Cineva m-a intrebat acum cateva zile despre sa faca sau nu vaccin si ce vaccin sa faca pentru a merge in Zanzibar. Dupa ce am impartasit ce stiu si ce am facut eu, omul mi-a sugerat ca ar fi interesant pentru multa lume sa scriu si despre ce sa iei in considerare cand mergi in zonele tropicale din punct de vedere vaccin. Trebuie sa spun ca nu sunt doctor, dar am fost prin numeroase colturi ale lumii, in unele cu o incidenta enorma de malarie (cum ar fi Mali) sau de febra galbena (cum ar fi Kenya) si nu am avut nici o problema. Si da, unii de langa mine au avut probleme – ghidul meu din Mali a facut malarie, dar evident ca nu lua medicamente de prevenire.
Stiu, prima intrebare este daca sa te vaccinezi sau sa nu te vaccinezi.
In primul rand, verifica ce riscuri sunt daca te duci intr-o anumita zona si cat de mari. Trebuie spus ca riscul este mult mai mare in sezonul ploios cand numarul tantarilor se multiplica.
In al doilea rand, trebuie sa-ti iei masuri de precautie. In ordine ar fi –
- sa te dai cu spray anti-tantari pe corp si in camera. In general, eu cumpar spray-uri din destinatia respectiva si nu le aduc din Romania, in principiu ma astept ca spray-urile care se vand in Kenya sa fie totusi facute pentru tantarii din Kenya.
- imbraca-te cu tricouri cu maneca lunga si pantaloni lungi. Da, stiu, vorbim de zone tropicale, dar poti gasi si tricouri subtiri cu maneca lunga si pantaloni lungi subtiri sa nu zici ca mori de cald. Cand am fost prima oara la safari in Kenya, nu am gasit tricouri subtiri cu maneca lunga in Romania (era inainte de a intra in UE si multe lucruri nu se gaseau, chiar banale), doar pe undeva prin Bucur Obor am gasit niste tricouri albe. Am cumparat vreo 7 sau 8 identice si desi evident, ma schimbam zilnic, parea ca si cum nu ma schimb. Evident, cei care erau cu mine stiau ca am o gramada de tricouri identice, dar tot faceau misto “Hai, mai schimba-te si tu odata”.
- Nu bea apa de la robinet sau surse stranii. Exista boli care se transmit prin apa infestata. Cumpara apa imbuteliata, dar fi atent ca sa fie sigilata. S-a mai vazut ca sa fie sticle refolosite, umplute cu apa de la robinet (in cel mai bun caz).
- Boil it, cook it, pill it or forget it. Asta am citit in Lonely Planet cand am inceput sa calatoresc in jurul lumii si mi se pare un sfat extrem de folositor. Stiu, mai complicat cu vegetarienii.
- Incearca sa nu stai in apropierea localnicilor foarte mult timp bot in bot. Mai ales in spatii inchise.
Evident, acestea sunt masuri de reducere a riscurilor, dar nu intotdeauna le poti implementa. Asa ca ideal este sa iti intaresti imunitatea cu ajutorul vaccinurilor.
In primul rand, recomandarea mea este ca inainte de a merge in Kenya sau Amazon sa te duci la un doctor specializat in boli tropicale. Ei intra pe site-uri gen fit4travel si se uita la tara respectiva ce se recomanda. Evident, pe astfel de site-uri e ca la supermarket, apar toate riscurile si toate vaccinurile, dar un doctor bun ar trebui sa stie de la clienti si din alte surse, ce trebuie realmente facut in fiecare caz in parte sa minimizezi riscurile.
Evident, poti spune ca tie nu ti se intampla si asta e. Asa e, poti sa ai bafta cu carul, sau sa ti se intample. Problema este ca in general bolile astea tropicale au o perioada de incurbatie si s-ar putea declansa cand tu esti deja in Romania. Multe din simptome sunt similare cu raceala sau gripa, iar doctorii de la noi evident ca nu sunt specialisti in febra galbena cum sunt cei din Burundi de exemplu unde au o gramada. Sigur, sunt doctori specializati in boli tropicale, dar acestia sunt putini si trebuie sa te duci la ei si uneori e prea tarziu. Fosta sotie a presedintelui CJ Cluj a fost in vacanta in Tanzania, a facut malarie si a murit cu zile acasa la 47 ani. Vezi aici.
Deci, s-o luam pe rand
Febra galbena.
Exista vaccin care la un moment dat era valabil 10 ani, dar de cativa ani incoace, a fost confirmat ca daca l-ai facut odata, il faci pe viata. Eu l-am facut de 2 ori – o data in 2006 cand am fost in Kenya si Tanzania unde mai ales in zonele de parcuri de safari era o recrudescenta majora a febrei galbene. A expirat dupa 10 ani si cum plecam din nou in zona de febra galbena (Rwanda – Uganda – Kenya), l-am mai facut odata. Prin 2018, s-a anuntat ca daca l-ai facut odata, nu mai e nevoie sa-l repeti. Asta e, sunt mult mai imun :).
Cum se transmite febra galbena: de la tantari. Mai precis de tantaroaice din specia aedes aegypti.
Zona de raspandire. Vezi mai jos (photo: Fit4Travel)
Dupa cum vedeti, de exemplu in Kenya si Etiopia, nu este risc major pe coasta, dar exista in interior.
Important – certificatul de vaccinare febra galbena. Majoritatea tarilor din Africa si uneori America de Sud iti cer prezentarea certificatului de febra galbena la frontiera, la controlul pasapoartelor. Asta se intampla DOAR daca vii dintr-o zona aflata pe lista OMS de risc de febra galbena. De exemplu, daca zbori din Romania in Zanzibar, schimband avionul la Doha sau Istanbul, nu ti se va cere certificatul. In schimb, daca vei veni din Kenya, da, ti se va cere.
Malarie
Aici, lucrurile sunt mai complicate. In acest moment, exista doua vaccinuri pe piata, ambele calificate de OMS in 2021 si 2022, dar dupa vreo 40 ani de munca. Aceste vaccinuri sunt insa calificate doar pentru copii sub 5 ani din regiuni cu un mare numar de cazuri, iar eficacitatea lui este de sub 40%. In consecinta, de fapt, nu putem spune ca vor exista vaccinuri anti-malarie pentru turisti europeni foarte curand, se prognozeaza ca vor aparea in orizontul de timp 2030 – 2040.
Pana atunci, insa poti evita malaria prin medicatie, prin profilaxie. Exista mai multe pastile pentru prevenirea malariei, unele exista de aproape un secol, dar ultimul si cel mai eficient este Malarone. Intre timp, a trecut perioada de protectie a patentului, asa ca au aparut si pastile generice la fel de eficiente, dar mult mai ieftine.
Malarone se ia zilnic, la aceeasi ora, cu 1-2 zile inainte de a intra in zona de risc, zilnic cat timp esti in zona de risc, si 7 zile dupa ce ai iesit din zona de risc. Cred ca am luat tratamentul de 10 – 15 ori si nu am avut nici o reactie adversa, desi se spune ca pot exista (gen insomnie). Ultima oara am luat in Papua Noua Guinee anul trecut. Din pacate, Malarone (sau echivalentii) nu se pot cumpara in Romania, ci doar in strainatate. Eu personal, am cumparat de-a lungul timpului in Malaezia, in Olanda (cu reteta romaneasca, inclusiv in aeroportul Schiphol unde este o clinica, dar doar dupa intrarea Romaniei in Uniune Europeana) si in UK (cineva a cumparat pentru mine pe reteta englezeasca).
Cum se transmite malaria: de la tantari
Zona de raspandire – chiar si in cazul unor tari, anumite zone pot sa fie infestate cu malarie si altele nu. Pentru fiecare tara in parte, uite-te aici (alege tara unde te duci si apoi, cauta “malaria map”) –-> https://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations
Febra dengue
Este probabil una dintre cele mai obisnuite boli tropicale, mai bine de 20 milioane oameni fac dengue in fiecare an, dar cam 1% sunt cazuri grave. Si asa, 200.000 e destul de mult, mai ales ca in general sunt cazuri de copii. ECDC raporteaza ca in primele 8 luni ale lui 2024 au fost inregistrate 12 milioane de cazuri si 8000 de morti.
Vaccin: Da, exista vaccin, dar se recomanda doar daca ai facut dengue. Se pare ca la o recidiva, poti avea mai multe probleme decat prima oara.
Cum se transmite: de la tantari. Tot specia aceea care transmite si malaria
Zona de raspandire: larga, a fost inregistrata in aproape 100 tari anul acesta inclusiv in Italia sau Franta. Dengue este raspandita mai ales in America Latina cu Brazilia si Mexic campioane (cifre la suta de mii de locuitori). Mai multe informatii aici –-> https://www.ecdc.europa.eu/en/dengue-monthly
Febra Tifoida
Aici depinde de unde mananci. Se transmite prin fecalele si urina celor infectati, asa ca trebuie sa fi foarte atent ce si de unde bagi in gura. De asemenea, stiu ca multi sunt fericiti ca a trecut COVID-ul si nu mai trebuie sa te speli pe maini, dar sa stii ca spalatul pe maini reduce riscul de febra tifoida. Stiu, e o activitate degradanta pentru multi romani, dar nu cred ca si pentru cititorii mei.
Vaccin: Da, exista vaccin, fie sub forma de pastile, fie de injectie, dar sunt valabile 3 ani si nu ofera o protectie de 100%.
Cum se transmite: mancare, bautura, maini nespalatate
Zona de raspandire: Prin multe locuri in lume, dar campioane sunt India, Nepal si Pakistan. Exista cazuri de febra tifoida si in Europa.
Hepatita A
Este o boala care se poate transmite peste tot, inclusiv in Europa. Am auzit de oameni care au facut hepatita A si in Norvegia ori Elvetia, de Romania, nici sa nu pomenim. Eu am facut hepatita A la 11 ani pe vremea lui Ceausescu cand nu exista vaccin (primul vaccin a fost aprobat in Europa in 1991), asa ca sunt imun. Dar e bine sa te vaccinezi contra hepatitei A chiar si daca vizitezi Praga, Brasovul ori Londra.
Vaccin. Da, exista vaccin
Cum se transmite: pe cale orala (medicamente, apa, maini murdare, obiecte contaminate). I se mai spune si “boala mainilor murdare”. Evident cand am facut hepatita, am stat sa ma gandesc de unde am putut s-o contractez (pe vremea aceea, nu mancam la restaurante, terase, etc ca nimeni nu isi permitea sau pentru ca mancarea era ingrozitoare. Dupa multi creieri storsi, suspecta a fost probabil cea mai buna cofetarie din Bucurestiul acelor vremuri, la Capsa unde mancasem o savarina).
Zona de raspandire: Cam peste tot
Hepatita B
Este o boala care poate fi evitata mai usor, dar poate fi luata si accidental
Vaccin. Da, exista vaccin.
Cum se transmite: sex si transfuzie de sange. De multe ori cand plec prin zone mai stranii, plec cu niste injectii de unica folosinta la mine pentru ca in caz ca am nevoie de vreo injectie sa vin cu materialul meu, nu sa ma bazez pe ce au astia prin Kenya sau Peru.
Zona de raspandire: Cam peste tot, cu niste varfuri in Turkmenistan, Filipine, Taiwan si Africa sahariana.
Evident, mai exista si riscuri de poliomelita (desi se credea ca a fost eradicata, a reaparut ici si colo in Afghanistan, Pakistan, Indonezia – in mod normal, ai fost vaccinat in copilarie impotriva poliomelitei, rubeolei, rujeolei, TBC, difteriei si altor cateva boli similare care inca mai exista in zonele tropicale).
Mai sunt inca niste boli “noi”, unele dintre ele chiar inspaimantoare cum ar fi ebola si mpox (variola maimutei). In acest moment, nu sunt prea periculoase pentru un turist, dar pot aparea niste explozii de cazuri in special in Africa – centrul ebolei a fost RD Congo (dar si Africa occidentala cum ar fi Sierra Leone, Liberia, Guineea, zona aceea), iar mpox a aparut tot din RD Congo si se pare ca s-a raspandit si prin vecini – Uganda, Kenya, Africa Centrala, celalalt Congo. Exista vaccinuri pentru ambele boli, dar au fost administrate doar in zonele de focar si se recomanda doar celor care stau o perioada indelungata. Pana recent, Ebola nu avea tratament si 70% dintre cei care contractau boala mureau in chinuri. Probabil, in curand numarul supravietuitorilor va creste, iar datorita vaccinarilor din Africa, epidemia sa fie limitata.