Imperator la puscarie !

Ei bine, printre zeci de hoteluri de lux sau guesthouse-uri ieftine pe toate meridianele, la un moment dat, am petrecut cateva zile la … puscarie…! Sa nu credeti ca m-au arestat, prins la granita trecand fara vize, pur si simplu eu am ales sa stau la un hotel din Luzern, Elvetia deschis in fosta puscarie a orasului !

Iunie 2008 – Elvetia organiza Campionatul European de fotbal. Romania se califica dupa 8 ani, iar eu nu mai fusesem la un turneu final de 10 ani (mai fusesem la Coupe de Monde in Franta 1998), asa ca m-am hotarat sa ma duc la Campionat… dar cum Elvetia este una dintre cele mai scumpe tari din Europa, cum sa-mi aranjez voiajul sa iasa cat mai bine la bani ? Stiu ca multi suporteri romani au mers cu masina si au dormit in campinguri, foarte populare prin Elvetia, dar nu prea aveam timp de voiaje lungi de-a lungul autostrazilor Europei. Asa ca la 10 minute dupa ce am aflat unde joaca Romania (Zurich si Berna), mi-am cumparat un bilet de avion la EasyJet spre Milano. De acolo, urma sa iau trenul spre Zurich unde Romania juca primul meci din grupa cu Franta in dimineata meciului – UEFA semnase un acord cu Caile Ferate Elvetiene ca detinatorii de bilete de meci sa poata calatori gratuit in ziua meciului si jumatate din ziua urmatoare pe reteaua feroviara elvetiana. Asta am rezolvat, dar unde sa stau ? In Zurich sau Berna, nici nu se punea problema, toate hotelurile de la hosteluri pana la cele de 5 stele erau arhipline si costau enorm… Asa ca am decis sa stau in fermecatoarea Lucerna, poate orasul meu favorit din Elvetia, un oras medieval ca in povestile cu Wilhelm Tell… in plus, Luzern (cum i se spune in germana locala) mai avea un avantaj – se afla la circa 1 ora de mers cu trenul atat de Zurich, cat si de Berna !

Dupa ce am citit Lonely Planet si surfand putin netul, m-am decis – voi sta la unul dintre cele mai originale hoteluri din Elvetia – Lowen Graben Hotel, fosta puscarie din Lucerna ! Construit in 1862 si folosit ca inchisoare pana de curand, adica pana in 1998 (prima oara am fost in 1992 in Luzern si in mod sigur, m-am plimbat prin fata lui !), Lowen Graben mi s-a parut prea original  sa nu-l aleg. Si nu in ultimul rand, pretul rezonabil (pentru Elvetia) m-a convins – 82 euro dubla.

Nu era pentru prima oara cand am dormit intr-o fosta puscarie. In 2004, am dormit in alt hostel, in Ljubljana care fusese cazarma si inchisoare. Si acolo, “celula” a fost chiar luxoasa. In plus, stiam povesti auzite prin hosteluri despre secretul unei cazari gratuite in anii 80 in mult prea scumpa Suedie – daca palmuiai un politist pe strada, luai vreo 10 ore de inchisoare… Asa ca multi backpackeri cautau seara un aparator al legii, il palmuiau, erau arestati, primeau cina, un pat comfortabil si un mic dejun indestulat si nu mai plateau sumele ridicole cerute de unitatile de cazare scandinave… Evident, distractia s-a oprit in momentul in care legea s-a schimbat la solicitarea sindicatelor politistilor care au cerut ca pedeapsa sa fie schimbata fie in amenda (ups, amenda in Scandinavia ! Nasol !!!), fie in inchisoare pe cateva zile…

In fine, sa trec la hotel… Ce e distractiv, tema inchisorii este peste tot… holurile arata fix ca in puscaria originala, camerele sunt mici (foste celule) cu baie proprie (or fi fost si pe vremuri ?), in fine, un hotel super ok. Micul dejun era imbelsugat, iar seara puteai sa bei o bere in barul numit cum altfel decat… Alcatraz ! In ceea ce priveste cazarea, poti sa alegi intre 3 tipuri de camera: Unplugged (celule ca la mama lor) la 82 euro dubla, Most wanted (celule, dar mai aranjate) la 100 euro dubla si cele 4 suite (Director’s – unde statea directorul inchisorii, Falling waters – fosta camera de vizite, Library – in biblioteca, unde inca ai tone de carti de unde sa alegi si Barabas – unde puscariasii jucau carti d-alea cu trefle si inimi) la 150 – 187 euro.

Per ansamblu, nu a fost rau. Hotelul era la doi pasi de centru si 20 minute de mers pe jos de gara, era cald (desi am fost in iunie, in zilele ploioase era frig), toate conditiile… Poate daca esti putin claustrofob, nu este locul in care ti-as recomanda sa stai, dar daca nu, e o experienta….

Pentru mai multe informatii, puteti sa verificati site-ul hotelului: https://www.jailhotel.ch/html_e/frame_e.html

Hotelul Lowen Graben

Holul

Usa – se intra pe baza unui cod !

Camera

Baia… in dreapta 🙂

Luzern si muntele Pilatus

HAI ROMANIA !

HAI JAPONIA !… scuze… HAI ROMANIA-SAN !

Categorii:
Cazare · Elvetia · Europa

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest