Pe urmele istoriei pe Coasta Dalmata (ep. 3). Split, orasul imparatului Diocletian

Split Coasta Dalmata

Split, Coasta Dalmata

Celalalt mare pol turistic al Coastei Dalmate croate este orasul Split, poate mai putin faimos din punct de vedere turistic, dar mai important din punct de vedere economic. Ca idee, Split este de patru ori mai mare ca Dubrovnik si sigur locuitorii lui nu traiesc doar din turism cum sunt cei din Dubrovnik. Dar si Split are povestea sa deosebita cu carlig pentru turisti. Vechiul oras Split este de fapt un palat-transformat in mormant. Evident, al unui cap incoronat, e vorba de imparatul roman Diocletian. In traditia crestina, numele lui este terfelit in fel si chip si e normal – omul a lansat una dintre cele mai aprigi vanatori de crestini si o groaza de nume pe care le regasesti in diverse calendare bisericesti au avut de-a face cu torturile ordonate de Diocletian si de oamenii lui. Dar, din punct de vedere politic, Diocletian a facut un lucru corect – a mostenit un imperiu lovit din toate partile si subminat intern de diverse curente, religii, idei, interese si a incercat sa readuca Imperiul pe fundamentele care l-au dus la suprematie in Europa, Asia si Africa la inceputul mileniului I – si unul din fundamente era religia romana, derivata din cea greaca – de fapt, Diocletian nu a persecutat in mod special crestinii – el a introdus toleranta religioasa pentru orice cult, zeu, religie atata timp cat practicantii lor se inchinau si faceau sacrificii pentru zeii Imperiului Roman. Iar crestinii evident s-au opus.

Diocletian a fost insa imparatul care a pus ordine administrativa, economica, monetara, sociala, religioasa si militara unui imperiu in derapaj si multi istorici cred ca fara el Imperiul Roman s-ar fi prabusit mult mai devreme si posibil nici nu ar fi fost timp pentru construirea unui Imperiu Roman de Est puternic (ulterior numit de straini si “Bizantin”). Ei bine, Diocletian este dalmat, nascut in Salona, orasul roman care a prosperat pe langa Splitul de azi. Era de origine umila – tatal lui a fost fiul unui scrib, sau poate chiar al unui sclav eliberat, dar Diocletian s-a remarcat si a devenit faimos in armata. Armata l-a propulsat imparat al Romei, iar el a propus disciplina in imperiu – a si facut-o, bazandu-se pe vechile fundamente ale Imperiului. Dar pe langa activitatea sa militara si de cum s-ar numi acum “nation building”, Diocletian si-a socat contemporanii prin faptul ca … a iesit la pensie ! Ati mai auzit de imparati iesiti la pensie ? Eu, sincer, nu. Nu stiu daca o mai fi existat vreunul, eu il stiu doar pe Diocletian care a iesit la pensie la varsta de 60 ani si s-a retras in orasul imperial pe care el l-a construit pe malurile Adriaticei pe locul Split-ului de astazi. Era orasul perfect – o parte era zona sa personala, o parte era zona manufacturiera de unde isi finanta stilul de viata (aparent, Diocletian a preluat exclusivitatea fabricarii uniformelor armatei romane, un business cu statul extrem de banos de altfel) si o parte era zona celor care il deserveau, comerciala, etc. Evident, de jur imprejur, erau niste ziduri impenetrabile. Locul a fost ales pentru ca sunt si niste izvoare minerale, iar viata de razboi permanent, de purtat armuri si sabii grele duc la slabirea oaselor, Diocletian gasindu-si alinarea in aceste izvoare.

Dupa ce Diocletian s-a dus la Jupiter, orasul-palat imperial a fost transformat in mausoleu. El a fost ingropat in ceea ce este azi Catedrala Sf. Domnius (Sf. Domnius este fix unul dintre martirii executati in timpul domniei lui Diocletian, care desi de origine din Antiohia, din vechea Sirie, a fost episcop de Salona. Cand crestinii au ajuns la putere, au aruncat moastele imparatului din vechiul mausoleum, le-au adus pe cele ale celui ucis de vechiul “proprietar” si au inceput sa faca sacrificii pentru noul star religios. Sf. Domnius este evident patronul orasului Split.

Cum a ajuns Split principalul oras al zonei ? Era doar un mausoleum imperial, orasul cel mai apropiat locuit de oameni de rand era Salona. Simplu, dupa secole si secole de pace si prosperitate prin zona au ajuns la un moment dat triburile de avari si slavi. Au distrus orasul Salona, au ucis, jefuit, violat, torturat, iar supravietuitorii, populatia de limba latina a fugit fie pe insule (nici avarii, nici slavii nu erau capabili sa construiasca o flota), fie in spatele zidurilor orasului-mausoleu ale lui Diocletian unde se puteau apara. Mult timp, populatia latina s-a inghesuit in vechiul oras al lui Diocletian pana cand situatia militara s-a mai stabilizat si unii au inceput sa se mute in afara zidurilor alaturi de slavii care au ramas in zona si care ulterior au format poporul croat.

Mai apoi, Split de-a lungul istoriei a fost posesiune venetiana, dar construit pe bazele vechiului oras roman, are o cu totul alta infatisate decat orasele tipice venetiene insirate pe Coasta Dalmata. Un aer de vechi, arhaic, care chiar te convinge ca vine de mult, din istoria mai veche decat a Venetiei.

 

Odata ajunsi la Split, cu ajutorul ghidei locale, am luat la pas orasul istoric. Probabil ca in vremea romana, avea piete si bulevarde largi, dar faptul ca peste noapte s-au mutat mii si mii de oameni in timpul navalirii avaro-slave, a dus la o inghesuiala teribila si la constructii parazitare peste vechile ziduri. Totul duce la un oras fascinant unde nu trebuie sa stai cu harta in mana, ci pur si simplu sa te pierzi pe stradute si ulite. Daca in Dubrovnik, totul e perfect, in Split, nu neaparat – mai vezi schele si mai ales vezi ca orasul vechi este locuit, nu este doar un parc tematic… am desoperit colturi unde vezi rufe atarnate la uscat de la un geam la altul peste o piateta, asa cum vezi in Italia sudica. In ultima instanta, coasta dalmata si Italia sudica a avut multe de impartit si s-au influentat reciproc de-a lungul secolelor.

Un lucru pozitiv a fost ca pentru prima oara m-am plimbat cu un ghid local care a putut sa-mi arate locurile acelea de simbioza intre constructiile somptuosului palat-mausoleu al lui Diocletian si constructiile din mileniul precedent – unele ziduri romane se regasesc in cladiri medievale si vice-versa. Pentru pasionatii de arhitectura, este un regal… dar si pentru muritorii de rand, este interesant sa le descoperi. Principala zona ramasa in picioare din Splitul lui Diocletian, Peristilul a avut parte de o schimbare radicala fata de 2005 cand am fost ultima oara pe aici – s-a inalbit. Eu mi l-am aminteam negru ca de smoala (ulterior am si verificat setul de poze facute acum 16 ani si intr-adevar, Peristilul era extrem de negru). Acum e de un alb stralucitor. Ghida a amintit de o tehnologie speciala cu laser care dat jos negreala si care a readus la iveala albul stralucitor din vremea lui Diocletian… dupa mai bine de 1800 ani !

Desi nu retin ca sa se fi filmat ceva din Game of Thrones in Split (poate ma insel), si aici fanii vor descoperi magazine speciale cu produse cu marca celebrului film. Evident, te poti poza pe Tronul de Fier, ala cu multe tepi, inconjurat de niste eroi din film, evident pentru cateva kuna sau gratis in unele magazine daca vei cumpara ceva.

Nu am prea avut mult timp in Split de data asta, pentru mine era cam a treia sau a patra vizita aici. Mi-as fi dorit sa urc pe dealul Marjan, o ridicatura plina de pomi aflata langa orasul vechi, o adevarata oaza de oxigen a orasului – iar in verile foarte calde, nici nu stiti ce bine pica asa ceva. Dar nu am avut timp. M-am uitat cu jind la vapoarele Jadrolinija care plecau spre Hvar, o alta destinatie pe care o iubesc in Croatia, dar vorba aceea, nu le poti avea pe toate.

Urma ca sa pornesc apoi la nord. In Trogir mai fusesem si imi placuse oraselul la nebunie, dar in Sibenik si Zadar urma sa ajuns pentru prima oara. Si dupa atatea orase istorice, trebuia sa am parte si de un pic de natura – unde altundeva decat in Parcul National Plitvice, unul dintre cele mai frumoase din Europa ! Dar despre aceste locuri in urmatoarele episoade !

 

Nota

Am fost pe Coasta Dalmata impreuna cu un grup in parteneriat cu agentia Karpaten care a operat vara aceasta zboruri charter directe intre Bucuresti si Dubrovnik.

Imagini Split

Autostrada Dubrovnik Split

Spectaculoasa autostrada dinspre Dubrovnik

Intrare Split

Welcome to Split !

Esplanada Split

In fata zidurilor romane dinspre mare au aparut diverse cladiri colorate a la Italie

Split pe vremea lui Diocletian

Cam asa arata Splitul pe vremea lui Diocletian

Intrare in oras

Intrarea in orasul vechi prin poarta dinspre mare

Catedrala Split

Vechiul mausoleu al lui Diocletian, azi catedrala crestina imbogatita cu o clopotnita

Peristil

Peristilul acum senzational de alb

Clopotnita Split

Ziduri romane, ziduri venetiene

Muzeul Etnografic

Muzeul din cladirea romana

Cladire romana

Priveste cerul !

Zona medievala Split

Inghesuitele stradute medievale

Ruine romane in Split

 

Strazi Split

Strecurandu-te spre piatete

Piata in Split

Exista si zone mai ample

Rufe la uscat

Chiar si orasul vechi este un oras viu, un oras locuit

Tronul de fier

Winter is coming !

Esplanada palmieri

Promenada cu palmieri de pe malul Marii Adriatice

Split Coasta Dalmata

Cam asa arata Splitul dinspre port

Panorama Split

Din drona, iti dai seama mai degraba cat de bine s-a pastrat orasul lui Diocletian.

Bautura din pipi

Cea mai haioasa bautura din Bosnia-Hertegovina (e produsa la Mostar) se vinde si in Croatia.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest