Grecia mai putin turistica – insulele grecesti unde nu prea este aglomeratie vara

Plaja Alonissos

Alonissos, Grecia

Calatoresc prin lume de mai bine de 30 ani. Am prins si perioada ne-tehnologizata cand nu exista internet si cand de multe ori calatoreai in necunoscut fara sa stii intr-adevar ce poti descoperi – da, e un sentiment foarte fain, dar era si perioada cand biletele de avion costau halucinant si chiar si pentru vest-europeni o calatorie cu avionul era un eveniment de care eventual se bucurau odata pe an cand plecau in vacanta de vara (iar pentru romani, eventual o data in viata), da, am calatorit cand foarte multe destinatii erau destul de pustii – oh, imi aduc aminte de Barcelona unde numarai turistii pe degete prin 1995 si acum orasul este facut KO de milioanele de turisti pe care trebuie sa-i intampine. Dar in ultimii 20 ani, calatoritul s-a democratizat, au aparut companiile aeriene low-cost si preturile la biletele de avioane s-au prabusit, iar tehnologia de comunicare a adus in fata noi si noi destinatii – iar cele vechi au devenit din ce in ce mai aglomerate. In orase ca Dubrovnik, Amsterdam, Barcelona ori Venetia poti sa arunci un ac de la inaltime si nu va cadea pe jos. Iar din experienta proprie, am simtit ca am fost realmente asaltat de multimi in Praga, Santorini si Venetia. In 2020, in perioada covidica, am avut ocazia unica de a putea sa vizitez Praga si Santorini aproape pustii !

Grecia este pe drept cuvant una dintre cele mai dorite destinatii de vacanta pe timp de vara. Nu numai de romani pentru care Grecia este destinatia nr. 1, ci pentru intreaga Europa si nu numai – asiaticii au o feblete deosebita pentru Santorini, americanii pentru Atena (mai precis Parthenon) si nu e nici o surpriza sa nu dai de australieni de asemenea. Anul 2023 se anunta ca anul cu cel mai mare numar de turisti din istoria Greciei si multe hoteluri sau studio-uri sunt fully booked – indiscutabil, cele mai bune si cele cu un bun raport calitate / pret. In consecinta, ma astept ca in insule cum ar fi Santorini, Mykonos, Rhodos, Creta sau Thassos, vara asta sa fie iures. Dar exista un numar mare de potentiali turisti care fix asta evita – locurile cele mai populare. Una dintre cele mai dese intrebari pe care o primesc este relativ la cat de aglomerata este zona respectiva si unde ar putea merge unde nu sunt turisti. Sa nu fie turisti deloc in Grecia – poate doar pe insulele nelocuite (dar chiar si acolo uneori mai ajung cateva suflete doritoare de solitudine). Ca idee, Grecia are circa 6000 insule dintre care doar 227 sunt locuite. Ma rog, multe din cele nelocuite sunt doar stanci care ies un pic din mare, dar exista destule insule destul de mari, dar dintr-un motiv sau altul (in special, lipsa de apa potabila), nu au fost colonizate.

Sarind insa peste insulele pustii, Grecia are 227 insule locuite. Inutil sa spun ca exista structuri turistice pe toate dintre ele. Nu cred ca vei gasi vreo insula greceasca fara locuri de cazare, taverne, baruri, plaje si barci asteptand turistii in port. Deci, nu va speriati – infrastructura minima exista peste tot, iar sentimentul acela de bine, de relaxare, de liniste care te invaluie peste tot in Grecia il gasesti in oricare din aceste 227 insule. Si evident, exista turisti, dar nu prea multi.

In consecinta, in articolul de astazi m-am gandit sa trec in revista cateva insule pe care le-am vizitat si unde nu gasesti prea multi turisti.

Samothraki

O mica insula aflata in nordul Marii Egee. Poti ajunge pe insula doar cu ferry, nu are aeroport si ferry-ul il poti lua din orasul estic Alexandropouli aflat in Tracia, iar vara sunt doua ferry-uri pe zi. Se ajunge destul de repede din Bucuresti si cel mai apropiat punct de frontiera este destul de neaglomeratul punct de frontiera Capitan Petko Voievoda (langa Svilengrad) – Ormenio.

Samothraki este una dintre insulele acelea care au atmosfera Greciei de demult. Apare ca o stanca rasarind brusc din mare de zici ca esti in filmul Insula Misterioasa si este cunoscuta in Grecia ca are 50.000 capre la 2500 – 3000 locuitori permanenti. Practic, vei vedea caprele peste tot care sunt haioase, nimic de spus, dar din pacate aduc destul de multe prejudicii mediului inconjurator.

Samothraki nu are prea multe plaje, doar una este amenajata (cu sezlonguri, umbrelute, bar de plaja si agentie de scufundari – mega-recomandata, este a unor romani care iubesc scufundarile la nebunie). Se numeste Pachia Ammos. Capitala insulei (nu este cel mai mare sat) este ascunsa undeva in munti, departe de ochii piratilor care au cam bantuit prin zona timp de secole, iar satul este absolut superb !

Samothraki este de recomandat in special pentru cei care vor o vacanta activa. Sunt destule rute de drumetii, iar una de-a lungul a mai multe cascade este de-a dreptul spectaculoasa. Accestul se face printr-o zona preferata de nudisti, deci nu te speria daca intalnesti oameni goi. Sunt pasnici.

Pentru mai multe informatii poti citi aici –-> Samothraki

Naxos

Se afla in Ciclade in mijlocul zonei mega-turistice, dar este o insula destul de mare si densitatea turistilor este realmente mica. In plus, este una din insulele acelea asa-zis secrete unde se duc grecii in vacanta. Poate in capitala, in Chora, te vei intalni cu un numar un pic mai mare de turisti, dar numarul lor nu este deloc suparator.

Cum ajungi acolo: cel mai simplu, zbori spre Mykonos (sau Santorini, dar Santorini e ceva mai departe) si de acolo cu ferry-ul. Naxos are un aeroport propriu, dar are o pista relativ scurta, asa ca pe el nu aterizeaza decat avioane mai mici venind din Atena (Olympic Air subsidiara a companiei Aegean AIrlines sau Sky Express).

Ce e de facut aici ? In primul rand plaja – Naxos este cunoscut in tot CIcladele pentru nisipul ei extrem de moale. Nu este chiar fin, asta e interesant – este un pic mai mare – cam ca niste boabe de orez, dar incredibil de fin si foarte placut de simtit sub talpa goala. Avantajul este ca atunci cand bate vantul, nu se ridica nisipul sa iti intre in ochi.

In al doilea rand, exista cateva orasele, hai sa le zic sate mai mari absolut spectaculoase. Toata lumea care vine la Naxos, nu rateaza Chora, capitala insulei, un oras din acela tipic de Ciclade cu cladiri albe stralucind in soare si cu alei inundate de flori. La capatul orasului, se afla o poarta imensa – este simbolul insulei, este ce a mai ramas din templul lui Apollo, zeul soarelui.

Dar satul unic din Naxos se numeste Apeiranthos si este un sat de … marmura. Naxos a fost de milenii unul dintre cei mai cunoscuti furnizori de marmura pentru statuile si templele intregii Elade. Apeiranthos este cocotat de-a dreptul pe unul din muntii insulei, iar arhitectura este complet neobisnuita – se pare ca locuitorii nu sunt din zona, au emigrat in Naxos din Creta, dar stilul architectonic e mai degraba tipic pentru Grecia nordica. Pur si simplu, este o incantare sa te plimbi pe ulitele pietruite cu marmura, sa admiri aceste case din marmura si nu in ultimul rand, sa iei loc pe o terasa de unde sa admiri peisajul montan absolut spectaculos.

Am mentionat munti ? Da, cam toate insulele grecesti sunt muntoase, dar aici, in Naxos, exista chiar munti-munti. Cel mai inalt varf – Zas are cam 1000 metri si este cel mai inalt varf al Cicladelor. Numele varfului vine de la Zeus, zeul zeilor in mitologia greceasca pre-crestina care ar fi crescut aici, ascuns intr-o pestera fix sub acest varf.

Si pentru ca vorbim de istorie, pe langa orasul istoric Chora, capitala insulei (este incoronata de o citadela care continua sa fie locuita si astazi), mai poti descoperi un excelent pastrat templu al lui Demeter, zeita agriculturii, Kouros unde poti descoperi niste statui gigantice vechi de vreo 3000 ani si biserica Panagia Drossiani construita, hat, in secolul VI, una din cele mai vechi biserici din Grecia.

 

Pentru mai multe informatii, cititi aici ––> Naxos

 

Karpathos

O insula destul de mare, aflata in sudul zonei insulare a Greciei, fix intre mega-destinatiile turistice Rhodos si Creta.

Aici se ajunge fie cu avionul (schimbi in Atena, iar din Atena poti zbura cu Olympic Airways, subsidiara a Aegean Airlines sau Sky Express), fie zbori direct in Creta (de preferinta in Heraklion) sau Rhodos si de acolo mai departe cu ferry.

Daca este ca cineva sa ma trezeasca brusc din somn si sa ma intrebe despre Karpathos, putin sau aproape deloc dezmeticit, o sa pronunt cuvantul Olympos. Olympos este un sat absolut superb, un sat alb stralucitor, un adevarat cuib de vulturi care se revarsa spectaculos peste o culme abrupta atat spre marea cea albastra, cat si spre interiorul insulei. A fost construit asa pentru a se camufla de pirati – pe vremurile acelea, nu se vedea dinspre mare, dar acum cand a scapat de pirati, casele se revarsa si spre mare. Ulitele urca si coboara, se contorsioneaza printre case, iar restaurantele aici sunt in continuare detinute de locuitorii satului – iar bucataresele sunt literalmente gospodinele din Olympos care in ultimii cativa ani si-au deschis niste taverne. Satul nu a fost legat de o sosea de restul insulei pana prin 2013 daca retin eu bine, fiind practic o insula intr-o insula – numarul de turisti (aia, multi, putini cati ajung totusi in Karpathos) fiind infim pana acum un deceniu. Sincer, Olympos este una dintre cele mai frumoase localitati pe care am vazut-o in Grecia.

In plus, Karpathos are si niste plaje absolut spectaculoase, plaje de nisip, dintre care una numita Apella se pare ca a castigat acum cativa ani titlul de cea mai frumoasa plaja din bazinul mediteranean.

 

Pentru mai multe informatii, cititi aici –-> Karpathos

 

Alonissos

Este una din ultimele insule pe care le-am vizitat, practic, acum trei saptamani. Este o insula din arhipelagul Sporadelor, aflat undeva la “mijlocul” Greciei. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa zbori pana la Skiathos si de acolo sa iei ferry sau sa mergi cu masina pana la Volos si de acolo ferry (care opreste si la Skiathos si Skopelos). Vara exista un ferry sau doua pe saptamana din Salonic care ajunge si in Alonissos.

Este probabil destinatia nr. 1 de eco-turism din Grecia pentru ca in apropierea ei se afla Parcul Marin Alonissos unde traiesc focile-calugar (o specie de foci ramasa prin Marea Neagra si Mediterana din perioada glaciatiunilor si care s-au acomodat schimbarilor climatice. Din pacate, nu s-au prea acomodat prezentei din ce in ce mai distrugatoare a omului, asa ca au disparut din Marea Neagra – pe vremea Romaniei Mari puteau sa fie vazute pe la Capul Caliacra, dar dupa cedarea Cadrilaterului, au disparut in urmatorul deceniu). In plus, un alt obiectiv forte, dar de nisa sunt niste vase-cargo din vremea Greciei Antice pline cu amfore care s-au scufundat in apropiere de Alonissos acum mai bine de 2000 ani. Unul din vase poate fi vizitat de scufundatori, iar celelalte 4 se pare ca vor fi deschise publicului anul acesta. Sau cel putin unele dintre ele, sunt cinci in total.

Insula ca atare are un numar de plaje, dar exceptand una (Chrisa Milia) sunt din pietricele. Chrisa Milia este de nisip fin, iar restul plajelor sunt aproape salbatice – exista cateva amenajari minime (gen cateva sezlonguri si umbrelute si un mic bar), dar departe de plajele puternic amenajate de pe alte insule. Inutil sa spun, ca multe dintre ele sunt destul de putin frecventate.

In plus, tot asa, in varf de munte (datorita piratilor) se afla vechea capitala a insulei – Chora. Din pacate, aceasta a fost distrusa de un puternic cutremur in 1965 si a fost abandonata. Locuitorii care au supravietuit cutremurului s-au mutat in masa in port, in nou construitul Patitiri (care astazi este capitala insulei). Dar, in ultimii ani, mai multi straini au cumparat multe case mai mult sau mai putin ruinate si le-au restaurat. Ei au fost urmati de greci – fie intreprinzatori veniti din alte colturi ale Greciei, fie de urmasii celor care au locuit aici si oraselul si-a revenit la viata. O viata turistica, nu prea mai sunt locuitori permanenti aici, dar numeroase cladiri au fost frumos refacute, iar panoramele asupra insulei, dar a si insulelor nelocuite din preajma sunt de vis.

Si cum ziceam, e o insula foarte putin vizitata.

 

Toate bune si frumoase cu aceste insule – sunt mai linistite, sunt mai fara turisti si dupa cum se vede, ai numeroase lucruri de facut intr-o vacanta. Dar ce se intampla daca Doamne fereste, ti se intampla ceva. Ei bine, pe toate insulele, mica, mare se afla cel putin un dispensar pentru a acorda un prim ajutor, dar pentru cazurile mai serioase, trebuie asigurat un transfer – de cele mai multe ori cu elicopterul spre o insula importanta (din Karpathos, evacuarile au loc spre Creta sau Rhodos, iar din Alonissos spre Skiathos, Volos sau chiar Atena care e relativ aproape in caz de zbor) pentru tratament. Si asta costa mult daca trebuie sa platesti din buzunar.

In consecinta, chiar nu are sens ca doar pentru cativa lei (literalmente, cativa lei) sa nu-ti faci asigurare de calatorie. Iar daca iti faci asigurari la Eurolife FFH si folosesti codul de reducere IMPERATOR10, obtii chiar o reducere de 10% pentru plata primei de asigurare.

Pentru a face asigurarea, intra pe aceste link ––> https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie

Imagini Samothraki

Samothraki

De departe, zici ca e insula misterioasa

Karamariotisa Samothraki

Orasul-port al insulei – Karamariotisa

Chora Samothraki

Chora, orasul-capitala a Samothraki

Capitala Samothraki

 

Kremasto Samothraki

Samothraki, insula cascadelor. Kremasto este o cascada a carei ape coboara direct in mare

Cascada Samothraki

Dar si in interiorul insulei, sunt numeroase cascade

Pachia Ammos

Plaja Pachia Ammos – the beach !

Imagini Naxos

Marea la Naxos

Aceste plaje incantatoare din Naxos

Cetate Naxos

Cetatea continua sa domine Chora, orasul istoric din Naxos

Chora Naxos

O panorama de langa templul lui Apollo

Satul de marmura Naxos

Apeiranthos – satul de marmura din Naxos

Naxos Satul de Marmura

 

Naxos sat traditional

Naxos mai are cateva sate traditionale cu mici piatete acoperite de vita-de-vie

Templul lui Dumiter

Templul lui Dumiter, zeita agriculturii, inca o marturie a importantei insulei in perioada antica

Poze Karpathos

Pigadia Karpathos

Pigadia, portul insulei Karpathos

Port Karpathos

 

Plaja Karpathos

O plaja de langa Pigadia

Apella Beach

Cea mai faimoasa plaja este Apella

Sat Karpathos

Unul din frumoasele sate din Karpathos

Olympos Karpathos

Dar Olympos este o minune !

Mancare traditionala greceasca

Pe strazi, poti gasi de mancare ca la mama acasa. La mama lor, evident 🙂

Imagini Alonissos

Chora Alonissos

Chora, vechea capitala a insulei Alonissos, renascuta dupa cutremurul din 1965

Sat traditional Alonissos

 

Sat Alonissos

Un alt satuc din Alonissos

Plaja Ag. Dimitros

Spectaculoasa plaja Ag. Demetrios

Plaja Alonissos

Plajele salbatice din Alonissos

Amfore grecesti antice

Ai certificat de scafandru ? Poti sa vezi un vechi vas grecesc scufundat cu sute de amfore

Diving Alonissos

Nu ai certificat de scafandru si vrei sa inveti ? Nici o problema, Alonissos e un loc bun pentru asa ceva

Categorii:
Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest