Traiasca berea in care s-au nascut !

Obiective turistice Plzen: in crama lui Pilsner Urquell

Cand te gandesti la Cehia ce iti trece prin minte ? Pai probabil turnurile si podurile Pragai, barba satanica al lui Rumburak (pentru aia de eram pusti in anii 80), dar in mod special papilele tale gustative zumzaie la gandul berii cehesti… Asa ca sa faca zum zum in continure, hai sa dam o raita prin cea mai faimoasa fabrica de bere din Cehia – fabrica din Plzen unde se produce Pilsner Urquell.

Am ajuns in Plzen impreuna cu o trupa de studenti care castigasera un concurs de marketing la Ursus, firma pentru care cu onor activam acum cativa ani. A fost un concurs de studii de caz pe echipe, iar echipa castigatoare a castigat un weekend la Praga si o escapada la Plzen. Atat fabrica din Plzen, producatoarea Pilsner Urquell, cat si Ursus sunt detinute de aceeasi firma – SAB Miller, asa ca am mers la verisorii nostrii cehi…

Verisori e mult spus… as zice unchii nostrii cehi intr-ale berii… pentru ca este evident ca traditia berii cehesti este superioara celei romanesti, iar berea este o institutie nationala in Republica Ceha.. Mi-aduc aminte, prin 1997, am ajuns intr-un tur la fabrica de bere Tuborg in Copenhaga… Si la un moment dat, “ghidusa” ne povestea despre natiunile bautoare de bere: “Pana in 1992, noi, danezii ne aflam uneori pe locul 1 la consumul de bere pe cap de locuitor, mai erau si nemtii, si olandezii, si cehoslovacii. Dar in 1992 s-a intamplat o tragedie – Cehoslovacia s-a impartit in 2. Se pare ca slovacii nu puneau pe limba vreun strop de licoare de hamei-malt-apa, asa ca deodata cehii s-au detasat pe locul 1 si nimeni nu-i mai poate ajunge”. De altfel, in lumea berarilor cand se discuta despre clasamente mondiale, se spune ca “pe locul 1 se afla Cehia, pe locul 2, Cehia, pe locul 3, Cehia si pe urma ceilalti”.

Dar de ce este asa de importanta locatia de la Plzen pentru lumea berii ? Simplu, pentru ca aici a fost produsa pentru prima oara berea de tip “pils” (sau “lager”) in care drojdia nu mai fermenteaza la suprafata lichidului, adica sus in cazan cum se intampla in cazul tipului “ale”, cum era pana atunci, ci se foloseste un alt tip de drojdie care se depune si fermenteaza direct la fundul cazanului. Rezultatul – o bere mai usoara, mai baubila, cu o concentratie mai mica de alcool si mai transparenta. Berea de tip “ale” a ramas favorita prin Anglia, in timp ce Vechiul Continent i-a urmat pe berarii din Plzen si au trecut la berea de tip pils… Nu va chinuiti sa intelegeti daca berea pe care o beti este “pils” sau “ale”… Este “pils” sigur – 99,9% din berile baute in Romania sunt bere tip lager sau pils.

Dar sa venim la inceputurile lui Pilsner Urquell (care inseamna in germana “Sursa originala a pilsului”)… Regele Vaclav II a oferit cetatenilor din Plzen dreptul de a produce bere inca din 1295, iar pe la 1600 erau déjà 26 de berarii diferite cu sali in care se putea consuma licoarea – din pacate, de multe ori, nu prea era baubila…. Pe la 1840, satui de berea de tip “ale” a carei calitate era destul de inconsistenta, orasenii din Plzen (ma rog, atunci era un oras german si se chema Pilsen) au demonstrat pe strazi pentru o calitate superioara a berii. Sfatul orasenesc a decis interzicerea tipului “ale” si a hotarat sa investeasca intr-o berarie super moderna detinuta de municipalitate. L-au chemat pe maestrul berar bavarez Josef Groll care a construit Beraria oraseneasca – Burgerbrauerai… Iar pe 11 noiembrie 1842 a servit primele beri Pilsner Urquell cu ocazia pietei de Sf. Martin…. Incepea o noua epoca din istoria berii.

De atunci, Pilsen a devenit Plzen, a fost nationalizata de comunisti si privatizata de capitalisti si, in fine, astazi desi poarta numele clasic cehesc “Plzensky Prazdroj”, este detinuta de multinationala SAB Miller. Mai vazusem fabricile de bere ale lui SAB Miler din Romania, dar nu mai vazusem un muzeu al berii intr-o fabrica de bere… Credeam ca e ceva plicticos, dar dimpotriva, baietii de la Plzen au investit intr-un muzeu high tech cum putine gasesti in Romania… Si dovada, muzeul se afla pe ruta a numeroase tururi – cat am fost acolo, au debarcat vreo 3 autobuze cu turisti din toata Europa – si eram in extra-sezon !

La inceput, am intrat intr-o mare curte care iti exprima totusi vechimea locului… O locomotiva cu aburi era parcata intr-un colt, iar un turn care arata ca un far domina peisajul… Era vechiul turn de apa al fabricii… se pare ca in secolul XIX, nu erau prea multi specialisti in turnuri cu apa, asa ca berarii au adus pe niste baieti specializati in constructia de faruri portuare, asa ca turnul de apa din mijlocul continentului arata ca un far de la malul marii !

Am intrat mai intai intr-o incapere care ne teleporta (fara ajutorul inelului lui Rumburak) In secolul XIX si apoi am revenit in secolul XXI intr-o moderna sala de proiectie in care am vazut un film documentar cu privire la istoria lui Pilsner Urquell si a fabricii de acolo… Apoi am trecut prin diverse camere, printre ele o prezentare a “SAB Miller World” – berile produse de SAB Miller in diverse locuri din lume – ati fi putut recunoaste pe americanul Miller, pe ungurul Dreher, pe polonezul Lech, dar, la loc de cinste si pe conationalii nostrii – Ursus si Timisoreana ! Apoi, ni s-a explicat procesul de productie a berii, ne-am catarat printre cazanele istorice de cupru si am aruncat si o privire in hala moderna de imbuteliere – din pacate in aceea sambata de inceput de martie nu se imbutelia nimic…

Dar punctul forte al plimbarii mi s-a parut sa fie galeriile subterane – sunt aproape 10 km de galerii in care in metoda traditionala se lasau butoaiele la fermentat la rece… De altfel, si astazi mai sunt butoaie pline cu bere nefiltrata, traditionala, cu un gust aspru, dar care se bea doar de catre turisti, de catre cei care mananca la restaurantul tipic cehesc din fabrica sau in cateva baruri din oras… In galerii era frig, un frig umed, patrunzator… dar in momentul in care mesterul berar a dat cep la un ditamai butoiul si ne-a umplut paharele, tot frigul si umezeala s-au dus ! Chiar daca n-am stat la vreun bar de fite, ci am baut “la varice” pe niste butoaie… dar o experienta super autentica !

Dupa o masa copioasa stropita cu Pilsner Urquell din belsug, ne-am urcat in microbuz si am purces inapoi la Praga pentru un weekend in Orasul de Aur… Weekend, stropit din cand in cand de Pilsner Urquell.

Cum ajungi in Plzen

Orasul Plzen (in germana – Pilsen) se afla cam la o ora si ceva de mers cu trenul sau autobuzul din Praga. Plzen nu este numai orasul lui Pilsner Urquell, ci si locul de nastere a Skoda (fondata in 1869 ca fabrica de armament, de abea dupa primul razboi mondial producand automobile), dar mai exista si alte locuri frumoase de vizitat in orasul care si-a pastrat centrul istoric.

Pilsner Urquell

Nu e nevoie sa te duci pana in Cehia sa bei Pisner Urquell, se gaseste si in supermarketurile romanesti, dar si in cateva restaurante si baruri. Spre deosebire de alte marci internationale, Pilsner Urquell-ul vandut in Romania este importat de la fabrica din Plzen si nu produs aici. Pilsner Urquell mai este produs in Polonia si Rusia, productie care acopera pietele respective.

Unde stai in Plzen

Cel mai bine este sa stai in Praga si sa vi la Plzen intr-o excursie de o zi. Daca ti cu tot dinadinsul sa dormi in Plzen, poti sa incerci istoricul hotel Slovan, hotel vechi, provenit dintr-o belle époque care nu prea a apus in Cehia… Pretul unei duble categoria A este de 52 euro: Hotel Slovan Plzen.

Imagini berarie Pilsner Urquell din Plzen

 

Imagini Praga: Berarie Pilsner Urquell din aeroport

Pilsner Urquell ne intampina inca de pe aeroportul Praga – Ruzyne

Obiective turistice Plzen: fabrica de bere

Fabrica din Plzen

Obiective turisitce Cehia: berile SAB Miller la Plzen

Lumea lui SAB Miller ne intampina la intrare

Imagini Plzen: Ursus si Timisoareana la fabrica Pilsner Urquell

Printre ele, Ursus si Timisoreana, flancand marele star, dar si Nile Special 🙂

Imagini Cehia: muzeul Pilsner Urquell

Intrarea in muzeu

Obiective turistice Plzen: imagini de epoca din fabrica de bere

Obiective turistice Plzen: la fabrica de bere Pilsner Urquell

Sala de proiectii

Pilsner Urquell Beer World

Sa inceapa filmul !

locomotiva antica

Mijloace de transport… vechi si noi

Imagini Plzen: procesul de fabricare a berii

Cum se face berea… simplu, nu ?

Obiective turistice Plzen: cazane fiert bere

Cazanele istorice

Obiective turistice Cehia: cazane fiert bere pils Plzen

Imagini Cehia: Muzeul Berii Plzen

Intrarea prin beciuri… printre materii prime 🙂

Undergrund la beraria din Plzen Cehia

Prin cei 10 km de hrube

Bere la rece in pivnita Plzen

Imagini Plzen: butoaie de bere nefiltrata

Mesterul da cep la un butoi de …

Imagini Cehia: Bere Pilsner Urquell nefiltrata

bere nefiltrata

Imagini Plzen: la o bere Pilsner Urquell

Hai noroc !

Obiective turistice Cehia: butoaie bere in pivnita Plzen

si din nou prin hrube spre …

Imagini Cehia: fabrica Pilsner Urquell

… fabrica moderna

Obiective turistice Cehia: fabrica bere Plzen

Obiective turistice Cehia: Restaurant Na Spilce Plzen

Gata cu turul, hai la carciuma ….

Restaurant Na Spilce Plzen

… Na Splice, unde bagam …

Imagini Plzen: ciorba in paine

o ciorba in paine si …

Imagini Cehia: Pilsner Urquell rece

… evident, un Pilsner Urquell !

Comentarii

  • Gand la gand. Eu scriu miercuri despre o distilerie de whiskey…ne-am dat pe bautura 🙂

    Razvan Pascu 11 octombrie 2010 23:22 Răspunde
  • Whiskey e bautura alcoolica, bere este produs alimentar 🙂

    Imperator 12 octombrie 2010 7:01 Răspunde
  • am facut "greseala" sa ma abonez la blog-ul tau pe RSS si incep multe zile prin a visa cu ochii deschisi si a mai planifica/corecta lista de "TO VISIT" 🙂
    Asta cu berea m-a terminat, desi prima destinatie pentru o bauta o sa fie insula Islay unde sunt cateva distilerii (single malt) super: Ardbeg (ala de 10 ani e absolut superb), Laphroaig (quarter cask e super… afumat) si mai sunt cateva pe acolo 🙂

    Oricum, super articolul – de fapt ca toate 🙂 Felicitari!

    Andrei 12 octombrie 2010 9:08 Răspunde
  • @ Andrei – multumesc ca imi urmaresti blogul si sper sa-ti mai "stric" multe dimineti de acum inainte… prin Scotia inca nu am ajuns, era sa ajung (taman pentru un whiskey), dar n-a fost sa fie… Eu mai softuletz, am fost doar la fabricile lui PU (Plzen), Tuborg (Copenhaga) si Ursus (Cluj) 🙂

    Imperator 12 octombrie 2010 10:14 Răspunde
  • Doamne fereset sa vada sotul meu articolul asta! E manualul complet bautorului de bere impatimit! 🙂 Imi place ca are foarte multe informatii utile

    Andreea 12 octombrie 2010 12:16 Răspunde
  • o, istoricule berar, iti multumim pentru incursiune 🙂

    totoeskhoo 12 octombrie 2010 14:01 Răspunde
  • @ Andreea – spune-mi ce adresa de mail are sa-i trimit EU linkul 🙂
    @ Tudor – cand facem o incursiune intr-o berarie de la noi sa-mi povestesti de prin alde Asia ?

    Imperator 12 octombrie 2010 14:27 Răspunde
  • Buna
    Blogul tau este o sursa foarte buna pt stirile din turism:) si
    imi face mare placere sa il citesc. la cat mai multe calatorii!

    Mira 12 octombrie 2010 15:21 Răspunde
  • Am gasit cel mai simplu argument cu care sa-mi conving sotul sa facem un tur al Cehiei 🙂 Multumesc!

    VertAnge 12 octombrie 2010 15:59 Răspunde
  • Hombre, cum m-ai ghicit ?? Tocmai "fack booking" pentru Cehia, in vara. Desi am vazut postul tau cu noua cursa SmartWings, ora de intoarcere este criminala ( nu ma scol la ora aia ), asa incat ( pentru 30 eur in plus ) voi opta pentru CSA, are zbor la dus dimineata devreme si intoarcere seara tarziu. Cateva idei mi-a dat si Varu' si o sa le combin cu ce mai aveam eu in dibla. Nu cred ca o sa ajung la Plzen, nu sunt mare amator de bere, fabricatie, cred ca voi gasi peste tot in carciumioare. Sa nu crezi ca in CPH am fost la Tuborg. In schimb, combinatia carnat alb german/austriac/cehesc ( asta inca nu stiu cum este ) + bere este mortala. Si pentru ca nu mai am rabdare, pana ajung in Cehia, am zis sa dau o scurta tura prin piata de Craciun din Dortmund, pentru un wurst + bere. Astept episodul urmator…

    metalactual 12 octombrie 2010 19:22 Răspunde
  • O, marite imperator, oricand, fiind fara ocupatie dau curs oricaror invitatii, name the place and time.

    totoeskhoo 12 octombrie 2010 19:55 Răspunde
  • Foarte informativ. Iar cum pe mine m-a impresionat gustul berii negre de acolo, am stat si am citit tot. Multe am aflat!
    Si pozele is ft sugestive 🙂

    Gloria 13 octombrie 2010 21:56 Răspunde
  • Pingback: Destinatia Eximtur a lunii aprilie: Praga

  • eu am stat in pilzen este locul cel mai bun pt a bea o bere curata si buna super am stat intr-o cladire hotel al fabricii scoda am stat 6 luni super

    dutu catalin 20 octombrie 2014 21:16 Răspunde
  • Pingback: Idei pentru weekendul de Paste

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii