In Split, capitala de vara a Croatiei… ce nu trebuie ratat

05. Split si dealul Marjan

Cred ca nu stiu pe nimeni care sa fi ajuns pe coasta dalmata si sa nu se fi indragostit de aceasta regiune de la Marea Adriatica. Munti care se „prabusesc” brusc in marea albastra stralucitoare a Adriaticii, orase istorice magnifice, natura placuta, briza si, mai ales, locul unde se intalnesc gastronomia italiana cu cea balcanica (le iubesc pe ambele :)). De la Rijeka si pana in Muntenegru, coasta dalmata este luata cu asalt, an de an, de turisti si pe buna dreptate… pentru ca Coasta Adriatica a Dalmatiei este incredibila.

Am fost de mai multe ori pe coasta dalmata. Am fost si in principalele centre de atractie turistice, toate, orase istorice ramase din perioada dominatiei venetiene (sau chiar orase-stat nesupuse Serenissimei, dar puternic influentate): Budva, Dubrovnik, Split. Am fost si in orasele mai mici, dar la fel de sarmante – Trogir, Korcula sau Kotor si, de fiecare data, am revenit acasa avand pe retina si in inima niste imagini superbe, niste culori vii si amintiri de neuitat.

Cel mai mare oras de pe aceasta coasta de basm este orasul Split. Are 450.000 de locuitori, dar marea majoritate a vizitatorilor se va cantona in orasul vechi, o veche cetate cu ziduri ca de marmura (o parte din cladiri sunt din marmura), care are o poveste interesanta. Orasul vechi Split a fost, de fapt, mausoleul imparatului Diocletian. Acesta a fost ultimul imparat care a incercat sa reformeze Imperiul Roman pentru a-i readuce gloria si a-i restaura traditiile imperiale, dar si religioase. Diocletian, nascut in Dalmatia la Salona, langa actualul Split, a incercat sa lupte impotriva religiilor neromane, care devenisera la moda in intreg imperiul, subminand sistemul traditional roman. Printre crestini, el este vazut ca un criminal care a persecutat comunitatile crestine, dar de fapt Diocletian incerca sa restaureze Imperiul Roman asa cum fusese cu doua secole in urma – a pus bazele unuia dintre cele mai mari sisteme birocratice vazute de la imperiul persan al ahemanizilor, a introdus un sistem de taxe uniform la nivelul imperiului, a intarit armata, a luat masuri impotriva inflatiei care ravasise imperiul si a aruncat in afara legii religiile exotice, marea majoritate venite din est (inclusiv crestinismul). Masurile luate de Diocletian au fost salutare – a stabilizat un imperiu in pragul prabusirii – in urma masurile sale, Imperiul Occidental a reusit sa mai supravietuiasca inca 150 de ani, iar in est, Imperiul Bizantin nascut din sistemul tetrarchiei (doi imparati si doi co-imparati care urmau sa succeada imparatilor. Constantin cel Mare a fost co-imparatul si urmasul lui Diocletian).

Dar Diocletian nu a fost numai un mare om de stat si razboinic, ci a avut si taria de a… iesi la pensie! O excentricitate intr-o perioada in care puterea era tinuta pana la moarte (sau pana la alungarea violenta de pe tron). El isi programase iesirea la pensie, dar o campanie desfasurata in Balcani impotriva carpilor (o uniune tribala de origine dacica) i-a adus o boala grava care i-a accelerat planurile de retragere la pensie, lucru care l-a facut in anul 305.

Si unde putea sa se retraga mai bine decat in Dalmatia natala, un tinut superb, cu o clima minunata. Asa ca Diocletian si-a construit un palat ca in basme (intarit insa ca o cetate), unde si-a petrecut ultimii ani din viata. A murit in 312, asistand la colapsul sistemului tetrarchiei cu doua luni inaintea Edictului de la Milano, care oficializa religia crestina fara a o face religia oficiala a Imperiului (edictul a recunoscut toate religiile de pe teritoriul imperiului). Fabulosul palat al lui Diocletian s-a transformat in mausoleu. 300 de ani mai tarziu, orasul natal al lui Diocletian, Salona, a fost distrus de navalitorii avari, iar supravietuitorii s-au mutat in interiorul fostului palat imperial – devenit mausoleu (ma rog, a mai fost folosit sporadic ca palat imperial de diversi imparati romani minori, din perioada haotica a sfarsitului de imperiu). Si orasul medieval Spalato (numele, italian), locuit de urmasii romanilor de pe coasta dalmata, a inflorit in zidurile palatului lui Diocletian.

 

Ce ai de vazut cand ajungi la Split?

In primul rand, as sugera sa te plimbi aiurea pe strazile orasului, fara o harta in mana. Pur si simplu, urmareste-ti flerul, descopera frumusetea orasului dupa fiecare colt, lasa-te surprins de fiecare piateta in care vei intra.

De asemenea, nu rata sa te cateri in turla catedralei orasului (ironic, in actuala catedrala catolica a fost mormantul, astazi disparut, al celui mai mare prigonitor al crestinilor, Diocletian). Vei avea parte de o panorama a orasului de zile mari.

Plimba-te pe dealul Marjan. La doi pasi de orasul vechi, pe o peninsula presarata cu tot soiul de cripte si paraclise, multe din perioada medievala, parcul de pe dealul Marjan este locul ideal pentru a admira un apus de soare de neuitat… dar si pentru a admira orasul vechi de sus.

Galeria Mestrovic – Ivan Mestrovic este cunoscut ca fiind cel mai mare sculptor croat, dar operele sale se gasesc si in pietele Bucurestiului. Ivan Mestrovic este autorul statuii lui Carol I din fata Palatului Regal (distrusa de comunisti, dar reconstruita dupa Revolutie), dar si al statuii lui Ionel Bratianu (salvata miraculos de furia comunista impotriva artei si istoriei Romaniei, statuie reinstalata dupa Revolutie langa Piata Romana), precum si al statuii distruse a Regelui Ferdinand al Romaniei.

Nu foarte departe de Split, se afla vechile orase istorice Trogir si Hvar. Daca Trogir este pe continent si poti ajunge pe sosea cu un autobuz local sau cu masina, Hvar se afla pe o insula si se spune ca este cea mai insorita localitate din Europa (cu mai mult de 300 de zile de soare pe an). Pe langa plaje (unele retrase, altele pentru nudisti), vei putea descoperi inca un oras clasic al coastei.

 

Cum ajungi la Split

E cam greu. In timpul verii, Paralela 45 are chartere directe din Bucuresti, iar indirect poti ajunge cu companiile aeriene Austrian Airlines (schimband in Viena), Air Serbia (schimband in Belgrad) sau Croatia Airlines, pe timp de vara (schimband in Zagreb). Marea majoritate a turistilor romani ajunge cu masina, dar drumul este lung…

 

Excursii organizate in Croatia

Daca doresti sa alegi pachete organizate, vezi ca Paralela 45 are chartere directe din Bucuresti spre Split, in vara asta. De asemenea, poti alege mai multe optiuni de cazare – atat in Split si Trogir, cat si in alte statiuni de pe coasta dalmata (cum ar fi Makarska sau Sibenik). Gasesti mai multe informatii aici

 

Preturi

Croatia este scumpa. Punctum. Mai scumpa decat Grecia, mai scumpa decat Turcia, mai scumpa decat multe alte destinatii, iar vara asta ma astept ca, din cauza problemelor din Turcia, sa fie plina. Asa ca decideti-va repede, daca vreti sa o vedeti!

 

Imagini Split

01. Vechiul oras Split

Mausoleul lui DIocletian

02. Clopotnita Split

Turla catedralei – de unde poti admira tot orasul

03. Panorama Split

Care arata cam asa de sus
04. Split

Orasul vechi e pana in ziduri

05. Split si dealul Marjan

Dealul Marjan, Adriatica si un fragment de Split

06. Split - orasul vechi

La pas, prin centrul vechi

07. Split - centrul vechi

Stradute inguste

08. Promenada

Palmieri langa mare

08. Split vechi

Sau niste terase unde vrei sa te asezi

09. Split de pe dealul Marjan

Panorama orasului de pe dealul Marjan

10. Panorama Split

Si Adriatica cea albastra

11. Dealul Marjan

O oaza de liniste in split: dealul Marjan

12. Trogir

Langa Split, nu rata Trogir

13. Trogir - promenada

14. Centru Hvar City

Sau Hvar, cel mai insorit oras al Europei (sau cel putin asa sustin localnicii)

15. Panorama Hvar

Si panorama Hvarului

16. Hvar

Tripsta-logo
Categorii:
Croatia · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii