Ghid Eurolife. Ce să vezi și ce să faci în MARRAKECH

Koutoubia Marrakech

Minaretul Koutoubia, Marrakech

Marrakech inspiră exotism, Marrakech inspiră aventură, Marrakech inspiră un tărâm îndepărtat și necunoscut. Ei bine, nu pot spune că este chiar așa de îndepărtat, deși sunt destul de multe ore de zburat din România. Dar din punct de vedere geografic, Marrakech nu este așa de departe de Europa, Algecirasul spaniol e la doar câteva sute de kilometri de Marrakech, dar din punct de vedere cultural, arhitectural și ca atmosferă, este la mii și mii de kilometri distanță. Marocul este țara exotică cea mai apropiată de Europa, iar Marrakechul este perla coroanei – un oraș care respiră istorie, un oraș cu o arhitectură specifică, un oraș unde vei descoperi ce înseamnă viață dincolo de Europa. Pentru mine, Marocul a fost prima țară din afara Europei pe care am vizitat-o și care m-a fascinat… și din acel moment, mi-am propus să descopăr cât mai multe destinații îndepărtate ale unei lumi atât de diverse.

Când să mergi la Marrakech

Primăvara și toamna sunt cele mai bune anotimpuri pentru a merge în Marrakech. Vara este necruțător de cald, deși Munții Atlas se află în apropiere și teoretic uneori mai trimit un aer fresh. Iarna este OK, dar în mod normal plouă destul de mult. În ultimii ani, o secetă puternică a lovit regiunea, afectând major întreaga agricultură de pe ambele părți ale Atlasului. Oricum, pentru o mai mare siguranță, cel mai bine este să mergi primăvara și toamna.

 

Cum ajungi la Marrakech

Nu sunt zboruri directe între România și Marrakech. Cândva, înainte de COVID, au fost niște chartere, dar nu au ținut prea mult. Se poate ajunge atât cu companii de linie clasice (cum ar fi Air France via Paris) sau cu o combinație de low costuri cu schimb prin Italia, Spania sau Franța. Atenție – în cazul zborurilor low cost, conexiunile nu sunt garantate, așa că dacă vreun zbor se anulează și pierzi zborul următor, ori rămâi acasă (dacă ai norocul să fie anulat zborul din România), ori scarpini din nou cardul pentru a cumpăra bilete noi de avion. În cazul companiilor clasice, acestea te vor re-ruta gratuit, uneori chiar și pe alte companii, dacă este necesar, fară vreun cost suplimentar (eventual, îți plătesc și un hotel în caz de nevoie).

 

Asigurare Maroc

Mai mult decât în orice destinație populară cu românii, este necesar să-ți faci asigurare când mergi în Maroc. Chiar și pentru cea mai mică problemă, va trebui să plătești de câteva ori costul excursiei, iar în caz de probleme mai mari, gen rupere de picior, mai degrabă plătești doctorii să vină din România cu toată aparatura, decât să plătești sumele cerute în Maroc. Spitalele de stat sunt de slabă calitate, cele private fiind mult mai OK, dar te jupoaie.

Așa că mai bine mai dai câțiva lei și îți faci asigurare. Aceasta se poate face aici à https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie   

În plus, daca introduci codul IMPERATOR10, vei primi automat o reducere de 10% la costul poliței de asigurare.

 

Ce să faci în Marrakech

Piața Jema el-Fnaa. Piața centrală a orașului vechi, sufletul lui continuă să pulseze în această piață aflată aici de secole. Dacă, în ultimul mileniu, aici era sufletul comercial al regiunii unde mărfurile venite cu caravane de dincolo de Atlas, din Sahara, se întâlneau cu mărfurile venite dinspre Mediterana, acum, Jema el-Fnaa este sufletul turistic al orașului. De dimineața până seara târziu, ai ce face. Pe lumină, piața se transformă într-un centru de amuzamente medieval – te poți poza cu maimuța, poți vedea cobrele “dansând” sau pescui Coca-Cola. Dacă știi araba, poți asculta istorisirile pline de tâlc ale povestitorilor, transmise din generație în generație. De asemenea, poți bea sucuri naturale, mai mult sau mai puțin diluate, poți mânca sau pur și simplu poți cumpăra suveniruri. După lăsarea serii, locul este împânzit de tonete unde se frig grătarele – de la capete de capră la shish kebap de vită, iar dacă simți nevoia de un pic de lux, piața este înconjurată de restaurante cu panoramă. De venit în jur de apus, pentru niște culori de vis.

Medina – medina este orașul vechi al Marrakechului, cu ziduri ca de cetate, cu alei alambicate pe care te pierzi. Este zona tradițională, istorică și sigur te vei simți ca în 1001 de nopți. Acum, mulți localnici s-au mutat în orașul nou, Ville Nouvelle, și numeroase case mai procopsite au fost transformate în hoteluri cu arhitectură tradițională, numite “riad”-uri. Nu vă așteptați la locuri sordide, dimpotrivă, unele sunt de un lux extravagant.

Grădinile Majorelle – în pofida exotismului său, Marrakech a ajuns pe harta turismului mondial datorită unui designer de modă francez  – celebrul Yves St. Laurent. Acesta a fost un “pieds noirs”, adică un francez născut în Algeria (la a nu știu câta generație) și care a trebuit să își părăsească ținuturile natale după victoria Revoluției Algeriene. E drept, YSL a plecat la Paris înainte de 1962, dar nu pot spune că s-a acomodat prea bine. Pentru el acasă era în Africa de Nord, în plus, preferințele sale sexuale nu au dat prea bine cu foarte conservatoarea Franța a mijlocului de secol trecut. Așa că a cumpărat o vilă a unui francez din Marrakech și s-a mutat aici – a transformat complet grădinile care astăzi sunt un adevărat paradis terestru – vila însăși nu este prea extravagantă, a fost, evident, confortabilă, dar frumusețea acestui loc este datorată grădinilor – unde flora luxuriantă mai demnă de Ecuator decât de Sahara se îmbină cu nuanțele tari ale decorațiunilor din grădină. De venit la prima oră dimineața, pentru a evita hoardele de turiști care iau cu asalt totuși micuța grădină.

Palatul Bahia – este un palat de secol XIX, deci relativ recent construit de doi mari viziri (tată și fiu) care, deși proveneau dintr-o familie de sclavi negri, au ajuns la cele mai înalte poziții în Sultanatul Marocului. Fiul, Ba Ahmed, a profitat de faptul că sultanul Abdelaziz avea doar 16 ani când a devenit sultan și a condus timp de 6 ani țara până la moartea lui. Evident, s-a și umplut de bani, nu numai de putere, iar o parte din bogăție o puteți vedea în Palatul Bahia. A devenit apoi reședința Guvernatorului Francez la Marrakech în timpul protectoratului și, după îndepărtarea francezilor, a devenit reședință regală. Regele Hasan II, tatăl actualului rege, l-a transformat în muzeu, fiind folosit sporadic pentru primirea unor înalți oaspeți. Este un palat în stil arab cu grădini interioare inundate de vegetație (nu la fel de bogată ca la Majorelle, dar orișicum), este un loc unde poți lua contactul cu cea mai frumoasă arhitectură arabă din Marrakech.

Hotelul Mamounia – Churchill a iubit acest hotel și a declarat că este cel mai frumos hotel din lume. A decăzut însă după prăbușirea protectoratului francez, dar în perioada actualului rege Mohamed VI a reînflorit la gloria de odinioară. Dacă vrei să te bucuri de luxul extravagant, dar lipsit de emfaza unui loc admirabil, poți să dai o grămadă de bani și să și petreci o noapte sau mai multe în hotel. Dacă nu, poți intra și mânca ceva sau bea un ceai în superba grădină și să admiri spațiile comune.

Medresa Ben Youssef – medresa este o universitate islamică unde, pe lângă Coran, se studia artă, filozofie, drept și altele. A fost fondată în jurul anilor 1330 (cam pe când Basarab I fonda Țara Românească) și a educat sute de generații până în 1960, când clădirea istorică a fost închisă, restaurată și deschisă turismului. Evident, studenții au fost mutați în altă parte. Medresa a mai fost închisă pentru restaurare până în 2022 pentru câțiva ani, așa că acum arată pur și simplu superb. Merită vizitată pentru arabescurile sale spectaculoase, adevărate opere de artă, și pentru a înțelege mai bine cum au învățat și trăit zeci de mii de studenți de-a lungul secolelor într-o societate care aprecia cartea în mod deosebit.

Palmeraie – aflată în vecinătatea orașului, oaza de palmieri este un loc unde merită să te plimbi în liniște cu o caleașcă, exact ca în alte timpuri.

Imagini Marrakech

Vanzatori de apa Marrakech

Vanzatorii de apa – un job de pe vremuri inca existent pentru turisti

Pescari de Coca Cola

Distractie tipic pentru Jema el-Fnaa – pescarii de Coca Cola 🙂

Henna Marrakech

Poti sa-ti faci si un tatuaj temporar – henna

Sucuri de fructe Marrakech

Materia prima pentru sucurile din Marrakech

Dansatoare Marrakech

Dansatoare in Jema el-Fnaa

Restaurant Jema el Fnaa

Restaurantele cu panorama din piata sunt foarte apreciate

Medina

Prin medina

Medina Marrakech

Care este partial bazar

Vila Majorelle

Culorile lui YSL din Marrakech

Gradinile Majorelle Marrakech

Paradisul pe pamant – gradinile Majorelle

Majorelle Marrakech

 

Culori YSL

Acele culori greu de uitat

Palat Bahia

Palatul Bahia

Bahia Marrakech

 

Tavan Bahia

Tavanele sunt superbe

Hotel Mamounia

Intrarea la hotelul Mamounia

Hotel Mamounia Marrakech

Pe langa receptie

Medresa Ben Youssef

Superba medersa Ben Youssef

Medresa Ben Youssef Marrakech

Cel mai instagramabil loc 🙂

Apus de soare Marrakech

Cel mai frumos apus de soare – din piata Jema el-Fnaa

Marrakech din avion

Imensa Medina, Jema el-Fnaa si Koutoubia.

 

Categorii:
Maroc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest