Calatorie gastronomica in jurul lumii in 30 zile cu Oliviera

26. Mancare traditionala armeneasca

Stiu, nu scriu prea des despre mancaruri de prin tarile pe care le bat, dar asta nu inseamna ca nu mananc pe unde ajung sau ca nu am preferinte gastronomice. Dar sunt destul de conservator cu mancarea si prefer in mod cert anumite bucatarii nationale… Si nu neaparat dintre cele mai “faimoase”.

In primul rand, pot zice ca imi place mancarea europeana. Evident, cea romaneasca se afla printre cele favorite (iar daca ati fost in Basarabia, in mod cert veti fi de acord cu mine ca ati mancat de v-ati lins pe degete). Apoi, mancarea italiana m-a dat dintotdeauna pe spate. Imi place si mancarea balcanica, evident, destul de apropiata de a noastra, dar si de una care o iubesc mult – cea turca.

Ducandu-ma un pic mai la est, pot spune ca in Siria si Liban am mancat exceptional, iar humusul sau labnehul au intrat solid pe lista mea de “the most desired”. Apoi, fac un salt mai lung pana la urmatoarele bucatarii care imi plac – cea vietnameza si cea japoneza. O sa ma intrebati de bucataria chinezeasca. Ei bine, bucataria chinezeasca nu exista. China este impartita in mai multe provincii si regiuni, iar diferentele sunt asa de mari ca si cum ai compara bucataria spaniola cu cea tamila. Sichuanul este cel mai aprig cu cele mai puternice condimente, iar cei din Guangdong (provincia estica lipita de Hong Kong) este cunoscuti prin faptul ca mananca orice. “Mancam orice are doua aripi, exceptand avioane si orice are patru picioare, exceptand mesele” este un calambur bine cunoscut.

Sarind peste Atlantic, in SUA te ingrasi garantat cateva kilograme in cateva zile datorita chimiei care inlocuieste bucataria de acolo, iar mancarea mexicana mi se pare mult prea “spicy”… Dar cum cobori incet prin America Centrala, imi place mai mult J. Ati auzit de vita argentiniana. Este cu adevarat una dintre cele mai bune din lume, sincer, trebuie sa gusti o vita adevarata la Buenos Aires pentru a intelege ce inseamna cu adevarat o friptura de vita !

Lumea asta este frumoasa pentru ca este diversa. Iar diversitatea vine nu numai din diferente de clima si vegetatie sau cele culturale, ci si din varietatea gastronomica… Globalizarea are si beneficii, astfel ca in Bucuresti (sau in multe locuri din lume), poti manca sushi japonez, tortellini italiene sau supa de linte turceasca la aceeasi masa.

Astazi vreau sa va povestesc despre cum puteti face o excursie gastronomica in jurul lumii. Ce ati zice ca in fiecare zi sa descoperiti o alta tara din punct de vedere gastronomic ? Nu stiu daca ati auzit de ei, dar exista un serviciu de livrat mancare la domiciliu numit Oliviera. Acestia ofera pe aceeasi pagina mancare gatita de numeroase restaurante din Bucuresti. Trebuie doar sa iti completezi strada pe care locuiesti (sau lucrezi) si iti vor aparea o serie de restaurante din vecinatate, ofertele lor si timpul aproximativ de livrare. Am completat si eu zona in care am biroul (Piata Victoriei – Buzesti) si mi-au listat o serie impresionanta de restaurante – indian, spaniol, italian, turcesc. Mmmmm 🙂

Dar vreau sa va zic ca Oliviera are o promotie care mi se pare super faina. Timp de 30 zile, in fiecare zi, cei de la Oliviera te invita sa descoperi o anumita bucatarie. Astazi, de exemplu este cea cipriota si pentru ca in fiecare zi, este o promotie speciala pentru “bucataria zilei”, reducerea de azi de la mancarea cipriota este de 42 – 55%. In plus, daca achizitionezi cel putin odata mancare de la Oliviera, poti castiga o masa pentru doi la unul din restaurantele lui Jamie Oliver de la Londra. Nu zic cine e Jamie, cred ca il stie toata lumea :). Pe langa cina, primesti biletele de avion si cazarea in capitala Regatului Unit.

Puteti sa verificati zilnic care este bucataria si reducerea zilei pe acest link. Promotia dureaza pana pe 22 decembrie.

Si mai ales sa va urez POFTA MARE !

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest