Haideti cu Imperator in Andaluzia. In martie 2025 !

Pueblos Blancos Andaluzia

Satele albe din Andaluzia

Mai multi dintre voi mi-ati scris ca ati dori sa mergem impreuna in calatorii, dar nu v-ati dori asa de departe, ati prefera undeva in Europa. Am zis sigur ca da, de ce nu, si anul acesta in august am fost intr-un circuit al Tarilor Baltice. A iesit foarte bine si pentru mine a fost o placere sa revin in tarile baltice pe care le mai vazusem de inca 2 ori. Asa ca m-am gandit impreuna cu Andreia de la WeExplore la o noua destinatie pe care sa v-o propun. Am deschis harta Europei si mi-au cazut ochiii peste Andaluzia. Este o regiune absolut superba, o regiune perfect de vizitat primavara, o regiune cu o istorie bogata care se reflecta in arhitectura spectaculoasa a marilor orase, dar si a celebrelor sate albe. Am fost de cateva ori in Andaluzia, dar niciodata in toata Andaluzia deodata. De exemplu, am fost in Sevilla in 1995, 2006, 2007 (la un meci Sevilla – Steaua pe legendarul stadion Ramon Sanchez Pizjuan unde regretatul Duckadam a intrat in legenda), iar in Malaga sau zona satelor albe in 2017 cand nu am mai ajuns in Sevilla sau Cordoba. Acum am pus mana si am crosetat un program complex in care sa vedem o buna parte din Andaluzia cu experiente cat mai variate – pitorestile sate albe, palate fastuoase precum Alhambra din Granada sau Alcazaba din Malaga, una dintre cele mai frumoase moschei din lume – cea din Cordoba, vom degusta sherry in orasul sau de bastina, Jerez de la Frontera unde vom asista si la un spectacol al cailor andaluzi. Vom vedea si o Anglie exotica, tropicala, aici ma refer la Gibraltar. Plus evident, si alte locuri. Dar hai sa trecem un pic in revista ce vom vedea.

Vom zbura la Malaga, principala poarta de intrare in Andaluzia. Cum Wizz-ul pleaca devreme, vom ajunge relativ devreme si vom putea sa vizitam cateva locuri din Malaga. Din punct de vedere turistic, Malaga nu este chiar asa de mare, dar ce vom vedea va fi cu adevarat special – un palat al emirilor arabi care au controlat zona timp de secole (multi sustin ca sub stapanirea araba a fost epoca de aur a Andaluziei), dar si o tura prin orasul vechi

A doua zi, va fi o excursie optionala – vom merge la Granada, capitala unui alt emirat arab. Aici, se afla o bijuterie a arhitecturii arabe – unii spun ca este cel mai frumos palat arab – Alhambra. Sigur, nu vom vizita doar Alhambra, ne vom invarti in orasul vechi de sub Alhambra, dar si pe dealul de vis-à-vis, vechiul cartier arab Albaicin de unde vom avea parte de cele mai frumoase panorame ale Alhambrei.

Vom pleca ziua urmatoare din Malaga. Vom face o scurta drumetie printr-un peisaj absolut spectaculos – El Caminito del Rey. Aceasta este o zona de drumetie, nu foarte solicitanta, dar care incredibil de pitoreasca, iar drumetia dureaza 2-3 ore.

Apoi, ne vom duce sa vizitam in urmatoarele zile pueblos blancos, satele albe ale Andaluziei. Provenind din perioada stapanirii arabe a Andaluziei, aceste sate de un alb stralucitor sunt cocotate pe dealuri, sau unul dintre cele mai distincte – Setenil de Las Bodegas este construit incastrat intr-o stanca enorma. Sunt de un pitoresc aparte si o atmosfera care reface o lume de demult. Vara sunt aglomerate la maximum de nu poti arunca un ac sa cada pe caldaram, dar in martie, nu sunt prea multi turisti si te poti bucura de el. In mijlocul zonei pueblos blancos se afla orasul Ronda unde se spune ca s-a inventat turismul in Spania. Primii turisti, asa-numitii “calatori romantici” au inceput sa vina inca din secolul XVIII, iar acum orasul atrage prin cele doua parti ale lui construite pe stanci ce domina un canion si pentru plaza de toros – stadionul de corride. In tot acest univers de sate albe, vom merge si in satul … albastru. Vopsit in albastru pentru a filma “Strumfii”, asa a ramas de atunci. Complet necunoscut si nevizitat pana la filmare, acum este vizitat taman pentru ca este altceva…

Dupa satul albastru, vom cobora din nou spre coasta pentru a descoperi statiunea de lux a Spaniei continentale – Marbella. Un mix de opulenta, de oras vechi si de plaje spectaculoase.

Si daca vorbim de exotic si de neobisnuit, vom purcede apoi sa vizitam Anglia tropicala – Gibraltar ! Cocotat pe o stanca, unde pista aeroportului traverseaza soseaua de intrare in oras dinspre Spania, Gibraltarul aduce arhitectura londoneza la doi pasi de Africa. Odata urcati pe stanca, vom descoperi urmele celui de-al doilea razboi mondial (daca Spania a fost neutra in razboi, Gibraltarul nu a fost, asa ca a fost deseori bombardat de puterile Axei), vom avea parte de o panorama nemaipomenita (daca este clar, se vede Africa) si vom poza singura colonie de maimute care traiesc pe continentul european. Cum exista o legenda ca atunci cand vor disparea maimutele de pe Rock, atunci va cadea si stapanirea britanica, serviciile secrete spaniole au incercat sa le otraveasca in perioada lui Franco. Planul a fost descoperit de englezi si maimutele supravietuiesc pana in ziua de azi – sub ochiul mai mult decat vigilent al contraspionajului englez.

Vom reveni in Spania unde vom opri in Jerez de la Frontera, un orasel pe care l-am vizitat in prima mea tura prin Spania in 1995. Cuvantul “sherry” este o corupere engleza al toponimului Jerez, pentru ca sherry vine de la Jerez de la Frontera. Vom vizita o crama unde se produce celebrul lichid (care conform traditiei si acum drepturilor de nume, se produce doar in Jerez) si apoi vom descoperi celebrii cai andaluzi care cresc tot aici, in Jerez.

Ultima oprire o vom avea in Sevilla, superba capitala a Andaluziei, oras plin cu cladiri istorice, cu gradini bogate, cu palate si clopotnite similare cu minaretele din Maroc. E si normal, la baza a fost un minaret. Aici vom avea parte de un curs de gatit, dar si descoperirea unui oras minunat. Intr-una din zile, putem face o excursie de o zi la Cordoba si vom avea mai bine de jumatate de zi la final pentru shopping sau pur si simplu pentru savurat Sevilla. Daca ma intrebati ce o sa fac eu va fi sa merg sa vizitez stadionul Ramon Sanchez Pizjuan acolo unde Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni in 1986. Stadionul sfant pentru orice stelist care se respecta. Iar cei care prefera shopping, sa stiti ca in fosta parcare a stadionului s-a construit un ditamai mall-ul :). Vom zbura direct din Sevilla spre Bucuresti in cursul serii, nu ne vom mai intoarce la Malaga.

 

Dar hai sa va dau informatiile „tehnice”

Perioada turului: 7 – 16 martie 2025

Pret: 2460 euro – early booking pana la 15 decembrie 2025. Dupa aceasta data, va fi 2590 euro

Include: zboruri Romania – Spania si retur (cu bagaj de cala inclus), transportul peste tot, cazare in hoteluri de 3 stele cu mic dejun, toate intrarile si experientele incluse in program (mai sunt cateva optionale, vezi in linkul de mai jos).

Se zboara cu: Wizz Air

Mai multe informatii ––> https://www.weexplore.ro/andaluzia-gibraltar-2025

Pentru mai multe informatii si inscrieri, puteti sa imi scrieti mie la imperatortravel@yahoo.co.uk, sau Andreii la exploram@weexplore.ro

Imagini Andaluzia

Malaga

Castelul maur din Malaga

Panorama Malaga

Catarat pe un deal deasupra orasului

Centru vechi Malaga

Centrul orasului Malaga

Alhambra Granada

Palatul Alhambra din Granada

Palat Granada

Cu arabescurile ei

Alhambra palace

 

Granada

Granada vazuta din Alhambra

Pueblos Blancos Andaluzia

Andaluzia este deosebita si prin satele sale albe

Setenil de las bodegas

Setenil de las Bodegas, un sat realmente incastrat in stanca

Olvera, Andaluzia

Olvera

Olvera

 

Olvera vazuta de la Zahara

Olvera vazuta din Zahara

Zahara

Zahara, un alt oras alb

Zahara, Andaluzia

Aflat deasupra unui lac

Ronda

Ronda, centrul zonei satelor albe

Ronda Andaluzia

Construita pe doi pinteni de munte

Juzcar

Intr-o lume a satelor albe, exista si un sat albastru – Juzcar

Gibraltar

Gibraltar, enclava britanica din peninsula iberica

Stanca Gibraltar

Stanca Gibraltarului. Pe fundal, Spania

Telecabina Gibraltar

 

Maimuta Gibraltar

Maimuta europeana

Aeroport Gibraltar

Soseaua spre Spania traverseaza pista aeroportului Gibraltar

Gibraltar Airport

Masinile stau linistite la semafor sa treaca avionul

Semafor la aeroport

Cam asa arata la semafor 🙂

Giralda

Giralda. Minaretul transformat in clopotnita a catedralei din Sevilla

Turnul de Aur Sevilla

Turnul de Aur

Palat maur Sevilla

Fostul palat al emirilor din Sevilla

Alb ocru

Alb si ocru, culorile tipice ale centrului vechi din Sevilla

Arhiva Indiilor Sevilla

 

Estadio Ramon Sanchez Pizjuan Sevilla

Stadionul sacru

Categorii:
Spania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest