Jurnal Etiopian. Babuini si sampanie la peste 3000 metri. Episodul 10

Fauna Etiopia: babuinii gelada in Muntii Simien Etiopia

Sunt considerati unii dintre cei mai pitoresti munti din Africa, gazduieste zeci de specii, in special babuini, dar si unele endemice, iar din mijlocul lor rasare cel mai inalt munte din Etiopia si unul dintre cele mai inalte din Etiopia – Ras Dashen. Welcome to Simien Mountains !

Falasha – evreii negri ai Etiopiei

Dupa Gonder, am luat drumul in continuare spre Nord. Dupa cativa kilometrii, am trecut si prin fostele sate locuite de falasha… Ce sunt falasha ? Evreii negrii, evreii etiopieni. Ei sustin ca sunt urmasii directi ai evreilor adusi de Menelik, fiul lui Solomon in Etiopia si care au refuzat in ciuda tuturor persecutiilor sa ramana mozaici dupa trecerea restului etiopienilor la crestinism… Ca si crestinismul etiopian, si religia mozaica de aici este originala… mai précis, este ramasa in urma, deoarece urmeaza aceleasi ritualuri ca pe vremea lui Solomon, intre timp, religia mozaica evoluand… In anii 70, rabinii Israelului i-au recunoscut ca fiind evrei, falasha primind dreptul sa emigreze in Israel. Razboiul civil din anii 70 – 80, foametea si saracia i-au facut sa accepte oferta de emigrare. Mai intai, colectati din taberele de refugiati din Sudan, iar mai apoi, in urma unei intelegeri secrete intre regimul Mengistu si Israel, toti falasha au fost transferati in Israel, unde au gasit o societate ciudata, necunoscuta si rasista. Etiopienii sustin ca falasha din Israel sunt nefericiti. Probabil… dar de intors nu s-au intors, iar casele lor au fost ocupate de altii… care exploateaza memoria falasha, evident in scop turistic…

Drumul de la Gonder nu mai este atat de bun. Cum am iesit din oras, a disparut asfatul… si o sa-l dam la “obiecte pierdute” pana hat, aproape de Aksum, deci prin toata zona Simien… Odata cu asfaltul, au aparut chinezii care asfalteaza, dar au disparut si campurile impecabil cultivate… iar saracia localitatilor intalnite pe drum ne “reintoarce” in Africa.

Poarta de intrare in Simien National Park este un orasel, mai précis o comuna mai mare numita Debark. Si desi este plin de turisti straini care forfotesc, iar construirea de hoteluri este in toi (noi am stat intr-un hotel care tocmai fusese deschis cu o saptamana in urma, dar era inca departe de a fi cu adevarat gata), Debark este poate unul dintre cele mai sarace locuri in care am fost in Etiopia… Sau cel putin asa parea.

Dar sarind peste Debark, pot spune ca am petrecut doua zile super placute in parcul national Simien. Toate ghidurile de calatorie spun ca Simien sunt cei mai pitoresti munti din Africa… Intr-adevar, au niste panorama exceptionale… relieful Etiopiei este chinuit de miscari tectonice si este incredibil de fragmentat, peste tot gasesti abrupturi, adevarate canioane… Iar Simien nu duce lipsa de asa ceva… Dar de multe ori, mi-am adus aminte de panoramele de la noi, de pe Bucegi, mai ales de la Cruce.

Muntii Simien – cei mai inalti munti din Etiopia

Muntii Simien se afla la peste 3000 metri. Am avut cu mine pastile de altitudine… Datile precedente cand am urcat la peste 3000 metri, am avut probleme cu inaltimea. In Peru, la Cuzco mi-a fost foarte rau, doar mestecand frunzele de coca am iesit din aceasta stare de rau de altitudine. Cand am fost in Tibet, am avut pastille si mi-au rezolvat problema. Chiar si cu 10 zile inainte, cand am urcat la Entoto langa Addis, incepuse sa ma ia raul, dar am coborat destul de repede pe vale in Addis. Dar aici, nu am simtit nimic, desi eram la o altitudine similara cu Cuzco si mai sus decat Entoto… Care a fost diferenta ? Acomodarea. Atat la Cuzco, cat si la Lhasa sau Entoto, am ajuns direct de la altitudini reduse de unde am venit cu avionul. Acum, eram déjà de vreo 5 zile de altitudini de gen 2000 – 2500 metri, si saltul la 3000 – 3200 metri nu a mai fost un soc pentru organism.

Muntii Simien nu sunt faimosi doar pentru panoramele superbe, ci si pentru speciile de animale care se gasesc doar aici. Cele mai faimoase specii sunt ibex-ul, o verisoara a caprei noastre negre, lupul etiopian si babuinii gelada. Daca ibex-ul nu-l poti vedea decat devreme dimineata sau la caderea noptii, iar lupi sunt doar cateva exemplare intr-un parc cu multi kilometrii patrati, in schimb, nu vei avea nici o problema sa te intalnesti cu babuinii gelada.

Printre babuini

In primul rand, babuinii gelada sunt o specie foarte sociala… Umbla cu zecile impreuna, iar gasti de 200 de maimute nu sunt neobisnuite… Ne-am intalnit de cateva ori cu adevarate armate de maimute… Se uitau la noi, uneori sictiriti, alteori cu ceva curiozitate, dar isi vedeau de treaba – de scarmanat pamantul in cautare de hrana, de scarmanat blana rudelor si prietenilor in cautare probabil de pureci si in plus nici nu cereau un bir sau orice altceva. Am petrecut destul in mijlocul babuinilor si pot spune ca au fost niste momente dragute.

Ca sa intre in parc, grupurile de turisti trebuie sa fie escortate de “scouts”. Noi, avand un traseu mai usor am avut parte de un nene care zicea ca are vreo 60 ani, dar arata de 70 bine… Asta nu-l impiedica sa nu se plimbe pe munti in jos si in sus de multe ori sprijinindu-se in pusca ca intr-unul din acele bastoane nelipsite la amhari… Ma rog, pusca aia era mai degraba toiag, probabil era mostenita de la bunicul lui care ii batuse pe italieni la Adwa !

Anul Nou la Debark, in Etiopia alaturi de italieni si la o ceremonie a cafelei

S-a intamplat ca sa sarbatorim Anul Nou in Debark. Sarbatori e un fel de-a spune, pentru ca pentru etiopieni, nu era deloc Anul Nou, ci doar o zi obisnuita… Anul Nou Etiopian este pe 11 septembrie. De aceea, nu exista victime etiopiene in atacul asupra World Trade Center si Pentagon, toti etiopienii erau acasa, sarbatorind Anul Nou !

Asa ca am sarbatorit Anul Nou intr-un mod original. Fish, ghidul nostru ne-a invitat la o ceremonie tradtionala a cafelei, la parterul hotelului in care eram, ocazie cu care ne-am imprietenit si cu un cuplu haios din Italia… Si cum a doua zi dimineata, trebuia sa plecam foarte devreme, in jurul orei 6:30, am zis sa nu mai asteptam miezul noptii, asa ca am stabilit ora 22:00 ca ora de deschis sampania… Unde era Anul Nou la ora 22:00, ora Etiopiei ? Dupa un mic calcul, am ajuns la concluzia ca era in … Pakistan ! Ei bine, am sarbatorit Anul Nou pakistanez.

Asa, ca am dat televizorul pe un canal sudanez unde parea sa se desfasoare un talk show politic cu Mama Omida si un nene la costum, iar la ora 22:00, am deschis sampania adusa de acasa. Si apoi ne-am dus la culcare…

A doua zi, calatoream prin praf si printre excavatoare spre Aksum, locul unde se spune ca se afla Chivotul Legii…

Imagini Etiopia: Debark

Bine ati venit la Debark !

Imagini Etiopia: comert in Debark

Supermarket la Debark

Imagini Etiopia: taxiuri hipo in Debark

Hipo-taxi-uri in Debark

Imagini Etiopia: Muntii Simien

Muntii Simien

Imagini Etiopia: Muntii Simien

Cum ne dam jos din masina, imediat apar vanzatorii de suveniruri

Imagini Etiopia: cascada in Muntii Simien

Una din cele mai inalte cascade din Simien

Imagini Etiopia: Muntii Simien

Imagini Etiopia: Muntii Simien

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Peste tot, numai babuini gelada

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Ce vrei, bre ?

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Eu sunt mic si vanez purici

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuin gelada

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Auzi ? Ne deranjezi !

Imagini Etiopia: Muntii Simien babuini gelada

Sunt al naibii de multi

Imagini Etiopia: Muntii Simien Teo si scout

Imagini Etiopia: Muntii Simien cu un scout

Am fost permanent in deplina securitate 🙂 cu scout-ul langa mine 🙂

Imagini Etiopia: Muntii Simien

Obiective turistice Etiopia: Muntii Simien

Transporturi rapide prin Simien

Imagini Etiopia: Muntii Simien, Simien Lodge

Exista si lux in Simien… de la 200 dolari pe noapte in sus

Imagini Etiopia: internet cafe in Debark

Inapoi in Debark, la internet cafe

Imagini Etiopia: ceremonia cafelei Debark

Ceremonia cafelei de Anul Nou

Imagini Etiopia: Anul Nou la Debark

Si noi am adus tocmai din Romania ce ne trebuie pentru…

Imagini Etiopia: Anul Nou la Debark

o adevarata ceremonie a sampaniei !

Comentarii

 • mengelaus spune:

  Se pare ca sunt primul care a citit episodul asta 🙂 Foarte frumos, mi-au placut mult pozele.

 • alin16aly spune:

  Peisaje superbe. Pe cand un nou episod?

 • Nicky spune:

  M-ai dat gata cu seria asta despre Etiopia! Noi am fost nehotarati, Etiopia sau Kenya/Tanzania, am dat cu banul…. si acum parca regret ca nu a iesit Etiopia!

 • eutoy spune:

  presupun ca ati fost printr-o agentie de turism de ati avut "bodyguards" tot timpul cu voi. imi poti dezvalui, dak nu te superi, cam cat ar fi pretul de persoana pt o calatorie similara fara pretul de avion?

 • Imperator spune:

  @ alin – pai zilnic mai bag cate unul… mai sunt vreo 3 – 4 episoade 🙂
  @ Nicky – what about Ethiopia / Kenya ?
  @ eutoy – 1650 euro de persoana – masina, ghid, sofer, mancare in sud, cazare peste tot, intrare pe la toate atractiile, inchiriat barci

 • Dudian spune:

  Foarte tari babuinii…şi mulţi.

 • Marian spune:

  care au refuzat in ciuda tuturor persecutiilor sa ramana mozaici dupa trecerea restului etiopienilor la crestinism
  Hmmm… care au ramas mozaici dupa trecerea…

  babuinii gelada sunt o specie foarte sociala… Umbla cu zecile impreuna
  Alcatuiesc haremuri

  de scarmanat blana rudelor si prietenilor in cautare probabil de pureci si in plus nici nu cereau un bir sau orice altceva
  cei slabi isi intareau aliantele

  ceremonie tradtionala a cafelei
  Etiopia este zona de unde s-a raspandit arbustul de cafea

  Oricum, BRAVO.
  Un jurnal interesant

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest