Destinatii Carpatair: Dusseldorf, mereu in top. Partea 2

7. Tonhalle kunst.jpg

Astazi, a doua parte din articolul de prezentare al orasului Dusseldorf, oferit de cei de la Carpatair. Apropos, a fost cineva la Dusseldorf ? Daca da, poate va rupeti cateva momente sa scrieti cateva impresii, jos, la rubrica de comentarii 🙂

Croaziere pe Rin

Fluviul care traversează Düsseldorful și dă atât de mult farmec și strălucire orașului izvorăște din Alpii Elveţieni, curge de-a lungul graniţei de est a Franţei, traversează Germania și trece în Olanda pentru ca în final să se verse în Marea Nordului. Perfect pentru croaziere, Rinul traversează orașe emblematice pentru Europa cum ar fi Basel din Elveţia, își urmează cursul în estul Franţei, traversând orașul Strasbourg. Următoarele destinaţii sunt Mannheim, Bonn, Köln și bineînţeles Düsseldorf în Germania, croaziera urmând cursul râului până în Olanda, unde se fac opriri în orașele Amsterdam și Rotterdam. Astfel de croaziere pe Rin durează de regulă 8-12 zile și au opriri în fiecare mare oraș pentru vizitarea  punctelor de atracţie turistică. La Strasbourg, de exemplu, vizitarea Parlamentului European este regulă. Mai departe, de-a lungul călătoriei pe apă, veţi trece pe lângă castele desprinse parcă din basmele cu zâne, podgorii idilice și orașe mici fermecătoare. Ruptă din povești este mai ales porţiunea dintre Bonn și Mainz, presărată cu zeci de astfel de castele. Programul multor asemenea croaziere menţionează o vizită și la castelul de la Marksburg, poate unul dintre cele mai frumoase de pe malul Rinului. Orașul Köln este inclus în Patrimoniul Cultural UNESCO, deci și aici oprirea este obligatorie.

Majoritatea croazierelor fluviale europene au și ghid local pentru vizitarea orașelor de pe traseu. Distracţiile pe ambarcaţiuni include adesea degustări de vinuri europene în prezenţa experţilor autohtoni, cursuri de gătit din bucătăria tradiţională a ţărilor traversate și reprezentaţii artistice susţinute de artiști locali. Vasele pentru croaziere fluviale sunt în genere vase mici, pe care încap în medie până la 300 de turiști. Unul dintre avantajele acestor vase este că, spre deosebire de vasele mari de croaziere marine, aici fiecare camera are vedere către apă. Astfel de excursii sunt un mijloc foarte la îndemână, confortabil și elegant, de explorare a Europei.

Düsseldorf – un muzeu de arhitectură modernă în aer liber

Croaziera poate fi însă și doar de câteva ore, de-a lungul cheiului Düsseldorfului care este un adevărat muzeu de artă modernă în aer liber. Clădiri unice ca arhitectură, inedite, unele chiar revoluţionare, pot fi admirate de-o parte și de alta a râului.

Cele mai cunoscute clădiri ale Düsseldorfului în care transpare arta modernă sunt cele care formează complexul Gehry Buildings, ridicate în 1999 după proiectul celebrului architect Frank Gehry. Exponent al curentului deconstructivist, s-a remarcat cu astfel de complexe de clădiri atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Spania, Franţa, Elveţia sau Cehia. Complexul din Düsseldorf, format din 3 blocuri înalte din metal și sticlă, aparent legate între ele, dă impresia unor clădiri care s-au răsucit, care au întors capul după ceva. Acestea au devenit în ultimii ani aproape o emblemă a orașului.

Simboluri ale laturii rebele a orașului sunt și clădirile acoperite integral de graffiti, care au devenit noi atracţii turistice. Niciun centimetru nu a rămas lipsit de culoare. Manifestarea

este ridicată la nivel de artă. Pereţii clădirilor, transformate în adevărate pânze pe un șevalet, redau de la creaţii abstracte până la suite de portrete.

Colorium este o clădire perfect vizibilă de pe malurile Rinului, care se remarcă tot prin culoare. Această rupe normele rigide impuse până acum de stilul arhitectural american aplicat clădirilor destinate birourilor. Privitorul percepe o clădire invadată de culoare asemănătoare mai degrabă unui tapet decât unei clădiri cu 18 etaje, reci și cu multe geamuri. Colorium este expresiv fără a deveni agresiv din punct de vedere vizual.

Vecinii săi se dezvoltă păstrând trendul nonconformist. Întreaga zonă Mediahafen este concepută să atragă atât companiile care vor închiria birourile, cât și turiștii – prin design.

Veţi zări probabil și o clădire clasică, neutră, un paralelipiped perfect, cu ziduri gri și geamuri banale, pe care se urcă de-a bușilea zeci de oameni enormi, stilizaţi și puternic coloraţi. Varietatea acestui gen de clădiri pare să nu aibă limite de la un an la altul.

Dar nu numai prin culoare poate uimi arhitectura modernă. Tot pe malul Rinului veţi zări “Clădirea Navă”. De la distanţă nu pare a fi orice fel de navă, ci mai degrabă una de gheaţă. Îndreptată cu prora spre chei, veţi crede că acest colos de sticlă vrea să se lanseze în apele râului, îndreptându-se în vreo croazieră cu stil.

Și, dacă vorbim de forme, trebuie neapărat menţionat sediul Parlamentului de Stat al Provinciei Westphalia de Nord, aflat tot în apropierea portului. E posibil ca vederea lui de la nivelul solului să vă impresioneze, arătând asemeni unui labirint cu pereţii curbi, însă nu așa îi veţi descoperi secretul. Va trebui să-l vizitaţi și să căutaţi o fotografie sau o schiţă a clădirii de la înălţime. Cel mai bine ar fi totuși să urcaţi în turnul de televiziune și să o contemplaţi. Clădirea privită de sus arată asemeni unui mecanism de ceas cu piedici, rotiţe și linii curbe.

Dacă există însă o clădire care domină cheiul Rinului, aceea este Rheinturm tower sau turnul de televiziune. Nu vorbim de această dată nici despre design, ci despre acces la cel mai bun punct pentru o panoramă care îţi taie respiraţia. Mereu invadat de turiști, fotografi sau localnici cu copii, prin geamurile din vârful turnului puteţi contempla poate tot ceea ce are Düsseldorful mai frumos de oferit.

Sursa: Carpatair Magazine Nr. 17

Imagini Dusseldorf

Imagini Dusseldorf: Landtag

Landtag

5. Medienhafen.jpg

Imagini Dusseldorf: Rheinturm Rhein

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii