De vreun deceniu încoace, românii au început să descopere destinații, hai să zicem, mai exotice (nu prea îmi place termenul, în ultimă instanță, și Muntenegru sau chiar și unele insule grecești sunt exotice, hai să spunem îndepărtate). Acum 20 de ani, când ajungeam pentru prima oară în Thailanda, Cambodgia sau Peru, nu prea era picior de român pe acolo, acum sunt o grămadă care au ajuns, iar Thailanda a devenit aproape o Grecia de iarnă. Și asta e bine – e o dovadă că există un număr de români cărora le place să călătorească, un lucru super pozitiv de fiecare dată, dar și că, mai ales după 2007, veniturile românilor au crescut la un nivel exploziv și, în plus, datorită apartenenței la UE, aproape 100 de țări din lume au renunțat la a mai cere vize românilor (sau să le dea on-arrival). Astăzi practic cu mici excepții, poți merge doar cu pașaportul în toată lumea.
Astăzi m-am gândit însă să scriu despre Mauritius, o insulă tropicală aflată în largul coastei Africii, în Oceanul Indian. Deși, tehnic, face parte din Africa, sincer, insula aceasta nu prea are nimic în comun cu Africa din punct de vedere cultural. Atunci când a fost descoperită de portughezi, era o insulă pustie, locuită doar de fauna sălbatică – primele rapoarte spuneau că erau o grămadă de țestoase gigantice, așa de multe, încât se cățărau una peste alta. Adevărul este că și navigatorii arabi au ajuns pe insulă cu vreo 500 de ani înainte de portughezi, dar nu au făcut prea mulți purici. Mă rog, nici portughezii nu au stat prea mult, primii care au încercat o stabilire au fost olandezii. Iar cei care chiar au colonizat insula nelocuită au fost francezii – au apărut oamenii, în consecință, a fost distrusă fauna unică din Mauritius – în câteva generații, au dispărut păsările Dodo, azi simbol al Mauritiusului, și țestoasele gigantice. Din păcate, păsări Dodo nu existau nicăieri altundeva, dar țestoase gigantice mai există prin zonă (dacă ați fost pe Prison Island din Zanzibar ați văzut câteva) și au fost reintroduse.
Francezii au pierdut Mauritius în 1810, în timpul războaielor napoleoniene, și de atunci până la independență, insula a fost colonie britanică – ciudat însă, franceza a rămas limba majoritară până în zilele noastre. Englezii au adus numeroși lucrători din Subcontinentul Indian, așa că astăzi Mauritius are o cultură stranie și unică – e locuită majoritar de indieni hinduși francofoni (există și o comunitate musulmană). Indiferent de religie, cam 70% din populație este de origine indiană, populația africană fiind infimă, și de aceea Mauritius este așa de diferită.
Aflată într-o zonă tropicală, în Mauritius este permanent cald, deci practic poți face plajă sau să te bagi în apă. Evident, ca peste tot în zonele tropicale, diferențele climatice provin din anotimpul ploios și cel secetos, dar din punctul de vedere al temperaturii, nu există niciun risc să-ți fie frig.
Ce să nu ratezi în Mauritius
Evident, nu voi spune despre plaje – acestea sunt excelente în cam toate colțurile insulei, așa că indiferent ce resort sau hotel alegi, plaja te va încânta.
Pământurile colorate din Chamarel – este, practic, o zonă fără vegetație, ca un minideșert stâncos în această insulă cu vegetație luxuriantă, dar unde culorile pământului sunt multiple – zici că sunt culorile curcubeului. Zona este îngrădită și protejată, dar poți admira culorile pământurilor de aproape. Ar fi bine să fie soare – strălucesc literalmente când e soare. În apropiere, se afla cascada Chamarel.
Gradina botanică din Pamplemousse – suntem la Ecuator, unde este o bogăție de floră, iar cele mai frumoase flori sunt concentrate în această grădină botanică veche de circa 250 de ani! Se consideră că este prima grădină botanică de la tropice și, cel mai probabil, prima în emisfera sudică. Și nu a fost lăsată de izbeliște timp de două secole și jumătate, ci permanent întreținută și dezvoltată. Spre deosebire de alte grădini botanice, aici sunt păstrate și niște reprezentante ale faunei – în special acele țestoase despre care am scris mai sus. Din punctul de vedere al florei, nuferii și orhideele sunt cu adevărat de excepție.
Port Louis –este capitala insulei, dar nu te aștepta la o frumusețe teribilă. Dar este un oraș interesant, cu o atmosferă aparte și merită să petreci aici câteva ore. Fie pierzându-te pe străzi, descoperind piețele tradiționale cum este Central Market, și, de ce nu, descoperind și Mauritiusul modern la mall. În oraș, există o fortăreață din vremea colonială, de unde ai o panoramă faină și nu rata nici Blue Penny Museum. Știu, numele pare ciudat, dar vine de la probabil cel mai scump timbru din lume – Blue Penny (un timbru albastru emis în 1847 cu figura Reginei Victoria a Marii Britanii. Au fost tipărite 500 de timbre albastre de 1 penny, dar doar 27 mai există (dacă ți se întâmplă să dai peste unul prin vreun pod uitat de lume, să știi că ai devenit brusc milionar – cel aflat în colecția lui Blue Penny Museum a fost cumpărat în 1993 pentru 2 milioane de dolari, acum probabil valorează de 10 ori mai mult. Mai există un timbru portocaliu de 2 penny, dar se pare că cel albastru este THE ONE. Să nu credeți că muzeul conține doar 2 timbre – este practic un muzeu de istorie a țării.
Insula Cerbilor – am zis eu că țara e plină de plaje minunate, dar tot nu mă pot abține să nu vă recomand una. Insula Cerbilor (Ile aux Cerbs) se afla pe mult mai puțin turistica coastă estică și este nelocuită. Nu mai sunt nici măcar cerbii care i-au dat numele, dar este o oază de liniște și răcoare, cu plaje pe care poți face ce vrei.
Casela Nature Park – poți să zici că este un zoo, dar nu este chiar un zoo. Este un parc cu animale, multe aduse din Africa (există chiar și un tigru indian), într-o amenajare în stil sud-african – nu există cuști, spațiile în care este găzduită fauna sunt destul de ample și pe unele animale chiar le poți mângâia. Nu, nu e cazul tigrului, dar este singurul loc din lume în care am mângâiat o zebră, iar asta nu pot s-o uit 😊.
Ofertă specială Mauritius
Dacă sunteți interesați de o ofertă specială pentru Mauritius, vedeți că prietenii de la Holiday Office au o ofertă specială pentru final de octombrie, în plin sezon secetos, deci când e cel mai bine de vizitat Mauritiusul din punct de vedere climatic.
Pachetul conține transport cu Turkish Airlines via Istanbul (cu bagaje, catering, taxe aeroport etc.), hotel 3 stele cu demipensiune – preț de la 1830 de euro. Mai multe amănunte, aici ––> oferta Mauritius
Imagini Mauritius
Pamanturile colorate din Chamarel
Si cascada apropiata
Intrarea in gradina botanica Pamplemousse
Si celebrii ei nuferi
Una din testoasele gigant – stramosii au fost adusi din Seychelles
Port Louis, capitala Mauritius
Blue Penny poate fi gasit si pe camasi 🙂
Central Market din Port Louis
Au si legume mai putin exotice 🙂
Piata se revarsa si pe strazi
Zona de mall-uri din port
Iata, asta e Insula Cerbilor !
Debarcaderul
Casela Park
Struti si caprioare
si zebre
Turul se face intr-un astfel de autovehicul
In Casela, am mangaiat o zebra 🙂