Cele mai frumoase Târguri de Crăciun din Europa

Targuri de Craciun

Targuri de Craciun

În ultimii câțiva ani, Târgurile de Crăciun au devenit din ce în ce mai populare. Atât orașele au investit mai mult pentru a le face mai spectaculoase și mai atrăgătoare pentru a impulsiona turismul într-o perioadă în care numărul de vizitatori scade în mod tradițional, dar și pentru călători sunt o scuză pentru a mai vizita niște locuri. Cred că, acum vreun deceniu, singurul Târg de Crăciun care avea ceva notorietate în România era cel din Viena. Am fost și eu în perioada aceea și am descoperit că nu era doar unul, ci, de fapt, erau în mai multe locații. Cel mai mare era însă în fața impresionantei Primării și, da, era drăguț. Între timp, și municipalitățile din România au început să investească serios – cred că primul târg cu adevărat frumos a fost cel de la Sibiu, urmat de multe alte orașe. Craiova, în mod particular, a investit serios și, dacă la început, Târgul de la Craiova era luat peste picior de mulți, anul trecut am văzut destui oameni din „bula” mea călătoare că s-au dus să-l vadă la Craiova și s-au întors încântați.

Deci, din câte știu, cele mai frumoase Târguri de Crăciun din România sunt cele din Sibiu, Oradea și Craiova. Din păcate, nu am ajuns la niciunul, dar anul acesta musai o să merg la cel din Drumul Taberei bucureștean, la care nu am ajuns, dar despre care, de asemenea, am auzit numai lucruri bune. Dacă vreți să folosiți Târgurile de Crăciun ca un „pretext” să fugiți într-un city break, iată o serie întreagă de Târguri de Crăciun care merită.

 

În primul rând, trebuie să știți că în Viena nu a fost degeaba considerat cel mai faimos Târg de Crăciun până acum câțiva ani. Se pare că aici s-a organizat primul Târg de Crăciun în 1298, când Împăratul Albrecht a permis mai multor comercianți să țină un târg pentru câteva zile, la începutul lunii, pentru ca cetățenii Vienei să-și facă aprovizionarea pentru iarnă. Nu era exact un Târg de Crăciun per se (oricum, a avut loc undeva prin noiembrie), dar oricât. Prima Piață de Crăciun „adevărată” s-a înregistrat însă în Germania, în Dresden, în 1434 (cam când se năștea Vlad Țepeș, ca idee) și a fost inițial o piață de carne. Într-o epocă în care carnea era o delicatesă, mesele de Crăciun trebuiau să includă și carne. Apoi, mai multe orașe au urmat exemplul, au apărut și mai multe produse – în special dulciuri, alcool, chiar și jucării pentru copii, pentru că, între timp, s-a „inventat” și Moș Crăciun.

Acum, sunt aproape 1400 de piețe de Crăciun în Germania, practic, în fiecare localitate. Dar ideea de Piață de Crăciun s-a extins în toată lumea – chiar și în țările calde :). Adevărul este că Piețe de Crăciun cele mai stranii în pantaloni scurți le-am văzut la Bangkok și Manila :). Iar cele mai somptuoase pavoazări de Crăciun le-am văzut în China și Hong Kong. I-am întrebat pe chinezi ce înseamnă Crăciunul pentru ei și am primit un răspuns foarte comercial: „de ceva timp, este tradițional să-ți inviți iubita sau soția la o cină și să facem schimb de cadouri” – cam ăsta e Crăciunul, nu-i așa?

 

Dar hai să trec în revistă niște destinații faine:

Nurnberg – găzduită în cea mai mare piață din orașul vechi, în fața frumoasei Biserici a Fecioarei, târgul din Nurnberg este nu numai unul dintre cele mai frumoase, dar și cele mai vechi din Germania (prima ediție se pare că ar fi avut loc în 1628). Deschiderea este asigurată de un soi de ambasador al pieței care, începând din 1970, este o fată. Deși oficial este numită „Copilul Crăciunului”, ambasadoarea nu este exact un copil – trebuia să aibă peste 16 ani și e să nu aibă rău de înălțime, ca se cocoațe pe balconul catedralei. Fata-ambasador este aleasă pentru doi ani și, pe lângă deschiderea târgului, are și responsabilități sociale. Piața este deschisă în perioada 29 noiembrie-24 decembrie 2024.

 

Praga – este un oraș de vis, vă dați seama că Târgul de Crăciun devine un adevărat basm de iarnă. În Praga există două Piețe de Crăciun, în cele două principale piețe ale orașului – Piața Primăriei Vechi, o piață vastă, înconjurată de clădiri colorate și dominată de o veche biserică și Piața Vaclav (Wenceslaw). Cele două piețe sunt cam la 10 minute de mers pe jos una de alta. Evident, tot orașul este, de asemenea, super ornat de Crăciun, așa că merită vizita cu vârf și îndesat. Piețele de Crăciun sunt deschise în perioada 30 noiembrie 2024-6 ianuarie 2025.

 

Tallinn – eu i-am spus orașul de turtă dulce, pentru că îmi aduce aminte de basmul cu Hansel și Gretel. Este un oraș de poveste, dar devine cu adevărat un basm când este iluminat de Crăciun. E drept, fiind foarte la nord, e cam frig, dar vinul fiert ajută la a trece peste acest inconvenient. Evident, Târgul de Crăciun are loc în Piața Primăriei în inima orașului vechi, dar ornamentele de Crăciun se revarsă prin tot orașul. Principala atracție a târgului este însă bradul de Crăciun – se pare că primul brad de Crăciun din lume a fost împodobit în Tallinn în 1441 (bradul de Crăciun este o „invenție” germană și Tallinn a fost un oraș german timp de secole). Piața de Crăciun este deschisă în perioada 22 noiembrie-27 decembrie 2024.

 

Strasbourg – i se mai spune și „capitala Crăciunului în Franța”. Datorită moștenirii germane, este evident că Strasbourg este orașul cu cea mai îndelungată tradiție a Târgurilor de Crăciun și, în fiecare an, au loc investiții majore – circa 300 de standuri sunt amenajate, unde vedetele sunt vinul (suntem totuși în Franța) și cârnații (suntem totuși într-o zonă cu o puternică influență germană). Piața de Crăciun este deschisă în perioada 27 noiembrie-27 decembrie 2024.

 

Madeira – hai să trec în listă și o Piață de Crăciun „caldă”. Sigur, târgul nu are o tradiție multi-seculară, ca acelea din arealul germanic, dar este foarte originală și exotică. Aici nu vei găsi doar vin și dulciuri (deși vinul de Madeira este faimos), ci și multe flori de vânzare și fructe exotice. Un bonus ar fi că piața este deschisă și după Revelion, iar artificiile de Revelion sunt printre cele mai bogate și spectaculoase din lume. Piața este deschisă în perioada 1 decembrie 2024-5 ianuarie 2025.

 

Deoarece călătoriile comportă întotdeauna un factor de risc, nu pot să nu vă recomand să vă faceți o asigurare de călătorie. Personal, din 1994, de când am ieșit prima oară din țară, într-o excursie chiar și când dădeam o fugă de câteva ore la Ruse, dincolo de Dunăre, în Bulgaria, am făcut asigurare. Am folosit-o vreodată? Nu, niciodată. Dar nu se știe niciodată.

Vă puteți face asigurare foarte simplu online, chiar și cu câteva minute înainte de a părăsi țara – în granița rutieră sau așteptând îmbarcarea în aeroport. Asigurarea se poate face în câțiva pași, intrând pe acest link: https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie 

ȘI CEL MAI IMPORTANT: Dacă folosiți codul IMPERATOR30, primiți o reducere de 30% din costul asigurării 🙂 Drumuri sigure să aveți!

 

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest