Plaje, piramide & cenote în America Latină

Un An in America Latina Anca Serban

Acum ceva timp, am publicat un articol scris de Anca Serban, fata din spatele blogului 1001 calatorii despre calatoritul prin Columbia, Chile si Peru in perioada de pandemie. Ca sa va aduc aminte, Anca a plecat teleleu prin lume ca nomad digital, indeplinindu-si un vis mai vechi si a calatorit de-a lungul si de-a latul planetei – acum din cate retin e pe undeva prin Faroe, poate imi scrie un guest post despre aceste insule in care n-am calcat.

Dar intre timp, Anca a mai scris si o carte despre aventurile ei prin America Latina pe care o puteti accesa aici –> https://www.imperatortravel.ro/2021/06/america-de-sud-pe-timp-de-pandemie-columbia-chile-si-peru-2021.html Si care merita citita (eu m-am apucat de ieri de cand am revenit din Egipt). Asa ca ii dau cuvantul (ma rog, spatiul pe blog Ancai sa va spuna cate ceva despre mai multe locuri din America Latina pe care le-a vizitat. Anca, ai legatura.

 

În plină pandemie am petrecut un an în America Latină, lucrând de la distanță de acolo și vizitând locuri la care altădată doar visam. Am vizitat 12 țări, printre amintirile cele mai dragi fiind zilele în care descopeream plaje superbe, vizitam piramide & cenote și mă relaxam în partea cealaltă a lumii. Doi ani mai târziu povestea acelei călătorii a devenit o carte, prima dintr-o serie mai lungă.

 

Mexic

Mi-am început călătoria în Mexic, pe Riviera Maya. O lună în Playa del Carmen a fost șederea perfectă ca să vizitez mai multe locuri din peninsula Yucatan, de la cenote, piramide, plaje și orașe coloniale: Cancún, Tulum, Chichén Itzá, Valladolid, Cobá, Mérida, Uxmal, Cozumel, Izamal, Holbox.

Plajele mele preferate au fost cele cu nisip alb, ca Holbox, Tulum sau Cozumel, în care poți face snorkeling și să urmărești pisici de mare, țestoase marine și cei mai colorați și curioși pești din Marea Caraibelor. Mexic e una din țările fabuloase din America Latină: de la mâncarea senzațională până la mii de cenote, ai locuri grozave la dispoziție și o vreme ideală. Mai puțin plăcut e sezonul de Sargassum, care aduce mormane de alge arămii pe țărmul plajelor albe.

Pentru că mi-a plăcut atât de mult Mexic, în septembrie în același an m-am întors din nou acolo, de data asta ca să vizitez alte locuri din țară. Am zburat din SUA până în Cabo san Lucas, în Baja California Sur, un loc extraordinar de frumos. De acolo am luat-o spre Guadalajara, o surpriză plăcută: un centru istoric animat și mâncare foarte bună, specifică regiunii. Puerto Vallarta a fost pentru plaje, dar ceva mai turistice decât în alte părți.

De acolo am luat-o spre San Miguel de Allende, un orășel fermecat cu turle romantice și străzi pietruite, plus cele mai pitorești priveliști pe care le poți vedea în centrul Mexicului. E un orășel foarte șic, plin de turiști, magazine și restaurante, plus mariachi care cântă în piața catedralei.

Mexico City și piramidele de la Teotihuacan au fost ultima mea oprire în Mexic. Mi-a plăcut capitala țării: unele zone elegante le-ai crede în cu totul altă țară, iar orașul are un cartier de business atât de dezvoltat încât te-ai putea crede cu ușurință în Statele Unite.

 

Costa Rica

După o ședere de câteva luni în Columbia, Chile și Peru, visam din nou la plaje și vreme caldă, așa că m-am oprit în Costa Rica. Țara asta a rămas până acum un exemplu pentru mine de turism sustenabil, cu respect pentru natură: plaje virgine, fără construcții și sezlonguri pe malul apei, parcuri naționale în care poți vedea leneși și maimuțe, și cazări care nu sunt supradimensionate, nu vezi nicăieri hoteluri cu sute de camere ca în alte locuri.

Printre plajele mele preferate sunt cele din Uvita (Marino Ballena), Parcul Național Manuel Antonio, iar pe coasta cealaltă, la Caraibe, Puerto Viejo,. Unele plaje sunt cu nisip negru, altele mai deschise la culoare, sunt parcuri naționale peste tot (și nu sunt așa de costisitoare cum le este faima, unele sunt chiar gratuite), animale pe care le poți vedea într-o plimbare obișnuită, iar apa e cu valuri perfecte pentru surfing, Costa Rica fiind una din cele mai bune țări pentru astfel de lecții.

 

Guatemala

Am vizitat aproape toate țările din America Centrală, în afară de Belize, și pot să spun că Guatemala e destinația mea preferată acolo (OK, în afară de plajele din Costa Rica). E una din puținele țări din America Latină, alături de Peru și Bolivia, în care poți vedea localnici purtând haine tradiționale (Atitlan), și nu o fac pentru a impresiona turiștii.

Călătoria mea a început în Antigua Guatemala, fostă capitală înconjurată de mai mulți vulcani activi pe care îi poți zări peste tot. Antigua e unul din cele mai frumoase orașe colonialele din America Latină, e un loc foarte bun ca să stai mai mult și să iei lecții de limba spaniolă, e plin de mănăstiri și muzee, restaurante și cafenele (nu degeaba Guatemala e frumoasă și pentru cafeaua sa). Mi-a plăcut mult Antigua, un loc în care îmi doresc să mai ajung.

De la Antigua am mers spre Lanquin, unde poți vizita Semuc Chaampey, un râu cu bazine terasate, care se pot zări de sus. În nordul țării m-am oprit în Flores: orașul este o bază bună pentru a vizita piramidele de la Tikal, după mine cele mai frumoase piramide mayașe pe care le-am văzut.

Lacul Atitlan este un alt loc magic, un lac uriaș înconjurat de vulcani. Sunt multe localități pe malul lacului în care poți sta, mie mi-a plăcut cel mai mult în San Marcos la Laguna, ceva mai liniștit și cu priveliști frumoase.

 

Republica Dominicană

Când ajungi prin America Latină inevitabil visezi la plaje tipic caraibiene, cu palmieri aplecați artistic pe plajă și nisip alb. Eu le-am găsit în Republica Dominicană, în mai multe locuri de pe insulă. Plaja perfectă s-a dovedit a fi pe insula Saona, excursie de o zi din Punta Cana: plaje și iar plaje cu nisip alb, apă turcoaz și corali superbi pe care uneori îi găseai eșuați pe plajă.

Cea mai frumoasă regiune din insulă s-a dovedit a fi peninsula Samana: am stat o săptămână în Las Galeras, unde sunt câteva plaje superbe, diferite de cele din Saona. Plaja Fronton te duce cu gândul la Filipine și El Nido, iar plaja Rincon e lungă și cu multe locuri perfecte pentru bălăceală.

 

Aruba

Din periplul meu printre plaje și insule nu putea să lipsească Aruba, mică țară olandeză cu plaje cu nisip alb și cele mai turcoaz ape pe care le-am văzut vreodată. Aruba nu are multă vegetație, dar compensează cu nisip alb și soare neîntrerupt.

 

Panama

Un an întreg în America Latină, iar finalul nu putea fi mediocru. L-am sfârșit în Panama în Bocas del Toro, un paradis aproape de Costa Rica în care ai plaje pustii, maimuțe, leneși și broscuțe roșii otrăvitoare, dar simpatice.

Am ajuns acolo din Panama City, singura capitală din America Centrală care are un centru istoric interesant și o zonă de business impresionantă. Din Panama City poți vizita centrul țării, am ales Valle de Anton pentru o vizită de o zi și scurtă drumeție prin junglă.

 

Un an în America Latină

Doi ani mai târziu încă călătoresc pe perioade lungi prin Asia, Oceania sau Americi, dar primul meu an petrecut departe de casă a rămas cea mai frumoasă amintire de până acum. Puteți descărca de pe website cartea Un an în America Latină – 12 țări din care am lucrat de la distanță, călătorind din America de Nord în America de Sud și înapoi: Mexic, Columbia, Chile, Peru, Costa Rica, Guatemala, Statele Unite, Republica Dominicană, Aruba, Ecuador, Panama.

Imagini America Latina

Mexic Allende

Deci, incepem cu Mexicul – Allende

Cabo San Lucas, Mexico

Cabo San Lucas

Mexico DF

Mexico DF, imensa capitala federala

Guadalajara, Mexico

Guadalajara

Holbox, Mexico

Plaja Holbox

Ik Kil, Mexico

Ik Kil

Izamal, Mexico

Izamal

Pasion, Mexico

Pasion

Tulum, Mexico

Tulum, vechiul oras maya

Uxmal, Mexico

Uxmal si celebra sa Piramida a Magicianului

Arenal, Costa Rica

Trecem in Costa Rica – in imagine, vulcanul Arenal

Cahuita, Costa Rica

Cahuita

Manuel Antonio, Costa Rica

Parcul National Manuel Antonio (zici ca are nume de telenovela !)

Antigua Guatemala

Si pentru mine este tara favorita (alaturi de Nicaragua) – in imagine transportul in comun in Antigua Guatemala

Antigua centru

Superbul oras colonial Antigua

Antigua mancare

Din mancarea locala

Atitlan, Guatemala

Lacul Atitlan

Lacul Atitlan

acolo unde maya inca exista

Lanquin, Guatemala

Lanquin

Tikal, Guatemala

Tikal, unul dintre cele mai spectaculoase situri maya

Catalina, Dominicana

Republica Dominicana, tinutul plajelor incredibile – aici, insula Catalina

Fronton, Dominicana

Fronton

Punta Cana, Dominicana

Punta Cana

Rincon, Dominicana

Rincon

Saona, Dominicana

insula Saona

Insula Saona

Tot in Saona

Aruba

Aruba …

Aruba

… Caraibele olandez

Bocas, Panama

si in fine, Panama – aici Bocas

Bocas frog, Panama

 

Panama City

Panama City

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest