Destinatii Carpatair: Dusseldorf, mereu in top

Imagini Dusseldorf

Astazi, continui prezentarea destinatiilor Carpatair cu un articol preluat din numarul 17 al revistei Carpatair Magazine despre o destinatie in care personal nu am ajuns, dar am fost pe langa – e vorba de orasul vest-german Dusseldorf, aflat in cea mai dezvoltata parte a Germaniei. Va invit sa descoperiti aceasta destinatie mai putin cunoscuta si vizitata (nici macar de mine :), dar care merita vazuta…

Düsseldorf este considerat un oraș al superlativelor nu doar în Germania, ci și în lume. Practic, nu există un top mondial al orașelor din care acesta să lipsească. Celebrul Top Forbes l-a plasat pe locul al patrulea în lume, peste toate celelalte orașe din Germania, la capitolul putere financiară și calitatea vieţii.

Poate de aceea designeri celebri din întreaga lume își deschid aici magazine de lux. Düsseldorf ar putea fi considerat chiar capital modei germane. Aici există un bulevard dedicat în exclusivitate magazinelor cu produse de branduri renumite. Bulevardul poartă numele de Königsallee – Aleea Regelui, dar localnicii îi mai spun și „Mila Cumpărăturilor”. Brand după brand, magazin de lux după magazin de lux, toate sunt prezente aici și înșiruite de-a lungul a o milă terestră. Aleea este marcată de mai mult de 200 de arbori, ceea ce reflectă întru totul pasiunea localnicilor pentru natură.

Criza nu se simte foarte tare la Düsseldorf. Agenţia Mercer a comandat în 2010 un studiu privind calitatea vieţii în orașele lumii pe timp de recesiune. Düsseldorf a intrat iar în top, pentru că este orașul din Germania cu cel mai avansat nivel de trai. De altfel, este pe locul al șaselea în lume și pe locul al treilea în Europa. Singurele orașe europene care au reușit să îl depășească sunt Viena și Zürich. Nu întâmplător, imediat în urma orașului Düsseldorf, la egalitate de puncte, se află alte două citadele germane: München și Frankfurt. Orașul este de asemenea pe podium și în clasamentul european al infrastructurii. Düsseldorf se află pe locul al treilea, după München și Copenhaga, dar înaintea celebrelor Londra și Paris. Este de ajuns să aruncaţi o privire la cunoscutul Sky Train, tren suspendat care face legătura între aeroport și oraș, și veţi vedea de ce e atât de lăudată infrastructura din Düsseldorf.

Deși este un oraș cu o industrie puternică, un oraș cunoscut și pentru milioanele de vizitatori care sosesc anual la târguri și  expoziţii de tradiţie, Düsseldorf rămâne o așezare verde. În centrul orașului nu se poate intra cu mașina decât în anumite condiţii.

Trebuie să aveţi un „pașaport verde”, care costă între 5 și 10 euro, în funcţie de mașina pe care o conduceţi. Pașaportul nu se eliberează decât mașinilor care au aplicat un filtru de particule care elimină poluarea. Un astfel de filtru ajunge să coste și 400 de euro, dar reduce semnificativ emisiile nocive ale mașinilor. Aveţi grijă, amenda pentru lipsa pașaportului verde se ridică la 40 de euro. Dacă nu aveţi astfel de dispozitive, evitaţi centrul orașului.

Sărbătorile oraşului

Deși seriozitatea germanilor este proverbială, distracţiile sunt pe măsură. Energiile se descătușează la carnavalul care are loc, de obicei, înainte de intrarea în Postul Paștelui, Fasching. Spre deosebire de paradele care au loc în America de Sud, cele ale germanilor sunt pline de culoare, dar mai puţin exotice. Este preferată ironia, de cele mai multe ori îndreptată spre politicieni și oameni de stat. Cea mai mare paradă, cu peste un milion de participanţi, a avut loc în 2010 la Düsseldorf și s-a remarcat prin păpuși gigantice care reprezentau politicienii în ipostaze hazlii.

Deși pare un oraș care a pus ambele picioare în secolul următor, Düsseldorf nu își uită istoria. Din luna aprilie și până în luna septembrie, orașul este asaltat de turiști care îi caută farmecul medieval.

Centrul istoric e înţesat de clădiri care păstrează întocmai arhitectura din anii 1400, iar locuitorii își amintesc cu plăcere de tot ce a fost Evul Mediu. Există nu mai puţin de 50 de festivaluri dedicate ţintașilor medievali. Aceștia nu au fost haiduci sau soldaţi, ci simpli negustori și locuitori ai orașului care au devenit apărătorii cetăţii. Cu arcul sau cu pușca, locuitorii din Düsseldorf au dovedit mereu că erau ţintași de excepţie. Și azi mai există cluburi de tir cu arme medievale, iar cel mai popular carnaval al verii, care adună annual un milion de oameni, este organizat de aceste asociaţii.

În toiul verii are loc “Cel Mai Mare Târg de pe Rin” (N.R. Größte Kirmes am Rhein): este un târg al distracţiei și atrage an de an la Düsseldorf peste 4 milioane de turiști. Este cea mai mare petrecere din Germania și are loc în a treia săptămână a lunii iulie, pe malul stâng al râului, în cartierul Düsseldorf-Oberkassel. Aici turiștii se pot delecta cu zeci de soiuri de bere și de mâncăruri autohtone sau de altă origine. Cei mici se pot bucura de cele mai năstrușnice instalaţii din parcurile de distracţie și de bunătăţile oferite de vânzătorii ambulanţi. Marea petrecere durează 9 zile și are un program variat de evenimente și activităţi, printre care paradele tradiţionale ale orașului, un faimos concurs de tir pentru juniori (câștigătorul fiind încoronat în fiecare an în balconul primăriei ca “Rege al orașului”) și un spectacol grandios de artificii pe malul Rinului.

Patronul spiritual al orașului nu este nici el uitat. Sfântul Martin are propria lui sărbătoare, pe 10 noiembrie. Fostul legionar roman este ţinut minte pentru faptul că și-a dăruit haina unui cerșetor în mijlocul unei ierni extrem de geroase. Locuitorii din Düsseldorf au dedicat acestui simplu gest o întreagă paradă. Un actor călare îl întruchipează pe sfânt și colindă orașul. În urma lui se încolonează copii și adulţi cu felinare în mâini. O dată ajunși în coloană în faţa primăriei, are loc momentul culminant. Toţi participanţii își scot hainele de pe ei și le fac cadou.

Imagini Dusseldorf

Imagini Dusseldorf: Jan Wellem

Imagini Dusseldorf

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest