America de Sud pe timp de pandemie: Columbia, Chile și Peru în 2021

Machu Picchu

O stiu pe Anca de aproape 10 ani. E una din veteranele blogosferei de turism, dar nu s-a dedicat prea mult blogului – a muncit mult, a calatorit mult si pe langa a scris. Din cand in cand ii vedeam poze de te miri unde. Ei bine, anul asta a fost anul cel mare al Ancai. Da, in anul covidic, si-a facut bagajele si a plecat prin America de Sud. Sa calatoreasca, dar si sa munceasca de la distanta. A mai facut-o si in primul an pandemic, in 2020, dar acum pare sa fie pe termen lung. Asa ca m-a bucurat cand m-a contactat si mi-a propus o corespondenta despre cum e America de Sud in anul 2021. Povestile si experientele ei le puteti citi pe blogul 1001 calatorii .

Călătoresc și scriu pe blogul 1001 călătorii de peste 12 ani, dar de aproape un an de zile am făcut o schimbare majoră și am plecat în jurul lumii, lucrând de la distanță în același timp. Anul trecut am evadat mai lejer, cu un ”workation” de 5 luni în Berlin, Antalya, Madeira, Azore și Maroc, dar anul ăsta am prins curaj și am plecat pe termen nedeterminat în America Latină.

Dacă vă bate gândul la o călătorie mai îndepărtată prin America de Sud, pe aici turismul a continuat la un nivel mai redus tot anul: după o lună în Mexic în Playa del Carmen, am luat-o spre sud…până în Patagonia, prin câteva din țările care se pot vizita în această perioadă.

 

Columbia

Februarie m-a prins în Columbia – am intrat în țară prin Cartagena, cu un test PCR ca aproape peste tot în țările de aici. Columbia nu a văzut foarte mute restricții interne în perioada asta, am călătorit cu autobuzul și cu avionul destul de ușor și cât am fost acolo nu am prins nicio carantină sau alte probleme mai serioase, precum protestele de acum.

Cele mai frumoase locuri? Cartagena e plină de culoare, cu clădiri coloniale și balcoane încărcate cu flori. Barichara e orașul meu preferat, l-am găsit fără turiști, doar străzi liniștite pe care alergau tuktukuri cu localnici, case îngrijite și priveliști splendide spre văile și munții din jur. Am descoperit multe orășele frumoase, mici și cochete, cu o atmosferă pașnică pe care nu ai asocia-o cu Columbia – Santa Fe de Antioquia,  Villa de Leyva sau  Zipaquirá, dar și locuri mai aproape de natură – Piedra del Peñol și Guatavita, un lac despre care se crede că stă la originea mitului El Dorado. Bogota și Medellin sunt un amestec de modernitate și oameni din diverse straturi ale societății; din cele două mi-a plăcut mai mult Medellin, un oraș care s-a extins pe toate dealurile din jur pe care m-am plimbat de nenumărate ori cu telecabina, parte din metroul de suprafață.

 

Chile

Chile a fost cea mai dificilă experiență în America de Sud: carantină obligatorie 10 zile, dar destul de lejeră, fără verificări la fața locului, doar un email la care am răspuns timp de 14 zile. Poți scăpa de carantină cu două zile mai devreme dacă faci încă un test PCR, dar nu prea rentează.

Chile are o grămadă de restricții interne, în funcție de nivelul la care se găsește fiecare oraș sunt mai multe sau mai puține reguli de respectat. Dacă un oraș e în carantină, nu poți intra sau ieși de acolo, nu ai voie să ieși din casă decât cu niște declarații completate online care au termen de valabilitate și număr limitat. De exemplu, dacă vrei să cumperi mâncare, ai dreptul doar la două declarații generale pe săptămâna care sunt valabile maxim două ore. Paznicii de la supermarket verifică dacă ai declarația completată și dacă e valabilă – nu o ai, nu intri în magazin!

Visam la Patagonia, iar ca să pot ajunge în Puerto Natales am mai făcut un test PCR, iar la aeroport am trecut prin vreo șase verificări separate, de nu credeam că o scap cu bine de acolo. Dar o dată îndeplinite toate condițiile am petrecut cinci zile de libertate în Torres del Paine: doar munți, lacuri, ghețari și drumeții fără mască sau alte restricții. Peisajele sunt extraordinare și merită să bați drumul până acolo doar pentru asta!

Surprinzător, chiar și în condițiile astea mai dificile erau destui turiști străini în Patagonia: francezi, americani sau din America Latină – campingurile erau pline. Am făcut traseul W singură, pe cont propriu, cu cazare la cort – traseu relativ ușor pe o vreme bună la mijloc de martie. Traseul W e singurul deschis pe timp de pandemie, circuitul nu se poate face.

La întoarcerea în Santiago era cât pe ce să nu fiu lăsată să mă întorc în capitală, deși trebuia să plec din țară: orașul intrase între timp în carantină și se aplicau restricțiile pentru nivelul ăsta.

 

Peru

Am ajuns în Peru exact după ce s-a ridicat obligativitatea carantinei de 14 zile: ai de ales între a face un test antigen sau a sta în carantină, dar evident nimeni nu alege varianta doi. Poți face testul oricând vrei tu și dacă e negativ se ridica obligativitatea carantinei; testul nu este verificat de către nimeni, am stat două luni în Peru și nu m-a întrebat cineva de asta.

În schimb, dacă vrei să călătorești cu autobuzul peste 8 ore trebuie să faci un test antigen: în orașele mari precum Lima au centre de testare în autogară. Pentru zborurile interne nu e nevoie de niciun test. Alte măsuri interne sunt: vizor facial obligatoriu în transportul public, iar mai nou trebuie să porți două măști, nu doar una. Nu poți intra în magazinele mari dacă nu ai două măști pe față, oricât de absurd ar părea.

Cusco e printre orașele în care numărul cazurilor Covid e mai mare, asta traducându-se prin carantină duminică – poți ieși să te plimbi, dar magazinele mai mari sunt închise. Recent au mai redus din restricții și acum sunt permise excursiile la Machu Picchu și în Valea Sacră și duminica, căci în rest erau permise oricum. Turismul a avut de suferit în perioada asta și încearcă să recupereze.

Nu sunt foarte mulți turiști străini în Peru față de altă dată, dar hotelul din Cusco în care am stat trei săptămâni a fost tot timpul plin: francezi, cehi, nemți, italieni, plus alți turiști din regiune. Probabil acum e cea mai bună perioadă de vizitat țara: turiști mult mai puțini decât de obicei, la Machu Picchu eram maxim 50 de oameni în tot situl dimineața. Inca Trail de patru zile nu se poate face, siturile de pe traseu sunt închise, dar e posibil să fie redeschise în luna iunie. În schimb mulți turiști fac Salkantay Trek – am făcut traseul de 5 zile, cu urcat până la Salkantay Pass la 4600 de metri și punct final Machu Picchu, dar am vizitat și alte locuri din jur, de exemplu lacurile de la baza masivului Ausangate sau Rainbow Mountain și Valea Sacră.

Lima, Paracas, Ica, Nazca, Arequipa, Titicaca, Cusco – au fost două luni pline. Mi-a plăcut mult Paracas, pe care nu-l aveam inițial pe lista de vizitat: există acolo o rezervație naturală care include un deșert în care te poți plimba cu bicicleta, dar și insule pe care poți vedea pinguini și lei de mare. În Huacachina am făcut sandboardind în deșert, în Arequipa am văzut condori și vulcani, iar în Titicaca insulele plutitoare. Peru e o țară foarte diversă și deși am stat două luni, tot nu am reușit să văd tot: au rămas pentru altă dată nordul țării și jungla amazoniană.

 

Ce urmează acum? De câteva zile m-am întors la căldură, în Costa Rica, și dacă tot sunt în zonă pare un moment bun să vizitez și restul țărilor din America Centrală. Deși n-am avut cum să mă vaccinez deocamdată, după vreo 12…poate 15 teste PCR de la începutul pandemiei și până azi, am reușit să mă furișez de urâciosul virus călătorind în jurul lumii. Dacă mi-ai fi zis asta anul trecut, la începutul pandemiei, când s-au închis toate granițele, ți-aș fi zis că e imposibil 🙂

 

Pentru întrebări, vă aștept aici sau pe blogul meu 😊

Imagini America de Sud – Columbia, Chile, Peru

Bogota

Bogota, capitala Columbiei

Cartagena

Cartagena, orasul colonial de la Caraibe

Cartagena

Cartagena fara turisti

Cartagena

Zona moderna din Cartagena

Medellin

Medellin

Guatape

Langa Medellin, Guatape

Barichara

Barichara

Barichara

Barichara

Lacul Guatavita

Lacul Guatavita

Villa Levya Columbia

Villa Levya

. Zipaquira

Zipaquira

Day Torres

Sa sarim in Chile, in Patagonia pe celebrul traseu W

Day Torres

 

Day Torres

 

Day Torres

 

Day Torres

Day Torres

 

Day Torres

 

Day Torres

 

Santiago

Back to civilization – Santiago de Chile

Santiago de Chile

 

Santa Fe

 

Cusco

Cuzco, Peru – vechea capitala a Imperiului Inca

Lame in Cuzco

 

Puno

Puno

Titicaca

Lacul Titicaca

Valea Sacra Peru

Valea Sacra a incasilor

Valea Sacra

De aici, incasii extrageau sarea

Ausangate

Ausangate

Rainbow Mountain

Si faimosul munte-curcubeu

Machu Picchu

Oricine vrea la Machu Picchu

Salkantay

Salkantay

Salkantay Route

Salkantay

Arequipa

Arequipa

Huacachina

Oaza Huacachina fara turisti

Ballestas

insulele Ballestas

Ballestas Peru

Micul Galapagos din Peru

Lima

Lima, capitala Peru

Categorii:
Chile · Columbia · Peru

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest