Diseara plec la Budapesta – la festivalul Sziget !

Afis festival Sziget

Se mai apropie un weekend si e cazul sa mai plec pe undeva… pentru ca vara nu dorm J. Iar weekendul acesta imi va aduce din nou o experienta in premiera – ma duc la Budapesta la festivalul Sziget !

Banuiesc ca multi dintre voi ati auzit de Sziget. Este primul mega-festival din Europa Centrala si de Est, iar anul acesta, are loc cea de-a 20-a editie. Desi multi ati auzit de Sziget, probabil putini stiu povestea festivalului… Prima editie a avut loc in 1993 la initiativa unor studenti care resimteau disparitia diverselor evenimente culturale care nu mai capatasera fonduri guvernamentale dupa caderea comunismului in Ungaria. Daca “Sziget” inseamna “Insula” in maghiara, primul festival s-a numit “Diaksziget” (Insula Studentilor) si a adus pe scena numai artisti maghiari si aproape 43.000 spectatori. Prima editie a fost un dezastru financiar, dar numarul mare de spectatori i-a incurajat pe organizatori sa continue. Mai ales ca din 1994, a aparut si un sponsor mare, Pepsi.

Editie dupa editie, sute de mii de tineri au luat cu asalt insula aflata la nord de Budapesta. Asa ca incet, incet a ajuns unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica cumuland diverse genuri – de la rock la indie si de la hip hop la reggae ! Anul trecut, au venit zeci de trupe si aproape 400.000 spectatori !

De diseara pana duminica seara voi fi la Budapesta pentru a participa la festivalul Sziget si nu numai. Fiind invitat de Oficiul de Turism al Ungariei, voi avea parte de un program mai complex. Voi fi alaturi de alti 8 bloggeri sau jurnalisti (habar n-am cine sunt, dar din cate am aflat sunt singurul invitat din Romania la acest program), iar weekendul se anunta plin de lucruri faine…

Vom incepe printr-o “cautare de comori” prin centrul orasului (sper ca faptul ca am fost de vreo 50 – 60 ori in Budapesta ma va ajuta sa gasesc “comorile”), iar dupa ce voi alerga prin Budapesta in lung si lat, dupa-amiaza, va fi cazul pentru un program de spa si relaxare la baile Szechenyi (am intrat de vreo 2 ori aici, dar doar sa arunc o privire :)). Sambata, voi descoperi un district al Budapestei mai putin vizitat, dar aparent plin de tot soiul de galerii, iar serile, evident ca vor fi la Sziget… Voi avea baza la standul Oficiului National de Turism al Ungariei, dar voi forfoti de la o scena la alta.

Cine canta ? O groaza de trupe – de la The Vaccines la The xx, de la Snoop Dogg la multi altii de care n-am auzit J. Sunt curios cine sunt Shantel & The Bucovina Club Orkestar din Germania…

Pentru mai multe informatii cu privire la programul festivalului Sziget de anul acesta, iata programul concertelor si v-as multimi daca mi-ati sugera vreunul sau altul dintre concertele de vineri si sambata :).

Apropos, mai e cineva prin zona ? Poate ne intalnim ! Mi-ar face o mare placere !

Categorii:
Evenimente · Ungaria

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest