Ray Detect – Cum poti sa-ti transformi IPhone-ul intr-un detector de radiatii

Ray Detect - 01

Calatoresti. Mult, putin, nu conteaza. Zbori cu avionul. Cam peste tot sunt radiatii din diverse surse. Unele la 10.000 de metri, altele la nivelul solului, ca sa nu mai spun cand treci prin portile acelea care piuie daca ai un cui in buzunar. Nu neaparat la aeroport, pentru ca le vad generalizate cam peste tot in urma ultimelor evenimente. In principiu, nu radiaza prea tare, dar cine stie. Mi-aduc aminte ca odata am trecut prin aeroportul de la Kiev printr-un soi de borcan care te scana de ziceai ca e masina de teleportare din Star Trek. Slava Domnului ca n-am trecut decat o data prin borcan, ca tare nu mi s-a parut cel mai safe scaner de metale din galaxie. Ei bine, cineva s-a gandit sa transforme telefonul mobil intr-un scaner de raze X si si raze Gama. Se face cu ajutorul unei aplicatii de mobil numita Ray Detect.

Din cand in cand, accidentele nucleare ne reamintesc ca exista radiatii, dar asta se intampla doar cand apare cate un Cernobal sau o Fukushima. Ma rog, mai exista scapari ici si colo, raportate sau nu de presa, dar cum ziceam, uneori pica bine sa stii cum stai cu radiatia.

Ce face aplicatia Ray Detect? Simplu, foloseste facilitatile de fotografiere ale telefonului mobil. Prin 2014, niste cercetatori au descoperit ca aparatele foto pot “citi” razele Gama si X, iar restul a fost munca de laborator de aproape doi ani. Cei care sunt oameni mai de stiinta ca mine pot sa se dumireasca urmand linkul acesta.

Cum functioneaza? Instalezi aplicatia si o deschizi din cand in cand sa vezi ce a inregistrat. Iti va spune nivelul de radiatii, iti va inregistra zi de zi nivelul de radiatii si, daca vrei sa-i anunti si pe altii, poti sa faci check in direct pe Facebook, Twitter sau alte retele sociale.

Ray Detect poate fi folosita doar pe IPhone 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus SE, de asemenea pe Apple Watch si trebuie sa ai un sistem de operare iOS 9 sau mai nou. Aplicatia poate fi descarcata din AppStore si costa 2,99 dolari americani. Pentru mai multe amanunte, aruncati o privire pe site-ul Ray Detect.

Imagini Ray Detect

Ray Detect - 02 (normal)

Cam asa arata ce vezi – normal

Ray Detect - 03 (low radiation)

Ceva, ceva tot e

Ray Detect - 04 (medium radiation)

Medie

Ray Detect - 05 (unhealthy radiation)

Put on your running shoes 😉

Ray Detect - 06 (hazard)

 

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest