De ce sa mergi in insulele Sporade: Skiathos – Skopelos – Alonissos

Skopelos Sporade

Skopelos, Sporade

De cativa ani incoace, nu poate trece vara pana cand nu ajung in Grecia. A fost si covid si am ajuns (in 2020, am facut un island hopping prin Ciclade), am fost cred in vreo 20 de insule ale Greciei, plus mai multe destinatii de pe continent – din Kavala pana la Patras sau Corint. De fiecare data. m-am dus entuziast si m-am intors incantat. Pentru ca Grecia nu numai ca are niste privelisti extraordinare sau plaje de neuitat, dar, in plus, are si acea atmosfera unica, o atmosfera care te relaxeaza brusc, te baga imediat pe mood-ul de vacanta, indiferent cat de stressat sau suparat pe viata vii. Nu stiu de unde vine aceasta atmosfera, cred ca e o combinatie de plaje, orase, taverne, oameni pe care ii intalnesti.

Ei bine, daca anii trecuti am fost printr-o serie intreaga de insule, anul acesta m-am gandit sa-mi “imbogatesc” experienta insulara din Grecia si sa descopar niste insule noi. Daca ma intrebati ce insule aveam in radar la inceput de an erau Sporadele, Milos la pachet cu Paros (chiar trebuie sa revin in insula asta) si sa continui sa descopar Ionicele (da, nu am ajuns niciodata in Lefkada, dar am ajuns in Zakynthos si Kefalonia) Si la inceput de sezon, a aparut o ocazie sa descopar Sporadele si asa am ajuns sa fac island hopping in Sporade la inceput de sezon, acum, la sfarsit de mai – cand vremea e perfecta de vizitat. A fost o vreme excelenta si de plaja, doar apa a fost cam rece pentru gustul meu (desi am mai vazut oameni in apa, dar majoritatea erau englezi si scandinavi, deci caliti).

 

Am ajuns in Skiathos la bordul primului charter al agentiei de turism Fabrica de Vacante, parte a grupului Aerotravel. De aproape 20 ani, acestia opereaza chartere in directia Skiathos si spre deosebire de alte agentii de turism, Fabrica de Vacante / Aerotravel nu are chartere spre prea multe destinatii – cel putin anul acesta au spre Skiathos, Aqaba (Iordania) si Ischia (Italia), vanzand de asemenea si pachete in Caraibe ale operatorilor spanioli (plecarea e din Madrid). Sunt specializati pe cateva destinatii, dar pe care le stiu al naibii de bine. De asemenea, au si inchiriate studiouri pentru tot sezonul, asa ca pot oferi si preturi destul de mici. Pe zborul care am fost eu, pachetele incepeau cu 300 euro per persoana (avion, transfer, cazare 7 nopti intr-un astfel de studio), iar la zborul urmator la inceput de iunie, cel mai ieftin pachet era de 350 euro. Evident, preturile cresc in plin sezon, dar continua sa fie OK – uite, la final de iulie, cu plecare pe 29 iulie, vad un pret de 472,50 euro de persoana (cum ziceam, avion + transfer + cazare), ceea ce mi se pare foarte bun. Atentie insa – se pare ca 2023 va fi anul cel mai bun din istoria turistica a Greciei, asa ca multe locuri vor fi rezervate complet in curand.

In plus, Aerotravel / Fabrica de Vacante nu zboara doar din Bucuresti. Opereaza zboruri charter din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara. Bucurestiul si Clujul au inceput in ultima sambata de mai (zborul cu care am venit eu in Sporade), Iasiul, Sibiul si Timisoara incep pe 17 iunie. Zborurile sunt toate sambata indiferent de orasul de unde se zboara.

 

Ca sa fiu un pic mai clar cu privire la cazarile din Sporade (si din Grecia in general), exista doua tipuri mari de categorii de locuri de cazare: hoteluri si studiouri (sau domatia pe greceste). Daca hotelurile sunt clar ce sunt (exista hoteluri de la 1 stea la 5 stele – din cate stiu, 5 stele sunt doar in Skiathos, nu si in celelalte 2 insule), studiourile sunt practic niste garsoniere sau apartamente cu bucatarie proprie unde te poti gospodari singur. Adica te duci la supermarket (care sunt peste tot) si iti cumperi lucrurile de care ai nevoie. Evident, nimeni nu te opreste sa mananci la restaurante si taverne, dar in cazul studiourilor, ai posibilitatea sa mananci si acasa – bucatariile in general vin cu aragaz, frigider, etc. Si sunt in vile cu un numar limitat de camere (daca vii cu prietenii, poti inchiria o astfel de vila doar pentru grupul tau). De altfel, nici hotelurile nu sunt prea mari in Sporade – sa nu va asteptati la gigantii aia din Turcia cu sute si sute de camere si mii de clienti, cel mai mare hotel din Sporade, Skiathos Palace are circa 250 camere, dar marea majoritate au maxim cateva zeci de camere.

 

Unde sunt Sporadele ?

Sunt undeva “la mijloc”. Sunt in Marea Egee, la sud de zona Thassos – Lemnos – Samothraki, dar la nord de Rhodos sau Ciclade. Spre deosebire de acestea din urma, sunt destul de aproape de Grecia continentala, asa ca daca vrei sa mergi cu masina, nu vei “pluti” ore si ore pe un ferry. E in dreptul localitatii Volos.

Harta Sporade

Cum ajungi in Sporade

Simplu, cu avionul. Cum am spus, Aerotravel / Fabrica de Vacante are zboruri saptamanale din 5 orase ale tarii. Si Wizz va zbura doar din Bucuresti spre Skiathos de la inceput de iunie, dar dupa cum se prefigureaza vara asta, nu va pot spune decat “Sa aveti bafta !”. Aeroportul din Skiathos este cunoscut printre iubitorii de aviatie pentru pista relativ scurta si prin faptul ca aterizeaza, survoland un drum public la joasa inaltime – e una din atractiile insulei – multi vin sa pozeze avioane zburand la joasa inaltime peste o sosea sau sa simta puterea motoarelor la decolare – se pleaca de la capatul pistei, aflata la vreo 30 metri de spectatori – ii zice “jet blast” – alaturi de insula St. Maarten din Caraibe, este locul cel mai bun de a simti “jet blast”. Asta nu inseamna ca aeroportul nu e sigur – nu exista in istoria aeroportului nici un incident (aeroportul a fost deschis in 1972) si aici pot ateriza si avioane de dimensiuni medii (cum ar fi B737 sau A319, A320, A321). Avioanele mari (de genul celor cu 2 culoare) nu pot ateriza, dar cele medii sunt OK. Pilotii insa trebuie sa urmeze niste cursuri speciale pentru a putea ateriza – in principiu, trebuie sa zboare la joasa inaltime si sa “puna rotile” cat mai aproape de capatul pistei, si trebuie sa porneasca de pe loc la decolare cu motoarele bine ambalate. Aeroportul e la 2 pasi de orasul-capitala, practic poti ajunge si pe jos !

Daca vrei mortis sa mergi cu masina proprie, poti sa mergi cu masina pana la Volos de unde pleaca dimineata doua ferry-uri mari pe zi. Ambele deservesc toate cele 3 insule in ordinea aceasta: Skiathos – Skopelos – Alonissos. Apoi se intorc: Alonissos – Skopelos – Skiathos – Volos. In timpul verii, cel putin o data pe saptamana, exista un ferry din Salonic care face circa 4-5 ore. Pentru orare, uitati-va aici: https://www.ferries.gr/en/

 

Cate ceva despre Sporade

Arhipelagul Sporadelor este format din 24 insule, dar doar 4 sunt locuite: Skiathos, Skopelos, Alonissos si Skyros. Nu am ajuns in Skyros pentru ca nu exista ferry-uri intre aceasta insula si restul Sporadelor (insula Skyros este legata cu ferry de insula Evia si cu avionul din Atena), dar in schimb am ajuns in celelalte 3. Si iata pe scurt ce si cum cu fiecare insula.

SKIATHOS – este indiscutabil, cea mai turistica insula. Este de asemenea as zice eu si cea mai completa. Pe coasta sudica, are mai multe plaje foarte bine amenajate care au nisip si intrare lina in mare. In zona nordica, exista plaje mai putin comerciale (desi si ele au cel putin un restaurant/bar/terasa de unde sa-ti cumperi cate ceva de mancat si de baut) si mai greu accesibile. Practic, accesul se face pe drumuri de munte, neasfaltate, unele nici pietruite, iar in cazul catorva plaje, trebuie sa-ti lasi masina la vreo 5 – 600 metri si s-o iei pe jos prin padure.

Insula este extrem de verde si acoperita de paduri de pin. Orasul-capitala este dragut desi nu pot spune ca are o arhitectura istorica – a fost puternic bombardat de germani in al doilea razboi-mondial, dar desi nu a fost refacut fix la fel, e in continuare un orasel din acela alb cu flori coborand pe ziduri si ulite inguste. Orasul vechi este complet comercial – mai ales noaptea este plin de turisti care vin aici la restaurante, baruri, magazine, etc. Un lucru deosebit – exista un mini-cinematograf in centrul orasului pe principala strada pietonala unde ruleaza filmul Mamma Mia in fiecare seara. Mamma Mia a adus in atentia multora zona Sporadelor, in special insula Skopelos – cam 90% din film a fost filmat in Skopelos, dar din punct de vedere marketing, Skiathos este cel puncteaza desi aici s-au filmat vreo 2-3 minutele din film – exista gelaterii Mamma Mia, restaurant Mamma Mia si cam peste tot te “lovesti” de Mamma Mia. In Skopelos, mai putin. Dar asta e marketingul.

Pe langa atractia cu aeroportul (da, Skiathos este singura insula care are aeroport, Skopelos are doar un heliport), insula ofera niste peisaje de basm de pe dealuri (cel mai inalt deal are vreo 400 metri si ceva sa nu credeti ca vorbim de munti, desi au alura) si exista numeroase poteci de drumetie – anul trecut sau acum vreo 2 ani aici a fost un mare eveniment la nivel mondial de drumetie si toate rutele au fost refacute si bine marcate. Evident, exista si aplicatii, harti, tot ce trebuie, chef sa ai, iar rutele sunt chiar faine, mai ales cele din padure !

Iar pentru cei dornici de cluburi si party-uri, exista si asa ceva. Legendara Banana Beach nu mai e, adica mai e, dar s-a transformat intr-un resort de lux pentru familii si este foarte linistita, asa ca cluburile sunt acum pe drumul dintre oras si aeroport.

 

SKOPELOS – Insula unde s-a filmat Mamma Mia, dar nu o sa prea vezi Mamma Mia peste tot. Doar pe o plaja (acolo unde s-a filmat) e mentionat destul de discret si multi merg sa vada capela construita pe o stanca spectaculoasa aflata deasupra marii. Dar asta nu inseamna ca Skopelos este de evitat. Dimpotriva, este o insula foarte frumoasa.

Skopelos este insula cea mai mare din Sporade cu exceptia Skyros. Este la fel de verde ca si Skiathos, dar datorita faptului ca are o populatie mai mica, o buna parte din insula este salbatica. Cumva, ai sentimentul ca ai ajuns intr-o jungla, dar o jungla temperatea cu pini, nu cu palmieri si liane. In plus, Skopelos are o capitala absolut superba – catarandu-se pe un deal, cu cladiri albe si usi sau rame de geamuri in diverse culori, este o imagine de neuitat. In plus, spre deosebire de Skiathos, Skopelos Town nu este un oras acaparat de turism. Turismul prospera doar de-a lungul portului, de-a lungul marii unde stau aliniate pe sute de metri o serie de restaurante, baruri, cafenele, magazine, dar in momentul cand faci un pas in oras, aceasta animatie dispare – Skopelos Town este un oras locuit, un oras al locuitorilor sai, un oras unde daca te plimbi pe ulitele inguste printre flori revarsate si printre pisici adormite, vei simti pulsul unui orasel grecesc autentic. M-am intalnit cu un preot grabit, cu femei stand la vorba si chiar si cu omul cu calul care asigura transportul de marfuri prin orasul vechi – inclusiv ridicarea gunoiului. Cum ziceam, Skiathos Town (sau Chora_ se catara pe un deal, iar strazile se transforma uneori in trepte – practic e imposibil sa intri si cu un tuktuk, asa ca transportul de lucruri prea grele este asigurat ca in vremurile vechi de un cal sau magar.

In Skopelos, in celalalta parte a insulei mai exista un orasel, tot asa, cocotat pe un deal, dar aflat nu la malul marii, ci in varful dealului. Se numeste Glossa si in greceste inseamna “limba”- se iteste ca o limba pe varful unui deal. La poalele dealului, exista portul care deserveste Glossa – Loutraki, aflat la 2 km mai jos de oras. Daca Skopelos mi s-a parut autentic, si Glossa este la fel, dar parca nu la fel de bine intretinuta ca si capitala insulei – treptele sunt ciobite, ici si colo unele case par sa cada, dar atmosfera este nemaipomenita. Este acea Grecie autentica, mi-a adus aminte de filmele din anii 60 – 70. Cumva sa-mi intareasca ideea, pe o strada in mijlocul ulitei, un baietel era tuns in bratele mamei sale. In plus, Glossa are inca si mai putini turisti decat mult mai fotogenicul Skopelos Town (Chora) – nu am intalnit nici unul, si absolut toate magazinele din oras sunt mici bacanii sau business-uri clar destinate localnicilor. Pentru turisti sunt doar cateva mici taverne la intrarea in oras.

Din punctul de vedere al plajelor, am intalnit plaje ample, foarte bine organizate, cu mult verde si umbrite de pini, dar care marea majoritate sunt cu pietricele si nu cu nisip ca in Skiathos. Din cate stiu, sunt doua plaje cu nisip in Skopelos, unele sunt o combinatie de nisip (mai degraba piatra bine pisata), pietricele si chiar si iarba. Unele plaje din sudul insulei arata foarte bine cu o buna parte din plaja din … iarba.

In plus, iubitorii de drumetii prin paduri au de unde alege … cea mai mare parte din insula este padure si exista mai multe rute marcate.

 

ALONISSOS – vrei sa iti petreci o vacanta intr-o insula din aceea aproape fara turisti ? Ei bine, Alonissos este solutia. Nu, nu o sa mori de foame, exista si in Alonissos hoteluri, studiouri, taverne, restaurante, magazine, dar este o insula extrem de linistita si cu foarte putini turisti. Este insula aceea in care sa te duci sa-ti scoti tot stressul si nervii din tine. Este insula aceea cu foarte putini turisti unde locuitorii se saluta intre ei pe strada pentru ca probabil toti se cunosc intre ei – sunt 2000 – 2500 de rezidenti permanenti in Alonissos inclusiv cativa straini care si-au cumparat case in fosta capitala a insulei, Chora. Desi reprezentantul autoritatilor locale care m-a plimbat prin insula mi-a spus ca doar 6000 turisti straini viziteaza insula, cred totusi ca numarul este ceva mai mare. Dar indiscutabil, nu cred ca sunt mai mult de 10 – 15.000 turisti pe an. Ca idee, Thassos are circa 250,000 turisti pe an si probabil in 2023 vor fi mai multi, tinzand spre 300.000, marea majoritate romani si bulgari.

Dar si Alonissos are punctele lui forte. Si acesta este eco-turismul si scufundarile. Da, daca iti plac scufundarile, Alonissos ofera scufundatorilor cu certificat e experienta unica in lume – pe langa insula au fost identificate nu mai putin de 5 vase antice grecesti pline cu amfore scufundate acum 2000 si ceva de ani. In acest moment, se organizeaza scufundari pentru a vizita cel mai mare vas descoperit unde se afla literalmente sute si sute de amfore pe fundul marii. Nu, nu m-am scufundat, nu stiu sa inot, d-apai sa ma scufund, dar in fosta capitala Chora exista un muzeu interactiv cu casti de Realitate Virtuala si cu ajutorul lor m-am “scufundat” pana la amfore. Oh, Doamne, daca as fi scufundator, n-as rata experienta asta ! Da, in Alonissos nu exista corali multi-colori, asta gasesti intr-o groaza de colturi ale lumii tropicale, dar vase antice incarcate cu amfore nu gasesti decat in Alonissos.

Din nefericire, nu am putut sa fac o tura prin Parcul National Alonissos, un parc acvatic aflat in jurul unor insule nelocuite din preajma. Nefiind sezon, nu erau ture zilnice si am prins ziua aceea fara tur. Parcul National este cunoscut pentru … foci. Da, pentru asa-numitele “foci calugar”, o specie de foci ramase din perioada glaciara care s-au aclimatizat la climatul mediteranean. Focile-calugar au trait si in Marea Neagra, unele erau si in Romania Mare, mai precis la Capul Caliacra in Cadrilater, dar dupa cedarea acestuia catre bulgari, focile de la Capul Caliacra au disparut. Le-au mancat bulgarii, nu stiu ce s-a intamplat, cert este ca nu mai exista foci la Marea Neagra, ci doar in Egee, si cele mai multe dintre ele sunt in zona Alonissos. Una traia chiar in portul insulei, o chema Kostis si poza fericita pentru turisti, dar din nefericire a fost ucisa in 2021. O recompensa de 18.000 euro a fost pus pe capul ucigasului lui Kostis, dar nu stiu daca a fost identificat. Exista o insula pe care aceste foci se reproduc, iar accesul oamenilor pe insula este strict interzis. In turele prin Parcul National Alonissos, exista posibilitatea de vedea foci-calugar, dar doar posibilitatea – nu este garantat si inteleg ca in majoritatea cazurilor, nu vei vedea foci, dar vei putea sa te bucuri de multe alte vietuitoare marine.

Un alt loc de neratat este vechea capitala – Chora. Chora se afla sus pe un deal (ca marea majoritate a capitalelor de insule grecesti pentru a se apara de piratii care au infestat Marea Egee timp de secole), dar satul a fost distrus de un puternic cutremur in 1965. Locuitorii au fost mutati de autoritati in satul-port, astazi capitala insulei – Patitiri unde au fost inaltate cateva bloculete. Dupa vreo 30 – 40 ani, mai multi straini au cumparat ruinele sau casele abandonate din Chora si au inceput sa le restaureze. Dupa ei, chiar si grecii s-au apucat de reconstruirea si restaurarea vechii capitale. Astazi Chora este un satuc grecesc traditional absolut superb cocotat pe deal (poti admira si Skopelos de aici), plin cu taverne cu mancare delicioasa si cu o atmosfera dintr-o alta vreme. Alaturi de Chora din Skopelos, de departe, Chora din Alonissos este unul din cele mai frumoase orasele din Sporade.

Din punct de vedere a plajelor, multe sunt destul de salbatice. Da, cam fiecare are cateva sezlonguri cu umbrelute, toate au o terasa unde poti manca sau bea, dar de cele mai multe ori sunt destul de pustii. Exceptand o singura plaja numita Chrisia Millia, toate plajele sunt cu pietricele. Chrisia Milia e cu nisip.

 

Deci,

Skiathos – insula turistica complexa cu o gramada de experiente. Oricine gaseste ce si-ar dori.

Skopelos – insula-padure cu plaje frumoase si doua orasele autentic grecesti

Alonissos – pentru liniste, cu foarte putini turisti, unul dintre cele mai importante locuri de diving din Mediterana si cu ceva noroc, locul unde sa vezi foci mediteraneene.

 

Si probabil cea mai buna idee este sa sari din insula in insula. E simplu – sunt 3 ferry-uri pe zi (unul rapid si doua care transporta si autovehicule) si in cazul ferry-urilor “lente”, nu se merge mai mult de 1 ora intre insule. O zona a Greciei mai putin batuta, dar in care merita sa iti petreci vacanta. Cu varf si indesat !

 

Nota

Am fost in insulele Sporade la invitatia agentiei Aerovacante / Fabrica de Vacante si a municipalitatii din Alonissos. Pentru oferte in insulele Sporade incepand cu 350 euro de persoana (in functie de data plecarii), puteti sa va uitati aici –-> https://www.fabricadevacante.ro/oferte-skiathos/

Imagini Sporade

Skiathos

Aterizare Skiathos

Primul charter Aerovacante operat de Animawings a aterizat la Skiathos. Eu eram la geam pe partea cealalta a avionului, iar poza a fost facuta de maestru Nino

Skiathos town imagine din avion

In aterizare, admirand orasul Skiathos – stati pe partea stanga in avion !

Skiathos

Portul Skiathos

Plaja Koukounaries

Cea mai mare si faimoasa plaja din Skiathos si din tot Sporade – Koukounaries

Plaja Koukounaries Skiathos

Cam asa arata !

Koukounaries

Plaja de nisip

Orasul vechi Skiathos

Orasul este literalmente inundat de flori

Chora Skiathos

Si de gelaterii 🙂

Capitala Skiathos

 

Restaurant romanesc Skiathos

Mancare de nota 10 – taverna Crazy Spoon detinuta de o romanca de 10 ani. Fix in port

Skiathos by night

Skiathos by night

Cartier Skiathos

Skiathos, insula panoramelor

Panorama Skiathos

 

Skiathos Sporade

 

Manastire Skiathos

Manastirea Evangelistria – unul din punctele de inceput ale Revolutiei care a dus la independenta Greciei

Kastro Skiathos

Kastro – vechea cetate bizantina

Plaja Skiathos

In general, in Skiathos sunt plaje de nisip

Mare Skiathos

Si cu apa stralucitoare

Off road Skiathos

In nord, sunt niste plaje mai greu accesibile – off-road

Plaje Skiathos

Dar si acestea sunt fermecatoare

Skiathos beach

 

Inotatoare in Skiathos

Doamne, ce culoare are apa !

TUI Skiathos

Pentru o experienta „altfel”, du-te la aeroport cand au loc aterizari

TUI Airlines Skiathos

si decolari !

Pisica Skiathos

Miaaaaau. Ai ceva si pentru mine ?

Floare Sporade

In toate Sporadele, sunt milioane de flori

Vas Skiathos

Noaptea in port

Imagini Skopelos

Skopelos

M-am indragostit de orasul acesta: Skopelos (sau Chora), zic eu cel mai frumos oras din Sporade

Skopelos Town

 

Chora Skopelos

Genial !

Strazi Skopelos

Stradute inguste, flori, liniste

Port Skopelos

Portul Skopelos

Strazile din Skopelos

 

Panorama Skopelos

Cartierul „de sus”

Flori Skopelos

 

Vas Skopelos

In Skopelos vin destule vase cu turisti din Skiathos

Plaja Skopelos

Una din plajele din Skopelos – pietris bine bine maruntit

Kastani beach Skopelos

Aici s-a filmat Mamma Mia

Glisteri Beach Skopelos

Una din plajele din nord – o zona mai abrupta, cu acces limitat

View din Glossa

Panorama din Glossa. Acum te umple de incantare, pe vremuri te umplea de spaima la vederea piratilor

Stylist Glossa

Pe strazile din Glossa

Capela Mamma Mia Skopelos

Capela Mamma Mia

Skopelos noaptea

Cand se lasa seara in Skopelos – doar pe malul apei sunt restaurante si baruri, in interiorul orasului, se doarme

Skopelos by night

Pe malul apei – Skopelos nu are asa de multi turisti oricum

Hellenic Seaways

Hellenic Seaways – compania cu care am colindat prin Sporade

Imagini Alonissos

Patitiri

Patitiri, noua capitala a insulei Alonissos

Chora Alonissos

Chora, vechea capitala a fost distrusa de cutremurul din 1965, dar azi renaste ca o destinatie turistica. Dupa cum vedere, nu este prea aglomerata 🙂

Old capital Alonissos

Ah, ba da, iata doi englezi

Panorama Alonissos

Alonissos

Plaja Alonissos

Una din plaje unde nisipul se combina cu pietricele

Chrisa Milia beach Alonissos

Singura plaja cu nisip in totalitate – Chrisa Milia

Agios Demetrios Alonissos

Si probabil cea mai spectaculoasa plaja – Agios Demetrios

sat pescari Alonissos

Un satuc din Alonissos

Diving Alonissos

Alonissos este o destinatie speciala pentru diving

Scufundari Alonissos

Poti sa si inveti aici, nu trebuie sa ai certificat

Diving shipwreck Alonissos

Nu am vazut in realitate, dar am vazut in realitate virtuala – vasul scufundat acum peste 2000 ani si bogatiile din amfore

Skiathos Airport

Spectaculosul aeroport Skiathos. Cand am facut aceasta fotografie mi-am luat la revedere de la Skiathos si de la Sporade. Repet – la revedere !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest