La bordul vasului Norwegian Bliss… o zi si jumatate sa explorez vasul (ep. 2)

Norwegian Bliss NCL

Norwegian Bliss

Cand am avut parte de prima croaziera acum vreo 5 ani, in program erau vreo 4 zile in care vasul era la tarm si puteam cobora si o zi pe mare. Ma asteptam ca ziua aceea sa ma plictisesc enorm, sa dorm, sa scriu, poate chiar sa ma uit la un film. Dar a fost de departe cea mai intensa zi. M-am sculat dis-de-dimineata si am bantuit ca titirezul pe toate puntile pentru a descoperi cate ceva din acest univers care este un vas de croaziera imens. De data asta, am avut parte de o zi si jumatate de croaziera, dar, tot asa, am alergat ca titirezul. Fix asa a fost si acum cand am luat la descoperit Norwegian Bliss, cel mai recent vas al celor de la NCL (Norwegian Cruise Line)

 

Pentru a incuraja invitatii sa se duca sa viziteze vasul, cei de la NCL au decis sa organizeze un concurs. Daca treceai pe la vreo 15 statii aflate in punctele cheie ale vasului, puteai intra in concurs pentru o croaziera de 7 zile in Florida si Bahamas. Evident, cu atatea sute de oameni la bord, sansele erau minime, dar nu a contat asta – am reusit sa-mi fac un traseu prin care sa vizitez tot vasul… sau ma rog, aproape tot vasul, trebuie sa stai zile in sir pentru a experimenta si vedea totul sau aproape totul… Dar hai sa o iau metodic, la pas.

Cum ziceam, vasul Norwegian Bliss are capacitate de 4000 de pasageri si un echipaj de 1800 oameni (deci, aproape 2 pasageri per membru al echipajului, o cifra care asigura ca toti pasagerii vor avea parte de cea mai buna atentie). Imensul vas are vreo 20 de punti, dar ce e mai important, spre deosebire de alte companii de croaziere mari, cei de la NCL au filozofia de “free style cruising” – adica pachetul care il achizitionezi este all-inclusive, ai si bauturi alcoolice incluse (in zona principalului restaurant am vazut si un “automat” de vin), nu ai o ora fixa la care sa fi la pranz sau cina (ai 8 restaurante unde poti sa mananci gratuit – adica se afla in pachet) si mai ales nu trebuie sa-ti aduci costumul, fracul si pantofii negri pentru zilele speciale sau nu stiu ce cine festive. Esti in vacanta, te imbraci de vacanta (habar n-aveam, dar obisnuit cu Royal Carribean sau MSC unde era musai, mai ales in cazul primei sa te imbraci la costum intr-una din seri), mi-am carat degeaba de data asta costumul.

Norwegian Bliss (ca si o buna parte din restul vaselor NCL) are si un soi de business class – se numeste Haven si este pozitionat ca un soi de “vas in interiorul vasului unde ai sentimentul unei croaziere private”. Nu vrei sa imparti vasul cu inca 3999 oameni ? Poti plati un pic mai mult si ai parte de tot comfortul din yahturile private – sunt numai apartamente, suites, mari pentru un vas unde cabinele sunt natural mai mici decat in hotelurile de pet arm, unele de-a dreptul spectaculoase. Fiind o croaziera de prezentare, am avut acces liber la Haven si am putut vizita toate aceste apartament somptuoase. Cum ziceam si in episodul precedent https://www.imperatortravel.ro/2018/05/ajuns-si-la-o-inaugurare-de-vas-norwegian-bliss-episod-1.html si eu am avut parte de o mini-suite cu balcon… si cum ziceam, sa ies descult in soarele diminetii (am avut parte de o vreme incredibila pentru aprilie in Marea Nordului sau Canalul Manecii) a fost un sentiment aparte. Poate o sa uit kartingul, spectacolele, muntii de creveti, cabina, dar niciodata nu o sa uit cum am iesit pe balcon si am intampinat soarele diminetii in mijlocul marii…

Revenind la Haven, exista, evident punti doar pentru cei care au cabine in Haven, singura piscina interioara de pe vas (evident, ca am folosit-o), restaurante de lux, baruri – e de fapt Norwegian Bliss in mic, dar in partea de lux. Evident, cei care calatoresc in Haven au acces la orice alte servicii, restaurante, spatii comune, etc.

Partea de mancare – cum ziceam exista 8 restaurante unde poti manca gratuit (adica pretul e inclus in pretul croazierei), dar exista si alte 12 specialty restaurants unde trebuie sa platesti ceva sis a-ti faci rezervare din timp (se face automat pe niste ecrane aflate la fiecare etaj pe langa lifturi, imposibil sa nu dai de ele – dar, atentie, grabiti-va, noi am facut rezervare la spectacole, atractii si restaurante chiar inainte de a ajunge in cabina, fix cand am urcat pe vas  – asa, de siguranta). In cazul croazierei de prezentare a vasului, accesul la aceste restaurante a fost gratis, asa ca am luat masa la restaurantul japonez Teppanyaki, unde am avut parte de spectacolul unui bucatar filipinez care a facut glume, a cantat, a jucat golf cu oua si a gatit intr-o cina-spectacol. Si evident, facand si o mancare foarte buna J. Am fost si la restaurantul Q, un restaurant Texan pentru cei carora le plac hamburgerii mai afumati. Tex-Mexul nu ma da pe spate, dar merita pentru experienta… in ultima instanta, calatoriile sunt experiente care trebuie traite.

Ca peste tot, exista si un restaurant principal, care acopera cam jumatate unui singur etaj. Ai acolo orice, mi-au placut in special crevetii (la una din mese, a fost un munte intreg de creveti), sushi (singurul fel de mancare la care s-a facut o coada stufoasa) si ce a fost fain, cred ca la ultima cina, au servit cateva feluri de mancare de la fiecare din aceste specialty restaurants… cred ca se intampla si pe croazierele cu turisti pentru a le da o idee ce pot gasi acolo… A, sis a nu uit… exista chiar si un Starbucks pe vas pentru cei care nu pot fara cafeaua universala – nu beau cafea, asa ca am evitat cozile de acolo (asta a fost al doilea loc de pe vas cu coada dupa coada de la sushi).

Sus, pe puntea principala, exista un mic-Aqua Park – tobogane (unul care trece chiar pe deasupra marii), jacuzzi-uri suspendate deasupra marii, piscine (apa era cam rece, nu s-a bagat nimeni, doar in jacuzzi unde era apa calda), baruri, iar noaptea un soi de mini-discoteca cu DJ si tot ce trebuie.

Evident, trebuie sa existe si doua atractii de varf, iar in cazul Norwegian Bliss, sunt laser tag si karting. Am reusit sa rezerv in prima seara ambele atractii, dar din pacate, am picat de somn si nu am mai putut sta, eram de-a dreptul ametit. Am reusit sa rezerv din nou la karting, dar locuri la laser tag nu am mai gasit… Si a fost super fain. E un sentiment fain sa conduci ca intr-o mini-cursa de Formula 1 cu ace de par si curbe stranse… din pacate, am apasat din greseala frana, asa ca am terminat de abia pe locul 7…. In mod sigur, as fi ajuns pe podium daca eram mai atent. Nu-I nimic, data viitoare. Si data viitoare, sigur ma voi duce sa ma impusc si cu extraterestrii prin laser tag… Am fost prin poligonul de lasertag ziua cand nu se intampla nimic, sunt convins ca noaptea chiar e o nebunie J.

Evident, la bord exista si spectacole. Fiind o companie americana (da, se numeste Norwegian ca a fost fondata de un norvegian si un israelian, dar acum este o companie 100% americana cu unul din sedii in Miami, celalalt prin Bermuda parca), spectacolele sunt in stil Broadway – comedii muzicale lansate cu success acum vreo suta de ani la New York si inca super-populare. Evident, trebuie sa stii destul de bine engleza sa intelegi, dar chiar si daca nu intelegi, exista muzica, dansuri, unele momente de acrobatie… in fine, un program de seara pe care nu l-as rata. E drept, mie imi plac spectacolele, iar in croazierele precedente, chiar daca au fost mai lungi (gen 5 – 7 zile), nu am ratat nici o seara fara spectacol.

Aceasta sunt spectacolele din amfiteatru, show-urile, dar seara exista mai multe spectacole. Concerte de pian intr-o zona de baruri, silent disco in alt bar (si chiar atmosfera a fost foarte faina, uneori silent disco asta mi se pare un pic cam straniu, dar aici, pe Norwegian Bliss, chiar a fost fain) si zona unde am simtit cu adevarat o atmosfera speciala – intr-un alt bar, o formatie care la prima vedere pareau caricaturile celor de la Beatles chiar au insufletit o audienta sofisticata care cantau in cor cu trupa… Sincer, de acolo m-am dus cu greu dus. Plus barul acela recrea cat se poate de autentic atmosfera aia de baruri englezesti de anii 60, fix unde s-au lansat Beatles (diferenta fiind probabil, lipsa fumului de tigara :)).

Evident, exista si zona de shopping cu magazinele obisnuite de suveniruri, ceasuri, bijuterii, haine si multe altele si zona de cazinou (de nelipsit pe un vas ca acesta), care fiind o croaziera de “proba” nu a prea functionat – si in consecinta am putut face poze :). Nu functiona de fapt chiar totul, as zice vasul era functional vreo 90%, de exemplu lipseau fotografii care incearca sa imortalizeze cat mai bine calatorii – am asistat chiar la un training in care se predau nu numai tehnica fotografiei (pe care sper ca o stapaneau cat de cat toti), dar mai ales tehnica vanzarii J. M-am plimbat sip e aceste punti interioare, dominate de un candelabru imens care isi schimba culoarea la cateva secunde si era musai sa te pozezi cu el, inalt cat cam vreo 2 – 3 punti. Sunt tare curios in caz de furtuna (da, am prins pe Royal Carribean in 2013 si o furtuna pe mare), cum rezista :).

Mai ales ca vasul dup ace ne-a lasat pen oi la Southampton in sudul Angliei, a pornit apoi spre Americi, unde va ramane cel putin cativa ani, urmand ca vara sa se plimbe pe coastele Alaskai, iar iarna sa exploreze coastele calde si insorite ale Caraibelor. De fapt din Southampton, vasul urma sa imbarce primii pasageri platitori care urmau sa coboare la New York, pe partea cealalta a Atlanticului., In lumea croazierelor, la final de sezon, au lo casa numitele croaziere de repozitionare – de exemplu, toamna cand se cam termina sezonul in Europa, si unele vase pleaca spre Caraibe unde tocmai incepe sezonul. Aceste croaziere sunt in general mai ieftine, pentru ca sunt si putine opriri (de exemplu, in Tenerife si Halifax, Canada) si ai parte de numeroase zile pe mare.

Si mai ales, am iesit cat s-a putut de des pe numeroasele punti in aer liber. Pentru ca am avut o vreme superba si m-am bucurat sa respir aerul acela marin, sarat, sa ma rasfat in soarele primaverii, si cumva … sa fiu fericit… Pentru ca o calatorie pe mare induce de foarte multe ori un sentiment de libertate, de expeditie, de fericire…

Nota: Am fost prezent la croaziera inaugurala a Norwegian Bliss, cel mai nou vas al NCL la invitatia agentiei specializate croaziere.net unde veti gasi pe unii dintre cei mai buni cunoscatori ai pietei mondiale de croaziere capabili sa va recomande cele mai potrivite croaziere.

Imagini Norwegian Bliss

. Dimineata Pe Vas

Acele momente care nu se uita

Dimineata Norwegian Bliss

 

Vasul Aida

Un alt vas de croaziera in ceata diminetii pe Canalul Manecii. E un vas al companiei germane Aida

Mini Suite Norwegian Bliss

Aceasta a fost cabina mea 🙂

Norwegian Bliss

Si din celalalt unghi. Mare, nu-i asa ?

Punte Norwegian Bliss

Pe punte … o vreme exceptionala

Piscina Vas

Un adevarat water park

Jacuzzi Norwegian Bliss

Jacuzzi

Water Park Norwegian Bliss

 

Loc Joaca Copii

 

Pe Mare

Prefer plimbarile pe punti mai linistite

NCL Norwegian Bliss

Eleganta Norwegian Bliss

Spre Mare

 

Panorama Norwegian Bliss

Panorama puntii superioare

Haven

Haven, ship within the ship

Norwegian Bliss Haven

Cam asa arata apartamentele de pe vas din zona Haven

Norwegian Bliss Suite

 

Norwegian Bliss Apartament

Si o alta suite

Jacuzzi Pe Vas

Cu cada, cu tot ce vrei

Apartament Norwegian Bliss Haven

Una are jacuzzi-ul in dormitor… kinky, nu ?

Piscina Interioara

Piscina interioara din Haven

Chill In Haven

 

Bar

 

Restaurante Gratuite

Restaurantele „gratuite”

Restaurante Platite

Si cele unde trebuie sa platesti un pic mai mult si sa faci rezervare

Q Norwegian Bliss

Tex-Mex la Q

Cocktailuri

Cocktailuri

Chef Teppanyaki

Si haiosul bucatar filipinez de la Teppanyaki

Spectacol Culinar Japonez

In plin show

Teppanyaki

Arta culinara 🙂

Food Republic

La Food Republic comanzi pe tableta

Shrimps Creveti

Crevetii mei favoriti

Fructe De Mare

Suntem pe mare, nu ?

Sushi

Mult ravnitii sushi

Friptura De Ton

Friptura de ton

Fructe

Si, evident, multe fructe

Prajituri

Prajituri ….. zeci de varietati

Waffles

 

Prajituri

Mini-salate

Fructe

 

Karting

Sus, pe vas, in zona de karting 🙂

Karting Norwegian Bliss

La naucitoarea viteza de 30 km/ora

Laser Tag

Pregatirea de Laser-Tag

Laser Tag Norwegian Bliss

Pe unde vanezi extraterestrii 🙂

Water Park

Pe puntea principala – sunt doua tobogane

Plecare Pe Tobogan

La vale …

Tobogan Norwegian Bliss

in viteza 🙂

Casino

Zona de cazino

Casino Norwegian Bliss

Bagi o moneda la jocuri mecanice ?

Licitatie Arta

Daca ai chef, poti sa-ti cumperi si o pictura

Candelabru

Candelabrul pozat de toti

Candelabru Norwegian Bliss

Care isi schimba permanent luminile

Sala Spectacole

Sunt si spectacole de Broadway

Show Norwegian Bliss

Amfiteatrul cel mare pentru show-uri

Concert Norwegian Bliss

Dar sunt si alte spectacole la bordul vasului

Beatles

Tipii astia au creat o super atmosfera

Plimbare Vas

Dar ce poate fi mai placut decat sa te plimbi pe punti linistite ?

Zona Chill

Zona de chill – chiar si in timpul croazierelor obisnuite

Tobogan

Tobogane si jacuzzi deasupra marii 🙂

Jacuzzi

 

Spa

Nu am scris de zona de spa ca doar am vizitat-o, nu am si facut ceva

Jacuzzi Norwegian Bliss

Dar arata foarte bine

Camera Inghetata

Are si o camera inghetata

Spa Norwegian Bliss

Bai de tot felul

Frizerie

Te poti duce si la stylist pe vas

Bar

De asemenea, poti sa bei ceva – gasesti aproape mai bine de o duzina de baruri

Bar Norwegian Bliss

 

Bar NCL

Zona de shopping – poti sa cumperi si produse foto-video

Restaurant Pe Vas

Am trecut printr-o buna parte din cele peste 20 de restaurante de pe vas

Restaurant Norwegian Bliss

 

Camera Interioara Norwegian Bliss

Ca idee, cam asa arata cea mai ieftina cabina –  cea interioara (nu sunt prea multe, marea majoritate sunt exterioare)

Mini Suite Norwegian Bliss

Si o cabina similara cu a mea

Norwegian Bliss Noaptea

Noaptea pe vas

Norwegian Bliss By Night

 

Go Kart

E si karting pe la 9 seara

Noaptea Pe Punte

 

DJ Norwegian Bliss

Dar incepe party-ul pe vas

NCL In A Nutshell

NCL – are trei branduri – Norwegian (base line), Oceania („cea mai buna mancare de pe mare”) si Regent (croaziere de mega-lux)

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest