Maine plec in Georgia – o tara atat de frumoasa, atat de aproape, atat de necunoscuta

Georgia

A venit vremea sa plec si in Georgia. Cum am scris de cateva ori in ultimele cateva luni, in februarie, mai precis maine, pleaca primul charter direct dintre Romania si Georgia, primul zbor direct dintre Bucuresti si Tbilisi. Si asa cum am spus de nenumarate ori, Georgia este pur si simplu o tara fantastica – peisaje incredibile (mai ales in zona muntilor Caucaz), o capitala care usor intra in top 10 cele mai frumoase capitale ale Europei (da, in ciuda parerilor rauvoitoare, Georgia este o tara europeana), o mancare de vii garantat cu cateva kile in plus si vinuri care surprind pe oricine nu a gustat pana acum saperavi, tsinandali sau mukuzani… Georgia se lauda ca este locul de nastere al vinului (acum 8000 de ani!), iar metoda de vinificatie este unica in lume – vinul este fermentat si pastrat in vase de lut (nu in butoaie de stejar) in pamant. In plus, dintre cele 4.000 de soiuri de vinuri inregistrate la nivel mondial, 525 provin din minuscula Georgie – marea majoritate a vinurilor produse in Georgia sunt soiuri locale care nu se cultiva nicaieri prin alte locuri (recent, cele mai faimoase soiuri gen saperavi au inceput sa fie cultivate si prin alte parti – in Basarabia, de exemplu, la podgoria Gitana, dar si in SUA, si in Australia).

Desi este o tara de dimensiuni reduse (e un pic mai mare decat Muntenia), ai foarte multe lucruri de facut – la un moment dat, m-am gandit sa fac un traseu care sa acopere „the best of” – litoral, munti, zone traditionale, sosele suspendate, Tbilisi, zone viticole, de toate. Mi-au iesit trei saptamani! Si nu pentru ca Georgia nu are infrastructura, dimpotriva, are trenuri mai rapide decat la noi si o retea bine pusa la punct de sosele, ci pur si simplu ca sunt atatea lucruri de facut!

In fine, am mai scris despre Georgia si promit sa revin cu mai multe povesti din aceasta saptamana pe care o voi petrece aici. Si cum ziceam, ma gandesc sa revin la inceputul verii cu un tur din seria „Haideti cu Imperator in…”, dar pana atunci sa va spun care e planul de bataie.

 

Voi fi o saptamana in Georgia la invitatia agentiei Level Tour, care organizeaza acest prim charter spre Georgia, si a Ministerului Georgian al Turismului impreuna cu alti bloggeri si ziaristi de la noi… Georgia baga bani seriosi, dar si creativitate in promovarea turismului sau… unele idei ajung sa fie copiate de mari puteri ale marketingului turistic, cum ar fi Israel – uitati-va la filmuletul acesta: Turistul nr. 6 milioane in Georgia.

Nu, nu vom avea escorta de politie, in schimb, vom avea multe de descoperit.

 

Turul este structurat pe trei zone – Tbilisi (si regiunea), zona Caucazului (Autostrada Militara) si zona viticola (Kakheti), aflata in estul tarii.

La Tbilisi, vom descoperi, evident, minuntata capitala georgiana, apoi ne vom duce in capitala spirituala a tarii, Mtskheta, in orasul de bastina al lui Stalin, Gori, si, in fine, vom descoperi o citadela sapata in stanca la Uplistikhe (remarcati numele localitatilor greu de pronuntat. Trebuie sa stiti ca georgiana are un alfabet al sau, care, din punct de vedere grafic, seamana cumva cu thailandeza, iar limba este de origine pre-indo-europeana, singura din Europa alaturi de la fel de enigmatica basca – lingvistii au gasit puncte comune intre basca si georgiana!).

Va urma zona montana – minunata citadela de la Ananuri, biserica din varf de munte de la Jvari si, in fine, vom ajunge in statiunea de schi Gudauri (o parte din grup va sta acolo la schi mai multe zile). Iar daca ne ajuta vremea si Autostrada Militara este deschisa, vom inainta pana la granita cu Rusia (cu Osetia de Nord, mai precis), pentru a descoperi unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din lume. Sper sa reusim sa ne urcam sus, acolo, la biserica de la Kazbegi.

Finalul va fi in zona viticola a Georgiei – Kakheti si celebrele sale podgorii. Vor fi zile pline de degustari prin faimoasele podgorii ale tarii… Sper sa supravietuiesc 😊.

 

Cum ziceam, va voi povesti de pe acolo – mai intai live pe facebook (aruncand din cand in cand cate o poza) si mai apoi pe blog… De abia astept!

Traseu Georgia

Georgia Tour

Etichete:
Categorii:
Georgia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest