Iordania – mic ghid de calatorie, ce sa vezi, ce sa faci, dar si alte informatii necesare pentru o vacanta

Tezaurul Petra Iordania

Tezaurul, Petra, Iordania

Iordania a devenit in ultimii cativa ani (chiar si dinainte de pandemie) o destinatie favorita pentru calatorii romani. Nu am date, dar am sentimentul ca acuma se afla pe locul 3 in Orientul Apropiat dupa Egipt si Emirate ca numar de turisti romani, detronand Israelul la mare distanta. Si are si de ce, Iordania detine niste situri istorice de clasa mondiala – Petra a si fost aleasa intre cele 7 minuni “noi” ale lumii si pe buna dreptate, are acces la strania Mare Moarta, poti avea experienta unui desert spectaculos la Wadi Rum, mancare senzationala, oameni faini si de multe ori prietenosi, preturi bune (nu, nu la fel de mici ca in Egipt, dar si tara e mai dezvoltata din punct de vedere economic si social). Am ajuns in Iordania pentru prima oara in anul 2000 cand intrigat de ce scria Lonely Planet Middle East (“Daca te duci intr-o singura tara in Orientul Mijlociu, du-te in Egipt. Daca te duci intr-un singur loc din Orientul Mijlociu, du-te la Petra), si am plecat incantat. De atunci, tara a continuat sa se dezvolte si a devenit o putere in turismul regional, serviciile s-au imbunatatit masiv, au aparut atractii noi, asa ca pot spune cu mana pe inima – daca mergeti in Iordania, nu veti regreta, veti avea parte de o calatorie de neuitat !

Istoria Iordaniei este cumva rupta in doua perioade la mare distanta una de alta – a existat o stralucitoare perioada antica in urma careia au ramas orasul nabatean Petra, orasul roman Jerash, maretul amfiteatru de la Amman si multe alte amintiri istorice. A fost perioada de aur a Regatului nabatean care domina una dintre cele mai importante drumuri comerciale ale antichitatii (pe aici venea tamaia care nu stiu cum se face a fost dintotdeauna folosita la ritualuri religioase, fie ca era vorba de romani, crestini, evrei si altii). A urmat apoi o perioada fasta cand pe teritoriul de azi a Iordaniei au aparut cateva orase romane extrem de bogate (cum e Jerash), dar declinul imperiului in zona dupa preluarea puterii de catre crestinism a dus la abandonarea oraselor, iar desertul a devenit stapanitor in zona. Regiunea mai avea doar cateva sate si era strabatuta de caravane. Situatia a durat mai bine de un mileniu.

Nici sosirea arabilor musulmani nu a ajutat prea mult. Centrele de putere s-au mutat in nord, la Damasc si Bagdad, iar centrele religioase la Mecca si Ierusalim. Sosirea cruciatilor nu a dus la cine stie ce dezvoltare, in continuare, zona de peste Iordan a ramas relativ pustie, locuita de beduini. A fost nominal parte a Califatului arab, a mamelucilor si, in fine dupa 1518, parte a Imperiului otoman. Nici turcii nu au adus ceva nou. De abia dupa 1867, otomanii au colonizat aici cerchezii care fusesera purificati etnic din Caucazul natal de catre rusi, dar din nou – regiunea a ramas relativ pustie cu orasele mici si nesemnificative si beduini nomazi.

In 1917, dupa secole de stapanire incontestabila a otomanilor turci, iata ca are loc o schimbare – shariful de Mecca, aburit de englezi reuseste sa-i invinga pe otomani si elibereaza zone intregi din Palestina si Siria. In ciuda faptului ca anglo-francezii promisesera intregul Levant sharifului Hussein, invingatorul otomanilor, dupa razboi uita de promisiune si isi impart provinciile arabe ale fostului Imperiu Otoman intre ei. Hussein se revolta, dar nu prea are puterea sa se puna anglo-francezii care impart Orientul intre ei – francezii preiau Libanul si Siria, englezii preiau Irakul, Transiordania si Palestina. Shariful Hussein este pedepsit si lasat sa fie invins si alungat de inamicul sau wahabit din tribul Saud (actuala dinastie a Arabiei Saudite) de pe pamanturile natale de la Mecca si trimis intr-un exil aurit in Cipru. Cei doi fii ai sai, Abdullah si Faisal sunt ina numiti regi in Traniordania si respectiv Irak. Evident, sub mandate britanic ca nu puteau fi lasati asa de capul lor. Paralizat, britanicii ii permit lui Hussein sa revina la Amman si va muri langa fiul sau Abdullah.

Razboiul al doilea mondial nu aduce mari schimbari in zona – practic nu au loc lupte, dar razboiul incepe dupa razboi. Sute de mii de evrei scapati multi din lagarele naziste vin in Palestina in urma unei promisiuni franco-britanice de colonizare si incep lupta de epurare etnica a arabilor de pe pamanturile lor. Asta duce inevitabil la razboi care este castigat de evrei in mare parte datorita incompetentei cronice ale armatelor arabe, in special a Egiptului care era o mare putere in zona. Singura armata profesionista a micilor state arabe este Legiunea Araba formata intial ca o forta de politie a Transiordaniei, ulterior un corp de armata profesionist care ia parte in al doilea razboi mondial de partea Marii Britanii. La momentul 1948 este comandata de ofiteri englezi in frunte cu Lt-General John Bagot Glubb cunoscut sub numele de Glubb Pasa si este singurul corp de armata arab care face fata si invinge armata evreiasca. Arab Legion condusa de Glubb Pasa reuseste sa ajunga pana la Ierusalim (datorita lui Ierusalimul de Vest a ramas in mainile Iordaniei), dar ofensiva sa este oprita de un armistitiu hotarat de ONU pentru Arab Legion avea clar posibilitatea ca sa ajunga pana la Mediterana si istoria Orientului Miijlociu s-ar fi scris altfel.

Pana in 1967, Transiordania intre timp devenita Iordania a controlat si Cisiordania locuita de palestinieni, dar in urma razboiului de 6 zile, zona este ocupata de israelieni. Glubb Pasa iesise la pensie, iar Nasser nu s-a dovedit mai priceput ca regele Fuad II, asa ca atacul prin surprindere a distrus la sol aviatia egipteana si a paralizat infanteria, armata israeliana ajungand pana la canalul Suez care a fost prompt inchis. Iordania a fost inundata de sute de mii de palestinieni care si-au salvat viata din mainile israelienilor, iar balansul intre palestinieni si iordanieni de pe teritoriul Iordaniei s-a rasturnat in favoarea celor care au scapat de la uciderea din teritoriile ocupate. Palestinienii au devenit mai multi decat iordanienii in Iordania. Relatiile intre Organizatia pentru Eliberarea Palestinei condusa de Yasser Arafat a intrat in conflict cu guvernul hashemit condus de Regele Hussein al Iordaniei si a urmat un conflict scurt, dar sangeros numit Septembrie Negru. Armata lui Hussein a preluat controlul, iar trupele palestiniene s-au retras in sudul Libanului, continuand lupta de rezistenta de acolo.

Lider a unei tari mici, sarace, fara petrol si apa, sub pericolul distrugator al Israelului, dar si aflata intr-o zona extrem de framantata (in 1975 incepe razboiul civili din Liban, iar dinastia hashemita de la Bagdad este masacrata in 1958, asa ca atat Siria cat si Irakul au fost preluate de forte de stanga Baathiste opuse dinastiei hashmeite, in timp ce la sud, resentimentele au continuat destul de mult timp intre casa Saud si dinastia hashemita), Regele Hussein reuseste sa isi apere tara, dansand literalmente pe o sarma geostrategica. Reuseste sa treaca fara a fi antrenat in razboiul din Golf din 1991, reuseste sa atraga fonduri de la emiratele petroliere ale Golfului Persic, dar si protectie militara anglo-americana.

In 1999, bolnav de cancer, se intoarce acasa de pe patul de moarte dintr-un spital britanic si isi numeste fiul Abdullah al II-lea in functia de print mostenitor in locul fratelui sau Hassan care fusese print mostenitor timp de 36 ani si cu cateva zile inainte de a deveni rege este inlaturat de un Hussein zambitor ca de obicei, dar aproape trecut in lumea umbrelor. Regele Hussein al Iordaniei, cel de-al 41-lea urmas al profetului moare la doua saptamani dupa numirea lui Abdullah in pozitia de print mostenitor, aparent si spre surprinderea lui care isi inchipuia ca isi va petrece toata viata in Armata. Abdullah al II-lea devine rege in Iordania. Cateva luni mai tarziu, murea si regele Hasan II al Marocului fiind inlocuit de fiul sau Mohamed al VI-lea. In 1999, noul rege iordanian avea 37 ani, noul rege al Marocului avea 36 ani, iar un an mai tarziu Bashar al-Assad ii succeda tatalui sau ca Presedinte ereditar al Siriei la varsta de 35 ani. Lumea araba se astepta la o liberalizare dupa o perioada de monarhii cu mana de fier (perioada regelui Hasan in Maroc chiar poarta numele de “Anii de Plumb”).

Toti trei vor aduce un suflu nou tarilor conduse. Vor liberaliza economiile, le vor deschide pentru investitii straine, vor aduce un pic de democratie, desi in continuare isi vor conduce tarile cu masuri de mana forte. In 2011, odata cu Primavara Araba inceputa in Tunisia, miscarile de protest vor lovi toate cele 3 tari (si nu numai, inclusiv Bahrainul, Yemenul si Libia), dar doar Siria se va prabusi intr-un razboi civil sangeros. Abdullah al II-lea va reusi sa tempereze spiritele dornice de o schimbare mai radicala, aducand cateva schimbari democratice sistemului de conducere. Niste schimbari nici prea prea, nici foarte foarte, dar care au potolit masele si Iordania (ca si Marocul) a trecut fara mari tulburari prin perioada de schimbari de la inceputul celui de-al doilea deceniu al secolului nostru.

 

Climat Iordania

Iordania este o tara desertica cu mari diferente de temperatura de la iarna la vara. Vara este extrem de cald, adeseori ai parte de temperaturi de 40 – 50 grade, iar iarna poate fi neasteptat de frig – atentie insa, desi tara pare relativ mica, pot fi diferente regionale sesizabile. Daca la Amman poti avea si temperaturi de 2-3 grade, la vreo 25 km, la Marea Moarta, pot fi 25 grade si sa faci linistit baie. Daca la Petra sau Wadi Rum este rece, la Aqaba e vreme de plaja

Deci, vara este uniform foarte cald peste tot. Iarna poate fi chiar foarte frig in Amman, Petra sau Wadi Rum (mai ales noaptea), dar la Marea Moarta si Rosie pot fi temperaturi de pantaloni scurti. Cele mai bune perioade de vizitare sunt primavera si toamna gen a doua jumatate al lui martie pana la mijloc de mai, hai inceput de iunie si de la sfarsit de septembrie pana la sfarsit de noiembrie

 

Viza Iordania

Cetatenii romani au nevoie de viza care se poate lua on-arrival la aterizare. Aceasta costa 40 dinari (52 euro), viza fiind valabila 30 zile. E bine sa ai cash la tine pentru ca nu toate punctele de trecere frontier au POS-uri sau ATM-uri. Poti evita plata acestei taxe de viza in urmatoarele conditii

  • Ai cumparat on-line un Jordan Pass si stai minimum 3 nopti in Iordania . Acesta este un pass pentru a intra la 40 atractii turistice de pe teritoriul Iordaniei. Sunt 3 versiuni de pass – Wanderer, Explorer si Expert, iar diferenta majora este cate zile vrei sa vizitezi Petra (1, 2 sau 3 zile). Pretul variaza intre 70 dinari (90 euro) si 80 dinari (103 euro). Din capul locului, economisesti bani pentru ca intrarea la Petra costa 50 dinari (64 euro) + viza de 40 dinariin total ar fi 90 dinari, pe cand Jordan Pass cu intrare nu doar la Petra ci si la alte 39 atractii costa doar 70 dinari.
  • Intri si iesi din tara via aeroportul sau portul Aqaba. Zona Aqaba are statut de zona economica libera si nu se plateste viza daca intri in Iordania prin Aqaba si iesi tot prin Aqaba. Exista 4 puncte de frontiera eligibile – aerian (aeroport Aqaba), portuar (in special pentru cei care vin cu ferry de la Nuweiba, Egipt) si terestru (Wadi Araba dinspre Arabia Saudita sau Eilat dinspre Israel)
  • Viza de grup – daca sunt cel putin 5 persoane intr-un grup, stau cel putin 2 nopti si sunt acompaniati de un ghid iordanian certificat de stat.

 

Dupa cum vedeti, exceptia de plata in anumite cazuri se stabileste daca stati mai mult de un numar de nopti in Iordania. Aceste lucru nu se verifica la intrarea in tara, ci la iesirea din tara si atunci platesti viza daca nu ai indeplinit baremul de zile in Iordania.

 

Siguranta Iordania

Per ansamblu, Iordania este o tara sigura cu o rata a criminalitatii redusa. De asemenea, se conduce mult mai atent si civilizat ca in multe alte tari arabe, asa ca riscul de accidentare / moarte din cauzele unui accident rutier sunt mult scazute. Riscul terorist desi exista, este relativ scazut. Evident, trebuie sa urmati niste reguli de bun simt pentru a evita absolut orice problema.

Pot aparea anumite probleme pe granitele cu Siria si Iraq, asa ca mai bine le eviti, oricum nu prea exista obiective turistice in zona.

 

Turiste femei (solo sau in grup) in Iordania

Desi Iordania este o tara relativ traditionalista, asta nu inseamna ca femeile care calatoresc singure (sau in grup de fete) vor avea probleme. Nivelul de hartuire din Egipt de exemplu nu exista in Iordania, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla – holbat ochi, fluieraturi, etc. De evitat zonele nepopulate atat ziua, cat si noapte si zona unde sunt universitati sau plaje publice.

 

Cum ajungi in Iordania

Cu avionul

TAROM si Ryanair au zboruri de cateva ori pe saptamana pe ruta Bucuresti – Amman. Iarna trecuta si iarna asta Wizz Air a avut zboruri Bucuresti – Aqaba, dar au fost inchise brusc la inceput de februarie, cu o luna si jumatate inainte de orarul anuntat, probabil nu au mai primit banii de subventie din partea statului iordanian. Uneori mai exista si zboruri charter spre Aqaba (vor fi din martie 2023), dar acestea sunt pe timp limitat. Sa speram ca Wizz-ul va ajunge la o intelegere cu iordanienii si vor aparea din nou zboruri Bucuresti – Aqaba de la toamna.

Cu ferry

Daca sunteti in Egipt, mai precis in peninsula Sinai, exista un ferry zilnic care leaga Nuweiba (Egipt) de Aqaba. One-way costa 1950 lire egiptene (60 euro). ATENTIE – datorita devalorizarii rapide a lirei egiptene, preturile se pot schimba si de la o saptamana la alta, dar probabil pretul in euro va fi tot pe acolo. Ferry-ul este operat de compania AB Maritime

 

Cum calatoresti prin Iordania

Cu avionul

Iordania este o tara mica, asa ca unica ruta interna este Amman – Aqaba operata de compania nationala de stat Royal Jordanian.

Cu trenul

Pe vremea Imperiului Otoman, actuala Iordanie era strabatuta de calea ferata Hejaz care facea legatura intre Constantinopole si Medina (ar fi trebuit continuata pana la Mecca, dar a inceput razboiul). Linia Hejaz a fost distrusa in primul razboi mondial de trupele sharifului de Mecca impreuna cu Lawrence of Arabia si nu a mai fost reconstruita decat pentru transport de marfa (locomotive si vagoane de epoca pot fi vazute langa Wadi Rum). Mai exista si o cursa feroviara Damasc – Amman pana acum un deceniu, dar a fost suspendata odata cu inceperea razboiului civil din Siria.

Cu autobuzul

In lipsa de trenuri, Iordania are o retea foarte bine pusa la punct de autostrazi si drumuri nationale. Principala companie de autobuze se numeste JETT (Jordan Express Tourist Transportation). Biletele costa maximum 15 dinari (19 euro) pe rute interne si exista si curse spre Cairo atat din Amman, cat si din Aqaba.

Exista posibilitatea si de transferuri intre principalele destinatii turistice (gen Amman – Petra), dar de obicei sunt mai scumpe. De asemenea, exista numeroase microbuze tip maxi-taxi care parcurg diverse rute si opresc ori de cate ori cineva la fel cu mana.

Rent-a-car

Pentru multi, este o metoda favorita de a vizita Iordania. Exista atat retele de rent-a-car internationale, cat si locale, si de cele mai multe ori, masinile sunt luate de la aeroportul Amman si lasate tot acolo.

 

Cum comunici in Iordania

Limba nationala si oficiala este araba, dar foarte multi localnici vorbesc mai mult sau mai putin bine limba engleza. Cei care lucreaza in turism vorbesc engleza si multi pot comunica si in alte limbi europene. E aproape imposibil sa nu gasesti vreun vorbitor de engleza oriunde te-ai afla.

 

Bani in Iordania

Moneda nationala a tarii este dinarul iordanian (JOD), iar din 1995, este legata printr-o rata fixa de dolarul american: 1 dinar = 1,41 dolari. Rata celorlalte valute se schimba in functie de rata fata de dolar. Dinarul iordanian este folosit si in Palestina, nu numai in Iordania.

Exista numeroase ATM-uri de unde poti scoate dinari iordanieni si in multe locuri se poate plati cu cardul – mai ales in hotelurile, restaurantele si magazinele mai bune. In alte locatii, preferabil se plateste in dinari, sau la o rata mai proasta in euro si dolari – mai ales in hoteluri si magazine de suveniruri.

 

Alcool

Se gaseste, dar mai ales in restaurantele si barurile mai scumpe. Este ilegal sa bei alcool pe strada sau in holurile hotelurilor ori pe plaja publica.

 

Comunicatii in Iordania

Retelele de telefonie mobila au o acoperire chiar decenta, mai ales in zonele urbane. Cel mai bine este sa cumperi un SIM card local odata ce aterizezi pe aeroportul din Amman – vei gasi standurile Orange. In 2022 puteai cumpara 15 GB de date pentru 10 euro timp de 10 zile. Cealalta companie este AIS, verifica preturile la amandoua odata ajuns in aeroport.

 

Mancare in Iordania

Ati auzit, ati gustat in Romania asa-numita “mancare libaneza”? Ei bine, nu este libaneza, este o mancare specifica pentru toata zona – fie ca e vorba de Liban, Siria, Iordania sau Palestina. Humus, labneh, shish kebab, etc, sunt absolut minunate si cam peste tot mancarea este excelenta. In localitati foarte turistice cum ar fi Wadi Musa (care este langa Petra) sau Amman vei gasi si destul fast food international – pizza, burgeri, etc, dar e pacat sa mananci asa ceva cand mancarea iordaniana este pur si simplu dumnezeiasca.

 

Bautura in Iordania

Nu rata sucul de rodie si sucul din trestie de zahar dres cu lamaie (ca e prea dulce). Foarte popular este si ayranul. Limonada cu manta este de asemenea de neuitat.

 

Unde sa stai in Iordania

Sunt numeroase locuri de cazare pentru toate buzunarele – de la hoteluri impozante de 5 stele pana la hosteluri in care mai bine dormi pe acoperis datorita inghesuielii din camerele comune. Daca te duci la Petra, ideal este sa dormi in zona centrala a orasului Wadi Rum – este aproape de intrarea in Petra si mai ales ai foarte multe restaurante, baruri si agentii de turism la indemana. Evident, exista si destule taxiuri, dar mai ales la ore de varf (cum ar fi la sfarsitul dupa amiezii cand se inchide Petra), iti vor cere destul de multi bani.

 

Ce sa vizitezi in Iordania

Petra – superlativ, incredibil, o amintire de neuitat – acele fatade sculptate ale mormintelor regilor si nobililor nabateeni, culoarul stramt care reprezinta intrarea numit Siq, incredibila cladire numita “Manastire” (nu, n-a fost niciodata manastire), totul sunt demne de una dintre cele 7 Minuni ale Lumii.

Din nefericire, in ultimii ani, o parte din Petra a fost inundata de dughenele beduinilor locali. Pana acum cateva zeci de ani cand guvernul iordanian a decis sa exploateze potentialul turistic al tarii, Petra era locuita de beduini. Guvernul i-a dat afara obligat-fortat si i-a mutat intr-un orasel unde le-a construit apartamente, dar dreptul de exploatare a Petrei a ramas al lor. Daca prima oara cand am ajuns in Petra in 2000, nu gaseai nici o sticla cu apa de vanzare, acum Petra este inundata de cocioabe nenorocite unde se vand tot soiul de gunoaie turistice, in special artizanat iordanian facut in China.

Dar si asa, daca ignori cocioabele din tabla si carton, poti descoperi unul dintre cele mai frumoase orase istorice din lume. Vedeti ca mai exista si Little Petra care se banuieste ca ar fi fost statia terminus pentru caravane unde erau parcate camilele si caii veniti dupa mii de kilometri de traseu. Sensibilii cetateni ai Petrei preferau sa nu calce in balegi, asa ca accesul animalelor de povara in oras nu era permis.

Pentru a putea vedea in tihna Petra, este recomandabil sa stai o zi si jumatate in Petra plus sa mai rezervi o jumatate de zi si pentru Little Petra.

Odata la cateva zile, este si un mini-spectacol numit Petra by Night. Organizat de beduini cu mijloace si idei limitate, ar fi fost unul dintre cele mai spectaculoase show-uri de pe fata pamantului daca ar fi fost organizat de vreo firma profesionista, dar, asa, intra in categoria “atata s-a putut”. Dar si asa, merita sa te duci (costa extra, nu este inclus in biletul de intrare, costa 17 dinari (22 euro)). O iei la pas prin Siq-ul luminat de lumanari si turul se termina in fata unuia dintre cele mai spectaculoase fatade numit “Tezaurul” unde are loc un spectacol de lumini.

 

Wadi Rum – se spune ca Wadi Rum este cel mai spectaculos desert din lume si 100% este unul dintre cele mai pitoresti – stanci de forme ciudata umplu o campie plata, apar chiar si dune de nisip, iar culorile mai ales dimineata si seara sunt incredibile. Wadi Rum s-a dezvoltat enorm in ultimii ani si a devenit plin cu tabere de corturi pentru turisti – dupa ce a fost turnat filmul Martianul in Wadi Rum, au aparut si niste igluri rotunde precum cele din Martianul pe post de corturi premium – exista tabere care sunt formate doar in acest tip de cazare, dar marea majoritate au si corturi “clasice”. Ideal ar fi sa alegeti o tabara mai in interiorul zonei pentru a putea sa te simti cu adevarat pierdut in desert sub milioane de stele.

 

Jerash – parafrandu-l pe Tudor Gheorghe  – “Petra daca n-aveam, Jerash Petra o faceam”. Daca Iordania nu ar fi avut Petra, Jerash ar fi fost destinatia nr. 1 a tarii. Dar avand Petra, toata lumea da navala sa mearga acolo si multi nu mai ajung la Jerash ceea ce este pacat. Aflat la nord de Amman, deci in directia opusa de Petra, Jerash este unul dintre cele mai bine pastrate orase romane din lume, unii il compara chiar cu Pompei – era un oras prosper, dovada spectaculozitatea forumului din centrul orasului, bulevardele pline cu coloane si faptul ca a avut doua teatre, nu doar unul ca in multe alte orase romane. Exista chiar si un amfiteatru si temple dedicate diverselor zeitati, impecabil pastrate.

 

Marea Moarta – cea mai sarata mare din lume poate fi o amintire de neuitat pentru cineva care nu stie sa inoate cum sunt eu. Concentratia iesita din comun a sarii te tine pur si simplu la suprafata, chiar si daca nu ai inotat in viata ta, cum e cazul meu. In general, se intra in Marea Moarta din cele cateva hoteluri resort aflate pe malul marii pentru ca dupa ce iesi, este minunat sa faci un dus cu apa dulce. Evident, te poti baga in apa si in afara hotelurilor, dar nu exista plaje amenajate, asa ca trebuie sa te simti o saramura pana ajungi la locul tau de cazare din Amman sau Petra sa iti desarezi corpul.

 

Amman – desi orasul este nou, construit dupa anii 50 si nu intr-un stil prea modern (Iordania nu are banii emiratelor din Golful Persic sa construiasca cele mai extravagante turnuri ale lumii modern), poti gasi cateva urme antice deosebite – citadela din Amman unde se afla urmele templului lui Hercule si una dintre cele mai bune panorame ale orasului si amplul Teatru Roman, superb construit si pastrat de 2000 ani. Mult timp, Teatrul era unica constructie din zona si era folosit de obositele caravane pentru un moment de repaos la umbra lui. Nu rata Muzeul de Automobile – regele Hussein (intr-o oarecare masura si fiul sau Abdullah II) a fost pasionat de automobile si are o colectie impresionanta.

 

Madaba – intr-un oras fara prea multe valente arhitecturale, dar in adancimile caruia s-au gasit cele mai multe mozaicuri din fostul Imperiu Roman. Cel mai faimos mozaic se afla in biserica Sf. Gheorghe si este practic o harta a regiunii in secolul VI. Cand a fost creat, au fost folosite circa 2 milioane de bucati de faianta, unele au fost distruse, dar si asa, este cea mai buna si corecta harta din perioada de apus al Imperiului Bizantin in zona. Dar pe langa acest mozaic care e musai sa fie vazut de toata lumea, mai exista inca 2 parcuri arheologice unde se pot admira numeroase mozaicuri absolut fabuloase.

 

Muntele Nebo – conform legendelor, este locul unde Moise dupa ce si-a condus poporul zeci de ani prin tot soiul de pustietati si le-a dat o religie si-a dat obstesul sfarsit in momentul in care a putut sa vada “Tara Promisa”, Dumnezeu spunandu-I din capul locului ca nu o sa poata calce in ea. Ca si atunci, de aici, de pe un deal impunator, ai panorama unei bune parti ale Palestinei – intr-o zi senina si daca vii dis-de-dimineta cand soarele bate dinspre Est, poti vedea intreaga Palestina pana la Marea Moarta si Ierusalim. Intr-o zi mai putin clara, poti vedea cel putin Ierihonul, care se spune ca este cel mai vechi oras continuu locuit din lume – cercetarile arheologice au gasit urmele primului oras in jurul anului 9000 i.Hr si aici au fost nu mai putin de 20 de valuri succesive de localitati. Panorama Muntelui Nebo este de asemenea cea mai trista din Iordania. Aici vin mii de refugiati palestinieni, epurati etnic din tara lor pentru a vedea de departe pamanturile natale ale lor si ale stramosilor lor.

 

Castelele desertului – mai putin cunoscute si foarte putin vizitate, aflate la est de Amman pe drumul spre Bagdad, sunt cateva vile si mici castele provenind de la inceputurile perioadei musulmane – secolele VII – VIII. Construite la inceputurile Islamului cand multi noi converititi nu erau prea comfortabili cu principiile religiei, aceste castelase ale liderilor musulmani din zona sunt pline de podoabe destul de haram – adica ilegale – in special frescele in care sunt pictate personaje, inclusiv, Oh Allah, ce blasfemie – o femeie complet goala (are doar un soi de slip, iar sanii sunt la vedere)

 

Aqaba – Iordania are o iesire limitata la Marea Rosie – doar 27 km de coasta, inghesuita intre Israel si Arabia Saudita. Dupa ce familia Hashemita, urmasii profetului a fost alungata de familia Saud din Mecca ce a ocupat regatul Hejaz acum 100 ani, regele Abdullah a cerut englezilor si a primit un fragment din pamantul Hejazului pentru a avea iesire la mare – Aqaba. Asa ca pe 27 km se inghesuie un oras important cu 180.000 locuitori, portul mineralier, petrolier, de marfuri si de pasageri si o zona turistica cu hoteluri si plaje private. Orasul ca atare nu e ceva de neuitat – singurul obiectiv turistic este castelul Aqaba, cucerit de armatele conduse de shariful Hussein si Lawrence of Arabia care a marcat inceputul sfarsitului dominatiei turcilor in zona. Exista si o plaja publica relativ amenajata unde localnicele fac baie in burkini (costumul de baie Islamic care aduce mai degraba cu un izopren pentru scufundatori, la vedere fiind doar capul, palmele si laba picioarelor) si unde daca te vei dezbraca in costum de baie european vei fi atractia orasului. Strainii se duc mai degraba la plajele private aflate la sud spre granita cu Arabia Saudita unde pentru o anumita suma de bani poti sa faci linistit baie in Marea Rosie.

Aqaba este de asemenea o destinatie de top pentru iordanieni pentru ca fiind o zona economica speciala isi pot cumpara televizoare si alte electronice extrem de ieftin.

 

Pentru mai multe informatii, citeste aici ––> Iordania

Imagini Iordania

Aterizare Aqaba

O zona turistica noua in forma de laguna construita langa Aqaba (poza e din avion la aterizare)

. Aeroport Aqaba Orange stand

Aeroportul din Aqaba – ai standul Orange de unde sa-ti iei SIM si un ATM de unde sa-ti iei dinari iordanieni

Tezaur Petra Iordania

Una dintre cele mai frumoase opere ale lumii antice – Tezaurul

Fatade Petra

Dar nu este singura fatada – Petra este plina de fatade de morminte

Fatade Petra Iordania

 

Taxi in Petra

Din pacate, „taxi”-urile din Petra au proliferat

Mormant Petra Iordania

O alta fatada extraordinara

Cocioabe Petra

Si aceste cocioabe care distrug magia Petrei

Petra by night

Petra by night

Little Petra

Little Petra

Little Petra Iordania

Nici Little Petra nu duce lipsa de fatade spectaculoase

Wadi Rum Iordania

O tabara din Wadi Rum

Safari Wadi Rum

Cu jeepul prin desert

Wadi Rum

 

Stanci Wadi Rum

Frumusetea desertului

Wadi Rum Iordania desert

 

Jerash

Jerash, unul dintre cele mai bine pastrate orase din Imperiul Roman

Jerash Iordania

O padure de coloane

. Coloane Jerash

 

Marea Moarta

Plutind pe Marea Moarta

Templu Hercule Amman

Citadela antica a Ammanului

Amman Iordania

Teatrul Roman din Amman, urma unei antichitati infloritoare pe teritoriul de azi al Iordaniei

Mozaic Madaba

Mozaicul-harta de la Madaba. In prim-plan, Ierusalimul

Panorama Palestina

Panorama Palestinei vazute de pe muntele Nebo

Zona turistica Aqaba

Zona turistica a Aqabei din mica coasta litorala controlata de Iordania la Marea Rosie

Aqaba Iordania

Aqaba

Aqaba Castle

Castelul-cetate de la Aqaba, monument national

Plaja publica Aqaba

Plaja publica din Aqaba

Plaja privata Aqaba

Si o plaja privata la unul din hotelurile-resort de la Marea Rosie

Tabara Wadi Rum

Tabara in Wadi Rum

Corturi normale Wadi Rum Iordania

Corturile „standard”- da, au aer conditionat sa incalzeasca iarna si sa raceasca vara

Corturi martiene Wadi Rum Iordania

Si celebrele corturi „martiene

Cort martian

De unde poti admira noaptea cerul

Sucuri Iordania

Stand de sucuri in Amman

Limonada cu menta

Ce bine pica o limonada 🙂

Categorii:
Iordania

Comentarii

  • Elefantul African spune:

    la sfarsitul lui februarie – inceput de martie, merge de o plimbare de vreo 8-9 zile prin Iordania? vad ca singura varianta sa ajungi cu avionul este in Amman, de acolo ca sa ajung la obiectivele mentionate de tine ce imi recomanzi ? sa inchiriez masina ? e safe ?

    Ma gandeam sa fac asa:
    – aterizez in Amman: stat 1-2 nopti, vizitat orasul, dat si o fuga la Jerash ( vad ca e aproape, vreo 40 min de condus )
    – plecat la Petra, stat doua-trei nopti in Wadi Rum , la un cort din ala martian. Vizitat Petra si un safari prin desert. Unde gasesc excursii oraganizate ?
    – plecat la Marea Rosie, stat vreo 2 nopti pe la un resort, baie in marea rosie ( e suficient de calda pt perioada aleasa ? )
    – revenit si stat vreo 2 nopti la Marea Moarta, la un resort, baie in marea moarta ( e suficient de calda pt perioada aleasa ? )
    – plecat inapoi din Amman

    Cum iti pare planul de mai sus ? Vreau sa imbin atat vizitatul cat si un pic de leneveala, putin plaja si imbaiat in mare.

    Legat de alcool, e vreo problema daca aduci in bagaj vreo sticla ? Sunt mai pretentios cu ce beau si vreau sa stau in Wadi Rum noaptea admirand stelele cu un pahar bun de vin.

    • Imperator spune:

      1 zi Amman si 1 zi Jerash plus un pic de Amman e ok
      1 zi spre Petra via Nebo / Madaba / Kerak
      2 zile Petra (inclusiv Little Petra)
      2 zile Wadi Rum
      Restul cat vrei 🙂

      Ai dreptul sa aduci 1 litru de alcool de persoana.

    • Imperator spune:

      Da, in jur de 1 martie, in mod normal atat Marea Rosie cat si cea Moarta ar trebui sa fie ok ca temperatura. Nu te astepta insa la „ciorba”. Gasesti excursii organizate la agentiile din Petra sau contactezi direct camp-uri din Wadi Rum si vezi ce-ti ofera (pick up din Petra, ture prin desert, etc)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest