Grecia este de ani de zile destinatia nr. 1 pentru romani. Iar de prin anii 2018-2019, este chiar o obsesie… aud pe multi zicand ca un an fara Grecia e un an prost. Ca nu pot fara sa dea o tura pe o plaja greceasca, sa manance un tzatziki sau un calamar, sa bea un pic de vin la o taverna pe malul marii Egee, Ionice sau Mediterane. Daca Thassos devine romanesc pe timp de vara in urma unei “operatiuni turistice speciale” si celelalte insule grecesti turistice sunt pline de romani – din Creta la Santorini, din Rhodos pana in Corfu. Acestea sunt mega-destinatii turistice si nu neaparat pentru romani, ci pentru foarte multi europeni sau americani. Unele insule traiesc practic doar prin si pentru turism – aici ma gandesc in primul rand la Santorini, dar si la Mykonos. Iar destinatiile acestea super-turistice sunt asaltate de turisti dintr-un motiv foarte simplu – sunt foarte frumoase. Santorini, Parisul, Roma, Praga sau Talinnul sunt pline de turisti pentru ca sunt niste locatii absolut superbe. E drept, au avut parte si de marketing si de investitii, dar ele sunt vizitate pentru ca sunt frumoase. Punctum. Fix de aceea, Rhodos, Santorini, Corfu sau Creta sunt extrem de populare si luate cu asalt an de an.
Exista insa un numar de calatori care evita mega-destinatiile. Exista chiar si o legenda urbana in Romania ca cele mai frumoase insule din Grecia sunt acelea unde se duc grecii in vacanta si nu zic la nimeni. Sa va spun un secret – nu exista insule doar pentru greci, acestia se duc in vacanta in general in insulele de unde provine familia lor – fie ca e vorba de Ikaria, Astypalaia sau Kasos, dar si Corfu sau Creta. Da, unii se duc si in Santorini sau Rhodos, dar in general acestia merg in insula “lor”. Asa ca nu exista “insule doar pentru greci”, in schimb exista insule mai putin turistice, insule care nu traiesc doar prin si pentru turism, unde oamenii se duc duminica la biserica si stau seara la taclale in piateta satului sub un “tavan” de vita-de-vie. Si stiu ca multi dintre voi asta cautati – niste insule mai linistite, mai autentice, nu complet lipsite de turism (asta nu cred ca e posibil), dar unde numarul de turisti este mai mic, iar impactul prezentei lor diminuat. Insule in care sa nu te lovesti de turisti tot timpul, dar care sa aibe infrastructura necesara – hoteluri, taverne, obiective turistice de vazut, plaje mai mult sau mai putin amenajate. Anii trecuti, am descoperit astfel de insule – Samos, Samothraki sau Lemnos. Ei bine, toamna aceasta am ajuns intr-o insula foarte putin cunoscuta in Romania – Karpathos. Atunci cand am inceput sa postez din Karpathos, wall-ul meu de Facebook a fost inundat de intrebari unde e insula aceasta, ce e cu ea, are vreo legatura cu Carpatii… ca si mine, foarte putini stiau cate ceva despre Karpathos. Inainte de a fi invitat de EOT sa vizitez Karpathos, stiam doar numele insulei, cam pe unde se afla si atat. Nimic despre ce pot vedea si experimenta pe Karpathos.
Deci sa incepem cu inceputul
Unde este Karpathos ?
Karpathos este in arhipelagul Dodecanezului, in zona de sud-est a Greciei undeva intre Rhodos si Creta (aproape la jumatatea distantei dintre cele doua insule). Nu este o insula mica, este a doua ca marime din Dodecanez (si a 15-a in Grecia ca suprafata, aproape cat Lefkada) si fiind foarte lunga (e drept, si subtire), conduci destul de mult de la sud la nord in caz ca inchiriezi o masina. Apropos, are sosele impecabile cum rar am mai vazut prin insule. Are aeroport propriu si desi nu exista zboruri directe din Romania (de linie sau charter), se poate zbura via Atena – Karpathos are aeroport propriu. Alternativ, poti zbura in Rhodos si de acolo sa iei ferry pana in Karpathos.
De ce ai merge in Karpathos
Pentru ca este o insula foarte linistita – nu este o insula pentru cei care vor distractie, cluburi si muzica tare. Pentru asta ai Mykonos (pe glam) sau Zakynthos (pe ieftinache). Din cate stiu nu exista nici un club in Karpathos si doar cateva baruri cu muzica ceva mai tare. Este o insula in care sa scoti stressul si oboseala din tine. O insula unde sa te odihnesti
Are plaje pentru toate gusturile – e o insula greceasca, deci nu te poti plange de plaje, oficial sunt vreo 50 – 60. Au plaje pentru toate gusturile – si din acelea cu nisip, dar si cu pietris. Are si plaje amenajate cu umbrelute si plaje neamenajate (pentru cei care vor sa fuga de civilizatie), are si cel putin o plaja pentru nudisti. Poti gasi si plaje unde sa fi doar tu. Pe nici o plaja, nu va bubui muzica, deci vei putea auzi mai degraba zgomotul valurilor decat decibelii boxelor si sa poti vorbi cu cei dragi.
Mancarea este la fel de buna ca in toate Grecia – exista o zona de taverne in jurul vechiului port din capitala insulei – Pigadia (uneori numita Karpathos Town) cu mancare greceasca in special, dar si italieneasca sau internationala cu terase la doi pasi de apa marii. Dar, evident, vei gasi de mancare peste tot. In special in satucul traditional Olympos vei gasi mancare “ca la mama lor acasa”, facuta de gospodine ale satului.
Gasesti si locuri cu muzica pentru cina, dar nu tipatoare. Nu in port, mai degraba prin restul oraselului Pigadia. Personal, am mancat la restaurantul Sardeles fix langa hotelul in care am stat unde au avut parte de un concert dragut – atat cu muzica greceasca, cat si de peste hotare, dar si mai sus un pic spre centru, la Pelagos.
Insula este foarte pitoreasca – ai parte de munti si dealuri, de panorame de neuitat, de zone mai aride, dar si impadurite cu pini de toate dimensiunile.
Sunt hoteluri pentru toate gusturile si buzunarele – exista cel putin un hotel de 5 stele, dar si multe altele destul de comfortabile. Atentie insa – cum ziceam, nu este o insula prea turistica, asa ca numarul de camere de cazare este limitat, asa ca ar fi bine sa te decizi din timp daca vrei sa mergi in Karpathos.
Exista un satuc absolut superb, cocotat sus pe un deal cu cladiri traditionale si unele obiceiuri care sunt unice in lume. Pana in 2011, nu a existat o sosea pentru acces spre Olympus (asa se numeste satucul, nu are nimic comun cu muntele Olimp de pe continent) – se putea ajungea cu magarii sau cu 4×4 pentru un drum greu de munte, asa ca Olympus era mai degraba o alta insula – accesul se facea pe mare prin portul Diafani. In 2011, s-a construit o sosea impecabila care serpuieste prin munti, asa ca e o placere sa conduci pana acolo.
Gasesti si excursii de o zi – spre plaje mai putin batute sau spre insulita nelocuita de la nord de Karpathos – insula Saria.
Daca esti tipul de calator care vrea liniste, dar si infrastructura turistica la indemana, care vrea o vacanta mai lenta, dar nu complet inerta, plaje, peisaje faine si mancare buna, ia si Karpathos in considerare. Dar va recomand ca daca decideti sa mergeti in Karpathos, sa va decideti din timp. Cum ziceam nu sunt foarte multe facilitati de cazare pe insula (de aceea numarul de turisti va fi indiscutabil limitat) si care se umplu repede. Si apropos, majoritatea turistilor din Karpathos sunt italieni si scandinavi (erau multi finlandezi cand am fost eu, inteleg ca vin multi si din Norvegia si Suedia. Ma rog, “multi” in acceptiunea cuvantului in Karpathos).
Mai multe despre Karpathos, mai precis, un ghid, intr-un articol urmator !
Imagini Karpathos
Karpathos vazut din avion inainte de aterizarea pe insula
Primele imagini – in drumul spre hotel
Kato Lefkos – o zona costiera absolut superba
Kato Lefkos vazuta din drona
Plaja Apella a castigat premiul de cea mai frumoasa plaja in Mediterana acum cativa ani
Plaje din Karpathos – cu nisip (Kato Lefkos in imagine)
sau cu pietricele (Diafani)
Mancarea e buna, buna ! Iar in Olympos gasesti restaurante cu mancare ca la mama acasa
Exista si restaurante cu program – Karpathos nu este manastire…dar muzica e faina si deloc galagioasa
Sate traditionale (in imagine, satul Menetes)
Tot Menetes
Olympos, perla coroanei
Cocotat pe un deal, pe malul marii
Unde inca se mai poarta portul traditional (desi asta inseamna si 4 straturi la femei)
Nelipsitele mori grecesti sunt prezente si in Karpathos
Karpathos Town, capitala insulei are o serie intreaga de taverne in vechiul port
Si e animat noaptea
Pe insula Saria (candva parte din Karpathos) se afla ruinele unor orase din vechime
O apa cu culori splendide
Si plaje care asteapta vizitatorii
Foarte frumoasă insula Karpathos. Am fost acolo anul trecut în iunie zece zile.