Top 5 gratis Atena

Pe un deal langa Parthenon in Atena

In ciuda crizei si a strangerii surubului din greu, ei bine, in Atena poti in continuare sa te bucuri de niste atractii gratuite. Si nu sunt de mana a doua, dimpotriva. Asa ca, in caz ca treceti in primavara sau vara asta prin capitala Greciei, iata care ar fi cele mai interesante lucruri de facut… gratis!

Dealul Lycavittos – probabil cea mai buna panorama din toata Atena. Se spune ca insasi zeita Palas Atena ar fi creat acest deal pentru ca isi dorea un templu cat mai aproape de ceruri… O fi aruncat ea cu bolovanul in zona orasului care ii poarta numele, dar oamenii nu i-au construit acolo templul, ci pe un deal mai putin inalt – actuala Acropole. Probabil ca zeita, vazand arhitectura deosebita a templului, s-a multumit, in cele din urma, cu un deal mai scund, dar cu un templu magnific. In schimb, in varful lui Lycavittos se afla o capela ortodoxa, iar  jur-imprejur ai o panorama extraordinara!

Schimbarea garzii de evzoni – o data la fiecare ora, in caz ca nu sunt demonstratii guvernamentale, duceti-va in fata Parlamentului pentru a-i vedea pe cei mai haiosi soldati de garda din Europa – cu cipicei imensi cu pompon, isi ating talpile intre ei intr-o coregrafie nu tocmai militara… Dar ce sa-i faci, daca asta este ceremonialul la greci, nu poti face nimic altceva decat sa-l pozezi… Si apoi sa te pozezi langa evzoni care stau nemiscati, cu o fata ca de piatra, de veghe langa eroul necunoscut.

Fugi de zapuseala in Gradina Nationala – daca va veti duce vara la Atena, o sa tanjiti dupa fiecare petic de umbra posibila… si intr-un oras care nu exceleaza in spatii verzi impadurite (iar putinii copaci din suburbii cad frecvent prada incendiilor de padure – poate prabusirea pietei imobiliare o sa-i salveze pe cei ramasi), o gradina e o oaza de placere. Fosta gradina regala este astazi un loc racoros si umbros deschis tuturor.

Window Shopping pe strada Bucuresti – Nu exista prea multe strazi Bucuresti in lume, dar Atena este una din aceste putine metropole. Si sa nu credeti ca este vreo strada din periferii, ci chiar o strada centrala, la doi pasi de piata Syntagma, plina de magazine de lux. Da, ati inteles bine – strada Bucuresti este o strada de shopping exclusivist. Fiti atenti sa nu treceti pe langa ea, pentru ca este o strada destul de mica, dar eleganta. Din piata Syntagma, luati-o pe bulevardul Iroon Polytechneiou si a doua ulita la dreapta este strada Bucuresti…  In greceste, numele este “Odos Voucouresti” – Οδός Βουκουρέστι!!!

Stadionul Panatheic – faimosul stadion de marmura al Atenei, construit in secolul IV i. Hr si reconstruit pentru primele Jocuri Olimpice moderne, gazduite de Atena in 1896, se poate vedea gratis. Incearca sa-i imiti pe atletii antici si pe cei de la 1896 alergand, cel putin, un tur de pista. Stadionul Panatheic se afla in centru. Atentie, daca intrebati unde e Stadionul Olimpic, sa nu fiti indrumati spre cel construit pentru Olimpiada din 2004!

Imagini Atena

Dealul Lykavittos, cea mai buna panorama a Parthenonului

Dealul Lykavitos

Imagini Grecia: Schimbare garda evzoni la Atena

Schimbarea garzii la Atena

Imagini Grecia: Gradina Nationala Atena

Gradina Nationala

Imagini Grecia: Strada Bucuresti din Atena

Strada Bucuresti din Atena

Imagini Grecia: Odos Voukourestiou Atena

Si pe greceste 🙂

 

Categorii:
Grecia · Top 5 gratis

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest