HiSky anunta deschiderea cursei Bucuresti – New York cu incepere din 7 iunie 2024

Hi Sky Bucuresti New York

In sfarsit, a venit si anuntul care plutea in aer dupa ce noul avion pe distante lungi al companiei HiSky a venit in Romania. Cum am anuntat acum mai bine de o luna, primul zbor urmeaza sa fie Bucuresti – Krabi, operand un charter al agentiei de turism Karpaten pentru Revelion. Dar, evident, nu credeam ca HiSky se va limita doar la chartere long-haul pentru agentii de turism, daca aduce un avion A330 o sa vrea sa-l puna la munca si pe zboruri regulate. Mai ales ca ei anuntasera de vreo 2 ani ca se gandesc serios la zboruri de state – mai intai cu un avion A321neo (dar care trebuia sa opreasca pentru realimentare probabil prin Irlanda) si acum cu un A33o care poate zbura direct de la Bucuresti pana pe Coasta de Est a SUA.

Asa ca astazi HiSky a anuntat ca va avea zboruri Bucuresti – New York (compania nu a anuntat inca aeroportul ceea ce e un pic ciudat. In zona New York  sunt 3 aeroporturi internationale, dintre care 2 primesc numeroase zboruri internationale – JFK si Newark. Newark este tehnic in statul New Jersey, nu in New York, dar se ajunge mai repede din Newark in Manhattan decat din JFK). Iata amanuntele.

Vor fi 4 zboruri saptamanale:  luni, miercuri, vineri si sambata

Program de zbor: Bucuresti – New York 8:00 – 11:25 / New York – Bucuresti 13:25 – 6:15 (zborul dus face 11:25 ore, returul 8:50 ore, datorita curentilor de aer si a culoarelor de zbor)

Pret bilete: in acest moment, costa 350 euro one-way (adica 700 euro dus-intors) fara bagaj de cabina sau cala – doar un bagaj gen laptop (sunt putine locuri la tariful acesta). In caz ca vrei bagaj de cala de maxim 23 kg, atunci trebuie sa platesti tariful premium care costa 795 euro one-way (1600 euro dus-intors mi se pare imens / la servicii similare, KLM, Air France, Turkish si altii costa de 2-3 ori mai putin). Nu stiu care va fi cateringul, dar inteleg din schema de tarifare ca nu este inclus si va trebui achizitionat la bord (sau sa vii cu salamul in traista). Probabil vor exista si filme, Sichuan Airlines avea televizoare incastrate in scaune.

Preturi bilete New York HiSky

Unde se cumpara bilete: Doar pe site-ul HiSKy. Am simulat si pe esky.ro sau pe skyscanner si zborurile nu au aparut. Sper sa apara ca daca se gasesc doar pe site-ul propriu si nu pe retelele mondiale de distributie, e o problema. Mare.

Ce avion va opera: Un avion de tip A330-200 (avion cu 3 siruri de scaune). Avionul a fost construit in 2010 si operat intre 2012 si 2022 de compania chinezeasca Sichuan Airlines. In 2023, avionul a fost la compania britanica Sentra Airways care urma sa zboare pe ruta Manchester – Accra (Ghana). Cum zborurile nu au inceput, avionul a fost returnat companiei de leasing. Avionul este in leasing de la compania americana Air Lease Corporation, una dintre cele mai mari din lume. Este un avion nou, folosit doar de o singura companie, iar mentenanta la chinezi este draconica. Sigur s-a facut tot ce trebuie.

 

Este un lucru pozitiv ca dupa 16 ani sa apara un zbor direct intre Romania si SUA (ultimele zboruri directe Bucuresti – New York au fost operate de Delta Airways, nu de TAROM care a renuntat la ruta in 2003 datorita unori pierderi halucinante – fiecare zbor aducea pierderi de zeci de mii de dolari, daca ar fi continuat, TAROM ar fi fost demult istorie). Este un lucru pozitiv pentru oameni de afaceri, dar si pentru turisti sau pentru cei care intentioneaza sa-si viziteze familiile. Intrebarea este cat de sustenabil va fi acest zbor. Mai ales ca vor fi nu mai putin de 4 zboruri pe saptamana.

Pentru ca un zbor trans-atlantic sa fie sustenabil, acel zbor trebuie sa fie sprijinit de asa-numitele „feedere” – alte curse pe rute scurte care sa aduca pasageri la zborul transatlantic. In acest moment, HiSky are zero feedere spre New York si nu cred ca va lansa zboruri in interiorul SUA si doar 3 spre Bucuresti (Chisinau, Cluj si Timisoara) care sunt putine. Ca zbor point-to-point, este putin probabil sa reziste pe termen lung – romanii au nevoie de viza pentru SUA, turismul dinspre SUA spre Romania este destul de redus, iar pretul HiSky este mai mare decat al zborurilor cu o escala in Europa sau Istanbul. Da, in general, in cazul zborurilor transatlantice, pretul zborurilor directe fara escala e mai mare decat al celor cu escala. Asa era si in cazul zborurilor Delta Airlines anulate in 2008 care nu au fost anulate din motive de profitabilitate (Delta era sprijinita de sute de zboruri feeder in New York), ci de oportunitate – zborurile spre alte destinatii aduceau mai multi bani decat Bucurestiul. Daca este sa nu uitam la aeroporturile din jurul nostru, o tentativa similara a avut-o compania poloneza LOT din Budapesta, dar a esuat, tot datorita faptului ca nu putea umple avioanele (iar ungurii nu au nevoie de viza de SUA, iar Budapesta este o destinatie populara pentru turistii americani). A incercat chiar sa creeze o retea de feedere (inclusiv printr-un zbor Budapesta – Bucuresti), dar a esuat si a renuntat la hub-ul transcontinental din Budapesta. Air Serbia opereaza de ani buni zboruri Belgrad – New York, dar cursa este sprijinita de nu mai putin de 20 zboruri feeder pentru Belgrad.

E o miscare foarte riscanta pentru compania HiSky care pana acum a fost o companie extrem, dar extrem de precauta. Nu s-a aruncat sa-si ia 10 – 15 avioane pentru a acoperi golul lasat de disparitia Blue Air, a continuat sa isi dezvolte mai degraba businessul de chartere decat cel de zboruri regulate – nu au prea multe rute regulate, dar a devenit probabil furnizorul nr. 1 de chartere din Romania – TAROM a renuntat de buna voie la piata datorita conditiilor cerute de operatorul de stat, iar pe Wizz Air nu ii intereseaza. Mai exista cateva companii care fac chartere in Romania, dar sunt mici gen Animawings, restul fiind operate de companii grecesti sau turcesti.

Compania HiSky are doua filiale – una in Moldova, cealalta in Romania si a fost fondata de d. Iulian Scorpan (fost CEO al defunctei Air Moldova, compania de stat a Republicii Moldova) si d. Victor Sula (fost director adjunct al aceleasi Air Moldova). Trebuie subliniat ca Air Moldova  nu a colapsat sub conducerea celor doi, ci la vreo 4 ani dupa demiterea lor si dupa o pandemie care a falimentat numeroase companii aeriene ale lumii. In Romania, HiSky este a patra companie ca marime dupa Wizz Air, Ryanair si TAROM, dar e foarte probabil ca pana la finalul anului 2024 sa urce pe podium, detronand TAROM.

Cum ziceam. Zborul acesta este extrem de riscant pentru companie. E un „make it or break it„. Eu sper ca vor „make it”, dar cum ziceam, sansele nu sunt chiar mari.

Sursa foto: Facebook HiSky

Comentarii

  • Eu spune:

    In momentul rezervarii, pentru ca am facut o simulare de bilet, la un anumit pas apare pe pagina ca destinatie JFK. Tot aici am observat ca iti poti adauga bagajul de cala (cu maxim 23kg) la in jurul a 33€, ceea ce te scapa in a cumpara tariful urmator, mult mai scump.

  • antonioro spune:

    Trebuie sa fii nebun sa zbori cu asa ceva…

  • Elefantul African spune:

    pretul e nerealist. Ai idee ce conditii de confort sunt disponibile ? Nu as vrea sa nu pot nici macar un pic sa inclin scaunul la o asa distanta, o masa decenta, chiar si cu bani extra, e obligatoriu…daca sunt conditii de wizz, la o asa distanta, nu merita…iar sa ceri mai mult decat Lufthansa,Air France, Klm, Turkish…e o aberatie, nerealist

    • Imperator spune:

      Nu stiu ce conditii sunt. Aseara au decis sa dea mancare si la economy (probabil in urma feedback-urilor negative), dar e nerealist sa spui ca stiu acum care va fi meniul. Cel tipic de companie aeriana „chicken or beef” sau „beef or pasta” cu ceva pe langa. Cred ca scaunele se inclina, Sichuan Airlines avea conditii bune, acum nu stiu daca pentru fiecare avion, dar pe asta care l-au folosit 10 ani si pe zboruri lungi, sigur se inclinau. Cat, nu stiu 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest