Actualizare 22 martie 2022 – conditiile de intrare in statele Europei

COvid

Am fost plecat in ultimele 3 saptamani, si fiind pe drumuri, prin Iordania, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, nu am prea avut timp de scris. Iar in aceste 3 saptamani s-au intamplat multe cu privire la accesul in diverse tari – atat in Europa, cat si prin alte colturi din lume. Si pentru ca s-au intamplat asa de multe, m-am gandit sa sumarizez intr-un articol care sa acopere tarile europene, mai precis ale UE / SEE.

Austria: Se intra pe baza de certificat de vaccinare (2 doze sau 3 doze – ultima doza trebuie sa fi facut cu maximum 270 zile in urma). Se accepta si certificatul de recuperare din boala (dar nu mai vechi de 270 zile). Intre doza 1 si doza 2 trebuie sa fie minim 14 zile, intre doza 2 si doza 3 trebuie sa fie minim 90 zile. Vaccinul Johnson & Johnson este valabil 270 zile dupa doza unica.

Exceptand Viena unde trebuie sa prezinti un certificat care sa demonstreze ca ai facut doza 2 in ultimele 180 zile pentru a intra in restaurante, cluburi, etc, in restul tarii nu mai este nevoie de certificat vaccinare / trecere prin boala / PCR

Cine nu se incadreaza in cerintele de mai sus, trebuie sa prezinte un test PCR nu mai vechi de 72 ore sau un test rapid nu mai vechi de 24 ore, emis de un laborator recunoscut de autoritatile statale.

Mai multe informatii: https://www.austria.info/en/service-and-facts/coronavirus-information/entry-regulations

 

Belgia – Se poate intra pe baza urmatoarelor dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 48 ore fata de momentul intrarii in Belgia). Daca veniti din UE, nu este nevoie de PLF.

Mai multe informatii: https://www.info-coronavirus.be/en/travels/

 

Bulgaria – se intra pe baza certificatului de vaccinare acceptat la nivel european, a dovezii de trecere prin boala (test PCR pozitiv nu mai vechi de 180 zile) sau a unui test PCR negativ facut cu maximum 72 ore inainte de a intra in Bulgaria sau a unui test rapid – antigen nu mai vechi de 48 ore.

Mai multe informatii: https://www.mfa.bg/en/customnews/main/24737

 

Cehia – Nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara daca vii din UE. Daca vii din afara Uniunii, trebuie prezentata dovada imunizarii / trecerii prin boala / test PCR sau rapid facut inainte de a sosi in Cehia plus inca un test PCR la sosirea in Cehia

Mai multe informatii: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

 

Cipru – pentru persoanele vaccinate / trecute prin boala – trebuie completat doar Cyprus Travel Pass on-line cu 48 ore inainte de a ajunge in Cipru. Pentru persoanele nevaccinate sau a care au depasit perioada de recunoastere a vaccinarii, pe langa completarea Cyprus Travel Plan, trebuie sa prezinte un test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de imbarcare sau 24 ore in cazul unui test rapid si sa mai faca inca un test pe aeroportul cipriot (platit de calator). Se considera imunizat, cei care pot prezenta un certificat de vaccinare cu schema completa (2 doze), dar doza 2 facuta in ultimele 270 zile sau cu trei doze (in acest caz, nu mai exista o limita de timp). In cazul celot trecuti prin boala, trebuie sa prezinte un test COVID pozitiv, dar nu mai vechi de 180 zile

Mai multe informatii: https://www.visitcyprus.com/files/Covid19/COVID-19_Destination_Protocol-8mar22updated.pdf 

 

Croatia – se poate intra cu certificatul de vaccinare (in cazul administrarii a doua doze – ultima doza sa fi fost facuta in ultimele 270 zile, in cazul administrarii a trei doze – nu exista limita de timp) sau a dovezii de trecere prin boala (nu mai veche de 180 zile). Alternativ, trebuie prezentat un test PCR nu mai vechi de 72 ore de la intrarea in tara sau antigen-rapid nu mai vechi de 24 ore.

Mai multe informatii: https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212

 

Danemarca – Se poate intra doar dupa completarea PLF si urmatoarele dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile. Pentru cei nevaccinati sau care nu au trecut prin boala, trebuie sa faca un test COVID in maximum 24 ore de la intrarea in tara.

Mai multe informatii: https://en.coronasmitte.dk/travel-rules/covidtravelrules

 

Estonia – se intra pe baza certificatului de vaccinare european – doza 2 administrata in ultimele 9 luni, sau certificat de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile. Cine nu poate prezenta aceste documente, va sta in izolare timp de 7 zile.

Mai multe infiormatii: https://kriis.ee/en/travelling-crossing-state-border/travelling-estonia

 

Finlanda – Nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara

Mai multe informatii: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic

 

Franta – Se poate intra doar dupa completarea PLF si urmatoarele dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 48 ore fata de momentul intrarii in Franta). Atentie – in caz ca vreti sa veniti din afara UE dintr-o tara “galbena”, trebuie sa aveti un motiv esential pentru a intra pe teritoriul Frantei.

Mai multe informatii: https://www.interieur.gouv.fr/covid-19-international-travel

 

Germania – se intra pe baza certificatului de vaccinare / recuperare sau pe baza unui test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de sosirea in Germania sau urcarea in avionul cu destinatia Germania sau 48 ore in cazul unui test rapid. Vaccinul Johnson & Johnson nu mai este acceptat, decat daca s-a mai facut o doza cu un alt vaccin din cele acceptate la nivel european. Certificatul de trecere prin boala (test PCR / rapid pozitiv) este valabil pentru 180 zile

Mai multe informatii: https://www.auswaertiges-amt.de/en/visa-service/EinreiseUndAufenthalt

 

Grecia – Se poate intra pe baza urmatoarelor documente – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 48 ore fata de momentul intrarii in Grecia). Grecia a renuntat la PLF-ul obligatoriu

Mai multe informatii: https://travel.gov.gr/#/

 

Irlanda – Nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara daca vii din UE.

Mai multe informatii: https://www.citizensinformation.ie/en/travel_and_recreation/travel_to_ireland/travel_to_ireland_during_covid.html

 

Italia – Se poate intra doar dupa completarea PLF si urmatoarele dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 48 ore fata de momentul intrarii in Italia)

Mai multe informatii: https://www.italia.it/en/covid19

 

Letonia – se intra pe baza certificatului de vaccinare / recuperare european. Ultima doza trebuie administrate cu maximum 9 luni in urma, iar testul pozitiv care sa certifice trecerea prin boala nu trebuie sa fie mai vechi de 180 zile. In caz ca nu exista nici unul din aceste certificate, se poate intra cu un test PCR nu mai vechi de 72 ore sau antigen-rapid nu mai vechi e 48 ore.

Mai multe informatii: https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19

 

Lituania – Nu exista cerinte speciale pentru calatorii provenind din Uniunea Europeana, dar exista obligatia prezentarii dovezii de vaccinare / trecere prin boala / test PCR daca veniti din afara UE.

Mai multe informatii: https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19/for-arrivals-from-abroad

 

Luxemburg – Se poate intra pe baza urmatoarelor dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 48 ore fata de momentul intrarii in Luxemburg). Daca se intra terestru din Belgia, Germania sau Franta, nu este nevoie de nici un document.

Mai multe informatii: https://covid19.public.lu/en/travellers/visiting-luxembourg.html

 

Malta – Se poate intra cu dovada vaccinarii (doza 2 nu mai veche de 270 zile sau booster – pe termen nelimitat) si completarea unui PLF. In cazul in care calatorul nu este vaccinat, va sta in carantina timp de 14 zile intr-o structura agreata de guvernul Maltei, platind 100 euro / zi pentru cazare, mancare si internet. In cazul certificatelor de trecere prin boala, acestea sunt acceptate doar daca pasagerul a mai facut suplimentar o doza de vaccin anti-covid.

Mai multe informatii: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx

 

Norvegia – Se poate intra pe baza urmatoarelor dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 48 ore fata de momentul intrarii in Norvegia).

Mai multe informatii: https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels

 

Olanda – Din 23 martie, nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara daca vii din UE. Dar, continua sa fie obligatorie completarea de PLF

Mai multe informatii: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry

 

Polonia – pot intra calatorii care prezinta certificatul european dovedind ca s-au vaccinat impotriva COVID complet (adica 2 doze), cu ultima doza cu minimum 14 zile in urma. De asemenea, se poate intra cu dovada trecerii prin boala – un test PCR pozitiv facut in ultimele 180 zile. Calatorii nevaccinati vor intra in carantina si vor putea sa iasa din carantina daca isi fac un test PCR / antigen rapid la 48 ore de la intrarea in caratina. Costul testului trebuie sa fie suportat personal.

Mai multe informatii: https://www.gov.pl/web/coronavirus/eu-member-states-schengen-area

 

Portugalia – Se poate intra doar dupa completarea PLF si urmatoarele dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 24 ore fata de momentul intrarii in Portugalia).

Mai multe informatii: https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal

 

Romania – Nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara

Mai multe informatii: https://stirioficiale.ro/informatii 

 

Slovacia – Pot intra in tara persoanele care prezinta certificatul de vaccinare complet (2 doze, respectiv 1 doza pentru Johnson & Johnson), dar a doua doza sa fie facuta cu maximum 9 luni inainte de a intra in tara si dovada trecerii prin boala (test COVID pozitiv) in ultimele 180 zile. In cazul sosirii pe celea aerului, se va cere test PCR nu mai vechi de 72 ore pentru cei care nu indeplinesc conditiile de mai sus, iar daca vin pe cale terestra se vor carantina.

Mai multe informatii: https://www.mic.iom.sk/en/news/637-covid-19-measures.html

 

Slovenia – Nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara

Mai multe informatii: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/

 

Spania – Se poate intra doar dupa completarea PLF si urmatoarele dovezi – certificat de vaccinare (in cazul vaccinarii cu 2 doze, doza 2 sa nu fie mai veche de 9 luni sau sa fi facut booster-ul), dovada de trecere prin boala (test COVID pozitiv) nu mai vechi de 180 zile sau test COVID negativ (PCR – nu mai vechi de 72 ore sau antigen – nu mai vechi de 24 ore fata de momentul intrarii in Spania).

Mai multe informatii: https://www.spth.gob.es/

 

Suedia – Nu mai exista nici o restrictie la intrarea in tara daca vii din UE.

Mai multe informatii: https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

 

Ungaria – se intra pe baza certificatului de vaccinare care sa ateste ca s-a administrat cel putin o doza dintr-un vaccin acceptat de Uniunea Europeana sau Organizatia Mondiala a Sanatatii, a dovezii de trecere prin boala (test PCR / rapid pozitiv, dar nu mai vechi de 180 zile) sau a unui test PCR facut cu maximum 72 ore in urma

Mai multe informatii: https://visithungary.com/articles/entry-rules-in-force

 

Informatiile sunt valabile azi, 22 martie 2022, dar, evident, se pot schimba destul de repede.

 

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest