Londra este principala destinatie pentru pasagerii din Bucuresti (si cred ca si la nivelul intregii Romanii, practic se zboara din fiecare aeroport romanesc cat de cat functional), mai multe companii zboara direct spre Londra si exista zeci sau sute de alte variante de a zbura cu tranzit prin vreun aeroport european. Asa ca dupa ce am primit mai multe intrebari in ultimele luni, m-am gandit sa va prezint un pic cele cinci aeroporturi din zona Londra pentru a mai lamuri un pic lucrurile
Aeroportul Londra Heathrow (vest de Londra, 28 km de centrul orasului)
Spre Romania, zboara British Airways (din Bucuresti) si TAROM (din Bucuresti, dar doar pana la sfarsitul lui octombrie 2024).
Este, indiscutabil, cel mai mare aeroport din Londra si cel mai mare din Europa ca numar de pasageri (desi noul aeroport din Istanbul ar putea sa-l depaseasca). Este al patrulea din lume ca numar de pasageri dupa Atlanta, Dubai si Dallas sau cel putin asa a fost in 2023. A fost folosit de avioane mici inca din 1929, iar in al doilea razboi mondial, a fost folosit in scop militar. A devenit aeroport civil in 1946 sub numele de “London Airport” si redenumit Heathrow in 1966 cand Londra deja se mai imbogatise cu cateva aeroporturi pentru a nu a exista confuzii. Este un aeroport de “prestigiu” in care se zboara pentru ca sa arati ca exista ca si companie aeriana, dar aeroportul este extrem de aglomerat, cu foarte multe intarzieri datorita ambuteiajelor aeriene (congestion), extrem de scump.
Fiind construit in etape, legaturile intre cele 4 terminale sunt complicate si cer foarte mult timp. Este hub-ul British Airways care are toate zborurile grupate in Terminal 5. Mai sunt inca 4 terminale (terminal 2, 3, 4 si 5), Terminal 1 nu mai este folosit din 2014.
Din aeroportul London Heathrow ai urmatoarele optiuni de transport spre oras:
Tren:
Heathrow Express – opreste la Terminal 5 si statia Heathrow Central (care deserveste terminalele 2 si 3). Legatura cu terminalul 4 se face cu un autobuz gratuit. Trenul pleaca la fiecare 15 minute si face 21 minute de la Terminal 5 pana la gara Paddington din Londra. Biletul costa 25 lire sterline (one way). Mai multe info aici.
Elizabeth Line – are 6 trenuri pe ora, doua din Terminal 5 si patru din Terminal 4. De asemenea, merge la gara Paddington din Londra si face circa 35 minute. Biletul costa 5,60 lire sterline (plata cu cardul) sau 6,70 lire (plata cash). Mai multe info aici.
Metrou (London Underground). Aeroportul este deservit de Picadilly Line si are statii la Terminal 5, 4 si 2&3 (Central). Linia are numeroase statii inclusiv Picadilly Circus sau gara King’s Cross St. Pancras si drumul pana in centru dureaza cam 60 minute. Biletele costa la fel ca la Elizabeth Line – 5,60 lire (plata cu cardul) sau 6,70 lire (plata cash).
Autobuz
Exista o statie de autobuz centrala – Heathrow Central. Este cea mai aglomerata autogara din tot Regatul Unit cu 1600 curse zilnic spre 1000 destinatii inclusiv pe distante lungi. Sunt cel putin 10 companii de autobuze care opereaza in Heathrow Central.
Principala companie care opereaza este National Express care are 79 curse pe zi intre Victoria Couch Station si aeroport. Preturile incep de la 8,40 lire sterline si drumul dureaza circa 35 minute (daca nu e ambuteiaj). Mai multe informatii aici.
Aeroportul Londra Gatwick (sud de Londra, 44 km de centrul orasului)
Spre Romania, zboara Wizz Air la Bucuresti.
Este cred cel mai bun aeroport al Londrei. Desi si el are peste 30 milioane de pasageri pe an (cam jumatate cat Heathrow), este mult mai bine organizat si mai compact. Accesul si transferul sunt cu adevarat rapide si merita folosit mai mult. British Airways zboara de aici in special spre destinatii de vacanta si este de asemenea un aeroport important pentru EasyJet. Wizz Air are din ce in ce mai multe curse de aici. De asemenea, din Gatwick pleaca foarte multe zboruri charter spre destinatii de vacanta operate in special de TUI Airways. Daca TAROM-ul va mai prinde sa ma zboare vreodata la Londra, aici ar trebui sa zboare si nu la Heathrow.
Are 2 terminale – Nord si Sud. Aeroportul functioneaza din 1933 (exceptand perioada razboiului cand a fost folosit in scopuri militare).
Din aeroportul Londra Gatwick ai urmatoarele optiuni de transport spre oras:
Tren:
Gatwick Express – trenul expres leaga aeroportul de gara Londra Victoria in 31 minute (de asemenea, Gatwick Express merge la Brighton, la sud de Londra). Trenurile sunt la fiecare jumatate de ora. Biletul de tren costa 20,50 lire (one way), cumparat on-line (10% mai mult cumparat in gara). Mai multe informatii aici.
Thameslink – o companie feroviara care opereaza si la sud de Londra. Ca sa ajungi la Londra Victoria, biletul costa 18,40 lire si trebuie sa schimbi cel putin odata. In functie de conexiune, faci cam o ora, o ora si ceva
Metrou (London Underground) – nu opereaza la Gatwick
Autobuz
Numeroase companii de autobuze opereaza la Gatwick, inclusiv oferind curse spre alte orase. Pentru Londra, principala companie de autobuze este tot National Express care ofera 32 curse pe zi, iar pretul incepe de la 8 lire pana la autogara Victoria. De retinut ca transportul dureaza cam o ora. Mai multe informatii aici.
Aeroportul Londra Stansted (nord-est de Londra, 64 km de centru)
Spre Romania, zboara Ryanair la Bucuresti si Cluj-Napoca si HiSky la Oradea si Chisinau.
Daca Stansted si-ar schimba numele in aeroportul Ryanair nu ar fi chiar o greseala. Aici este baza londoneza a Ryanair, de unde compania irlandeza zboara spre peste 170 aeroporturi din Europa si Africa de Nord. Jet2 are o baza aici, dar nici nu se compara. Cum ajungi la aeroport si te uiti pe tabela de plecari vezi Ryanair, Ryanair, Ryanair, Ryanair. Aeroportul a fost construit ca aeroport militar in al doilea razboi mondial si a trecut la traficul civil la finalul anilor 40. Pana la sosirea Ryanair, era folosit doar pentru zboruri charter spre destinatii de vacanta. In 2023, au trecut 27 milioane pasageri prin aeroportul Stansted.
Din aeroportul Londra Stansted ai urmatoarele optiuni de transport spre oras:
Tren
Stansted Express opereaza de la aeroport de sub terminal pana la gara Londra Liverpool Street. In timpul zilei, sunt curse la fiecare 15 minute (mai rare, in cursul noptii) si face cam 50 minute. Pretul unui bilet cumparat on-line este de 23,90 lire (one way), ceva mai mult cumparat la gara. Bilete dus-intors valabile 1 luna costa 36,30 lire. Mai multe informatii aici.
Metroul londonez nu opereaza la aeroportul Stansted.
Autobuz
National Express opereaza circa 100 curse pe zi spre Paddington Station, Victoria Station or King’s Cross. De la fiecare statie din Londra, pleaca la fiecare jumatate de ora si face cam doua ore (un pic mai putin de la Paddington). Pretul incepe de la 11 lire sterline (one way). Mai multe informatii aici.
Airport Buss Express pleaca cam la fiecare jumatate de ora si face cam o ora si jumatate pana la statia Liverpool Street. Biletele costa 14 sau 15 lire (one way). Mai multe informatii aici.
Aeroportul Londra Luton (nord-est de Londra, 55 km de centru)
Ofera de departe cele mai multe conexiuni spre Romania, fiind principalul aeroport care leaga Romania de Londra. De aici, Wizz Air zboara spre Bucuresti, Bacau, Brasov, Chisinau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tg. Mures si Timisoara (13 aeroporturi dintre cele 17 operationale). Nu zboara la Oradea, Tulcea, Arad si Baneasa. De asemenea, Fly One zboara spre Chisinau. EasyJet are de asemenea o prezenta importanta la Luton, dar si Ryanair din ce in ce mai mult.
Aeroportul a fost deschis in 1938, dar doar un an mai tarziu, a devenit aeroport militar. A fost retrocedat consiliului local in 1952 care il detine chiar si astazi (toate celelalte aeroporturi londoneze sunt private), dar evident a concesionat aeroportul unei filme private, nu l-a pus pe ginerele primarului CEO cum se intampla prin Romania. Aici in anii 50 a fost si o fabrica de avioane, aici fiind proiectat BAC 1-11 in anii 1950 (primul model a fost construit in 1961). Acest model a devenit Rombac care a fost luat “de nou” de Ceausescu in anii 1980 la 30 ani de la proiectarea lui cand era complet depasit moral.
Din aeroportul Londra Luton ai urmatoarele optiuni de transport spre oras:
Tren
East Midlands Railway opereaza trenuri de 2 ori pe ora spre gara King’s Cross St. Pancras. Biletele au preturi dinamice, cel mai ieftin fiind 12,40 lire (posibil sa nu il gasesti pe fiecare ruta si sa mai astept 1-2-3 ore). Cursa dureaza 45 minute. Trenul mai opreste si in alte gari londoneze. Mai multe informatii aici.
Thameslink opereaza cam 1-2 trenuri pe ora (mai multe la ore de varf) spre gara St. Pancras. Biletele incep de la 8,9 lire si cursa dureaza cam jumatate de ora.
Metroul nu opereaza la aeroportul Luton. Gara Luton Airport Parkway este la vreo 2 km de aeroport, trebuie sa iei un autobuz pana acolo sau ma rog, sa mergi pe jos 2 km. Mai nou, a fost introdus si un tren automat care face legatura intre gara si aeroport in 4 minute. Detalii aici. Biletul costa 4,90 lire.
Autobuz
Numeroase companii de autobuze leaga Luton de Londra – National Express, Easybus, Megabus, etc.
National Express opereaza circa 50 curse pe zi, legand Victoria Bus Station de aeroport. Preturile incep de la 14 lire si dureaza cam o ora si jumatate. Evident, sunt mai multe statii pe drum. Mai multe informatii aici.
Aeroportul London City (bang in buricul targului, 14 km de centru)
Este fix in buricul orasului in Royal Docks, fix langa zona de afaceri Canary Wharf. Este un aeroport nou, inaugurat in 1987 cu ideea de deservi mai degraba zona de afaceri a orasului – aeroporturile sunt totusi departe si pentru oamenii de afaceri londonezi orice minut conteaza. Are o pista scurta, de aceea cele mai mari avioane care aterizeaza aici sunt Airbus 220 sau mai vechiul si excentricul Airbus 318 (TAROM e unul din putinii operatori, dar nu cred ca s-a gandit sa opereaza vreodata la London City).
In acest moment, nici o companie aeriana nu leaga London City de vreun aeroport romanesc si nici nu a existat vreodata o cursa directa. Eu am aterizat odata la London City, dar zburand cu KLM de la Amsterdam. British Airways este cel mai mare operator de pe aeroport.
Din aeroportul London City ai urmatoarele optiuni de transport spre oras:
Taxi – daca tot dai banii sa aterizezi aici, imensa majoritate a pasagerilor iau un taxi. Din nefericire, London City nu are si un heliport. Daca chiar vrei sa iei transportul in comun:
Tren
Docklands Light Railway este un tren automat fara mecanic care leaga aeroportul de Canary Wharf si oras (poti lua metroul de la Woolwich Arsenal sau Stratford International). Mai multe info aici.
Autobuze
London Buses – linia 473 merge la Stratford si linia 474 merge la Canning Town. Mai multe informatii aici.
Preturile si informatiile sunt valabile astazi 23 septembrie 2024. Acestea, in special, preturile se pot schimba frecvent, dar infrastructura probabil nu prea repede.
Voi pe care aeroport londonez ati aterizat ? Aveti ceva opinii (favorabile sau defavorabile) cu privire la ele ?
Aeroporturi Londra
Prima oara la Londra in 1996 pe aeroportul Heatrow. Malev nu mai exista, TAROM cine stie cat o mai trai. Avionul TAROM din imagine era nou nout, avea 1 an si ceva. A zburat pentru TAROM pana anul trecut si a fost distrus de noul proprietar – Transair din Senegal (accident – avionul a iesit de pe pista la decolare). In Romania, a purtat numele Deva.
Heathrow ceva mai recent
Terminal 5 din Heathrow
Metroul Picadilly Line – la statia Terminal 5
Heathrow Express
Welcome to Gatwick. Poza este de pe cand Regina Elisabeta era in viata. Nu stiu daca au schimbat-o
Aeroportul Londra Gatwick
Prin Gatwick
Autobuzul spre Stansted
Sala de asteptare la Stansted
Aeroportul Stansted
Turnul de control din Luton
Gara aeroportului Luton
Saluti Imperatore.
un mic addendum la Luton airport: acum avem DART – un fel de metrou usor direct la aeroport care face legatura cu trenul in 4/5 minute.
https://www.lutondart.com/
Multumesc!
Ah, da ? Multumesc, o sa completez
Mai există și aeroportul Southend care deși nu prea și-a revenit post-pandemie, la un moment dat a avut și zboruri către București.