Cum să te pregătești pentru călătoriile în perioada de toamnă

Toamna

Da, știu, teoretic, am trecut în a doua jumătate a toamnei, dar încă sunt temperaturi de vară, cel puțin în București. Iar dacă mergi un pic mai la sud, nu departe, cum ar fi Grecia sau Italia, este chiar vară, vară. Tocmai ce am venit din Portugalia, unde m-am plimbat în tricou și pantaloni scurți la peste 30 de grade. Ce toamnă? Totuși, într-un final va veni și toamna, poate și iarna. Dar hai s-o spunem pe cea dreaptă. În ultimii ani, noi nu am mai avut iarnă, ci mai degrabă o toamnă care a ținut până primăvara, iar tipul acesta de anotimp este tipic pentru Europa Occidentală chiar de mai demult. Ca unul care a locuit în Olanda pe vremea când Bucureștiul nu scăpa de munți de zăpadă în fiecare iarnă, pot să vă spun că la standardele noastre pe acolo este toamnă, niciodată iarnă. Și nu numai în Olanda, dar și în Germania, Franța, Belgia și alte țări.

Dar merită să călătorești toamna? 100%. Este un anotimp perfect pentru a călători, pentru circuite, pentru city-breakuri, pentru evenimente. Prețurile sunt mai mici decât vara, temperaturile sunt OK, e drept, ai mai puține șanse de soare, dar poate ai noroc. În plus, chiar dacă plouă, orașe precum Paris, Londra, Amsterdam sau Barcelona au o grămadă de locații indoor care merită vizitate. Să nu mai spun că eviți hoardele de turiști atât de des întâlnite în sezonul estival. Dar hai să vă dau niște idei de toamnă.

City-breakuri – au devenit extrem de populare mai ales după apariția companiilor aeriene low cost. Probabil mulți dintre voi ați fost deja la Paris, Londra, Madrid, Barcelona, Roma, Istanbul, Viena etc., așa că iată câteva idei de city-breakuri (m-am gândit și la destinații cu zboruri directe din România.

  • Nürnberg – pe vremuri, Sighișoarei i se spunea „Nürnbergul Transilvaniei”. Afirmația poate fi făcută și pe dos, Nürnberg este Sighișoara Germaniei – un oraș medieval absolut superb, cu o cetate în vârf de deal, străduțe pietruite flancate de clădiri seculare, biserici și piețe. În plus, aici se organizează una dintre cele mai apreciate piețe de Crăciun din Germania – țara care a „inventat” piața de Crăciun acum multe secole.
  • Varșovia – capitala Poloniei este un mix de vechi, comunism și foarte nou – blocuri moderne de afaceri înconjoară Palatul Culturii, varianta poloneză a Casei Scânteii, iar câțiva pași mai încolo, te bucuri de atmosfera de epocă a Orașului Vechi, exemplar reconstruit după cel de-Al Doilea Război Mondial.
  • Copenhaga – capitala Danemarcei este o mică bijuterie arhitecturală construită pe ape. Merită să iei o tură cu barca care pleacă din vechiul port, să te urci în turlele bisericilor pentru priveliști și să te simți copil în parcul de distracții Tivoli, cel de-al doilea parc de distracții încă operațional în Europa, deschis în 1843. Atenție însă, în Copenhaga, bate vântul serios mai ales toamna, așa că nu uita să-ți iei o căciulă, cum ar fi cea de aici: https://sportano.ro/epci-pentru-femei/epci-4f-pentru-femei

 

Minicircuite – dacă ai câteva zile la dispoziție, ce-ar fi să vezi mai multe locuri aflate nu foarte departe unul de altul, beneficiind și de infrastructura, mai ales feroviară, care este extrem de pusă la punct.

  • Flandra – daca zbori la Bruxelles, pe o rază de maximum o oră cu trenul, poți descoperi nu mai puțin de 3 orășele istorice cu centre vechi bine puse la punct – Antwerpen (nu rata o vizită la centrul de diamante), Gent și Brugge – perla coroanei. Pentru cei pasionați de istorie, la mai puțin de o oră cu autobuzul de Bruxelles se află celebrul Waterloo, unde s-a încheiat una dintre cele mai revoluționare perioade din istoria Europei.
  • Provence – zbori la Marseille și de acolo poți descoperi comorile din Provence: Aix-en-Provence, Arles, Nîmes, orașe istorice unde moștenirea romana se combină armonios cu amintirea lui Van Gogh.
  • Campania – poți să stai și două săptămâni și să nu te plictisești. Pe lângă capitala zonei, nu rata Insula Capri, posibil cel mai luxos crâmpei din Italia, incredibilul oraș roman Pompei, unde vei putea să înțelegi cu adevărat cum se trăia în Roma Antică, și mai ales zona Amalfi – imposibil de descoperit vara, când literalmente te calci în picioare. Și pentru că cel mai bine este să-ți stabilești o bază într-un oraș și să descoperi aceste regiuni ca excursii de o zi (Bruxelles ori Brugge pentru Flandra, Arles pentru Provence și Napoli pentru Campania). Iar pentru excursii de o zi, e musai să ai un rucsac cum ar fi acestea: https://sportano.ro/rucsacuri-jack-wolfskin

 

Atenție, pentru perioada de toamnă/iarnă trebuie să te aștepți și la vânt (mai ales în zonele costiere) sau ploaie, așa că trebuie să fii atent la ce îți iei cu tine. În mod normal, cel mai bine este să te îmbraci „în straturi” – adică să ai flexibilitatea schimbărilor în temperaturi, dacă începe ploaia sau iese soarele și, credeți-mă, astfel de schimbări pot fi frecvente mai ales în Europa Occidentală. Așa că tricouri termice, cămăși groase sau geci ca acestea sunt indispensabile: https://sportano.ro/imbracaminte-de-iarna-pentru-barbat/jachete-de-iarna-pentru-barba-i-the-north-face . Oh, da, și ghete waterproof sunt sfinte la casa omului și în bagajul de călătorie pe timp de toamnă/iarnă.

 

Dacă aveți și alte sfaturi despre ce să îți iei cu tine atunci când călătorești toamna, vă rog să le postați mai jos, la comentarii.

Nota: articol sponsorizat

 

 

 

 

 

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest