Haideti cu Imperator intr-un Egipt mai putin cunoscut si mai putin vizitat – White Desert, Black Desert, Valea Siwa

Desertul Alb, Egipt

Sunt absolut convins ca multi dintre voi ati fost in Egipt. Ca ati fost la Piramide, la mormintele faraonilor, poate chiar si la templul de la Abu Simbel din apropierea granitei cu Sudanul si v-ati balacit la Marea Rosie. Evident, nu toti, dar sunt sigur ca multi dintre voi chiar ati fost in Egipt. Sunt nenumarate tururi de Egipt “clasic” de-a lungul Nilului si apoi undeva la mare ca sa nu zic chartere spre Sharm si Hurghada de unde poti lua tururi de Cairo si Luxor cu trezire pe la 3 noapte. Ei bine, va invit sa mergem impreuna sa vizitam un altfel de Egipt. Adica un Egipt mai aventuros, un Egipt mai putin batut de turisti, un Egipt care sa va surprinda. Stiu, am mai propus o astfel de tura si acum ceva timp, dar a inceput razboiul din Palestina si am amanat turul. Nu pentru ca ar fi fost vreo primejdie, nivelul de primejdie este acelasi in Egipt, dar, pur si simplu cei care ar fi venit cu mine nu ar fi venit cu inima deschisa, ar fi avut acolo, o sperietura, o teama, o angoasa. Si cand vreau sa merg cu niste oameni undeva, vreau sa mergem cu inima deschisa si dornici sa descoperim, sa ne bucuram, sa ne simtim bine. Asa ca am decis sa amanam pentru primavara lui 2025. Acum nu stiu daca razboiul se va incheia, dar cel putin e clar pentru toata lumea ca nu sunt probleme in Egipt datorita acestui razboi. Si ca veti veni gata de descoperire.

Dar ce e de facut, ce este acest “Egipt altfel”. Cum ziceam, nu ne vom duce sa vedem cele mai faimoase obiective turistice din perioada faraonica. Da, evident, vom ateriza la Cairo pentru ca acolo e zborul si, evident, daca suntem in Cairo vom vedea atat principalele obiective gen Piramidele din Giza, dar si unele locuri mai putin cunoscute, dar fascinante – cum ar fi City of Dead.

Deci, ajungem la Cairo, ajungem in puterea noptii, ne ducem la hotel si bagam un somn scurt. Apoi, iesim pe strasse si ne ducem sa vizitam Egiptul Islamic – cu fabulosul lui bazar si moscheea Al-Azhar, dar si City of Dead. City of Dead este de fapt un cimitir imens de mai multe secole. La un moment dat, lumea buna care avea morminte somptuoase in cimitir, adevarate capele a angajat oameni sa le pazeasca 24 / 24 ore, asa ca respectivii s-au mutat acolo. S-au casatorit, au facut copii si de generatii, zeci de mii de oameni locuiesc in cimitir care s-a dezvoltat ca un adevarat oras… un oras in oras. Exista insa un plan ca acest City of Dead sa fie demolat la dorinta actualului Conducator Suprem al Egiptului care are niste planuri imobiliare demne de un Faraon – pe langa Noua Capitala Administrativa (care costa doar 60 miliarde de dolari), se doreste si sistematizarea vechiului Cairo, iar multi-secularul City of Dead se pare ca e pe lista neagra. Am trecut pe langa el acum cateva luni si unele cladiri de-a lungul soselei principale care trece razant erau demolate. Si daca rezistati, putem ajunge si in imprejurimi la City of Garbage… dar acolo chiar ca trebuie sa va tineti tari !

Ziua urmatoare, evident, ne vom duce si la Piramide. Si nu doar la cele faimoase de la Giza, ci si la cele care au premers Piramidele de la Giza, primele piramide din istoria Egiptului de la Saqqara si Dashur. De fapt, pentru ca astfel incat Keops, Kephren si Mykerinos sa fie capabili sa construiasca aceste cladiri absolut impresionante, stramosii lor au mai dat si rateuri…. Si din rateuri inveti. Un avantaj la piramidele mai vechi este ca interiorul este mult mai interesant si alambicat si in plus, sunt foarte putini turisti. Seara ne vom duce la un ceremonial sufi. Probabil ati mai vazut sau auzit de acei dansatori din Egipt sau Turcia care se invart. Ei bine, acele spectacole sunt inspirate din traditiile sufi care se conecteaza cu divinitatea prin muzica si dans. Seara, vom merge intr-o cladire traditionala islamica pentru a asista la un astfel de ceremonial sufi. Eu am fost acolo in 2000 cand am ajuns pentru prima oara in Egipt si sincer, am intrat in transa… Sper sa fie la fel si acuma :).

Vom pleca apoi spre est, spre granita cu Libia pentru spre oaza Siwa. Oaza Siwa a gazduit unul dintre cele mai importante temple ale lui Amon Ra din Egiptul antic si aici a venit insusi Alexandru Macedon pentru a fi recunoscut drept fiul lui Amon Ra si faraon egiptean. Acum, nimeni nu ne va recunoaste de faraoni, dar vom descoperi un peisaj de poveste, mai ales in jurul piscinelor – atat cele cu apa dulce, cat si cele cu apa sarata – unde poti avea niste experiente à la Marea Moarta. Vom vizita si o citadela si vom merge prin desert cu masini 4×4 – intr-un desert safari care ne va duce la un apus de soare printre dune (intotdeauna, o experienta memorabila).

Desi Siwa este undeva nu foarte departe de Desertul Alb / Negru, din pacate, drumurile directe sunt inchise muritorilor de rand de catre Armata Egipteana, asa ca va trebui sa revenim la Cairo. Dupa o noapte la Cairo, vom merge sa descoperim fascinantul Desert Alb, cu stanci de diverse forme de un alb stralucitor si ca in cazul lui Kusturica care are o pisica alba/pisica neagra, si Egiptul are desert alb / desert negru. Ne vom duce sa descoperim si desertul negru. Aici vom campa, vom dormi la cort, dar totul este aranjat de gazdele noastre egiptene si vom avea o experienta de tip beduin… o experienta destul de apropiata de cea reala pentru ca prin zona nu sunt prea multi turisti. Si intre alb si negru, vom avea si o experienta stralucitoare – intr-un desert de cuart. Si pentru ca vom dormi noaptea in desert, sub miliarde de stele, evident, ne vom bucura de o cina la foc de tabara cu muzica egipteana.

Dupa ce ne intoarcem in Cairo, vom mai avea o zi intreaga la dispozitie pentru vizitarea Citadelei si a Moscheeii construite de fondatorul Egiptului modern, albanezul Mohamed Ali, vom pasi in zona crestin-copta si vom descoperi aceasta ramura a crestinismului estic si o tura prin bazar. Evident, daca ne mai trazneste ceva prin minte si vom descoperi, o vom face – tinem ochii deschisi si gasim ceva fain. Vom zbura peste noapte spre Bucuresti.

 

Va astept sa descoperim impreuna Egiptul altfel.

 

Perioada de desfasurare: 7 – 17 martie 2025

Tarif: 2250 euro per persoana. Atentie, exista un tarif early booking disponibil pana pe 15 septembrie de 2150 euro per persoana.

Ce contine: bilet de avion Bucuresti – Cairo – Bucuresti cu bagaj de cala si cabina, cu transferuri, cu transport peste tot, cu intrari peste tot ce apare in program, toate cazarile (fie ca sunt hoteluri de 4 stele in Cairo sau la cort in desert), mic dejun in fiecare zi (in anumite cazuri vor fi la pachet), 7 pranzuri si 5 cine, echipamentul de camping in zilele in care vom dormi la cort.

Viza de Egipt se obtine pe aeroport si costa cam 30 dolari.

Mai multe amanunte –-> https://www.weexplore.ro/egiptul-altfel-2025

 

Mai multe informatii la mine (imperatortravel@yahoo.co.uk) pentru informatii si inscrieri la Andreia (exploram@weexplore.ro)

 

Imagini Siwa – White Desert – Black Desert

Oaza Siwa

Lacul sarat din Oaza Siwa

Siwa veche

Orasul vechi din oaza Siwa

 

Urme faraonice in Siwa

Si aici sunt urme ale Egiptului Antic

Siwa by night

Siwa by night

Desert Safari

Jeep safari in desertul de langa Siwa

Siwa, Egipt

Siwa

Desertul Alb, Egipt

Welcome to White Desert

Stanci albe

Si ale sale stanci fantastice

White desert Egypt

Peisajul acesta mi se pare fabulos

Excursie Desertul Alb

 

x White Desert

White Desert – tabara de baza

Desert White

 

Camping White Desert Egipt

Campingul de la White Siwa

Noaptea White Desert

Iar noptile sunt de neuitat

Black Desert

Dupa White Desert, nu poate fi decat un Black Desert 🙂

Categorii:
Egipt

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest