Care sunt weekendurile prelungite din primăvara acestui an ?

42. Catedrala Sf. Sofia.JPG

Mai acum câțiva ani, românii erau campioni în Europa. Nu, nu la gimnastică sau la IT, ci la numărul de zile libere oferite cu “generozitate” de guvernanții noștri. Aveam cele mai puține zile libere legale din întreaga Europă. Orice țară, cât de mică, avea mai multe zile libere. Acest record însă a fost corectat de aleșii noștri în ultimii ani, apărând din ce în ce mai multe sărbători legale. Mai întâi, au apărut Rusaliile (mi se pare distractiv când oficialitățile ne anunță cu pompă că, de exemplu, de Paști, dar și de Rusalii avem două zile libere – prima și a doua zi. Hello, domnilor, prima zi, nu știu cum se întâmplă, dar cel puțin de Paști, de vreo 2000 de ani, a picat de fiecare dată duminica. Și de vreo câteva sute de ani, în general duminica e liberă). Au urmat (nu neapărat în ordinea asta): Sf. Marie Mare (15 august – au și alții, de ce nu și noi), Sf. Andrei (30 noiembrie – multe țări au un protector, hai să avem și noi unul. Nu, nu îl avem în exclusivitate, apostolul este, de asemenea, sfânt-protector al Ucrainei, Rusiei, Scoției și Barbadosului. De asemenea, steagul Scoției este inspirat din crucea Sf. Andrei), Ziua Unirii celei mici (24 Ianuarie, începând cu anul ăsta). Cică ar fi pe listă și 10 Mai (Ziua Regalității), dar și Sfântul Gheorghe. Până una-alta, astea sunt zilele libere. Par multe, dar nu sunt. Spre deosebire de multe alte țări-surori din UE, dacă la noi ziua liberă pică în weekend, ghinion, asta e. În alte țări, “ghinionul” este recuperat printr-o luni sau vineri adiacenta zilei oficiale, care devine liberă.

Dar hai să le luăm pe rând. Prima sărbătoare care vine este Paștele, care anul acesta pică pe 12 aprilie (iar ziua liberă este luni, 13 aprilie). Paștele catolic este cu o săptămână mai devreme, așa că unii cetățeni români își vor lua liber cu o săptămână înainte.

Ce poți face de Paști? În general, multă lume preferă să meargă prin România, eventual nu foarte departe de o mănăstire – că e vorba de Bucovina, Maramureș, și, de ce nu?, la munte cum ar fi zona Rucăr – Bran – Râșnov. O altă opțiune bună este să mergi undeva într-o zonă mai caldă, nu foarte departe de casă, să zicem Grecia sau Cipru, unde la mijloc de aprilie sunt temperaturi apropiate de vară. Nici Italia de Sud nu este o opțiune rea, în Bari sau în Sicilia.

Ce poți face de 1 Mai? Anul acesta, 1 Mai pică perfect vinerea, așa că poți avea un weekend lung. Da, anul trecut a picat joi, iar vinerea n-a lucrat mai nimeni, așa că a fost o minivacanță de patru zile. Anul acesta, doar trei zile, dar și ele bune. Evident, exceptând tradiționala escapadă la Mare (de preferință, prin Vamă), de 1 Mai poți să mergi, de asemenea, în sudul Europei. Pe lângă destinațiile enumerate mai sus, poți să alegi și o tură prin Turcia, mai precis la Istanbul sau, de ce nu, în Cappadocia. Eu am fost, anul trecut, în Cappadocia (excursia a durat patru zile), o perioadă perfectă pentru a vizita acest tărâm cu adevărat deosebit.

Ce poți face de Rusalii? Anul acesta, Rusaliile pică de 31 mai, iar lunea libera este fix pe 1 iunie – Ziua Copilului. Așa că, în iunie, poți să mergi mai aproape (ce părere ai de o Sovata, de niște Bai Felix, de vreun city break la Sibiu sau Brașov sau, de ce nu?, de o tură pe la munte) sau în Europa, practic peste tot vremea este în general bună, poate mai puțin în nord. Și dacă e 1 Iunie, ai putea să te gândești la o tură la EuroDisneyLand, împreună cu odrasla :).

Evident, pe măsură ce ne vom apropia de weekendurile cu pricina, o să arunc o privire pe oferte bune de avion, dar dacă deja doriți să vă planificați, uite aici o serie de idei faine de sfârșituri de săptămână lungi, cu ocazia zilelor libere, la prețuri speciale. Știu, afară e frig, dar mai e puțin și trece iarna, așa că putem să visăm frumos la weekenduri mai mult sau mai puțin prelungite.

Eximtur-logo
Etichete:
· · · ·

Comentarii

  • speedy.gonzales spune:

    eu lucrez in Romania la o firma de origine englezeasca si la astia atunci cand o zi libera pica in week-end, se da liber ziua de luni sau vineri alaturata. cum anul acesta 24 ianuarie a picat sambata (si la anul pica duminica), noua firma ne-a dat liber pe 23 ian.
    regula de mai sus nu se aplica ptr duminca de pasti si duminica de rusalii, ar fi fost prea de tot.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii