Mi-aduc aminte momentul cand au aparut in Romania canale de televiziune precum National Geographic si au avut un succes instantaneu. Mi-aduc aminte cum petreceam ore in sir, uitandu-ma la televizor, urmarind povestile leilor, zebrelor, suricatelor, tigrilor si altor vietati, despre obiceiurile lor si chiar si despre complexa lor organizare sociala. Si nu cred ca eram singurul. E drept, trebuie sa recunosc, nu prea ma uit la televizor de ceva timp, dar cand am timp, de obicei tot la National Geographic sau Discovery ma uit. Dar pe langa faptul ca am aflat atatea lucruri fascinante despre animalele salbatice, mi-am dorit mult sa ajung sa le vad si eu. Stiam ca nu o sa fiu capabil sa stau luni sau ani in sir ca producatorii acestor programe maiastre, dar cel putin sa ma intalnesc cu un leu sau cu niste zebre… si nu la gradina zoologica, ci undeva la ele acasa, in cadrul lor natural. Si pot sa zic ca ma bucur ca ma aflu printre cei care au avut mai multe experiente extraordinare de acest fel. De aceea, in articolul de azi m-am gandit sa trec in revista cele mai faine locuri de observat fauna.
As incepe cu favorita mea nr. 1 – Tanzania. Sunt absolut convins ca ati vazut numeroase documentare care, multe, au fost filmate in aceasta tara africana. De ce? Pentru ca Tanzania are niste parcuri nationale magnifice, o fauna bogata si, mai ales, pentru ca este o tara sigura. Am fost in Tanzania in trei parcuri nationale – Ngorongoro, Serengeti si Manyara. As spune ca nu voi uita Ngorongoro niciodata, pentru ca aici se afla, probabil, cea mai mare concentratie de fauna africana – este un crater al unui vulcan stins acum milioane si milioane de ani, dar in care s-au strans mii si mii de animale din diverse specii. Peretii vulcanului sunt relativ abrupti, asa ca multe animale, odata ce au ajuns in vulcan, mai greu pot sa plece, de unde si densitatea lor care este aici mai mare decat oriunde altundeva. De altfel, nu a fost minut petrecut in Ngorongoro fara sa vad vreun rinocer, niste zebre, lei, antilope de toate felurile si asa mai departe. Poate, cea mai frumoasa amintire de aici este ca am asistat la o vanatoare a unor lei care dadeau tarcoale unei mari cirezi de antelope gnu. Si pentru ca antilopele mancasera iarba savanei pana aproape de pamant, bietii lei nu prea puteau sa se ascunda prin ierburi sa beneficieze de avantajul surprizei, asa ca se ascundeau printre… masinile turistice. Si, da, am vazut un leu in libertate la nici doi pasi de mine.
Serengeti este parcul acela national african pe care ti-l imaginezi… plat, pamant cat vezi cu ochii, pomii acacia din loc in loc. Este un loc pe care merita sa-l bati in cautarea leilor, a cirezilor de gnu sau de zebre. Este unul dintre acele locuri pe care sigur le-ai visat in copilarie la ora de zoologie. Si, de fapt, nu este prea departe de Ngorongoro, deci poti sa le vezi pe amandoua.
In Manyara, nu am stat prea mult. Acolo sunt faimosi leii cataratori, pe care ii gasesti prin copaci ca niste leoparzi, dar, din pacate, nu am vazut vreunul… In schimb, am admirat unul dintre acele lacuri africane care apar ici si colo, surprinzator, intr-un mediu totusi relativ arid.
Pentru oferte de safari prin Tanzania, puteti arunca o privire
Kenya – experienta de parcuri nationale este similara cu cea din Tanzania, dar cred ca Tanzania ca tara e mai faina – drumurile sunt mai bune, iar nivelul de siguranta personala este incomparabil cu ce este in Kenya. Dar sa nu va sperie asta… in parcurile nationale kenyene este la fel de safe ca si in cele tanzaniene… Experienta urbana este clar mult sub cea din Tanzania.
Principalul parc national din Kenya este Masai Mara, care e, practic, fratiorul lui Serengeti… cele doua parcuri sunt unul in completarea celuilalt, despartite doar de o granita artificiala trasa cu rigla de niste puteri coloniale. Dar antilopelor, leilor, elefantilor si gheparzilor nu prea le pasa de granita, asa ca in Masai Mara poti sa ai aceleasi experiente ca in Serengeti. Ce as vrea insa sa subliniez este ca experientele din diversele parcuri nationale sunt diverse… Nu sunt deloc „same same”, dimpotriva, fiecare dintre cele pe care le-am vazut (si am fost in patru parcuri nationale) au o tipologie specifica.
Masai Mara este parcul „standard”, este parcul clasic, unde te indragostesti de pamantul rosu al Africii, de zebrele cuminti, de leii carora li se rupe de fotografi, de antilopele gnu care stiu sa se stranga impreuna cand apare pericolul.
Nakuru National Park – este patria flamingo, este locul unde am vazut de departe, din varful unui deal, un lac partial roz! Sa fi fost vreun lac vulcanic, plin de cine stie ce minerale obscure. Nu, e intr-adevar un lac alcalin, dar pe care traiesc mii si mii de flamingo, care de departe par sa coloreze locul in roz.
Naivasha – aici este singurul parc in care poti sa renunti la vehiculul auto si s-o iei pe jos sau cu bicicleta, pentru ca aici nu sunt animale carnivore care pot sa-ti puna viata in pericol. Si ai un asa sentiment de libertateeeee! In plus, aici Angelina Jolie a filmat clasicul Tomb Raider in ceea ce se numeste Hell’s Gate, dar de asemenea, poti sa ai parte de o plimbare cu barca pe un lac… sper sa nu atragi insa hipopotamii, care se enerveaza destul de repede.
Amboseli – este un parc arid, patrie insa a celor mai mari turme de elefanti, situat spectaculos la picioarele mandrului Kilimanjaro, cel mai inalt munte al Africii. Mi-aduc aminte, am stat aici doua zile, dar am avut ghinionul sa fie nor (nu, nu a plouat, in Amboseli ploua rar, iar in sezonul secetos, practic niciodata) si nu am vazut norul. Ma trezeam noaptea si vedeam acea bolta cereasca superba a Africii, din care era „decupata” silueta maretului vulcan. Eram fericit ca a doua zi il voi vedea… Dar la rasarit de soare se ascundea ca o virgina timida in spatele norilor… Asa ca am mers special pentru un rendez-vous vreo doua saptamani mai tarziu, pe partea cealalta, in Tanzania!
Iar daca va tenteaza un safari in Kenya, consultati ofertele de la EXIMTUR chiar .
Africa de Sud este, de asemenea, un monstru sacru al turismului de vizionare a faunei salbatice. Din pacate, nu am reusit sa ajung in niciun parc national – Kruger, aflat la granita cu Mozambicul, este cel mai cunoscut, dar sunt multe alte parcuri, multe dintre ele private, care pot fi descoperite. Eu am fost langa un mic parc langa Johannesburg, nu chiar un parc national, ci mai degraba un zoo, dar fara sa ai sentimentul de zoo. Intr-adevar, erau niste tarcuri mai mari, cand erai inauntru nu prea le vedeai capatul, dar in care intrai cu vehicule sau pe jos… in zona cu erbivore pasnice, puteai sa mergi pe jos sau pe bicicleta, ori pe Segway (erau la mare moda), in zona cu lei, doar in masina personala (cu geamul inchis) sau in vehicule cu gratii de ziceai ca transporta puscariasi ai parcului…
Pentru oferte de vacanta in Africa de Sud, aruncati o privire .
Costa Rica este o alta destinatie speciala pentru wildlife. Poate nu sunt chiar atat de multe animale salbatice, in schimb, poti descoperi extraordinar de multe pasari, multe de culori uimitoare. Am fost si aici in cateva parcuri nationale, dar, probabil, cel mai bun loc pentru a observa animalele salbatice este Parcul Manuel Antonio – am vazut ciocanitoare si tucani si cel mai mult m-am distrat cu ratonii… ai naibii, daca nu gaseau de mancare prin bagajele noastre, atentau la… portofele! Probabil, s-au prins ca, daca faci rost de bani, poti cumpara de mancare de la chioscurile din parc!
Am fost si intr-o „Delta a Dunarii”, varianta tropicala, la Tortuguero. Numele vine de la miile de broaste testoase care vin aici sa-si depuna ouale, dar, din pacate, nu am fost in sezonul potrivit. Plaja era plina-ochi de coji de ou ale broscutelor care au iesit curajos si s-au avantat in oceanul de la cativa pasi. In schimb, m-am plimbat pe canale in sus si in jos, descoperind pasari de tot felul, broscute testoase, dar mai mici, cele de rau, iguane si, nu in ultimul rand, caimani!
Pentru un articol plin cu pasaret (si nu numai), aruncati o privire aici.
Si pentru Costa Rica, EXIMTUR a pregatit o serie de oferte, le puteti consulta .
Delta Dunarii, Romania – Nu este nevoie sa va duceti peste mari si tari pentru a prinde gustul aventurilor in natura, in cautare de animale si pasari. Incepeti cu Delta Dunarii, este un loc superb si care atrage mii si mii de straini pasionati de „bird watching”. Si e aproape de noi, colea, fain, nu e cel mai ieftin si cel mai accesibil loc din Romania, dar credeti-ma… merita, merita, merita. Fie stati intr-un resort fain, fie la mos Vanea lipoveanul, nu faceti pentru nimic in lume economie la a inchiria o barca sa va poarte pe canale si sa va bucurati de pasaretul Deltei… de eleganta lebedelor, de sictirul pelicanilor si de toate celelalte fiinte mai mult sau mai putin galagioase. Si sigur veti reveni acasa plini de frumos.
Iar pentru Delta Dunarii, cei de la EXIMTUR au o oferta speciala la .
Cand sunteti in Ngorongoro, traversati doar la zebra 😉
Cum e sa ai un leu la doi pasi de tine, Un leu in libertate 🙂
Ce gratioase sunt girafele !
Lacul Nakuru si flamingo
Naivasha – doar aici poti sa mergi de capul tau prin parcul national !
Amboseli, parcul elefantilor
Hipopotamii isi fac siesta
Lion Park – Johannesburg
nu are doar lei 🙂
Sa trecem si oceanul, in Costa Rica si sa facem cunostiinta cu maimuta capucin
Ce e bro raton ?
Patrula de ratoni din Parcul Manuel Antonio
Uite-o si pe Woody !
Tortuguero, Delta Costa Ricai
O iguana in copac
Delta Dunarii
Un pelican decoleaza !
La plaja 🙂
Celebrii cai liberi de la Letea
Frumoasa expeditie ! Am facut si eu candva ceva similar prin Romania, desi am mers la ghici, am apucat sa prind si cativa ursi. A fost foarte aventuros, am avut inchiriata o masina de teren, nu cred ca m-am distrat in viata mea mai bine la volan !