Haideți cu Imperator în Țările Baltice. În august!

Trakai, Lituania, Tarile Baltice

Trakai, Lituania, Tarile Baltice

Cred că unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, dar și mai puțin cunoscut de români este regiunea de-a lungul coastei estice a Mării Baltice, cunoscută încă de după Primul Război Mondial sub numele de Republicile Baltice. Este o combinație de orașe istorice care se compară și uneori pot da clasă oricărui oraș istoric din Europa (Vilnius are cel mai extins centru istoric din Europa, centrul Rigăi este o poezie, iar în Tallinn zici că ești pe urmele lui Hansel și Gretel printre case de turtă dulce), de natură  im ai  de tip scandinav și de ordine tipice țărilor Nordului.

Când te duci prin Lituania, Letonia și Estonia, nici nu-ți dai seama că până mai acum 32 de ani erau încorporate odiosului „Imperiu al Răului”, că să-l citez pe Ronald Reagan, și anume URSS. Nu știu, zău, cum arătau țările astea sub ocupație rusească, dar imediat după eliberare pur și simplu au înflorit. Iar o excursie acolo nu poate decât să te încânte, să te întorci fermecat de natură și arhitectură. Pentru că în Republicile Baltice, ca și în Scandinavia de peste Baltica, mai au grijă să le balanseze. Din păcate, ignorat de multe alte națiuni.

Am fost de mai multe ori în țările baltice. Prima oară, am ajuns în Finlanda, făcând o pauză în drumul spre casă dinspre Asia de Sud-Est (fusesem mai bine de o lună și jumătate prin Indonezia, Malaysia și Hong Kong și zborul retur era via Helsinki) și de acolo am făcut o excursie de o zi în Tallinn. Și Helsinki îmi plăcuse prin simplitate și modernism, dar Tallinn m-a dat pur și simplu pe spate – m-am simțit ca într-un basm, cum spuneam mai sus. Apoi am ajuns la Vilnius pentru jumătate de zi (veneam cu trenul de la Kiev, unde lucram, via Minsk), și Riga, unde din nou am avut la dispoziție câteva ore între două avioane. Ei bine, aceste mostre de capitale baltice m-au făcut să plec într-o expediție propriu-zisă de la Varșovia la Helsinki acum câteva veri, despre care am scris mai multe aici, în serialul Prin Tarile Baltice.

Această regiune-bijuterie a Europei este mai puțin cunoscută (și bătută) de români, așa că m-am decis să creez un circuit la final de august pentru a putea să mergem împreună prin aceste ținuturi de basm. Ne vom concentra pe cele trei republici baltice – Lituania, Letonia și Estonia, dar vom da o tură și prin Helsinki (că e peste gârlă de Tallinn) și Varșovia (pentru că acolo vom schimba avionul. În plus, și centrul Varsoviei merită atenția noastră). Și, credeți-mă, va fi o excursie memorabilă!

 

Care e planul

Vom zbura din București dis-de-dimineață la Vilnius, după un tranzit scurt prin Varșovia. Cum ziceam, Vilnius, capitala Lituaniei, are cel mai mare centru vechi din Europa, dar nu asta contează, ci faptul că este extrem de pitoresc. Se vede că a fost un oraș locuit în majoritate de polonezi timp de secole – printre case ca palate, catedrale catolice fastuoase, printre ulițe acum pline cu magazine și cafenele, printre dealuri care oferă o panoramă minunată, printre toate acestea, e greu să nu fii fermecat. Vilnius are și el colțurile lui excentrice – o „republică boemă” declarată ca fiind independentă, un graffiti unde Trump se sărută cu foc cu Putin, o cafenea cu pisici.

Lângă Vilnius, vom descoperi castelul Trakai, o adevărată bijuterie a fortificațiilor feudale, un castel extrem de fotogenic construit pe malul unui lac, dar și Kaunas, capitala primei republici. Între cele două războaie, Vilnius a fost cucerit de polonezi în haosul de după Primul Război Mondial (armata poloneză a fost mai bună, dovadă că i-a bătut și pe ruși), așa că lituanienii a trebuit să se mulțumească cu al doilea oraș drept capitală. Așa că orașul este plin de clădiri dintre cele două războaie mondiale, pentru că a trebuit să-și construiască rapid o capitală propriu-zisă, lipsindu-le cea istorică. Este un oraș drăguț, cu un centru vechi pietonal și o veche citadelă de pe vremea în care lituanienii erau păgâni (au fost unul dintre ultimele popoare europene convertite la creștinism și obiceiurile precreștine sunt parte a civilizației lituaniene și a întregii zone, până azi).

Că tot vorbeam de creștinismul foarte întârziat la lituanieni, în drumul spre Letonia vom opri și într-una dintre cele mai tulburătoare monumente creștine ale Europei – Hill of Crosses – Dealul Crucilor. În secolul al XIX-lea, când rușii ocupaseră atât Lituania, cât și o bună parte a Poloniei (care fusese împărțită cu germanii și austriecii), localnicii nu s-au împăcat cu ocupația asiatică și s-au revoltat în mai multe rânduri – numeroși polonezi și lituanieni au fost uciși de ruși, iar în cazul multora, corpul nu le-a fost găsit. Așa că rudele lor au ridicat cruci pe acest deal. Evident, ocupantului nu i-a picat bine. Atât în perioada țaratului rus, cât și a ocupației sovietice, Dealul Crucilor a fost distrus de câteva ori, la un moment dat mintea perversă a rusului a inventat și construirea unei hidrocentrale pentru a acoperi dealul, dar totul a avut o limită. După eliberare, după 1990, localnicii, și nu numai, au revenit la Hill of Crosses, iar astăzi dealul este plin-ochi de cruci de toate felurile și formele. Foarte interesante sunt crucile tipic lituaniene, care indiscutabil au o puternică influență precreștină a religiei originare a lituanienilor.

Vom purcede apoi în Letonia, a doua republică baltică. Pe drumul spre Riga ne vom opri la palatul Rundale, o minunăție a barocului și rococo-ului european minunată. Apoi vom descoperi vechea Riga (inclusiv faimosul cartier Art Nouvelle, unul dintre cele mai frumoase din lume). În mod normal, aceasta este ruta recomandată Vilnius – Riga – Tallinn, pentru un crescendo de frumusețe. Riga este fabulosul oraș al turlelor și turnurilor, cu un centru vechi extraordinar (repet, fabulos), cu a sa House of Black Heads (nu, în secolul al XIV-lea nu erau negri în Riga, era o confrerie a negustorilor, navigatorilor și străinilor necăsătoriți), cu străduțe medievale, cu restaurante drăguțe și cu mult chihlimbar.

În apropiere de Riga se află Jurmala, stațiunea maritimă a Balticei, favorită încă din vremea țarilor, plină cu clădiri de epocă, sentiment de relaxare și multe, multe spa-uri.

Pe drumul spre Tallinn vom poposi la castelul Turaida al arhiepiscopului de Riga, care se află într-unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Baltica – Gauja National Park.

Vom ajunge la Tallinn, din punctul meu de vedere perla coroanei, cel mai frumos oraș istoric din zona baltică și, indiscutabil, unul dintre cele mai frumoase din Europa și lume. Punctum. E o încântare. Nu sunt singurul îndrăgostit de Tallinn, chiar și țarul Petru cel Mare care a cucerit Estonia de azi a fost, așa că a construit o mică bijuterie barocă, un palat imperial lângă orașul vechi.

Și pentru că Helsinki este ici, colea, la vreo două ore de traversat cu feribotul, îi vom dedica o excursie de o zi. Vom descoperi un alt registru – mult mai spartan, mai sobru, mai utilitarian. Orașul vechi e, de fapt, cam nou, există niște monumente ieșite din comun cum este biserica cu nume imposibil de pronunțat și reținut, Temppeliaukio (și acum am verificat numele cu nea Google). E diferit, dar plăcut și atât de scandinav – eficient, curat, ordonat, fară „artificii” arhitecturale.

 

Ne vom întoarce la Tallinn, de unde vom zbura la Varșovia. Aici vom avea niște ore bune de stat, așa că, pentru cine vrea, sărim într-un taxi sau într-un autobuz și dăm o tură prin centrul vechi. Centrul vechi al Varșoviei a fost făcut praf în Al Doilea Război Mondial. N-a rămas cărămidă peste cărămidă. A fost reconstruit de la zero, dar, interesant, nu cum arăta în 1939 înainte de război, ci cum arăta spre sfârșitul anilor 1700, cu puțin înainte de împărțirea Poloniei în picturile lui Canaletto.

 

Bon, cam ăsta e programul.

 

Dar hai să vă dau și niște detalii tehnice.

Perioada: 23 august – 1 septembrie 2024

Cu ce zburam: LOT. Via Varșovia

Preț: 2000 euro de persoană – PREȚ REDUS PÂNĂ LA 1 FEBRUARIE 2024. După 1 februarie, va fi 2200 euro. Supliment cameră single: 200 euro

Ce include: Zbor București – Varșovia – Vilnius și Tallinn – Varșovia – București cu LOT (taxe și bagaje incluse). Feribot Tallinn – Helsinki – Tallinn. Transferuri cu autocarul peste tot. Intrări peste tot (la obiectivele din program). 8 nopți de cazare în hoteluri faine de 3 și 4 stele plasate aproape de centrele vechi. Mic dejun în fiecare zi, 3 prânzuri și 1 cină. Ghizi locali. Degustări. Taxele de oraș în Vilnius și Riga. Adică, aproape totul.

Număr de locuri: Maxim. 15. Nu cred că grupurile mari oferă o experiență optimă, așa că prefer să limitez grupurile, pentru experiențe memorabile. A face turism nu este să mâni cireada de cât se poate de mulți oameni posibil, ci să creezi un grup care să interacționeze între ei și cu ghizii, să învețe, să se bucure, să savureze.

Ce trebuie să faci:

Scrie pentru înscrieri Andreei la exploram@weexplore.ro și mă copiezi și pe mine la imperatortravel@yahoo.co.uk. Evident, pentru întrebări, poți folosi cu încredere aceleaşi e-mailuri sau să mă găsești pe Facebook, blog, alte rețele sociale.

Mai multe informații, aici –->   https://www.weexplore.ro/infobaltice-2024

 

P.S.: știți că și în lituaniană este un cântec popular numit „dajna”? Ați ghicit, e un soi de doină ;).

 

Imagini Tarile Baltice

Vilnius

Centrul Vechi Vilnius – cel mai mare din Europa

Panorama Vilnius

Plin cu cladiri istorice

Vilnius vechi

 

Vilnius noaptea

Orasul e superb luminat noaptea

Carnati Lituania

Specialitati lituaniene prin piata

Republica Uzupio

Republica boema din centrul Vilniusului

Trakai

Castelul Trakai

Trakai, Lituania

Si in curtea interioara

Interor Trakai

 

Kaunas

Citadela din Kaunas, eternul nr. 2 al Lituaniei

Strazi Kaunas

Dar centrul e dragut

Hill of Crosses

Hill of Crosses

Hill of Crosses Lituania

Cruci de toate formele, de toate tipurile

Dealul crucilor

 

Cruci

Cruci cu motive pre-crestine

Blackheads Riga

House of Black Heads – Riga

Centru vechi Riga

Si centrul Rigai e foarte frumos

Riga

Riga din turla Catedralei

Riga center

Si de pe strada

Biserica Riga

 

Pisica din Riga

Un alt simbol al Rigai – pisica de pe turn (povestea o sa o aflati la Riga ;))

Art Nouveau Riga

Cartierul Art Nouveau, unul dintre cele mai importante din Europa

Talinn

Panorama Tallinn

Talinn Estonia

 

Estona

Pentru a intari atmofera medievala, in centrul vechi din Tallinn, cei care lucreaza se imbraca in haine istorice

Estona goala

 

Copil eston

Pana si copiii 🙂

Kadriorg Palat

Palatul Kadriorg, Palatul lui Petru cel Mare din Tallinn

Kadriorg Palace Tallinn

Cu gradini de rigoare

Senat Helsinki

Piata Senatului din Helsinki

Biserica din stanca

Biserica din roca

Statui Helsinki

Uite-te cu atentie dupa statui haioase

Salam de ren

Salam de ren si elan aveti ? Desigur, in Helsinki

Palatul Culturii Varsovia

La intoarcere, oprim un pic prin Varsovia. In imagine, Palatul Culturii

Panorama Varsovia

Si asa se vede centrul vechi al Varsoviei din turnul Palatului

Palatul Regal Varsovia

Palatul Regal, reconstruit de la zero prin munca voluntara si banii personali ai polonezilor pentru ca partidul s-a opus sa-l refaca dupa razboi

Orasul vechi Varsovia

Centrul vechi. In 1945, nu mai era caramida pe caramida.

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest