Iarna pe Valea Prahovei

01. Clabucet

Chiar daca ne place sa calatorim departe, sa visam la orase mai mult sau mai putin exotice, la lacuri turcoaz sau plaje cu palmieri in plina iarna, sa descoperim civilizatii noi sau mancare buna, uneori parca ne pica bine un weekend sau mai multe zile si pe undeva pe aproape. Mai acum cateva luni, am scris de ce iubesc Sinaia, dar trebuie sa recunosc ca, desi am fost de zeci si sute de ori, de fiecare data ma simt bine pe Valea Prahovei. Verdele padurii (sau albul, in functie de anotimp, dar si nebunia multicolora din toamna) ma relaxeaza si imi aduce bucurie. Dar, evident, trebuie sa faci cativa pasi de langa superaglomerata DN1, cel mai neplacut loc de pe toata Valea Prahovei.

Si cum vine iarna (ca ne place sau nu), as vrea sa listez o parte din lucrurile pe care poti sa le faci pe Valea Prahovei in acest anotimp. Mi-aduc aminte ca, in copilarie, in afara de schi (sau sanius pe derdelus) si, evident, de ture prin munti, nu puteai face mare lucru. A… normal, un mic si vin fiert :). Dar, intre timp, ofertele s-au diversificat. O destinatie turistica trebuie sa se diversifice in permanenta, sa inoveze, sa lanseze noi si noi atractii pentru a-i atrage pe cei care au tot fost.

Ce poti face iarna pe Valea Prahovei? Evident, pe primul loc au fost si continua sa fie sporturile de iarna. Evident, suntem departe de nivelul infrastructurii din Austria, dar exista din ce in ce mai multe partii, dotate cu teleschi cam pe toata valea, si la Sinaia, si la Busteni, Azuga sau Predeal. Daca ai masina, poti sa te duci pe alta partie in fiecare zi. Nu sunt partii doar pe vale, daca iei telecabina pana la Cota 2000, poti sa schiezi sus, pe platoul Bucegi pe Valea Soarelui. Sper insa ca administratorii de la Sinaia sa fi modernizat deja telecabina de Cota 1400. Asta-vara, era practic imposibil sa zaresti ceva prin geamul care vazuse prea multe ploi si caderi de zapada. Asa am auzit, sper ca s-a si intamplat, ca e pacat de privelistea din telecabina.

O alta optiune este sa vizitezi palate. Valea Prahovei s-a dezvoltat datorita Familiei Regale a Romaniei, mai precis a lui Carol I care a ajuns prin zona, i-a placut foarte mult si a hotarat sa construiasca un castel care sa-i slujeasca drept rezidenta de vara, cand zapuseala din Bucuresti devenea mult prea atroce pentru un om venit din Germania cea racoroasa. Asa a aparut Palatul Peles, apoi Pelisorul construit pentru urmasul sau Regele Ferdinand, cu un interior Art Nouveau dupa gusturile Reginei Maria, si, in fine, Foisorul, care nu poate fi vizitat, fiind in continuare resedinta de stat. Daca ati fost mai demult la Peles, cred ca este momentul sa-l revedeti. De cativa ani, au fost deschise si camerele de la etaj care pana acum au fost inchise publicului si astfel puteti descoperi si universul privat al Familiei Regale, dormitoarele, camerele de zi sau baile, nu numai zonele oficiale pline de fast. Sa stiti ca aduc mai repede cu Pelisorul :).

Si ca veni vorba de castele, sa stiti ca merita sa mai vizitati un castel de pe Vale, care a fost adaugat relativ recent intre locurile care merita vizitate: Castelul Cantacuzino din Busteni. Nu stiu cati l-ati vizitat, dar e o placere sa bei ceva pe terasa castelului, admirand incredibila panorama a Bucegilor, nu mai spun ca merita din plin sa intrati si in castel. Nu e mare, sunt doar cateva sali, unele au fost stricate de comunisti, dar veti descoperi o mica comoara arhitectonica si de istorie romaneasca.

Si daca vorbim de istorie, sa stiti ca istoria Vaii Prahovei nu a inceput cu Regele Carol si Castelul Peles. La Sinaia, la doi pasi de castel se afla Manastirea Sinaia, cea care a dat numele orasului. Manastirea a fost construita intr-o zona pustie, in 1695, de marele spatar Mihail Cantacuzino. Numele vine de la Peninsula Sinai, unde spatarul a ajuns si a vizitat Manastirea Sf. Ecaterina din mijlocul peninsulei. Se pare ca, acolo, Cantacuzino a promis sa construiasca o manastire similara, daca va ajunge acasa. Desi manastirea si locul sunt foarte diferite de Manastirea Sf. Ecaterina, nu conteaza… Cantacuzino s-a tinut de cuvant si a construit o bisericuta care poate fi vizitata si in ziua de azi. De fapt, trebuie sa intrati in manastire, nu va multumiti doar cu noua biserica ctitorita cateva secole mai tarziu de Regele Carol I, si, dupa ce treceti in a doua curte, veti descoperi biserica initiala care are mai mult de 300 de ani de existenta.

Si daca vorbim de biserici si manastiri, eu zic ca merita cu prisosinta sa mergeti si la Pestera Ialomicioarei, in gura careia s-a deschis o manastire pe locul uneia mai vechi, ctitorita de fiul obscur al lui Vlad Tepes, numit Mihnea cel Rau. Cand am fost asta-vara, pestera era inca inchisa, in derulare fiind un proiect european care sa o echipeze cu un sistem de iluminare si vizitare performant, sper sa se deschida in curand. Si daca Pestera Ialomicioarei n-o fi deschisa, atunci sigur pe langa cetatea din Rasnov veti putea descoperi Pestera Valea Cetatii, recent deschisa accesului turistic (se afla la vreo 500 de metri de sosea si gasesti si o mica tiroliana acolo) si foarte fain iluminata. De altfel, datorita acusticii, in interior au loc si concerte, asa ca daca aveti ocazia sa prindeti vreunul, sa nu-l pierdeti!

Daca tot scriu despre locuri proaspat deschise, vedeti ca, dupa ani si ani, a fost redeschis si Cazinoul din Sinaia, una dintre faimoasele cladiri din Sinaia regala. Se poate vizita, dar nu zilnic, si poti gasi orarul de vizitare in fata cladirii din parcul central al Sinaiei. N-am ajuns sa-l vad data trecuta, dar, cand voi ajunge la Sinaia, sigur se afla pe locul 1 al listei de “to do”.

Nu stiu cati dintre voi ati vizitat Casa Memoriala George Enescu de la Cumpatu. Se stie ca George Enescu a fost sprijinit si incurajat de Regina Elisabeta a Romaniei, sotia lui Carol I, care l-a si adapostit in Castelul Peles. Dupa Primul Razboi Mondial, cand talentul lui Enescu s-a implinit la nivel mondial, si dupa primele turnee extrem de profitabile din SUA, acesta a hotarat sa-si construiasca o vila nu foarte departe de castelul celei care a jucat rolul de Mecena, dar de cealalta parte a caii ferate: mai precis, in actuala zona Cumpatu. Nu e o vila mare, dar merita vizitata.

Si pentru ca au inceput sa apara si la noi diverse parcuri de distractii, nu pot sa nu mentionez si Parcul “Escapade Adventure” din Zamora – Busteni, cu tiroliene, tir cu arcul, paintball si diverse alte atractii.

Evident, nu pot sa nu mentionez si traseele montane – de la Babele la Cruce si Omu – sau chiar mai simplute, pe la Clabucet ori Cota… chiar si iarna, nu trebuie ratate. Dar nu va aventurati aiurea, pentru ca muntele nu iarta… mai ales in sezonul alb! De exemplu, luati in considerare faptul ca superbul traseu de pe Valea Jepilor de la cabana Caraiman pana la Sinaia este inchis iarna si nu este un moft pentru ce este inchis! Sau Barna Caraimanilor. Pastrati-va adrenalina pentru sezonul cald!

Si daca va ganditi sa va petreceti Sarbatorile de iarna, ca e vorba de Craciun sau de Revelion, la munte, aruncati o privire pe ofertele promovate de cei de la TripDor. TRIPDor este o Structura de Economie Sociala infiintata de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, prin proiectul “SUCCES- Sustinem cresterea competitivitatii  economiei sociale”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!”. TripDor doreste sa ofere experiente, dincolo de limitele clasice ale unei calatorii. Planul lor este sa realizeze produse turistice proprii pentru turistii romani si straini: trasee turistice sau culturale, pachete la festivaluri, meciuri, concerte, workshopuri, ateliere mestesugari, turism ecumenic, turism social, de business, agroturism, vacante active etc. Aruncati o privire pe ofertele lor de Revelion si Craciun de la Sinaia, Busteni, Azuga sau Predeal, ca sa zic doar de Valea Prahovei.

Si v-as ruga, daca ati mai fost prin zona, sa mai semnalati si pentru altii ce lucruri faine poti face pe Valea Prahovei. Va multumesc!

Imagini Valea Prahovei

01. Clabucet

Ce poate fi mai frumos decat o plimbare prin zapada la 1600 metri altitudine ?

02. Partie Predeal

Partia Clabucet. Plina, dar nu excesiv

03. Partia Predeal noaptea

Exista si luminatie de noapte

04. Sanius Valea Prahovei

Nu stii sa schiezi ? No problem

05. Teleferic Predeal - Clabucet, Valea Prahovei

Iarna e un anotimp super de facut expeditii pe munte. Chiar si cu transportul pe cablu

06. Crucea de pe Caraiman

Poti urca si la Cruce. Dar nu pe Valea Jepilor !

07. Castelul Peles

 

Pentru un pic de istorie si cultura, Valea Prahovei e plina de castele

 

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Clara spune:

    Si eu ma simt atasata de Valea Prahovei, iar descrierea ta este destul de completa. As mai adauga doar Pestera Rasnoavei aproape de Rasnov care este deosebit de frumoasa si Cramele Rhein din Azuga.

    • Imperator spune:

      Am auzit de Cramele Rhein si tot mi-am propus sa ajung, dar n-a fost sa fie. Ultima oara cand am fost, am vizitat in premiera castelul Cantacuzino. Acum am pe lista Cazinoul din Sinaia si Creamele Rhein 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest