Trei locuri faine de vazut in Covasna si Harghita (ep.3) – Lacul Sf. Ana si Tinovul Mohos

Ochi de apa

Lacul Sf. Ana este indiscutabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Covasna – Harghita. De altfel, l-am si vizitat, dar cu multi ani in urma, mai precis in 1997 cand am fost pe aici la un training la hotelul din Balvanyos (am inteles ca inca mai exista si a fost reabilitat). Mi-aduc aminte era o toamna de aur, cu incredibil de multe culori si m-am plimbat de-a lungul lacului – care nu este mare, dar este dragut.

Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic din Romania, practic se afla in fundul craterului unui vulcan stins acum ceva timp numit Ciomatu Mare. Ma rog, stins nu poate fi niciodata, mai ales ca a erupt relativ recent (circa 40.000 – 50.000 ani), dar din perioada din care este monitorizat este extrem de linistit. Nu are izvoare proprii, asa ca se hraneste doar din apa de ploaie, asa ca are o puritate extraordinara – aproape de cea a apei distilate. In ciuda faptului ca este “hranit” doar de precipitatii, este curios de adanc – maxima este de 7 metri.

Drumul spre Sf. Ana este printr-o padure pitoreasca. Evident, cu ochii cat cepele dupa ursi, dar nu am vazut nici unul, asa ca am ajuns la centrul turistic dupa o oprire obligatorie as putea spune intr-un loc de unde poti vedea o buna parte din depresiunea Harghitei. La centrul turistic, totul excelent organizat – o parcare, centru de informare (de unde poti lua si bilete) si poti cumpara si de mancare. Aici, convietuiesc pasnic pe acelasi raft atat Berea Ciuc, cat si Csiki Sor :). Dar aici, am descoperit ceva absolut surprinzator – Tinovul Mohos. Si eu, ca toata lumea de altfel, am stiut si am venit pentru lacul Sf. Ana, ei bine, la doi pasi se afla Tinovul Mohos, repet, o surpriza pentru toata lumea. Aici nu se intra cum vrei, ci doar alaturi de un ghid care sincer, e obligatoriu.

Plimbarea prin Tinovul Mohos mi-a adus aminte de o tura de acum cativa ani printr-o padure din Estonia la fel de incantatoare. Tinovul Mohos este practic o turbarie in curs de dezvoltare. Aici a fost un lac vulcanic, dar eruptia vulcanului vecin a acoperit apa cu cenusa, iar ulterior au inceput sa apara sedimente. Evident, vegetatia care acopera orice loc pe care il gaseste liber a inceput sa se instaleze – generatii intregi de copaci, arbusti si iarba au crescut si s-au descompus, acoperind vechiul lac – acum mai exista ici si colo iazuri si ochiuri de apa, dar pentru a te plimba in siguranta trebuie sa calci doar pe podetele de lemn instalate. Daca sari ici si colo, te poti afunda mai mult sau mai putin in pamantul moale si nesedimentat. Aici, in multe milenii se vor forma depozite de carbune, dar pana atunci, combustibilii fosili care au schimbat complet fata lumii vor fi deja disparuti din intrebuintare… sau cine stie J.

Este o plimbare faina pe podetele de lemn. O parte din copaci au murit recent datorita unor gandaci rebeli si trunchiurile lor destul de subrede si lipsite de orice vegetatie intaresc ideea ca te afli intr-o lume stranie. Bumbacarita, dar si lacurile, acest pamant unde e periculos daca vei calca (pericolul variaza intre a-ti murdari incaltamintea cu noroi pana la a te infunda in turbarie) fac din Tinovul Mohos o lume absolut fascinanta pe care e musai sa o vizitezi daca te afli prin zona. Sincer, eu m-am bucurat ca revin la lacul Sf. Ana dupa 24 ani, dar am plecat fascinat mai ales de Tinovul Mohos !

Am coborat apoi pe partea cealalta, la lacul Sf. Ana. Pentru cei in varsta, bolnavi sau cu probleme de locomotie, exista o dubita care transporta gratuit turistii pana la malul lacului care este de asemenea foarte bine organizat – poti sa iti iei si un kortos si sa vaslesti cu barca pe lac. Scaldatul este interzis. Evident, poti sa te plimbi de-a lungul lacului, inspirand aerul curat si bucurandu-te de peisaje. Ghidul local ne-a spus ca riscul de a te intalni cu un urs ziua este minim, dar dupa lasarea serii, cand parcul se inchide, Mos Martinii locali apar prin zona. Interesant, sunt extremi de multi pesti – ciudat pentru un lac care nu comunica cu nici un alt parau sau rau si fara de izvoare. Motivul e simplu – au fost aruncati de cineva in lac pentru a se inmulti si a-i pescui, stricand echilibrul ecologic stabilit de secole sau milenii. Nu stiu daca se va incerca indepartarea pestilor invazivi din apa, dar probabil ar fi o idee buna.

Un mare plus a fost ca in aceasta calatorie am fost alaturi de Levente, rangerul sef (nu stiu cum se numeste oficial jobul, cred ca directorul executiv) din rezervatie. Aducand un pic cu Fidel Castro in tinerete, omul este o combinatie de atoatestiutor in ceea ce priveste natura, dar si cum sa managerizezi un astfel de sit natural – e o arta fina sa gasesti balansul intre a-l tine deschis turisti, a face bani pentru a reinvesti in protejare, a-i creiona si implementa o strategie de marketing, dar si de a proteja. Evident, mai sunt planuri de dezvoltare de locuri de cazare tip camping, dar si multe altele. Levente e un tip care probabil ar trebui clonat sa se ocupe de numeroasele situri naturale din acesta Romanie frumoasa, dar atat de putin vizitate si protejate. Pentru ca e foarte fina balanta intre protejare si vizitare… si cel putin pana acum, am avut clar senzatia ca la Sf. Ana – Tinovul Mohos s-a gasit. Daca aveti nevoie de un ghid excelent pentru Sf. Ana si nu numai, puteti sa-l contactati aici.

Nota

Am fost in Covasna la invitatia primului sit de glamping din regiune – My Lake Glamping. Pentru mai multe informatii cu privire la experienta, aruncati un ochi pe articolul meu despre My Lake.

Imagini Tinovul Mohos si lacul Sfanta Ana

Covasna

Pe-un picior de plai…

Panorama Harghita

In drum spre Lacul Sfanta Ana, o panorama superba

Centrul turistic Sf. Ana

Centrul turistic

Levente de Sfanta Ana

Levente de Sfanta Ana, aducand un pic cu Fidel Castro tanar 🙂

Spre Tinovul Mohos

Poteca spre Tinovul Mohos

Tinovul Mohos

In interior – mergi doar pe podet, altfel, nu se stie…

Copaci morti

Peste tot, arbori morti

Gandaci ucigasi

Si iata vinovatul

Turbarie

Pamant tanar in curs de carbonificare

Copaci morti Tinovul Mohos

Viata si moarte

iaz

Unul din numeroasele ochiuri de apa care au supravietuit marelui lac acoperit de cenusa

Ochi de apa

 

Tinovul Mohos Harghita

Asa arata de sus

Poteca in turbarie

Doar pe poteca !

Poteca in Tinovul Mohos

 

Rezervatia Sfanta Ana

Am vizitat Tinovul Mohos, urmeaza lacul Sf. Ana

Kortos la Sfanta Ana

Nu inainte de a ne arunca pe o celebra specialitate secuiasca

Kortos secuiesc

Kortos kolacs !

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania

Barci Sfanta Ana

Te poti da cu barca, dar inotul este interzis

Pesti Sfanta Ana

Pesti invazivi

Reflexii in apa

Reflectii

Lacul Sfanta Ana Harghita

 

Sf. Ana

Lacul Sfanta Ana de sus

Indicator explicativ

Ai toate informatiile

Nota: Imaginile din drona sunt preluate de la pritenii de la In Sandale

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii