Cracovia, un oras deosebit. Corespondenta de la Nadir

12. Piata centrala Cracovia

Daca, la inceputul saptamanii, Nadir v-a povestit cateva lucruri despre Dublin, iata ca a venit randul unuia dintre cele mai pitoresti orase din Europa Centrala — Cracovia. Am fost si eu acolo de vreo doua ori — prima oara in 1997, a doua oara in 2014 — si pot spune ca e un oras care nu trebuie ratat. Dar hai sa-i dau cuvantul lui Nadir 🙂

Cracovia este unul dintre cele mai frumoase orase europene, a carui istorie e incarcata de multe schimbari. Fiind unul dintre cele mai mari si mai vechi orase poloneze, a fost capitala Regatului Polon, fiind intemeiat in sec. al VIII-lea si dezvoltandu-se in principal datorita comertului cu chihlimbar. Modalitatile de a ajunge pana aici:

— cu masina faci 1.110 km, in cca 15 ore de mers incontinuu, nerecomandabil, pentru ca ajungi foarte obosit. Plus ca, daca mergi prin Ucraina, nu stii cat stai la granita;

— cu trenul in directia Budapesta, de acolo luand fie un alt tren, fie un autobuz Eurolines;

— cu avionul, dar schimband in alt aeroport:

  1. Lufthansa, prin Munchen sau Stuttgart;
  2. Air Berlin, prin aeroportul Tegel;
  3. Austrian Airlines, prin Viena;
  4. LOT, schimband la Varsovia.

Pretul unui bilet este in jurul a 200 de euro, depinzand, evident, de momentul rezervarii, dar si de companie. Eu recomand deplasarea cu LOT pana la Varsovia, apoi o calatorie de trei ore cu trenul pana la Cracovia.

Hotelurile sunt cam la fel ca in Bucuresti, din punctul de vedere al preturilor. Eu am stat, de exemplu, la periferie, langa Ikea, langa un mall similar celui din Baneasa, la pretul de 75 de euro camera dubla pe noapte, cu mic dejun inclus. De la hotel pana in centru faceam 45 de minute, schimband doua autobuze. De aceea, va recomand calduros sa stati intr-un hotel situat in centru, preturile incepand de la 85 de euro camera.

Totodata, va sfatuiesc sa va rezervati doua zile pentru orasul in sine si inca doua zile pentru doua excursii de o zi in imprejurimi: una la Auschwitz si una la Salina Wieliczka. Fiecare excursie dureaza cca opt ore si le puteti rezerva la una dintre numeroasele agentii de turism din centru. Pretul pentru excursia de la Auschwitz este cca 22 de euro si dureaza opt ore, din care trei ore e numai drumul pana acolo.

 

Ce sa vedeti in Cracovia:

— Castelul si Catedrala Wawel, locul de resedinta al regilor Poloniei si muzeul aferent acestora. Atentie ca ora la care se inchid este una neobisnuita pentru astfel de atractii, adica 15.45;

— Centrul vechi, de la Castel pana in centru faci cel mult 20 de minute, pe jos. In Piata Centrala se afla si renumita Biserica gotica Sf. Maria, ce prezinta un celebru altar de lemn reprezentand cel mai vechi altar gotic din lume. Din ora in ora, se aude o melodie, intrerupta brusc. Legenda zice ca era cantata de un strajer pentru a-i avertiza pe cetatenii urbei de iminenta unui atac tatar din secolul al XIII-lea. Strajerul a fost ucis de un arcas invadator chiar in timp ce canta, acesta fiind si motivul intreruperii bruste a melodiei;

— Kazimierz este vechiul cartier evreiesc. Districtul a fost infiintat de Cazimir cel Mare in 1335 — ii poarta si numele. Dupa 1941, cand orasul a fost ocupat de nazisti, pe malul celalalt al Vistulei a fost infiintata celebra fabrica a lui Oskar Schindler. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, traiau in oras nu mai putin de 70.000 de evrei, numai cateva sute supravietuind Holocaustului. In prezent, aici poti vizita mai multe sinagogi si un cimitir evreiesc, dar si biserici crestine si Muzeul de Etnografie.

 

E mare pacat daca ajungi la Cracovia si nu ai timp sa vizitezi atractiile din regiune. Lagarul de concentrare nazist de la Auschwitz, Oswieczim — in poloneza, e unul dintre cele mai reprezentative. Pe mine m-au impresionat tristetea pe care inca o emana locurile: cladirile, crematoriile, locurile de executie si cele punitive, gardurile cu sarma ghimpata… Mi s-au aratat cum trupele SS efectuau operatiile de triere a batranilor si copiilor care erau despartiti de adultii apti de munca, pregatirea pe care o faceau spre camerele de gazare, ascunse sub forma unor dusuri. Detinutii, infometati, chinuiti, batuti, erau inregistrati prin tatuarea unor numere pe brat, apoi tunsi, toate aceste operatii ducand rapid la pierderea personalitatii acestora, premergatoare uciderii. Toate acestea erau facute masinal, multe etape aratand dementa organizatiei naziste.

Aproximativ 1.000 de oameni erau inghesuiti ca niste animale intr-o baraca, spatiile dinauntru fiind separate in trei, cei care dormeau jos, pe niste paie asezate pe ciment, si inca doua lavite pe care dormeau altii, putin mai norocosi decat primii. Acum, in fiecare bloc s-a amenajat cate o expozitie ce prezinta vizitatorilor obiecte personale ale deportatilor, fotografii, harti etc. Aproximativ 1,1 milioane de oameni au murit aici, din care cel putin 90% au fost evrei.

Revenind la Cracovia, va puteti incheia vizita in centru, la galeriile Sukiennice, cumparandu-va un suvenir, sau la o cafea pe strada comerciala Florianska, langa poarta Barbican, sau, de ce nu, in orasul comunist „nou-construit” de Stalin, Nowa Huta, unde vei fi teleportat in timp in regimurile politice de trista amintire.

Nadir Acmola

Imagini Cracovia

02. Biserica Cracovia

Catedrala Cracovia

03. Biserica catolica Cracovia

08. Biserica Cracovia

09. Interior catedrala

01. Piata centrala Cracovia

05. Poarta Cracovia

04. Strazile din Cracovia

06. Statuia Papa Ioan Paul II

Unul dintre cei mai iubiti fii ai orasului – Papa Ioan Paul al II-lea

07. Ioan Paul al II-lea

10. Auschwitz

Intrarea in Auschwitz

11. Lagar Auschwitz

11. Muzeu Auschwitz

12. Papuci Auschwitz

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest