O “noua” insula in Grecia – am fost in Lesbos si va povestesc ce si cum

Lesbos

Petra, Lesbos

Exista oameni care doresc sa viziteze cat mai multe locuri si cat mai variate. Exista si oameni care isi doresc sa revina in vacanta fix in acelasi loc ca si anul trecut (eventual, chiar si fix aceeasi camera din hotelul in care au stat de ani de zile). Personal, sunt din grupul celor carora le place sa viziteze locuri noi – e drept, dupa o anumita perioada de timp ma bucur sa revin sa vad cum a mai evoluat locul respectiv, mai ales daca imi sunt locuri cu adevarat dragi. Si cum am mai povestit de mai multe ori, un an fara Grecia nu se poate, acum vreo saptamana si ceva am ajuns sa bifez ambele obiective – m-am intors in Grecia, dar am si descoperit un loc nou. Mai precis o insula noua – este vorba de insula Lesbos. Si la un calcul in viteza, a 20-a insula pe care am vizitat-o in Grecia.

Unde este Lesbos ? Este in Marea Egee, in prima linie spre Turcia. Se afla undeva in coltul nord-estic al Greciei, la nord de insula Chios (nu Kos, cea turistica). La nord-vestul ei se afla insula Lemnos, dar Lesbos este inconjurata din doua parti de Asia Mica care apartine Turciei. De aceea, Lesbos este in linia 1 fata de Turcia. Foarte aproape de insula se afla marea metropola Izmir (cunoscuta si sub numele de Smyrna), care a adus timp de milenii bogatii si lui Lesbos. O sa povestesc mai multe in partea despre istoria insulei.

 

Lesbos nu este o insula prea mica – este a treia ca marime in Grecia dupa Creta si Evia, dar este si foarte putin populata. Daca in Evia, traiesc 215.000 oameni, iar in Creta nu mai putin de 625,000 rezidenti, in Lesbos, nu sunt decat 85.000 locuitori, Corfu si Rhodos avand o populatie mult mai mare la o suprafata mai mica. De asemenea, tinand cont ca aproape jumatate din populatia insulei locuieste in capital Mytilini, va inchipuiti ca densitatea nu este prea mare – este o insula aerisita, deloc aglomerata, cu foarte multe paduri (cel putin pe o parte a insulei, o alta este, surprinzator foarte arida) si foarte relaxata chiar si la standard grecesti. Plimbandu-ma pe insula timp de cateva zile, m-a “izbit” linistea. E drept, vizitand Lesbos la sfarsit de mai, nu e chiar sezonul de varf, dar si asa, sunt convins ca nu sunt prea multi turisti in Lesbos.

 

Cuvantul “lesbian” vine de la numele acestei insule. Pare putin straniu ca o insula linistita, traditionala, uitata de lume in Marea Egee sa fie “nasa” cuvantului lesbian (diverse versiuni ale cuvantului se regasesc in multe limbi europene). Ei bine, da, dar nu pentru ca locuitorii, mai precis locuitoare prefer sexul cu alte femei, ci datorita …. istoriei. Acum vreo 2600 ani, in orasul Eressou din Lesbos se nastea o poeta numita Sappho (pronunta Sapfo !) ale carei lucrari literare au supravietuit timpurilor si a influentat lucrarile multor poeti din ultimele 3 milenii ! Exista numeroase versuri atribuite lui Sappho, dar singura poezie completa care a supravietuit pana in zilele noastre se numeste “Oda Afroditei”. Marea majoritate ale versurilor sunt poezii de dragoste, desi se stie ca a scris si poezii dedicate religiei si familiei. Poeziile au fost scrise in eoliana, o limba pe care unii lingvisti o considera un dialect al limbii grecesti antice, iar altii ca fiind o limba complet diferita. Ce este insa cert, Lesbos si vorbitorii de eoliana precum Sappho faceau parte din arealul lingvistic grecesc.

Ei bine, Sappho a scris cateva poezii care pot fi interpretate ca fiind adevarate ode ale dragostei intre femei. In perioada antica, insa, Sappho a fost descrisa de altii ca fiind mai degraba promiscua, dar heterosexuala (a si fost casatorita si se pare a avut si copii), doar de prin secolul al XIX-lea, mai mult bazat pe interpretarea lucrarilor ei decat din informatii istorice, a fost declarata ca fiind homosexuala – de unde a aparut si cuvantul “lesbiana” folosit de atunci prin intreaga Europa pentru a descrie relatiile de acelasi sex intre femei. Intr-o lume a Greciei Antice in care homosexualitatea masculina era extrem de raspandita si banala, in timp ce femeile trebuiau sa fie caste, cuminti si loiala sotilor, e foarte putin probabil ca Sappho sa fi fost lesbiana, dar nu imposibil. Ca a fost intriganta, ca si-a bagat coada in foarte multe afaceri politice si probabil a trecut prin paturile multor potentati din Lesbos, asta este foarte plauzibil – in timpul vietii sale a fost exilata in insula Sicilia, pe atunci o zona locuita de greci. Exilul era pedeapsa obisnuita pentru cei care fluierau in biserica sau erau invinsi in luptele politice. Obiceiul exilului s-a pastrat si in epoca romana, sa ne aducem aminte de bietul Ovidiu exilat de Octavianus Augustus in frigurosul Tomis, inconjurat de barbarii geto-sciti.

Lesbiana sau nu, poeta Sappho datorita cel mai probabil versurilor sale a devenit un simbol al lesbienelor care au imprumutat numele insulei pentru a-si denumi inclinatia sexuala. De altfel, suna destul de distractiv cand localnicii povesteau de “lesbian wine” sau “lesbian food” – nu, nu era vorba de vinul sau mancarea lesbienelor, ci vinul si mancarea din Lesbos… Dar legatura suna haios in urechile strainilor.

Si pentru ca totul sa aibe o finalitate, pe malul Marii Egee, la doi pasi de oraselul Erresou de unde provenea Sappho a aparut o statiune la mare numita Skala Eressou care este magnetul cuplurilor lesbiene. Am fost acolo si as zice ca 60 – 70% din turistii de la Skala Eressou erau cupluri lesbiene. Cum Mykonos este insula gay pentru barbati, Lesbos este insula gay pentru femei. Daca Mykonos este indiscutabil cel mai scump loc din Grecia si probabil din intreaga Mediterana, Lesbos o arde pe budget travel – Skala Eressou are pensiuni si restaurante ieftine fara pic de opulenta. Este un loc boem, linistit si ieftin. Nimic stralucitor.

 

Este Lesbos o insula turistica ? Raspunsul este – nu prea. Sigur, exista hoteluri, restaurante, agentii de inchiriat masini, plaje, taverne si obiective turistice, dar nu este o insula care traieste prin si pentru turism cum ar fi Santorini, Mykonos, Corfu, Zakynthos si altele. Este o insula unde traditia greceasca este la ea acasa, unde imensa majoritate a celor care beau un ouzo sau o cafea in piata centrala sunt localnici si nu turisti, unde viata se desfasoara molcom si graba este un concept putin cunoscut, este Grecia asa cum era ea mai demult. Adica Grecia autentica, o Grecie unde o gasesti din ce in ce mai putin prin alte insule. Si stiu ca unii dintre voi chiar asta cauta.

 

Mai sunt refugiati in Lesbos ? Raspunsul este DA, dar nu ii vei vedea. Poate unii dintre voi va aduceti aminte de criza refugiatilor din Grecia cand milioane de sirieni, afghani, irakieni, sudanezi, pakistanezi si alte natii din tari afectate de razboaie au luat cu asalt tarmurile insulelor grecesti pe barci subrede incurajati si transportati pana la Marea Egee de autoritatile Turciei. Aproape 1 milion de refugiati au ajuns si in Lesbos, insula, care va reamintesc, are sub 100,000 locuitori. Initial, numerosi refugiati au fost gazduiti in tabara de la Moria, nume care a intrat in constinta multora drept “Hell on Earth”. Criza a fost oprita abea dupa ce Erdogan a primit ce dorea (adica bani), dar inca ani de zile, zeci de mii de refugiati au trait in continuare pe Lesbos. In 2020, tabara de la Moria a ars in urma unui incident provocat de un refugiat afghan si nu a mai fost redeschisa. O alta tabara a fost ridicata in Lesbos, dar undeva departe de vreo zona locuita (cum ziceam, Lesbos este o insula intinsa si putin populate). Practic, pe insula, in cele 5 zile petrecute aici nu am vazut nici macar un refugiat – din cate stiu, acestia stau in tabara unde sunt “procesati” – fie trimisi in alta parte in UE, fie trimisi acasa, fie asteapta o decizie. De ce Lesbos este atat de asaltata de refugiati disperati din zone distruse de razboaie ? Simplu, se afla la doar 4,4 km de Turcia in linie dreapta.

 

De ce te-ai duce in Lesbos ?

  • Pentru ca este o insula greceasca inca autentica, inca nepervertita de turismul de masa.
  • Pentru ca ai totusi toate facilitatile – exista hoteluri de toate nivelurile (am senzatia ca totusi nu exista hoteluri de 5 stele, daca chiar esti foarte pretentios), taverne pe malul marii ofera mancare excelenta si cu deservire cu zambetul pe buze.
  • Pentru ca este liniste – Lesbos nu este Zakynthos sau Mykonos, nu este o insula de party-uri. Probabil o exista vreun club, doua in capital Mytilini, dar este pentru localnici. Este o insula in care poti scoate oboseala si stressul din tine. Evident, doar sa vrei.

Insula este pitoreasca, dar, indiscutabil nu are cele mai spectaculoase panorame din Grecia. Exista si cateva locuri interesante de vizitat

 

Cum ajungi in Lesbos ?

Eu am fost cu Aegean Airlines, schimband avionul in Atena. Dar incepand cu data de 14 iunie pana la mijloc de septembrie, exista zboruri directe Bucuresti – Lesbos. Sunt zboruri charter ale agentiei Aerovacante / Fabrica de vacante.

Poti cumpara pachete complete zbor + transfer + cazare, iar in cazul primului zbor, cel de pe 14 iunie, ofertele incep de la 578 euro pentru o camera dubla (deci ar fi 289 euro / persoana) intr-o vila,

Pentru toate ofertele, arunca un ochi aici –>  Oferte Lesbos

 

Cum calatoresti prin Lesbos

Iti trebuie masina sau scuter inchiriat pentru a te bucura cu adevarat de insula. Si din cate am vazut, preturile nu sunt prea mari – evident variaza in functie de model de masina sau scuter, de numar de zile, etc, etc. In fiecare locatie turistica exista cel putin o agentie de inchiriat masini / scutere si chiar daca nu iti sare in ochi, intreaba la cazare sau pe reprezentantul lui Aerovacante din Lesbos, sigur te ajuta. Ca peste tot prin insule, nu ai nevoie de carti de credit sau vreo garantie (e un pic cam greu sa fugi cu masina de pe insula unde fiecare se stie cu fiecare), dar asigurarea este mai mult decat necesara. Soselele sunt foarte bune, unele dintre cele mai bune pe care le-am vazut pe o insula greceasca.

Imagini Lesbos

Spre Mytilini

Inainte de imbarcare pe aeroportul din Atena. Cum am zis, din 14 iunie, poti zbura direct din Bucuresti cu charter Aerovacante

Panorama Plomari

Oraselul Plomari – panorama din hotelul Vicky in care am stat

 

 

 

 

 

 

DCIMMEDIADJI .JPG

Zona de hoteluri din Plomari

Plomari, Lesbos

Plomari dimineata

Sat Plomari, Lesbos

 

Piata Plomari, Lesbos

Piata centrala din Plomari

Flori in Lesbos

Atat de Grecia 🙂

Skala Kallonis

Skala Kallonis, o alta statiune la mare din Lesbos

 

 

 

 

 

DCIMMEDIADJI .JPG

Molivos, cel mai frumos orasel din Lesbos

Plaja Molivos

Si Molivos are o plaja – dar e din pietricele

Molivos, Lesbos

Stradutele din Molivos

Lesbos Molivos

Case traditionale de arhitectura balcanica

Apus de soare Lesbos

Oriunde, pe insulele grecesti, apusul de soare este legendar

Sat Lesbos

Un sat oarecare din Lesbos

Moara de vant Lesbos

Si aici exista mori de vant 🙂

Padurea pietrificata Lesbos

Muzeul padurii pietrificate din Sigri

Skala Eressou

Skala Eressos (sau Eressou), satul lesbienelor

 

 

DCIMMEDIADJI .JPG

Petra de Lesbos

DCIMMEDIADJI .JPG

Cu o stanca in mijlocul localitatii pe care se afla o biserica

Sat Petra Lesbos

Panorama localitatii Petra de la biserica de pe stanca

DCIMMEDIADJI .JPG

Plaja din Petra, una dintre cele mai atractive din Lesbos

Taverna Lesbos

Mancare in Petra ? ohoho, din aceea de te lingi pe deste la taverne pe malul marii 🙂

Ton

Ton

Creveti

Creveti

Fabrica ouzo

Lesbos este faimoasa si pentru productia de ouzo – exista 14 fabrici pe insula si pe undeva am citit ca jumatate din productia Greciei de ouzo se produce aici

Ouzo Lesbos

Ouzooooo 🙂

Muzeu ulei masline Lesbos

Pe insula se afla intre 12 si 14 milioane de arbori de masline, asa ca productia de ulei de masline este de asemenea importanta

Miere Lesbos

Printre produsele de Lesbos se afla si mierea (da, exact, „Lesbian honey”)

Vin Lesbos

Si vin. Daca va uitati la eticheta sticlei din stanga, este o reprezentare al lui Sappho

Categorii:
Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest