Trei locuri faine de vazut in Covasna si Harghita (ep.2) – Fabrica de Bere Csiki Sor din Sansimion

Produse Csiki Sor

Un alt obiectiv turistic din Harghita, nu foarte departe de Tusnad, dar hai sa-I zic un pic iesit din comun este o fabrica de bere. Este o fabrica de bere artizanala numita Csiki Sor, o fabrica si mai ales un brand care a capatat notrietate prin controverse. Dar pe langa controverse, pot spune ca am ramas uimit de cum arata complexul de la Sansimion si de ideile de marketing demne de orice companie multinationala. Dar hai sa vedem cel de-al doilea obiectiv turistic pe care l-am vizitat in Covasna & Harghita la final de mai 2021.

Beraria Csiki Sor – Sansimion, judetul Harghita. Ca om care am lucrat in marketing in bere (la Ursus), pot spune ca am mai vazut destule berarii la viata mea (ale marilor companii), am vizitat diverse fabrici istorice (sau actuale  de bere) de la Carlsberg Copenhaga la cea din Plzen (Pilsner Urquell), dar si cele detinute de Ursus Breweries de la Cluj, Timisoara si Buzau. Evident, auzisem povestea lui Csiki Sor – Csik in ungureste inseamna Ciuc, iar Sor inseamna bere, asa ca numele in romaneste a brandului este “Bere Ciucana”. Mult prea aproape de numele brandului Bere Ciuc (produsa si la Miercurea Ciuc), detinut de multinationala olandeza Heineken care, evident, s-a ofuscat. Un pic de istorie – Heineken a cumparat producatorul austriac Brau Union care cumparase berea Ciuc in 2000 de la un fond de investitii riscante care salvase fabrica in 1994. Brandul Bere Ciuc exista inca din perioada comunista.

Probabil dupa cateva avertismente, Heineken a dat in judecata pe Csiki Sor si evident a castigat – cu toate ca brandul e in ungureste, inseamna tot bere Ciuc. Csiki Sor a aparut de fapt in 2013 (da, stiu, ca orice bere sustine ca are o traditie, si, da, exista traditie multi-seculara de produs bere prin Harghita, dar Csiki Sor exista doar din 2013) cand un investitor local numit Andras Lenard a cumparat o fosta distilerie (probabil in ruina) din satul harghitean Sansimion. Miza pe prognozele ca asa-numitele beri artizanale (adica beri produse in cantitati mici de producatori locali, de obicei respectand legile puritatii bere germane) isi vor lua avant in fata berilor de masa produse de marile multinationale care produc milioane de hectolitri de bere in sute de fabrici ale lumii. Tendinta aparuse deja in SUA si in Europa Occidentala si nu mai era mult pana cand sa loveasca si Europa de Est. Dupa retehnologizare, investitorii au inregistrat si lansat brandul “Igazi Csiki Sor” – adica “Autentica Bere Ciuc”. Evident ca Heineken (a carui fabrica e la vreo 20 – 30 km de Sansimion si la fel se bazeaza pe traditia producerii de bere in Harghita) i-a dat in judecata si nu a fost nici o surpriza ca au castigat, cerand interzicerea brandului si oprirea distributiei. Atunci, proprietarul a intervenit pe langa amicul Viktor Orban, intamplator premierul autocrat al Ungariei care a amenintat Heineken ca o va interzice in Ungaria pe motiv ca foloseste simboluri … comuniste (Heineken are ca simbol o stea rosie, iar Ungaria are ceva lege care interzice folosirea simbolurilor comuniste – nu si cele naziste sau hortyste, insa). Dupa amenintarile lui Orban, Heineken a renuntat la proces, ajungandu-se la intelegerea ca Csiki Sor renunta la “Igazi” (autentica). In locul lui Igazi, noul brand se numeste acum Tiltott Csiki Sor (adica Berea Ciuc Interzisa) jucandu-se cu ideea ca patriotii locali au fost persecutati de strainii care ne fura tara, iar ei au luptat eroic. In consecinta, astazi exista micul brand “Berea Ciuc Interzisa”, dar evident se vinde ca o bere artizanala – cantitatile sunt destul de mici, desi este exportata in Slovacia, Serbia si evident, Ungaria.

Fabrica sincer, arata intr-un mare fel. Ma asteptam la ceva artizanal, mic, un soi de atelier mai mare, dar este o fabrica de ultima tehnologie. Presa de la Budapesta sustine ca investitia provine din bani publici sifonati de clica Orban Viktor (d. Lenard este un vasnic sustinator al FIDESZ, partidul al carui proprietar este Orban) si e foarte probabil. Dar impactul lui Csiki Sor asupra comunitatii locale este evident – satul se invarte dupa soare si dupa luna (daca steaua rosie este simbolul lui Heineken, simbolul lui Csiki Sor este soarele si luna de pe steagul secuiesc), iar o a doua unitate de productie, de data asta de chipsuri (Csiki Csipsz – adica Chipsuri de Ciuc) a fost deschisa anul trecut tot in Sansimion. Ma rog, chipsurile de Ciuc nu sunt interzise (cel putin ca nume de brand) si investitia are foarte mult sens – in general chipsurile stimuleaza consumul de bere (deci ajuta la brandul “mama”), iar Covasna, alaturi de Tara Fagarasului este cunoscuta ca o tara a cartofului. Nu stiu daca Csiki Csipsz este facuta din cartofi importati din Ungaria sau proveniti din zona, dar nu pot decat sa nu remarc ca este o investitie complementara cu cap. Probabil tot din banii contribuabililor de peste Tisa. Dar asta nu e nici o problema.

Revenind la Csiki Sor, cum ziceam, fabrica este impecabila. Da, am vazut fabrici de multinationale care fac miliarde si opereaza in toata lumea – fabrica de la Sansimion este comparabila, iar in multe cazuri superioara. In plus, este gandita nu numai ca o fabrica, ci si ca o atractie turistica – totul este perfect aranjat pentru vizite – de la centrul de primire vizitatori, treci apoi prin zona de productie pe care o poti admira de sus, printr-un culoar suprainaltat si apoi ajungi intr-un Sky Bar unde niste fete dragute te servesc cu toate produsele Csiki Sor (evident, principalul brand e ala interzisul, dar mai exista si alte variante – Gold unde maturarea dureaza mai mult, exista si o Szekely Sor (Berea secuiasca) ceva mai amaruie, chiar si ceva mai creamy – nu chiar Guiness, si in fine bere cu gust de afine si zmeura (doua din fructele cele mai des intalnite in Harghita). Un specialist in marketing nu ar putea decat sa-si ridice palaria studiind strategia de marketing, dar si cea de portofoliu de produse.

Si pentru ca orice bere trebuie sa fie active in sponsorizari si evenimente, ei bine, toata fabrica era plina cu poze cu femei frumoase imbracate in haine traditionale ale comunitatilor maghiare din Romania, iar in curte se intampla concerte – cand am fost, era deja anuntat primul concert dupa ridicarea unor restrictii pandemice cu o artista maghiara. Oh, si e si un restaurant care face un ciolan de dai cu cusma dupa caini.

La plecare, foarte draguta noastra gazda, doamna Pixi ne-a recomandat sa mergem si la magazinul de suveniruri. Ei bine, aici chiar am lesinat. Jur ca nu am vazut atatea suveniruri nici cu Heineken la Amsterdam, Guiness la Dublin sau Carlsberg la Copenhaga. Si vorbim de branduri cunoscute la nivel global cu fabrici istorice (si vizitabile) in capitale de tari cu milioane de turisti, nu in satul uitat de lume Sansimion din judetul Harghita ! Ce iti trazneste prin minte, gasesti, evident toate branduite cu logo-ul Berii de Ciuc Interzise – tricouri, umbrele, ciorapi, ciocolata cu malt (yup), cafea, desfacatoare de bere si cate si mai cate… Am plecat stupefiat. Da, probabil operatiunea este subventionata la greu, dar totul, absolut totul, este o lectie de marketing.

Se poate vizita fabrica Csiki Sor (se poate vizita si noua fabrica de cipsuri, dar nu am vazut-o), dar trebuie sa va programati din timp pentru ca exista tururi organizate cu ghizi locali – este totusi o unitate de productie, deci nu te poti preumbla ca voda prin loboda. Vedeti aici pachetele si sunati in prealabil – nu veti intra daca nu veniti conform programului. Contactele le gasiti aici.

Nota

Am fost in Covasna la invitatia primului sit de glamping din regiune – My Lake Glamping. Pentru mai multe informatii cu privire la experienta, aruncati un ochi pe articolul meu despre My Lake.

Fabrica Csiki Sor, Sansimion

Ursus Csiki Sor

Dupa ce au copiat Berea Ciuc, acum se iau si de Ursus 🙂

Fabrica Csiki Sor

Intrarea in fabrica

Csiki Sor Sansimion

 

Bere Csiki Sor

Suntem intampinati cum altfel, decat cu o bere. Sau mai multe 🙂

Chipsuri Csiki

Mai nou, exista si chipsuri. Inclusiv cu cannabis 🙂

Ingrediente Csiki Sor

Ingredientele din care se produce Csiki Sor

Hala productie bere

Facilitatile de productie – ultimul racnet

Unguroaica goala

Pe culoare, fotografii cu fete imbracate in costume populare unguresti

Sac de box Heineken

In mod clar, Heineken nu e iubit la Sansimion. Poti sa-l iei la pumni daca vrei sub privirile lui Ursus

Sky Bar

Sky Bar – amenajat fix in uzina

Bar Csiki Sor

 

Bar

Bere din belsug 🙂

Produse Csiki Sor

Cateva din sortimentele Csiki Sor

Bere la draft

Sa curga bereaaaaa

Bere Csiki Sor

Si din sticla sa curga, nu doar din draft 🙂

Produse Csiki Sor

 

Simbol secui

Simbolul secuilor – soarele si luna

Ciolan

In curte, ne-a asteptat ciolanul

Ciolan Secuiesc

Incastrat in paine

Concert Sansimion

Cateva zile mai tarziu, reincepeau concertele

Magazin suveniruri

Toate ca toate, dar magazinul de suveniruri m-a lasat praf

Magazin suveniruri Csiki SOr

Nu stiu cate produse toate cu simbolul Csiki Sor

Ciocolata Csiki Sor

Pana si ciocolata

Ciocolata bere

 

Cafea Csiki Sor

Chiar si cafea 🙂

Suveniruri Csiki Sor

Nici nu iti trece prin minte

Suveniruri bere

 

Ciorapi Csiki Sor

Ciorapi

Csiki Sor

Si, normal as zice, bere…

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest