Vara asta se poarta Italia. Fie ca sunt lacurile din nord, Coasta Amalfi sau Toscana, Italia este o minune in aer liber

. Como lake

Lacul Como, Italia

In copilarie, eram practic indragostit de Italia. Ma rog, in anii 80, pana si Bangladesh, Algeria sau Tajikistanul erau raiul pe pamant fata de Romania, dar Italia era cumva speciala. Muzica italiana era la mare moda, festivalul de la San Remo era evenimentul anului in Romania, iar campionatul Italian de fotbal era un adevarat Campionat Mondial al Cluburilor – cei mai buni jucatori de fotbal ai lumii – Platini, Maradona, Boniek sau Rummenigge se intreceau saptamana de saptamana pe stadioanele din Peninsula, iar putinele imagini care treceau Cortina de Fier informationala a Romaniei relevau o tara-muzeu in aer liber. In plus, primul an al Libertatii mele a fost dominat nu numai de mutrele negre ale minerilor care au aruncat Romania in Evul Mediu ci si de stralucitoarea Coppa del Mondo – Campionatul Mondial de Fotbal desfasurat in Italia. Si multi spun ca Italia Novanta a fost cel mai frumos si cel mai autentic Campionat Mondial de Fotbal din istorie.

In consecinta, atunci cand zidurile puscariei numita Romania au cazut, evident, cel mai mare vis al meu a fost sa vizitez Italia. M-as fi dus la Coppa del Mondo si pe jos, dar, din pacate, aveam examenul de intrare in facultate pe care nu puteam sa-l ratez… asa ca am urmarit Italia 90 la televizor. Probabil la salariul mamei, nu as fi avut bani decat de jumatate de hamburger. Ulterior, a aparut bariera vizelor, iar cand am fost in Olanda la bursa in anul II de facultate (1991 – 1992), singurii ticalosi care nu mi-au dat vreo viza au fost italienii desi aveam rezidenta olandeza. Doi ani mai tarziu, am reusit sa trec frontiera si sa vizitez semi-ilegal Italia – am stat 3 saptamani pe o viza de tranzit de 2 zile si am trecut granita prefacandu-ma fie Italian, fie portughez pe la Ventimiglia. Acele trei saptamani in Italia reprezinta una din cele mai frumoase amintiri chiar si acum, dupa sute de calatorii, mii de experiente, milioane de povesti. Inutil sa spun ca de atunci, am fost de numeroase ori in Italia – doar la Roma am calculat odata ca am fost de 11 ori. Da, aruncatul monezii in Fontana di Trevi functioneaza si probabil va functiona si a 11-a moneda aruncata, asa ca va exista in mod cert si a 12-a vizita in Cetatea Eterna. Dar evident nu m-am limitat doar la Roma. Am fost si la Venetia, Pisa, Bologna, Firenze, Napoli, Bari, Matera, Pescara, Parma si in multe, multe alte locuri. Am fost in Sicilia, Campania, Toscana, Veneto, am mers cu vaporetto prin Venetia, am calcat pietrele renascentiste ale Florentei si am ramas absolut innamorato de pitorescul Cinqueterre. Dar in articolul de astazi doresc sa mentionez doar 2 locuri – o regiune de care sunt indragostit iremediabil – zona lacurilor din nord si o zona pe care mi-as dori din inima sa ajung – Costa Amalfitana. Am fost pe langa, am vazut-o tangential din vaporul care ma ducea la Capri, dar nu am ajuns inca niciodata. Si e musai sa ajung la un moment dat.

 

Italia de Nord – sub muntii Alpi.

Zona Nordica a Italiei este una dintre cele mai frumoase zone montane si sub-montane ale Europei. Mi-aduc aminte de aterizarile la Milano (cred ca am avut parte de vreo 7 – 8 ori de astfel de aterizari) cand dupa survolul crestelor de multe ori inzapezite ale Alpilor, dintr-o data “explodeaza” verdele campiei Lombardiei, o neasteptata zona plata dupa muntii falnici din inima Europei. Imediat sub Alpi sunt mai multe lacuri glaciare, fosti ghetari in perioada cand in Europa era teribil de frig acum mai multe milenii, dar care azi sunt de o frumusete rara – am fost la lacul Lugano (care e partial in Elvetia italianofona), am fost la lacul Como si ambele sunt absolut superbe – de-a lungul lacului Como, poti descoperi unele dintre cele mai frumoase palate ale Italiei – astazi, rezidente somptuoase sau hoteluri de lux. Din pacate, nu am ajuns niciodata la celalalt lac important al zonei – Lacul Maggiore, dar cei care au calcat de-a lungul tarmurilor mi-au spus ca e de neuitat. In schimb, Lugano este pentru mine un oras cu totul si cu totul special – este un oras extrem de exotic pentru Elvetia – am ajuns in el prima oara in 1992 cand am vazut Europa cu trenul si am traversat Alpii cu trenul prin trecatoarea Brenner, un pas de o spectaculozitate rara – tot parcursul am stat lipit de gram ca musca de un bec aprins. Iar cand am coborat in Lugano, am descoperit instantaneu atmosfera acelei Italii la care tanjeam de mult – palmieri, cladiri in stilul acela aerisit si optimist al Mediterane, pizza delicioasa si oameni zambareti. A fost primul meu contact cu Italia (da, Italia elvetiana, dar totusi Italia) si asta nu o voi uita. Iar cand am coborat pe malul lacului, cu acel deal verde ce domina atat vechea urbe cat si lacul, mi-a fost greu sa ma desprind !

Dar zona respectiva nu inseamna doar privelisti minunate – la capatul sudic al marilor lacuri se insira parca pe o linie continua orase istorice care adapostesc niste comori ale arhitecturii istorice cele mai importante fiind Milano si Verona. Milano, capitala modei unde se afla una dintre cele mai spectaculoase catedrale din lumea catolica – Domul, dar si una dintre cele mai faimoase fresce ale lumii – Cina cea de Taina pictata de inegalabilul Leonardo, Verona care nu este doar orasul lui Romeo si a Julietei, ci si gazda unuia dintre cele mai spectaculoase amfiteatre ale Imperiului Roman.

Coasta Amalfitana

Daca as fi intrebat care este regiunea din Europa in care n-am fost niciodata si ar fi in varful listei de dorinte, as spune ca e Coasta Amalfitana. Cum spuneam, am ajuns de 2 ori foarte aproape de ea – de 2 ori am fost in Capri (un alt vis de-al meu), iar vaporul care face legatura cu Napoli a oprit de ambele dati la Sorrento. Da, Sorrento nu este exact Coasta Amalfitana, dar este indiscutabil o poarta de intrare. Am fost de asemenea si la Pompei – o destinatie obligatorie pentru oricine are cel putin un interes cat de mic pentru istorie pentru ca este practic un oras incremenit in timp, mai precis in anul 79 (istoricii nu au stabilit cu exactitate data catastrofei).

De ce am pus Costa Amalfitana pe primul loc ? Simplu, uitati-va la poze. E pur si simplu paradis. Vile si palate multi-colore, catarate pe stanci care literalmente par sa se prabuseasca in mare. Flori, stanci, plaje, catedrale impunatoare si cladiri sfidand gravitatia. Am vazut numeroase filme, dar si poze si sunt sigur ca as ramane cu gura cascata. Si sunt sigur ca odata si odata voi ajunge si pe Costa Amalfi…

 

Tururi organizate in Italia

Una din agentiile romanesti care este specializata pe destinatia Italia este Premio Travel. Parte a unui grup international cu sediul in Olanda, dar operand in 17 state europene, Premio Travel organizeaza circuite in Italia de mai bine de un deceniu, asa ca toate aceste circuite italiene oferite azi, in 2023 au in spate 10 ani de experienta si 10 ani de imbunatatire permanenta a programelor. In acest moment, propun nu mai putin de 5 programe in Italia, inclusiv cele din nordul Italiei, dar si Coasta Amalfitana.

Iar zilele acestea, Premio Travel ofera o serie intreaga de reduceri de preturi pentru circuite in Italia. Acestea sunt:

 

Italia Elvetia Lacurile de Nord:

16.08.2023 – tarif redus 636 euro/persoana in loc de 799 euro/persoana (reducere 163 euro)

06.09.2023 – tarif redus 599 euro/persoana in loc de 749 euro/persoana (reducere 150 euro)

13.09.2023 – tarif redus 584 euro/persoana in loc de 729 euro/persoana (reducere 145 euro)

Amanunte: https://www.premiotravel.ro/circuit-italia-elvetia-lacurile-de-nord/

 

Coasta Amalfi – reducere 100 euro/persoana

07.09.2023, 14.09.2023 – tarif redus 689 euro/persoana

21.09.2023, 28.09.2023, 05.10.2023 – tarif redus 639 euro/persoana

12.10.2023 – tarif redus 589 euro/persoana

19.10.2023, 26.10 2023 – tarif redus 559 euro/persoana

Amanunte: https://www.premiotravel.ro/vacante/amalfi-circuit-coasta-toate-locatiile-italia/din-bucuresti/circuite/cu-avion/

Imagini Italia

. Como lake

Lacul Como

. Como

La capatul sudic al lacului se afla oraselul Como

. Lugano

Lugano, cel mai important oras din Elvetia italiana

. Lago Maggiore

Lacul Maggiore

. Amalfi

O minune a naturii, dar si a arhitecturii – Coasta Amalfi !

. Amalfi

 

. Amalfi

 

. Amalfi

 

. Amalfi

 

. Amalfi cafea

Si nemuritoarea cafea italiana – cel mai bine savurata cu un peisaj de neuitat :)1

Categorii:
Italia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest