In unele locuri, timpul nu ramane in loc. Trebuie vizitate acum!

Intrare Angkor Thom

In spatele meu, sunt deja peste doua decenii de calatorii. Fiecare perioada a avut frumusetea ei, aventurile ei, farmecul ei. N-o sa pot uita niciodata calatoriile cu trenurile decrepite ale Italiei sau jocul de v-ati-ascunselea pe care il practicam cu granicerii Europei in vremea in care Cortina de Fier era mentinuta cu greu doar pe partea ei apuseana. Imi aduc aminte cand am debarcat pentru prima oara la Roma: in fata garii Termini se afla un bazar pe care, ani mai tarziu, l-am regasit in Cairo. Acum, se afla o statie de autobuz foarte ordonata si doar vreo doua-trei chioscuri imi mai aduc aminte de haosul din 1994…

Exista locuri care evolueaza, fara sa-si piarda cu adevarat farmecul. Sa revin la Roma. Nu bazarul de la Termini era definitoriu pentru Cetatea Eterna, ci multe alte colturi ale ei. Daca m-as gandi la destinatiile din Europa de Est, au evoluat in bine… in anii ’90, numeroase orase istorice de la Leipzig la Sighisoara si de la Talinn la Veliko Trnovo erau lasate in paragina. Acum, mai mult sau mai putin, multe si-au regasit gloria seculara, au fost renovate, casele au fost spoite, restaurante si cafenele aparand peste tot.

De ce m-am apucat sa scriu acest articol. Pentru ca in ultima luna am ajuns in Cambodgia, mai precis la Angkor Wat, dupa nu mai putin de 10 ani. Exact 10 ani! Tot intr-un decembrie am ajuns, in plin de sezon turistic de varf, in plin sezon secetos.

Acum zece ani, Siem Reap, oraselul de langa marea capitala khmera, nu avea prea multe sosele asfaltate. Nu exista vreun sistem de iluminat public, acesta fiind lasat in grija farurilor tuk-tukurilor sau a vitrinelor luminate ale magazinelor si restaurantelor. Dar Angkor Wat era asa de frumos… nu erau decat cativa turisti, marea lor majoritate in tuk-tukuri, a caror inchirirere costa sub 10 dolari pe zi. Am inchiriat un tuk-tuk si am mers de la un templu la altul… Unele erau complet pustii, iar in cele mai importante gaseai doar cateva suflete. Multe temple sunt cu adevarat impunatoare, iar Angkor Wat este gigantic. Ma uitam la ele si imi ziceam: aici si cand va aparea turismul de masa n-o sa simti ca e prea multa lume, multimile se vor pierde in gigantismul acestor structuri incredibile.

Fast forward, 10 ani mai tarziu. Am ramas ca la dentist vazand ambuteiajul major de masini, dube, tuk- tukuri si ditamai autocarele de la intrarea in Angkor Thom, centrul fostei mari metropole. Cu chiu, cu vai, sute de vehicule se strecurau prin poarta strajuita, inca, de o figura zambitoare din piatra. Apoi, am ajuns la Bayon, sublimul templu-munte impodobit cu figura regelui-ctitor… acolo, tocmai oprisera cateva autocare cu turisti asiatici care se calcau in picioare la intrare.

Am fost fericit sa redescopar crampeie din “vechiul” Angkor Wat… grupurile din autobuze viziteaza, in general, cele trei mari temple – Angkor Wat, Ta Prohm si Bayon, lasandu-ne celorlalti numeroasele lacasuri pierdute in jungla. Am descoperit cu bucurie un templu “nou” langa Bayon. Nu il vizitasem in 2002. Are si o poveste interesanta. Inainte de venirea la putere a khmerilor rosii, in 1975, arheologii francezi s-au desfatat la Angkor, restaurand unele dintre cele mai impresionante structuri construite de mana omului. In cazul unor temple, le-au desfacut bucata cu bucata, caramida cu caramida ca sa le reconstruiasca la loc. Ei bine, in cazul unuia, restauratorii au desfacut tot templul, au pus caramizile bine, le-au marcat, schitele au fost facute cu minutiozitate, dar… Cambodgia a cazut in mainile khmerilor rosii, care i-au alungat pe arheologi si au dat foc la schite. Dupa eliberarea vietnameza, francezii au revenit, dar pietrele erau aruncate care incotro, iar schitele disparusera… se aflau in fata celui mai mare puzzle din istorie! Si au lucrat decenii intregi pentru a reface o buna parte din templu… chiar si astazi, templul este inconjurat de mii de pietre care inca nu si-au regasit locul J. Ei bine, acest templul era aproape pustiu, doar cativa turisti!

Dupa Cambodgia, am ajuns in Myanmar. Am descoperit o situatie similara cu Cambodgia de la inceputul anilor 2000. Si in Myanmar exista un oras fastuos, Bagan, in urma caruia au ramas mii de temple – pagode, capele si alte structuri. Spre deosebire de Angkor, unde cladirile sunt izolate intre ele de vegetatia luxurianta (farmecul Angkorului este dat insa si din aceasta vegetatie!), Baganul sufera de o lipsa de umiditate, are un climat semidesertic, asa ca frumusetea vine din panoramele extraordinare cu zeci si sute de cladiri rasarind ca niste ciuperci stranii, dar spectaculoase, de te miri unde… Dar, la Bagan, numarul turistilor este restrans. Nu zic ca e pustiu, sunt destui calatori care forfotesc ici si colo, dar numarul lor este cert limitat… si nederanjant… Doar la un apus de soare erau prea multi turisti catarati pe un templu, asa ca am roit-o la nici 500 de metri si am avut un apus de soare doar pentru mine!

Cred ca acum este momentul sa vizitati Myanmarul in caz ca ajungeti prin Asia de Sud-Est. Este o perioada pe care nu o veti mai reintalni peste 5 sau 10 ani. Atunci, mii de turisti vor cobori din autocare cu aer conditionat si vor lua cu asalt cele mai mari temple.  Si o parte din magia Baganului va disparea. Cred ca si Laosul este, intr-un fel, in aceeasi situatie.

Am auzit de destui care au plecat prin Asia o perioada mai indelungata si ma bucura asta. Pe unii ii cunosc personal, de altii doar am auzit sau am citit pe vreun blog sau pe Facebook. Dar, in excursia voastra prin peninsula cu minuni a Asiei, nu evitati Laosul sau Myanmarul… pentru ca atmosfera de astazi n-o veti mai intalniti niciodata!

Sute de tuk tuk uri

Dumnezeule, cate tuk tuk-uri se inghesuiesc la intrarea in Angkor Thom !

Apsara la Angkor Wat

Prin Bayon, poti sa te pozezi cu apsara

Angkor Wat

Un templu cu o poveste deosebita, dar putin vizitat. Ce bine !

Angkor Wat

Varful inca nu e gata. Dar nu conteaza, e chiar mai interesant asa

Angkor Wat

Nu toate pietrele si-au gasit locul

Templul Angkor Wat in Cambogia

In schimb, la Angkor Wat, puhoaie, puhoaie

Angkor Wat

Angkor Wat

Asta e locul „clasic” sa pozezi Angkor-ul, reflectandu-se in apa unei mici balti

Angkor Wat oglindindu-se in apa

Na, poftim, la asta ma refeream

Angkor Wat Cambogia

Ora inchiderii la Angkor… multimile coboara de la ultimul etaj, pe vremuri rezervat doar regalitatii

Jeep Myanmar

Bagan… gata de explorare cu un jeep myanmarez

Bagan

Panoramele cu mii si mii de temple sunt incredibile !

Marea de temple de la Bagan

Marea de temple de la Bagan

Bagan la apus de soare

Singura data cand m-am simtit asaltat de multime… uitati-va cu atentie pe templul acesta

Asfintit la Bagan

asa ca m-am mutat pe un alt templu

Apus de soare la Bagan

Pentru un apus de soare fotogenic 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii