Trebuie sa spun din capul locului ca nu am mai ajuns pe Litoralul romanesc din 2016, de 8 ani. Nu ca as fi hater, nu ca Litoralul romanesc e naspa si imi cade rangul sa ma duc acolo, pur si simplu nu a fost sa fie. Sezonul pe Litoralul romanesc este extrem de scurt (asta este principalul motiv al preturilor, serviciilor, etc), proiecte de promovare nu au fost sa zic ca ma duc cu treaba, iar vara de multe ori sunt plecat prin diverse colturi de lume – din Bulgaria pana in Mongolia si Tajikistan :). Asa ca atunci cand am primit invitatie sa particip la Infotrip-ul organizat de ANAT, m-am uitat in calendar si desi era la 2 zile dupa ce ma intorceam din Lesbos, am zis DA. Hai frate, sa ma duc si eu pe Litoral sa vad ce mai e pe acolo.
Dar hai sa va povestesc contextul. In industria turistica, una din principalele unelte de promovare este asa numitul infotrip. Sunt invitati agenti de turism, dar si oameni de media (TV, radio, presa, bloggeri, vloggeri, etc) ca sa viziteze o destinatie. Ca agent de turism, e imperativ necesar sa vizitezi ce vinzi pentru a intelege ce si cum – oricat de complex o fi internetul din ziua de azi, pana cand vor exista holodeck-uri ca in Star Trek (nu in timpul vietii noastre), nimic nu se compara prin a intelege o destinatie, a simti hotelurile si a putea da cat mai multe informatii clientilor decat sa vizitezi locurile respective. Pe de alta parte, ca sa promovezi o destinatie trebuie sa o arati mass-media, iar aceasta sa reflecte ce a vazut la fata locului. Nu este nici o filozofie majora, unealta asta e veche de cand exista turismul (existau infotripuri si acum 2000 ani de cand grecii si romanii plecau sa viziteze Egiptul sau Grecia) si in zilele noastre, pentru toate destinatiile de success, sunt o buna parte din bugetele de promovare.
Exista la un moment dat o mini-traditie cu aceste Mega-Info-Trip pe Litoral. Dar candva tot acum multi ani s-a oprit. Ce sunt Mega-Info-Tripurile ? Erau organizate cu sute (da, chiar sunt sute) de agenti de turism si oameni din presa care vizitau diverse locuri. In special, agentii de turism se duc si teoretic trebuie sa viziteze zeci si zeci de hoteluri. In “produsul” litoral indiferent daca e vorba de Bali, Santorini, Antalya sau Neptun, spatiile de cazare intotdeauna joaca un rol determinant in alegerile turistilor, asa ca agentii trebuie sa le stie si nu doar de pe internet.
Ei bine, anul asta dupa vreo 10 ani cred, poate si mai mult, s-a hotarat sa se organizeze din nou Mega-Info-Trip inainte de a incepe sezonul. Un lucru pozitiv pentru ca una din problemele Litoralului este promovarea care e admirabila, e sublima, dar lipseste cu desavarsite. Sa nu-mi spuneti ca participarea la Targul de Turism al Romaniei este o promovare, sunt bani aruncati pe fereastra, dar se bifeaza undeva intr-un raport.
Netto – ce am vazut
Hoteluri – nu ma mai apuc acum sa spun cate spatii de cazare sunt, au scris toate televiziunile si au pus imagini toate ziarele, oricum e complet irelevant pentru turisti. Ce mi s-a parut interesant este ca totusi exista 51 de hoteluri care ofera all-inclusive. Stiu, parerile sunt impartite cu privire la all-inclusive, dar este un produs care atrage milioane de turisti. Am citit undeva ca circa 150 milioane oameni cumpara vacante cu mancare all-inclusive si asta intr-un an destul de prost pentru turismul mondial, ma refer la 2022.
Sunt hoteluri bune pe Litoralul romanesc ? Raspunsul este simplu DA. Ca si in Bali, Thailanda, Turcia sau Monaco, sunt si hoteluri bune si hoteluri proaste oriunde in lume. La fel si pe litoralul romanesc. Dar in mod special pe Litoralul romanesc, s-au investit foarte multi bani in hoteluri. Extrem de multi. Personal am stat in hotelul Terra din Neptun si Phoenicia din Mamaia si amandoua mi s-au parut foarte OK. Nu pot sa le fac un review ca lumea ca am dormit doar o noapte si am luat un mic dejun, iar Terra de fapt nici nu era deschis, s-a deschis doar pentru cei veniti in infotrip, urma sa se deschida pe 14 iunie (eu am fost la final de mai) odata cu deschiderea oficiala a Litoralului Sud. Si nu poti evalua un hotel decat daca stai mai multe zile si incerci mai multe, daca nu toate facilitatile. Dar amandoua aratau bine – curat, totul pus la punct, mancarea cel putin la micul dejun era abundenta si diversa, dar, evident, hotelurile nu erau pline la capacitate.
Un alt lucru important este ca a aparut si primul hotel de retea pe Litoral (exceptand Constanta, dar acolo hotelurile sunt pentru business, nu pentru vacante). E un semn bun. Este Ibis Styles in statiunea Venus, fostul Dana Holiday Club. Toata iarna aceasta s-a lucrat la reconvertirea lui in Ibis Styles si va fi deschis nou nout in iunie 2024 (chiar sunt curios daca va fi gata pana pe 14 iunie, mie mi s-a parut ca mai au mult de lucru la el, dar nu ma pricep la constructii, poate chiar il vor termina). Va fi un hotel foarte haios, cu tema “jungla” – camerele sunt pictate cu girafe, zebre si alte oratanii africane pe pereti, sigur copiii vor fi incantati. Si Ibis e doar spargatorul de gheata – inteleg ca in curand (nu chiar anul acesta) se vor mai deschide Radisson Blue in Mamaia, parca si un Crowne Plaza tot in Mamaia… Iar cand brandurile internationale apar intr-o zona e un semnal foarte puternic pentru business.
Atmosfera si facilitatile pe langa hoteluri. Romania nu are loc de all-inclusive-uri imense cum sunt cele din Turcia sau Egipt de sa intri in ele si sa nu iesi decat 7 zile mai tarziu. Pur si simplu nu e loc. Asa ca chiar daca hotelul este foarte bun, trebuie si zona adiacenta sa fie placuta. Acum era pustiu, statiunile erau curate si am vazut mai ales in sudul Litoralului destul spatiu verde. Dar nu era deschis mai nimic, cum ziceam, sezonul incepe in 14 iunie in sud, asa ca habar n-am cum arata Litoralul in realitate.
Exista si alte atractii pe langa zacut la plaja, mancat, baut si dansat? Da, exista, dar din nou, marea majoritate nu erau deschise. Am experimentat 4 lucruri pe care vi le recomand cu drag:
- Plimbare cu vaporasul de la Mangalia. La Mangalia a aparut un port cu vase private de unde pleaca tururi cu vaporasul spre nord, spre salba de statiuni cu nume de planete (sau de zei greci, cum preferati) sau spre sud, spre Vama Veche si am auzit ca acum de cand suntem in Schengen Maritim, pot aparea mini-croaziere si spre Balcic. Ca orice mini-croaziera, plimbarea e placuta, dar din pacate nu sunt prevazute opriri pentru balaceala cum e cazul pe oriunde in lume. Noi am avut o ambarcatiune marisoara, un catamaran, dar care nu poate fi inchiriata decat complet, dar proprietarul ei mi-a spus ca in port exista si ambarcatiuni care fac ture la ore fixe si oricine poate veni si sa se urce la bord. Nu stiu nici un site de unde sa obtineti mai multe informatii, va recomand fie sa va duceti in plimbare la Mangalia in port, ori sa intrebati la hotelul in care stati. Probabil exista oferte similare si din portul Tomis de la Constanta.
- Spectacol cu delfinii la Constanta. Nu am mai fost in Delfinariu de cand eram copil, iar revederea cu aceste mamifere absolut minunate a fost cu adevarat emotionanta. Un delfinas s-a nascut acum cateva luni si l-am vazut iesit la plimbare prin bazinul de spectacol, unde parintii lui si alti delfini au fost pur si simplu minunati. Tot pe langa Delfinariu mai este si un Planetariu si o micro-rezervatie cu pasari exotice, dar nu am avut timp sa le vedem.
- Plimbare prin centrul vechi al Constantei. Nu mai e chiar santier ca acum vreo 10 ani cand am fost ultima oara, dar a fost o mega-dezamagire. Ma asteptam la cu totul altceva. Exista deja numeroase orase care au centrele istorice excelent puse la punct, nu vreau sa ma refer doar la deja destul de cunoscutele Oradea, Sibiu, Brasov, Iasi ori Sighisoara, dar am vazut si auzit si de Orastie sau Sebes unde centrele vechi arata intr-un fel. Constanta – praf. Da, s-au mai deschis vreo 2 terase, da, s-au mai pus niste pavele, dar in rest, praf. E mort, unele cladiri in ruina, zero viata. Da, moscheea e draguta si merita sa te urci in minaret pentru un pic de panorama, dar Cazinoul nu e gata si dupa umila mea parere, va fi gata poate doar cu mare noroc in 2025. Am descoperit si o chestie faina – o roata. E fix pe malul marii, nu departe de Cazino si functioneaza ! Merge extrem de incet, taman bine sa te bucuri de peisaj.
- Zbor peste Litoral. Asta a fost WOW. Ma rog, e o chestiune personala – imi place sa zbor si imi plac panoramele. Dar peisajul peste Litoral este absolut o incantare. Se decoleaza de pe modernizatul aeroport Tuzla si daca optezi pentru un zbor de o ora, poti sa dai o fuga pana la Vama Veche si apoi pana la Navodari. Sigur, poti opta si pentru jumatate de ora. Exista mai multe optiuni – Poti inchiria un avion de 4 locuri (unul evident, este pentru pilot) pentru 250 euro + TVA pe o ora. Daca vrei jumatate de ora, pretul e la jumatate 125 euro + TVA. Si, credeti-ma, va fi o amintire de zile mari. Promit sa revin cu mai multe amanunte intr-un articol viitor pentru ca chiar e ceva senzational de facut pe Litoral.
Da, mai exista si telegondala din Mamaia, mai exista si Aqua Park-ul de la capatul sudic al telegondolei, dar, sincer, e foarte putin, foarte, foarte putin pentru o zona unde inteleg ca se gasesc un sfert din locurile de cazare din Romania.
Un lucru bun – s-au creat OMD-uri. Ma rog, sunt 3, probabil vor mai aparea inca 2 sau nu.
Ce sunt OMD-urile? E acronimul de la Organizatiile de Management ale Destinatiei. In limba engleza se numesc Tourism Boards si sunt niste entitati care in anumite tari sunt parteneriat public-privat, in altele doar privat sau doar public si a caror job este sa dezvolte si sa creasca destinatia din punct de vedere turistic. Nu este ceva nou descoperit, Jamaica a avut un Tourism Board inca din 1910, iar Romania a avut Oficiul National de Turism inca din anii 1920 (a nu se confunda cu ONT Carpati din perioada comunista care era mai mult decat un tourism board, era si agentie de turism, operator a majoritatii hotelurilor din tara, etc, etc). Tourism board-urile sau OMD-urile se ocupa sa traseze niste directii de dezvoltare aducand pe toti jucatorii din domeniu la aceeasi masa, se ocupa de atragerea investitorilor, de promovarea destinatiei si de evenimente. La nivel national, suntem singura tara din Euro-Asia care nu are Tourism Board la nivel national (cred ca doar Afghanistanul si parca Myanmar nu au asa ceva, dar Yemen-ul are), dar au inceput sa apara la nivel local. Cu ocazia asta, am descoperit OMD Constanta-Mamaia, OMD Mangalia (care acopera statiunile din sudul Litoralului, dar nu Eforie, Costinesti sau 2 Mai – Vama Veche) si OMD Judetul Constanta. Daca ma intrebati pe mine, cel mai normal ar fi fost sa existe un singur OMD Litoral, dar, deh legea nu e facuta in functie de logica, ci de impartiri administrativ-teritoriale care nu au nici o importanta pentru turistul obisnuit.
Ei bine, avem OMD-uri care s-au apucat de lucru si mai fac lucruri. De exemplu, Mega-Info-Trip-ul acesta a fost facut de OMD (ma rog, cu o gramada de alti parteneri) si sa speram ca vor face mai multe. Problema cu OMD-urile este ca trebuie construite organizational, recrutati oameni buni, lasati sa lucreze si sa aibe un buget stabil cu proiectii pe cativa ani in fata. Marketingul dupa ureche, marketingul fara planificare si marketingul fara buget nu exista. Punctum.
Este litoralul scump ? Da si nu. Evident, sunt si hoteluri scumpe, evident, sunt si hoteluri ieftine (si unele chiar bune). Evident, sunt si restaurante scumpe, sunt si mancatorii ieftine. In ciuda haterilor de pe retelele sociale, este logic ca intr-o zona turistica, ceafa de porc sa coste mai mult decat la Tg. Bujor sau Filipestii de Padure. Daca te apuci sa compari cu Egipt si Turcia, este logic mai scump. In ciuda haterilor, vara in Romania tine cam 3 luni (in vreo 10 – 15 ani, probabil va tine 5 luni, dar mai e pana atunci), iar in Turcia tine 6 – 8 luni (mai ales pe coasta sudica), iar in Egipt cam tot anul. In Egipt, investitiile nu trebuie amortizate in 3 luni, ci in 12 luni, banii vin tot timpul anului si apropos, nu cred ca in Romania vei gasi prea multi angajati care sa lucreze pe 50 dolari pe luna plus cazare si mancare cum e in Egipt.
Bon, e mai scump, dar atunci ce e de facut. Sunt 2 optiuni – fie faci ca preturile sa merite si o faci destinatie premium, dar pentru asta iti trebuie o gramada de investitii in orice sau sa prelungesti sezonul. Ca sa prelungesti sezonul, din punct de vedere climatic este un pic mai greu, in schimb poti sa prelungesti sezonul facand din Litoral un loc de atras turistii si in noiembrie sau februarie. Spa, evenimente, cazinouri, piscine acoperite, bordeluri (la asta s-ar opune probabil Prea Sfintitul Teodosie Spagoveanul), sunt o gramada de posibilitati, dar indiscutabil, trebuie prelungit sezonul. Si pentru asta trebuie luate niste decizii si facute niste investitii – atat din partea privatilor, cat si a autoritatilor publice.
Este musai sa fie adusi turisti straini. In acest moment, probabil 90% din turistii de pe Litoralul romanesc sunt romani. Sunt aproape 2 milioane de turisti pe an. Putin probabil ca numarul lor sa creasca exploziv, poate mai apar cateva sute de mii, mai cu vouchere de vacanta, mai datorita cresterii veniturilor, mai cu investitiile in calitate. Nici un Litoral din lume nu functioneaza pe baza turistilor localnici, exceptand resorturile all-inclusive de pe Litoralul nord-coreean. Probabil si litoralele islandez, britanic si norvegian ii atrag in marea majoritate pe localnici, dar daca Litoralul grec, turc, egiptean sau thailandez s-ar baza doar pe turistii localnici, atunci s-ar inchide maine si toti de acolo ar reveni la pescuit.
La fel si cu Litoralul romanesc – nu poate sa se dezvolte decat daca aduce turisti straini. Daca anii trecuti mai aparea cate un charter ba din Estonia, ba de nu mai stiu unde, anul asta din cate stiu, e o mare pauza. Nu mai sunt nici macar zboruri din Romania, d-apai din Germania. Am auzit ca totusi Muzeul numit de unii Aeroportul International Mihail Kogalniceanu s-ar moderniza si nu va mai arata ca si cum l-ar astepta in orice clipa pe Ceausescu in vizita de lucru, dar asta nu inseamna ca vor fi mai multe curse. Vedem cum mult trambitatul aeroport nou-nout de la Brasov este favoritul gugustiucilor din Tara Barsei, asa si cel de la Constanta este favoritul pescarusilor. Acum ca a inceput razboiul, pescarusii au fost totusi alungati de avioanele NATO care patruleaza neincetat granita noastra estica, dar fara o conducere profesionista si fara buget, nu va avea prea mult succes. Ma rog, cea mai buna solutie este concesionarea, de ce credeti ca aeroporturile din Varna si Burgas au avut 3,8 milioane de pasageri in 2023? Pentru ca sunt concesionate. Cat are Constanta ? Fix 93,869. O cifra glorioasa, anul asta probabil vor fi mai putini.
Si ca vorbim de infrastructura. Acum exista un aeroport excelent pentru avioane private – e cel de la Tuzla, dar evident, numarul turistilor straini care ar putea veni prin Tuzla este si va fi intotdeauna infim. Aeroport general nu prea avem, asa ca nu prea avem ce discuta de turisti straini. Da, aeroportul nu are zboruri pentru ca Litoralul romanesc nu este atractiv si nici promovat, iar Litoralul nu are turisti straini pentru ca nu sunt zboruri. Cine va taia nordul Gordian ?
Dar care e treaba pe feroviar si rutier ?
Magistrala feroviara este OK pana la Constanta, am fost in noiembrie cu trenul si totul a fost ok – rapid, la timp, nici n-am simtit cand am ajuns. Dar de acolo spre Mangalia, banuiesc ca nu s-a mai bagat un leu de ani de zile. Am trecut acum pe langa statia de tren cred ca de la Neptun, in cateva secunde mi s-a parut ca e dintr-o alta era. Si nu, nu era retro-cool.
Infrastructura rutiera – de bine de rau, exista autostrada de la Bucuresti la Constanta (cu o bretea spre Ovidiu) si dupa ce se va termina si A0 in vreun an sau doi, Constanta va fi legata direct pe autostrada de multe orase – Craiova, Pitesti, peste vreo 3-4 ani si de Ardeal. Sunt 2 mari probleme – unul e accesul spre sudul Litoralului, vara cand vrei sa mergi cativa km de la Costinesti la Eforie Nord, poti face si 2 ore si celebrul Bulevard Mamaia care cred ca e de asemenea nebunie. Exista un plan sa se faca o autostrada pe la vest de lacul Techirghiol care sa evite dopul de la Eforie, dar mai e mult pana departe… Iar problema traficului prin Mamaia imi e neclar cum poate fi rezolvat.
Sunt multe de zis. Si inca si mai multe de facut. Da, Litoralul mi s-a parut mult mai bine decat il stiam de acum 8 ani. Cred ca zona hoteliera s-a imbunatatit semnificativ, zonele publice mi s-au parut mai curate si mai aranjate, desi la final de mai e mult prea pustiu ca sa judec – conteaza si mentenanta. Nu pot sa spun despre atmosfera, despre ce altceva poti face in zona exceptand cele pomenite mai sus, despre restaurantele din afara hotelurilor, despre locurile de distractie (in afara de cluburile din Mamaia-Nord unde trebuie sa arunci cu geamantane de euro), despre agentii de turism, despre tot ce inseamna o destinatie de mare. Dar mai e mult pana departe.
Imagini Litoral
La Olimp, hotelul Phoenicia Blue
La receptie
Hotelul Ibis Styles chiar va fi haios
Cu o ampla piscina exterioara
Aici am dormit o noapte, la hotel Terra
Camera mea
Complexul Phoenicia (e cel de dupa piscine)
Receptia mare, ampla, aerisita
Camera e insa ampla si aerisita
Aveam piscina sub balcon. Mai sa sar direct in ea daca nu mi-ar fi fost frica ca e rece
Prin centrul Mamaia. Frumos, curat, doar ca nu a inceput sezonul
S-au deschis si terasele ici si colo
Hotel Poseidon are si un mic Aqua Park
Si piscina acoperita
Un lucru fain de facut – o mini-croaziera pe Marea Neagra.
Noroc !
Hoteluri in zare
Hai sa fim din nou copii 🙂
Piata Ovidiu, centrul Constantei. Blocuri cu fatada de sa nu zic, masini parcate aiurea, lume in piata – pustiu
Oare minaretul asta o mai tine mult ?
Cazinoul mai are desi era anuntat pentru 2023, 2024… Ma consolez cu ideea ca Marele Muzeu Egiptean din Cairo are o intarziere de 14 ani 🙂
Intotdeauna e o idee buna sa urci in roata
Cam asta se vede.
Nou, nout, turnul de control de la aeroportul Tuzla
Urma o ora si ceva de vis 🙂
Clear for departure
Costinesti cu epava sa emblematica
Blaxy. Nu am mai auzit nimic de el, o fi fost abandonat ?
Statiunile din sudul Litoralului. Plajele sunt mai mari, zona verde lasa de dorit
Si la Eforie Sud s-au largit plajele, doar ca nu par folosite
He, he, cand eram mic aici ii zicea Vraja Marii. Intre timp, plaja s-a umplut de cladiri. Am senzatia ca si aici au latit plaja ca altfel zona s-ar fi botezat Vraja Blocurilor.
Daca nu ar fi fost marea si lacul, as fi jurat ca zburam peste Berceni. Dar, surprinzatori, nu e Berceni, e zona luxoasa din Mamaia. Nu stiu cat de lux este ca de pe geam sa vad chilotii vecinului la uscat
Pfff. Asta e Navodariul ? Sa nu-l recunosc, parol.
Asa, de sus, Mamaia arata chiar bine
Doar din avion, mi-am dat seama ca mai e serios de munca la Cazino !