje si tribune din lemn, statui si pana si gurile de aerisire sunt artistice. Din pacate, teatrul nu poate fi vizitat decat uneori ca un obiectiv turistic (doar in zilele dedicate “teatrului”, aparent sunt mai flexibili), asa ca daca nu poti intra (da un telefon in prealabil), e musai sa mergi la un spectacol. Nu stii ce ratezi daca vii la Iasi si nu mergi la teatrul.

 

Palatul Culturii. Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. Este cladirea-simbol a Iasului. A fost ridicat pe locul fostei Curti Domnesti (sa te uiti dupa pozele din interiorul palatului, vei descoperi mai multe imagini cu reincarnarile precedente ale Palatului). Aici s-a aflat si Curtea Domeasca, inclusiv Palatul Ocarmuirii din perioada post-fanariota, deci este un loc cu adevarat istoric. Palatul a fost construit intre 1906 si 1925 in stil neogotic (iconicul turn seamana cu cel de la Peles) de arhitectul roman I.D. Berindei (constructia a durat asa demult pentru ca a fost intrerupta de primul razboi mondial cand Iasul a devenit “capitala de razboi” a Romaniei). Initial gandit ca un imens Palat de Justitie, astazi gazduieste mai multe muzee cum ar fi cele de Istorie, Arta, Etnografie si cel al Stiintei si Tehnologiei.

Interiorul este fabulos, rivalizeaza cu orice palat din Europa, iar daca vii dimineata, poti vizita si turnul intr-un tur ghidat. Daca nu, nu rata Sala Voievozilor, ornamentata distinct, sugerandu-mi ideea de Sala a Tronului. Pe perete, apar picturile unor personalitati istorice de la Decebal, Traian si Aurelian (desi nici unul nu a condus nici o particica din ceea ce astazi este Moldova) pana la Carol al II-lea, marea majoritate a celor prezenti fiind domnitori ai Moldovei. In plus, panorama centrului din fata palatului este de neratat.

Cum ziceam, palatul este extraordinar, impecabil, muzeele as zice ca sunt moderat-interesante. Sunt niste exponate fantastice de la Cucuteni, niste obiecte care amintesc de istoria Moldovei, dar daca s-ar investi intr-un complex muzeal modern in care sa ai experiente interactive, ar fi de departe cel mai important obiectiv turistic al Romaniei.

 

Catedrala Metropolitana. Imensa, masiva, demna de importanta pe care o are ortodoxia in Moldova. Toata lumea stie de mega-pelerinajul din octombrie de Sf. Paraschiva, dar sa stiti ca in fiecare zi se formeaza cozi e drept mai mici langa racla sfintei. Catedrala este masiva, dar nu este construita intr-un stil clasic ortodox, ci e o combinatie de Renastere Italiana si baroc occidental, fiind construita la secolul XIX cand Romania dorea sa se racordeze rapid cu civilizatia europeana. Este catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, al carei mitropolit in mod traditional, devine automat Patriarh al Romaniei. Catedrala nu este doar o biserica. Este un adevarat complex, cu mai multe cladiri, sali de conferinta, etc, iar complexul arata impecabil ca niste mici palate. Se afla fix in centrul orasului pe strada pietonala plina de flori, dar si de cafenele si chioscuri unde se vand diverse suveniruri.

 

Parcul Copou – o adevarate institutie a Iasului, locul unde se spune ca lui Eminescu i-ar fi placut sa se plimbe si s-ar fi intalnit deseori sub faimosul tei cu Veronica Micle. Legenda e frumoasa si romantica, dar e foarte putin probabil ca e si reala. Parcul Copou era un loc popular pentru lumea buna din Iasi, iar Veronica, femeie maritata nu s-ar fi putut compromite plimbandu-se romantic cu un tanar poet. Ce este cert, Parcul Copou este cel mai vechi parc din Iasi intr-o perioada cand Tarile Romane incercau sa se racordeze cu civilizatia europeana dupa ce in secolele precedente, devenisera un soi de Orient Mijlociu, iar parcurile erau foarte populare in Viena, Paris sau alte orase mari ale Europei, asa ca si conducatorii Tarilor Romane s-au gandit sa construiasca asa ceva in capitalele Principatelor. In 1830, generalul Pavel Kiseleff (probabil singurul rus benefic din istoria Romaniei) a dat ordin ca zona Cismigiu sa fie transformata in gradina publica, iar in 1833-1834, domnitorul Mihail Sturdza ordona amenajarea unui parc public pe pamantul donat de Biserica Catolica, marit apoi cu achizitii de la proprietarii din zona. Asa a aparut Parcul Copou.

Cum ziceam, principalul monument este teiul lui Eminescu. Este indiscutabil ca Eminescu s-a plimbat pe aici si ca a fost de nenumarate ori la tei pentru ca acesta a fost o atractie a parcului de la bun inceput – teiul astazi are circa 500 ani, iar cand Eminescu se odihnea sub el avea totusi venerabila varsta de 350 ani. Astazi, amintirea lui Eminescu consta intr-una din numeroasele statui din Iasi care ii sunt dedicate… un pic mai incolo se afla si statuile principalilor junimisti, dar si a Veronicai Micle. Unul dintre cele mai vechi monumente din istoria moderna a Romaniei – Obeliscul cu Lei – o coloana strajuita de lei de piatra dedicata Regulamentului Organic – prima Constitutie a Tarilor Romane. Monumentul a fost gandit de inginerul Gheorghe Asachi si executat de sculptori polonezi.

Pe langa semnificatii istorice si literare, Parcul Copou este o oaza de verde si de frumos in inima Iasului. Ca prin multe alte locuri, nu pot sa nu spun ca peisagistica este impecabila – peste tot flori si gazon verde – chiar se puneau niste brazde noi undeva intr-un colt al parcului.

 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza – poate mai mult decat in oricare alt oras romanesc, Universitatea din Iasi este o instituie fundamentala a unui oras care respira foarte multa cultura. A fost prima universitate moderna a Romaniei, deschisa in 1860, inaintea celei din Bucuresti (deschisa in 1864) si se considera a fi urmasa Academiei Vasiliene deschise de Vasile Lupu in 1640. Sunt mai multe cladiri prin oras, majoritatea niste adevarate monumente arhitecturale, dar principala cladire inaugurate in 1897 de Regele Carol I este cea mai spectaculoasa – se poate vizita asa numita Sala a Pasilor Pierduti aflata la parter, impodobita cu niste foarte curajoase picturi de Sabin Balasa pentru perioada in care au fost pictate (cum bine se stie, comunistii nu prea apreciau nudurile in arta). Ma rog, unele dintre ele fac concesii regimului, dar unele sunt chiar curajoase. Tot aici se afla si Biblioteca Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi (cladirea adaposteste azi atat Universitatea Tehnica, cat si Universitatea Alexandru Ioan Cuza), mentionata de unele site-uri straine ca fiind una dintre cele mai frumoase din lume, dar din pacate obtuzele autoritati universitare au interzis vizitarea ei.

 

Biblioteca Centrala Universitara – inaugurata tot in 1860 ca si Universitatea, nepretioasa colectie este gazduita azi de cladirea Fundatiei Universitare “Regele Ferdinand I”, o cladire impunatoare, superba, construita de fundatia Regelui in anii 30 (Regele Unificator incetase din pacate din viata inainte ca cladirea sa fie chiar inceputa). Nu se poate vizita decat Marea Sala a Fundatiei, o sala cu adevarat magnifica. Ce s-a construit in Iasi inainte de 1944 este cu adevarat WOW.

 

Biserica Trei Ierarhi – construita de acelasi Vasile Lupu, un domnitor iubitor de cultura, dar si avand vanitatea sa se considere un urmas luminat al Bizantului, exteriorul este o adevarata minune. Daca forma cladirii este in stilul traditional al bisericilor moldovenesti, exteriorul este o adevarata poveste orientala – motive geometrice aduse direct din spatiul oriental, un adevarat gazel arhitectural. Poate putini stiu, dar aici au fost adapostite moastele Sfintei Paraschiva cand au fost aduse la insistentele (si pe banii) lui Vasile Lupu. Au fost mutate in Catedrala cand a fost terminata la final de secol XIX.

 

Cimitirul Eternitatea. Stiu, suna un pic cam morbid sa te duci sa vizitezi cimitirul orasului, dar sa stiti ca exista niste cimitire monumentale care sunt fundamentale pentru un oras. Prin America de Sud, exista numeroase orase unde cel mai interesant loc din urbe este cimitirul pentru ca in zona toti locuitorii isi impodobesc cimitirele chiar mai mult decat propriile locuinte. Sunt cimitire precum Recoleta din Buenos Aires care pare un adevarat oras cu cavouri cu etaj sau, mai aproape de noi, la Paris, Pere Lachaise unde se odihnesc oasele mai multor somitati. Astfel este si cimitirul Eternitatea, primul cimitir propriu-zis din Iasi. Construit in secolul XIX pe un teren donat de Scarlat Pastia, primar al Iasului si un mare filantrop al orasului (in consecinta, a murit in saracie), cimitirul gazduieste astazi sute de personalitati ale orasului – la intrare o sa vezi o lista cu cei mai faimosi “locatari” – Aici ii vei gasi pe Mihail Kogalniceanu, Vasile Conta, Ion Creanga, George Toparceanu sau Barbu Stefanescu Delavrancea, dar si pe Maria Obrenovici, amanta lui Cuza intr-un mormant surprinzator de modest. Vei descoperi si capele frumos ornate, adevarate opere arhitecturale, dar si statui interesante. Spre deosebire de Bellu, in afara de mormintele militarilor, nu exista zone delimitate pe domenii de activitate – cum ar fi Aleea Scriitorilor, asa ca ar fi bine sa mergi cu un ghid care sa-ti indice ce si cum. Eu personal am fost cu Irina care a facut o mare diferenta in a intelege ce si cum si a afla povesti putin cunoscuta despre intelighentia Iasului.

 

Evident, mai sunt multe, multe alte locuri de vizitat. Am crezut ca pot “termina” Iasul repede, dar nu am reusit. Am vazut doar cateva locuri – sincer, cred ca as fi putut sta si o saptamana ca sa-l vad in liniste, sa-l savurez… Cum ziceam, a fost o surpriza deosebita aceasta vizita, si sigur trebuie sa ma mai intorc. Nu am vazut palatul lui Cuza, nu am fost in muzeul Cucuteni, as mai vrea sa vad si celelalte muzee din Palatul Culturii, sa merg la o piesa in Teatrul National, sa… , sa… Iasi, chiar mi-ai placut mult, trebuie sa mai revin.

 

Unde am stat in Iasi

Fiind invitat de cei de la Hotelul Pleiada m-am rasfatat timp de cateva zile in hotelul de 5 stele. Sunt multe de spus despre hotel, despre servicii, masa si atmosfera per ansamblu, asa ca voi reveni intr-un articol dedicat zilele urmatoare

 

Unde am mancat in Iasi

Evident, micul dejun, dar si cateva cine le-am luat la Hotelul Pleiada despre care promit sa povestesc mai pe larg in articolul dedicat.

Nu am ratat insa sa mananc si la Restaurantul Bolta Rece. Poate nu este cel mai de lux restaurant din Iasi, dar este o institutie fundamentala a orasului – aici se intalneau junimistii la o bere, aici au venit de nenumarate ori mari personalitati ale Romaniei ca Mihai Eminescu, Ion Creanga, Titu Maiorescu, si multi altii. Pur si simplu, mai mult decat sa mananci ceva romanesc si sa bei ceva, pasesti in istorie. Seara vine si un taraf, asa ca poti sa ai o idee despre atmosfera de mai de demult.

Iasi a fost intotdeauna un oras cosmopolit, dovada toate influentele in general din Europa Centrala si Occidentala, dar si din Orient sau din vastul spatiu slav. Ei bine, de data asta la Iasi am mancat in doua restaurante … asiatice.

Primul, un restaurant vietnamez, Little Hanoi. Din toata gastronomia est-asiatica, cel mai mult imi plac mancarea vietnameza si cea japoneza, asa ca nu pot sa spun ca nu mi-a placut. Am bagat un Pho din acela bun rau, dar nici restul de bucate nu au fost mai prejos. Daca ajungeti acolo, cereti-le palariile in stil vietnamez sa va faceti poze sub lampioane :).

Al doilea restaurant care aduna mancaruri din diverse gastronomii asiatice se numeste WokUp si se afla destul de aproape de centru – se poate merge pe jos. Aici nu numai ca am mancat o foarte buna mancare asiatica, dar am si povestit cu proprietarul despre Asia – este si el un calator si ii place enorm Asia. A gasit evident companie :). As fi stat ore in sir sa povestim despre Asia si tarile ei, dar, deh… ma astepta avionul. Data viitoare !

 

Am fost la Iasi la invitatia Dorei Morhan de la Hotel Pleiada, singurul hotel de 5 stele din Moldova.

Imagini Iasi

Iasi

Servus, Iasi !

Teatrul National Iasi

Teatrul National Iasi

Hol Teatrul National Iasi

H9lul ca la Paris

Teatrul Iasi

Impresionant !

Scari Teatrul National Iasi

Aceste scari pline de eleganta

Sala Teatrul National Iasi

Iar sala, sala este cu adevarat incredibila. Inteleg ca e inspirata de Scala din Milano

Sala Opera Iasi

 

Palatul Culturii Iasi

Impresionantul Palat al Culturii

Palatul Culturii Iasi

 

Palatul Culturii

Din diverse unghiuri !

Interior Palatul Culturii

Si interiorul este fabulos

Sala Voievozilor

Sala Voievozilor

Catedrala si Biserica Trei Ierarhi Iasi

Ce poti vedea din Palat – Mitropolia si Biserica Trei Ierarhi

Muzeul de Istorie Sala Cucuteni

Sala dedicata extraordinarei civilizatii Cucuteni – Tripolia

Civilizatia Cucuteni

Arta pura de acum 4-5000 ani

Catedrala Iasi

Mitropolia si acareturile sale. Da, blocurile din stanga sunt ca bata-n balta, dar ce sa te astepti de la comunisti…

Interior Mitropolia Moldovei

Interiorul Mitropoliei. In dreapta, e coada pentru moaste 😉

Toaca

O foarte interesanta toaca

Prea Sfantul Olympic Airways Iasi

Pe peretii Mitropoliei vechi, e pictat Prea-Fericitul si Sfantul Avion al Olympic Airways

Monumentul cu lei Parcul Copou

Parcul Copou – Monumentul Regulamentului Organic

Monument Iasi

Cum ziceam, flori si gazon impecabil peste tot

Eminescu sub tei

Statuia lui Eminescu la doi pasi de tei

Teiul lui Eminescu

Istoricul tei al lui Eminescu are circa 500 ani

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi

Universitatea Alexandru Ioan Cuza cu statuia lui Mihail Kogalniceanu

Sala Pasilor Pierduti

Sala Pasilor Pierduti

Sabin Balasa

Foarte curajoasele picturi ale lui Sabin Balasa din Sala Pasilor Pierduti ai Universitatii

Sabin Balasa nud

Cam multe nuduri pentru perioada comunista. Si la Universitate

Sabin Balasa comunism

Ei, exista si picturi conformiste pe placul odiosului regim

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Fundatia Universitara Regele Ferdinand I

Sala Fundatia Ferdinand I Iasi

Si impresionanta sa Sala

Sala Fundatiei Ferdinand

 

Biserica Trei Ierarhi Iasi

Trei Ierarhi

Biserica Trei Ierarhi

Si dantelaria sa de piatra

Cimitirul Eternitatea Iasi

Cimitirul Eternitatea, acest Bellu al Iasului

Mormant Ion Creanga

Mormantul lui Ion Creanga

Mormant in Iasi

Nu sunt doar romani in Eternitatea

Capela Iasi

Diverse capele-opera de arta

Mormant Maria Obrenovici

Neasteptatul mormant al Mariei Obrenovici, mama de Rege (al Serbiei), amanta de Domnitor (al Romaniei) si cu o viata de roman de aventuri

Mormant ciudat Iasi

Un monument cam straniu

Casa Copiilor Iasi

Pe langa monumentele mentionate, Iasul este plin de mici palate si vile superbe – Palatul Copiilor a fost palatul unde a locuit Regina Maria si copiii ei in timpul refugiului la Iasi din timpul Marelui Razboi

Palat Cuza Iasi

Fostul Palat al lui Cuza din centru, folosit ca rezidenta de Regele Ferdinand in „Capitala de Razboi” (acum Muzeul Unirii) – pe lista pentru data viitoare

Palat francmasoni Iasi

O casa cu multe motive francmasonice 😉

Casa Universitarilor

Casa Universitarilor

Strada cu umbrele Iasi

O strada plna de culoare

A Hotel Pleiada

Hotelul Pleiada, comfortabila mea casa din Iasi

Bolta Rece Iasi

Pasind prin istorie la Bolta Rece

Taraf Bolta Rece

Locul ideal pentru a asculta muzica unui taraf

Papanasi Iasi

Yummmie !

Mancare romaneasca Iasi

La Bolta Rece, nu se poate sa nu savurezi mancare romaneasca

Pho

Dar in Iasi poti manca si bucate internationale – celebra Pho vietnameza care imi place mult

Mancare vietnameza la Iasi

 

Little Hanoi Iasi

Bucate alese de la Little Hanoi

Little Hanoi

Cu gazdele mele din Iasi la Little Hanoi

Wok Up Iasi

Cu un mare iubitor de Asia

Supa asiatica Wok Up Iasi

Si o excelenta ciorba asiatica 😉

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Lungu N. spune:

    Documentat,nu zic nu ,,,dar nu trebuie uitate Gradina Botanica ,manastiri ca Cetatuia ,Galata ,Frumoasa ,Hadambu ,sa ajungeti va rog si la gradina Vanatorul cu crama Chiritoaia . Da este orasul celor sapte coline cantat in multe melodii de renumiti cantareti care si ei nu trebuie uitati. Cu stima N. Lungu.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest