Acum cateva zile am fost invitat de cei de la Austria Incoming sa petrec un weekend mai lung (cu tot cu ziua de vineri) in Austria, mai precis in landul Burgenland, pe langa Viena, pe granita cu Ungaria. Sigur, am raspuns cu placere, asa ca, la doar cateva zile dupa ce m-am intors din China, iata-ma din nou la Otopeni, imbarcandu-ma in cursa Niki spre Viena si mai departe spre Burgenland.
Burgenland este poate un land (regiune) mai putin cunoscut al Austriei, dar care are frumusetile lui. In primul rand, este o Austrie „exotica”, adica o Austrie fara munti! Cea mai inalta ridicatura din Burgenland are 884 de metri. Probabil, daca dealul cu pricina ar fi avut 888 de metri, zeci de Boeinguri 747 pline cu chinezi ar fi aterizat la Viena pline de turisti dornici sa urce pe deal… 8-ul este cifra magica a norocului si bogatiei pentru mai bine de un miliard de chinezi :). Dar asa, marea majoritate a turistilor din Burgenland sunt de prin jur – slovaci, unguri, germani si, evident, romani.
Bon, daca nu au munti, nu e nici schi, ce naiba sa faci in Burgenland? Sa luam o mica pauza si sa va mai spun cateva lucruri. Cum am zis, Burgenlandul e un land mai exotic al Austriei. Desi locuit in majoritate de germanii care s-au stabilit pe aici de mai bine de 1.000 de ani, Burgenlandul a apartinut destul de des Ungariei. Matei Corvin a fost unul dintre stapanitorii Burgenlandului, iar dupa distrugerea Ungariei de catre armatele otomane in 1526, Burgenlandul nu a devenit parte a pasalacului turc de la Buda, ci parte a Imperiului Habsburgic. Aceasta zona a fost denumita “Ungaria regala” – habsburgii pretindeau coroana maghiara si a fost zona de granita timp de 150 de ani cu Imperiul Otoman.
Dupa alungarea turcilor din Europa Centrala pe la sfarsitul secolului 17, Burgenlandul si-a regasit linistea, iar marile familii de grofi Eszterházy si Batthyány dominau economia zonei. Nu a fost nicio surpriza cand in 1867, cu ocazia compromisului care a dus la dualismul austro-ungar, Burgenlandul germanofon a fost incorporat Ungariei. Familile maghiare Eszterházy si Batthyány faceau jocurile in zona. Dar dominatia maghiara nu a durat decat pana la finalul Primului Razboi Mondial. Conform recensamantului din 1910, 74% din populatie era germana, 15% croata si doar 7% ungara. Un plan initial a fost ca Burgenlandul sa fie cedat Cehoslovaciei pentru a se crea un coridor spre Iugoslavia (dupa Primul Razboi Mondial, erau la moda coridoarele, vezi si Danzigul), dar pana la urma a fost cedat Austriei in ciuda opozitiei Ungariei. Un mic razboi de frontiera a urmat intre austrieci si maghiari, marile puteri au intervenit, a avut loc un referendum, in urma caruia cel mai mare oras, Sopron, capitala Burgenlandului, a decis sa se alature Ungariei, dar restul zonei a ales sa devina land in noua republica austriaca. Si bine a facut!
De altfel, zona arata foarte asemanator cu pusta maghiara. Satele seamana perfect cu cele din Ungaria sau Transilvania (n-o sa prea vedeti in Burgenland casele de lemn cu muscate in ferestre ca in restul Austriei), zona este plata, iar Burgenlandul se lauda cu un vin de calitate ridicata, in competitie directa cu podgorenii de peste granite, din Ungaria.
Strabatand cu autocarul Burgenlandul, am avut niste declickuri mentale, parca ma aflam in Ardeal. Evident, toate satele si oraselele sunt bine puse la punct, totul e vopsit ca nou, organizat, campurile lucrate exemplar, vita-de-vie ridicata pe araci la inaltimea standard. Dar dealurile si cladirile mi-au adus aminte de Ardeal… Daca va duceti in Burgenland, ati putea vedea cum ar fi aratat Ardealul daca nu veneau rusii peste noi dupa razboi. Si peste Burgenland au venit rusii, dar s-au retras in 1955. Si nu au impus un regim comunist, ci doar unul spoliator de ocupatie – au luat doar mancarea, vinul si femeile. Dar arhitectura, relieful si atmosfera aduc aminte de Ardeal, de un Ardeal perfect, cum poate va fi candva…
Ce poti face in Burgenland? Multe. Evident, nu poti sa schiezi, dar hai sa trec in revista principalele atractii din zona.
Poti sa mananci si sa bei excelent – Burgenlandul savureaza ce e mai bun atat de la unguri, cat si de la austrieci. Snitelul vienez, gulasul unguresc, strudelul de mere sau fripturile budapestane se potrivesc perfect cu vinul de Burgenland.
Te poti relaxa la vreun spa – Personal, am fost cazat la un hotel-spa, St. Martins Therme & Lodge un hotel cu adevarat fain, despre care promit sa scriu in curand. Este unul dintre hotelurile-spa care exploateaza bogatia apelor termale din zona. De altfel, exista un adevarat coridor termal care incepe din Slovacia si coboara pe granita austro-ungara pana spre sud. Exista mai multe hoteluri spa de ambele parti ale granitei. Mi-am intrebat gazdele care e diferenta lor competitiva fata de vecinii maghiari care sunt mai ieftini. Raspunsul a fost unanim – calitatea serviciilor este net superioara la ei fata de Ungaria. Daca vrei o experienta de varf, du-te in Austria, cu St. Martins ca unul dintre cele mai reprezentative hoteluri-spa. Nu pot sa am o parere proprie, pentru ca nu am fost in niciun spa din Ungaria, dar ce pot sa va spun este ca eu m-am simtit minunat in hotel (unde am avut acces peste tot), iar prin parcare era plin de masini cu numere de Ungaria. Ceea ce ma facea sa cred ca poate localnicii aveau un punct de vedere corect.
Poti face safari – cand tipul de la hotel ne-a spus de programele de safari din parcul national de langa am zambit… imi si imaginam girafe si zebre prin pusta austriaca. Desi cuvantul “safari” era poate cam pompos, ei bine, prin zona poti sa faci “birds watching”. Sunt pare-se vreo 300 de specii de pasari si foarte multi iubitori de pasari vin sa viziteze parcul national.
Poti gusta un pic de istorie – am vizitat palatul Eszterházy din Eisenstadt. Evident, departe de maretia si bogatia habsburgilor din Viena, dar ca si in cazul Pelisorului, palatul de la Eisenstadt mi se pare mai aproape de ideea de un loc locuibil, evident, extravagant. Nu este un muzeu incarcat cu opere de arta, nu sunt numai incaperi prin care sa mergi in varful picioarelor atent sa nu darami vreun Van Gogh, este un palat in care iti poti inchipui o viata normala. Familia Eszterházy a fost una dintre marile familii nobiliare ale Imperiului Habsburgic, iar unul din reprezentantii ei a fost cel mai bun prieten al imparatului Franz-Joseph. Probabil, cand Burgenlandul a devenit parte a Austriei, Eszterházy s-au opus, dar n-au avut ce face. Pana la urma asta i-a salvat. Paul Eszterházy, seful familiei de-a lungul celei mai mari parti a secolului 20, a fost arestat de comunisti in Ungaria dupa 1945 si a reusit sa fuga din inchisoare abia in 1956, in timpul Revolutiei. A fugit in Elvetia si a preluat vechiul domeniu din Austria pe care l-a transformat intr-o fundatie care exista pana in ziua de azi si exploateaza palatul. Haydn este numele cel mai celebru legat de palat, pentru ca el a activat o buna perioada drept “chapel master”- un soi de muzician-sef al ilustrei familii.
Te poti plimba pe lacul Neusiedl – este unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce din Europa Centrala, iar numeroase barcute il brazdeaza din primavara pana in toamna. O sa gasesti destule posibilitati de a inchiria o barca, dar poate fi scump. Daca vrei sa te bucuri de lac, poti lua unul din vapoarele publice care leaga diverse localitati de pe mal – inclusiv din Ungaria, care detine o mica parte din coasta sudica a lacului. Va urez insa sa aveti o vreme mai buna ca a mea – a plouat zdravan, dar lipsa unei ore placute pe acoperisul vasului, admirand peisajul, a fost inlocuita de o sesiune de degustare de vinuri burgenlandeze :).
Asista la o opera in aer liber – mi s-a parut cea mai tare experienta. Pe locul unei veche cariere romane, intr-un cadru natural interesant, burgenlandezii monteaza niste spectacole de opera fastuoase de ani de zile. In fiecare an este un alt spectacol – unul pe an, insa deoarece decorurile sunt cu adevarat gigantice. Am asistat la Carmen, de Bizet, intr-o interpretare regizorala originala – povestea a fost mutata intr-o Spanie franchista, dar spectacolul a fost chiar foarte bine facut… iar “sala” in aer liber si in ploaie a fost arhiplina cu aproape 1.000 de spectatori. Si va recomand sa va duceti chiar daca nu sunteti mari iubitori de opera – este un spectacol pe cinste, o experienta pe care merita sa o aveti!
Si nu in ultimul rand – pentru unii, in primul rand – celebrul outlet center Parndorf! Nu se poate sa nu fi auzit de Parndorf… mii de romani mai ales de prin vestul Romaniei dau o fuga doar pentru shopping. Dar daca tot va duceti la Parndorf, mai petreceti cateva zile prin Burgenland, landul exotic al Austriei… o sa va placa :).
Imagini Burgenland
Camera din Hotel St. Martins Therme & Lodge
Jacuzzi in aer liber (afara erau vreo 12 grade, dar apa caaaaalda !)
Partea de spa public (unde intri chiar daca nu stai in hotel)
Foarte la moda sunt baile in vin… daca tot au atata vin burgenlandezii !
Palatul Eszterhazy
Interior – camera de receptie
Unde se spalau servitorii
Cu umbrele, cu fasuri, in mars spre cariera muzicala din St. Margarethen
Pregatit de opera … in ploaie 🙂
Gata de spectacol – „sala” plina !
Imagini surprinse in timpul spectacolului
Iat-o si pe Carmen
Cam dezbracate la 10 grade 🙂
Mari desfasurari de forte – inclusiv auto 🙂
Vasul care ne-a purtat pe lacul Neusiedl
Oraselul Rust, oraselul berzelor 🙂
Piata centrala a oraselului
Unde am si luat masa 🙂
La revedere, Rust !
Pentru a ne duce intr-un loc de pierzanie… Parndorf !
Cu oferte tentante 🙂
Imagini din opera Carmen de Bizet
Spectacolul s-a tinut chiar si cand a plouat serios
Si totul e bine cand se termina cu artificii !
A picat la tanc ! Ne gandeam sa mergem la ceva spa in Ungaria, dar cred ca o carmim spre Austria. Cat a costat hotelul acela cu spa ? E departe de Ungaria ?
Nu e departe de Ungaria, practic la doi pasi de granita. Daca vi insa cu masina, vi pe autostrada Budapesta – Viena, inainte de Viena, o carmesti la sud si apoi il intrebi pe GPS sau Google Map 🙂 Vreo 60 – 80 km la sud de Viena, daca tin bine minte, via Parndorf 🙂 Despre pret, nu stiu, ca nu am platit, am fost invitat 🙂 Dar compara pretul de pe site-ul lor http://www.stmartins.at/ cu pretul de pe Booking si cu oferta de la agentiile de turism din oras (intreaba-i si pe cei de la Austria Incoming http://www.austria-incoming.ro/) . Sigur gasesti o oferta buna 🙂
Am fost de vreo 3 ori la Parndorf (eu locuiesc in Oradea), Mersi de info, nu m-am gandit niciodata sa ma duc mai departe de magazine, ma intorceam la Viena, Dar daca zici tu, poate mai studiez un pic zona 🙂
Mai studiaza, ca merita 🙂
Excelent articol…….
Cezar,mai schimba poza cu avatarul tau,ca prea stai de mult timp incoronat in scaun :)) pune ceva mai de vara.
Poza e facuta vara, in august 🙂 O sa ma uit
Ca tot romanul care citeste impresii pe forumuri sau aude de la unul de la altul, am fost in 2007 la Parndorf. Dar nu oricum, ci cu sacul la pomul laudat! Bineinteles ca nu mi s-a parut mare fas, pt ca deja aparusera si la noi malluri si tot felul de magazine de firma, bani sa ai.
In schimb, m-am ales cu o experienta minunata, alegand cazare in Neusiedler am See! 🙂 De vis zona! Satul este chiar la marginea lacului, langa un parc natural de exceptie, cu pasari de toate felurile libere pe-acolo. Sunt locuri amenajate pt joaca copiilor, sunt banci pe faleza unde poti sa stai sa priveste surferii, sunt banci in parc unde pur si simplu stai la aer curat si te relaxezi. Basca e aproape de Viena. Poti sa nu iei vigneta de Austria si sa folosesti drumurile nationale. E mult mai frumos pt ca ai ocazia sa treci prin sate frumoase, aranjate la linie.
[…] In plus, odata ajunsi la Viena, nu stati doar la Viena… la vreo ora cu autobuzul, puteti descoperi Bratislava, puteti sa va duceti la munte si sa schiati (da, da, cica de weekendul acesta, incepe sezonul de schi pe ici, pe colo) sau de ce nu, la un spa, in Burgenland. […]