E perioada vacantelor, dar nu ai bani. Ce solutii ai la indemana?

Calatorit ieftin

Deunazi, in metrou, doi tineri discutau despre vacanta, dar si despre faptul ca nu au banii necesari pentru asa ceva. Vorbeau destul de tare, asa ca i-am auzit fara sa vreau. As fi intervenit in discutia lor, sa le dau cateva sfaturi, dar nu obisnuiesc sa intru in vorba asa, pe nepoftite, mai ales cu oameni nemultumiti de ceva anume. In plus, aveam si niste mail-uri de dat, asa ca m-am gandit ca, in loc sa intru in discutie, mai bine scriu o postare pe tema asta.

O bursa de studii, pe vremea cand eram in facultate mi-a deschis portile spre Olanda. Era, poate unii dintre voi stiu deja, prima mea iesire din tara. Se intampla la doi ani de la Revolutie, asa ca eram destul de speriat de ce o sa gasesc dincolo de granite, zdravan inchise pana in ’89, si nu stiam la ce sa ma astept. In primul rand, era vorba de bani. Stiam ca, la doi pasi de Romania, preturile explodau si, cum romanii aveau salarii de 20-30 de dolari, un ceai baut in alta tara era un lux.

La prima vedere, o iesire din tara parea ceva de speriat. Asta, daca te gandesti ca romanii, cu salarii de mizerie in perioada ceausista si imediat dupa, nu se puteau apropia de pachetele turistice, comercializate la preturi halucinante. Adauga povestile inspaimantatoare ale romanilor plecati dupa blugi la Stambul si ale celor care cautau sa isi cumpere din Germania masini la mana a 24-a si ai tabloul complet al groazei care imi dadea tarcoale in pragul primei iesiri din tara.

 

Odata ajuns in Olanda, aveam sa constat ca, intr-adevar, o iesire din tara era un lux. Preturile la mancare, transport, etc. erau de 10-20 de ori mai mari decat in Romania. Dupa o astfel de experienta, am invatat sa caut si sa gasesc modalitati de a calatori, pe viitor, mai ieftin sau foarte ieftin. Unele dintre ele exista si astazi.

 

  1. Bani. Daca nu ai bani pentru vacanta, te poti imprumuta de la parinti sau poti lua un credit de la o institutie financiara non-bancara. De exemplu, poti lua un imprumut rapid de la Credius, o institutie financiara non-bancara care ofera credite extrem de rapid (dosarul tau este analizat in cel mult 60 de minute). Poti imprumuta o suma cuprinsa intre 600 si 2.500 de lei, pe care o poti rambursa linistit in 12-24 de luni, deoarece Credius are cea mai mica dobanda dintre institutiile financiare non-bancare. Poti obtine un credit de la Credius doar cu buletinul, fara sa mai prezinti adeverinta de salariu, si poti sa aplici inclusiv on-line.
  2. Schimb valutar. Daca nu ti-e frica de hoti, poti veni cu bani cash de acasa. Imposibil sa nu gasesti un loc unde sa schimbi leii in lire, coroane, zloti sau orice altceva. Daca vii cu euro de acasa, fii atent ca, acolo unde schimbi banii, sa nu se perceapa comisioane.
  3. Transport. Spre deosebire de anii ’90, azi ai companii aeriene low-cost. In anii ’90, greu gaseai zboruri spre Londra sau Roma, de exemplu, mai ieftine de 3-400 de dolari. Acum, preturile de 10-20 de euro sunt la tot pasul, mai ales pe rute competitive, precum Roma, Milano sau Bruxelles. In plus, intre timp, au aparut si low-buses, cum ar fi Megabus. Uneori, poti calatori intre orase din UK, Franta sau Benelux cu doar 1 euro sau 1 lira sterlina. Nu in ultimul rand, ai la indemana si varianta biletelor in circuit de tip Inter-Rail, daca vrei sa “bati” Europa cu seriozitate J.
  4. Cazare. Vrei sa dormi undeva gratis? Exista sistemul “Coach surfing” https://www.couchsurfing.com/ – te inscrii pe site si, apoi, cauti gazda in orasele pe care vrei sa le vizitezi. E drept, exista si inconveniente: nu poti veni si pleca dupa bunul plac sau, pur si simplu, nu gasesti pe nimeni sa te gazduiasca. Gazdele si oaspetii sunt evaluati si, daca esti nou pe site si, implicit, nu ai prea multe evaluari, e posibil sa nu gasesti o gazda dispusa sa iti ofere o canapea. Exista, insa, si optiunea B – hostelurile. Aici, platesti. Uneori, imparti camera cu mai multe persoane (pot fi camere si cu 12-16 oameni). Alteori, camerele sunt unisex. La fel de bine, e posibil sa nu te odihnesti cum trebuie, dar macar e ieftin.
  5. Mancare. Gasesti supermarket-uri la tot pasul, asa ca iti poti cumpara mancare sau produse semi-preparate. Daca nimeresti in vreo zi de sarbatoare populara, ai toate sansele sa gasesti mancare mult mai ieftina sau, uneori, gratis. Vorbesc din proprie experienta, pentru ca, in ’94, m-am infruptat cu mancaruri fine la “Communisti in festa”.
  6. Atractii turistice. De cele mai multe ori, poti plati mai putin daca achizitionezi biletele de intrare on-line, nu la fata locului. In plus, daca esti student, poti obtine, uneori, reduceri semnificative de preturi. Asta, daca ai un card ISIC (International Student Identity Card).

 

Cam astea ar fi recomandarile mele pentru cei care vor sa calatoreasca ieftin. Aveti voi si alte idei?

 

Sursa foto

 

 

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Traian spune:

    Ati enumerat cateva lucruri importante, dar imi voi permite sa mai adaug cateva lucruri.

    Couchsurfing este fara bani, dar nu este gratis. CS este super fain, cunosti multa lume de calitate si poti avea experiente extraordinare, dar inseamna timp. Timp pentru a cauta gazde potrivite, timp pentru a trimite si scrie mesaje si nu in ultimul rand, trebuie si tu sa oferi ceva comunitatii. Deci daca te hotarasti sa pleci la Roma si iti faci un profil nou, iar apoi te superi ca nu te a primit nimeni si ca nu merge pe Couchsurfing, atunci e vina ta. Mai intai, fa un profil, primeste si tu lume la tine acasa, iar apoi vei avea destule recenzii incat sa fii si tu primit. Spun asta pentru ca multi isi fac iluzii.

    Legat de proiecte europene( youth in action, erasmus ) si burse de studiu, noi asa am calatorit mult. Daca esti la facultate si ai oportunitatea sa faci un Erasmus, nu te mai gandii. Bursele au ajuns pe la 500 Euro pe luna, asa ca daca iti planifici bani, iti ajung o groaza pentru calatorit.

    Iar pentru transport, in afara de ce s-a enumerat, poti face autostopul ( clasic, te pui langa drum si astepti, gratis) sau sa folosesti car-sharing ( imparti benzina cu ceilalti pasageri ).

    Sunt solutii pentru orice. Important este sa pleci de acasa.

    Noi am calatorit mai mult prin Europa si Asia, in foarte mare parte low-cost, si puteti citi mai multe pe blogul nostru http://www.medicinistii-calatori.ro

  • […] perioada vacantelor, dar nu ai bani. Ce solutii ai la indemana? Va spune musiu Cezar […]

  • Cristian spune:

    Mai exista si airbnb, evident iti rupi din timp sa iti prezinti profilul cum doresti, preturi ceva mai mici decat pe booking, dar ,odata ce ai la activ 2,3 destinatii, te poti baza pe recomandari 🙂
    Si sa nu uitam nicicand de promotiile Ryan Air , chiar daca gazda blogului nu ii prea „inghite”…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest