O carte pe care o asteptam demult – “Razboaiele mele” de Adelin Petrisor

Nu cred ca trebuie sa va spun prea multe despre Adelin Petrisor. Este poate singurul reporter din Romania, sau ma rog unul dintre foarte putinii. Il stiti de la Belgrad, de la Bagdad, de la Kabul sau Fallujah. De o vreme a disparut de pe sticla, lasand loc blondei lui Bote sau bruneta sau ce o fi… Intre timp s-a intors la TVR… si sper sa-l vad mai mult pe el pe sticla…

De ani de zile, eu il stiam pe el, el nu ma stia pe mine, desi se uita fix in ochii mei de acolo de pe ecran. Am avut bucuria sa ne cunoastem de ceva timp si sa povestim amintiri… De calatorie, evident. Si despre evenimente in jurul carora eu am gravitat, iar el a fost acolo in mijlocul lor. Putini dintre voi stiu ca am fost in Albania in timpul razboiului din 1999, am calatorit prin Bosnia ravasita de razboi, am traversat “linia frontului” de peste raul Neretva, am baut bere cu Arkan, am fost in acelasi restaurant cu premierul asasinat al Iugoslaviei, Zoran Djindjici sau am strigat “Jos Milosevic !” in Trg Republike in anii’ 90. Poate o sa povestesc si eu aici pe blog la un moment dat, daca considerati necesar.

Dar nu despre amintirile mele din Balcaniul insangerat vreau sa scriu acum, ci de cele ale lui Adelin… Pentru ca Adelin tocmai si-a lansat cartea “Razboaiele mele”… Pentru ca este o carte care merita citita. Este o carte despre cum a putut un reporter roman cu problemele financiare inerente sa transmita doar de unde CNN sau Al-Jazeera poate (dar care au imperii de miliarde de dolari in spate), sa se intalneasca cu oameni cu care zeci de mii de ziaristi din intreaga lume au avut fantezii (nu erotice, ci jurnalistice – acelea de a-i intalni si intervia) cum ar fi comandantul sarb Arkan, presedintele palestinian Yasser Arafat sau ayatollahul Fadlallah.

Mai am o carte cu amintirile unui reporter de razboi – “In the Hot Zone – One Man, One Year, Twenty Wars” scrisa de un american, Kevin Sites, dar cartea lui Adelin mi se pare mult mai aproape de noi… pentru ca altfel vede lumea un roman si altfel un american cu un expense account considerabil.

Lansarea cartii a avut loc joi la Muzeul Taranului Roman si probabil de zilele urmatoare, o veti gasi cartea in librarii… Va recomand s-o cumparati.

Adelin, ne vedem la Jalalabad 🙂

Adelin cu Yasser Arafat

Adelin cu ayatollahul Fadlallah

Categorii:
Evenimente

Comentarii

  • Adriana spune:

    Abia astept sa citesc cartea … doar ca nu prea sunt de acord cu ultimul rand din articol "ne vedem la Jalalabad" … astat inseamna ca Inperator vrea sa mearga in Afganistan … OK! dar ma iei si pe mine :)))

  • Apintei spune:

    Adelin Petrisor e unul din putinii oameni de calitate si care au, intr-adevar, ceva de spus in televiziunea din Romania. Cu siguranta, va fi interesant sa citim despre aventurile lui si locurile in care a cutreierat.

  • nickro spune:

    Eu aştept comentariile imperatoreşti, nu numai turistice poate, despre problema yougoslavă. Personal, mi se pare o nedreptate istorică făcută Serbiei, prin acceptarea internaţională a desprinderii Kosovo (au mai rămas pe baricade românii, Spania, Grecia şi Slovacia, Cipru). Iar în Bosnia situaţia pare şi mai îmbirlgată, dacă-mi e permisă exprimarea: sunt trei comunităţi care par să stea cu forţa îmreună: sârbii şi croaţii vor la patriile mumă iar bosniacii abia aşteaptă să scape de ei şi să fie singuri.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest